6 Ноември, 2021 08:50 2 694 28

Ковачев: Позицията на София не зависи от това кой управлява Северна Македония

  • андрей ковачев-
  • софия-
  • рсм

Не може да се очаква от София нещо да променя, каза евродепутатът

Ковачев: Позицията на София не зависи от това кой управлява Северна Македония   - 1
Снимка: БГНЕС

Няма никаква причина за промяна на българската позиция спрямо Република Северна Македония. Позицията на София не зависи от смяната на властта в нашата югозападна съседка. Това заяви в интервю за БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-добрите познавачи на проблемите на РСМ.

„Няма причина да има някаква промяна в българската позиция спрямо РС Македония, защото не може да има промяна в нещо, което ние сме заявили. Сред тях са изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г., за недискриминация на гражданите, които заявяват своята българска принадлежност, за говора на омразата, за манипулациите и фалшификациите по отношение на историята. Това са темите, които трябва да бъдат не просто решени, а гарантирано решени за нас. Те са изключително европейски, защото са свързани с европейските ценности за недискриминацията и толерантност. Не може да се очаква промяна на българската позиция по тях“, каза Ковачев.

Той подчерта, че българската позиция за започването на преговорите на РСМ с ЕС не зависи от смяната на управлението в Скопие. „Не може да се очаква от София нещо да променя. РСМ е кандидат за ЕС, ние подкрепяме членството ѝ в ЕС. Това сме го правили винаги и преди основано на европейските ценности, а не основано на идеологията от времето на югодиктатора Тито с всички нови продължения на тази идеология, която е основана на дискриминация спрямо открито заявяващи своята българска идентичност граждани“, посочи евродепутатът от ЕНП. Ковачев заяви, че следи внимателно политическите процеси в нашата югозападна съседка. Той предупреди лидера на опозицията Мицкоски, че със своите действия само допълнително отдалечава европейската перспектива на Скопие.

„Наблюдаваме изказванията на Мицкоски, който неотдавна заяви, че ако стане премиер, ще денонсира едностранно Договора с България. Това по никакъв начин не подкрепя европейското членство на РСМ. Наблюдаваме и отделни градове в РСМ, където мнозинството от ДПМНЕ решава да възстанови името Република Македония, което пък води до проблеми с Преспанския договор и до нервност при гърците“, заяви Ковачев.

Той посочи, че и в самото правителство на Зоран Заев няма единно мнение. „Докато Никола Димитров е много провокативен и изопачава българската позиция, то външният министър Буяр Османи се опитва, макар и доста деликатно да подава положителни сигнали, че и гражданите, които заявяват своята българска идентичност, трябва да имат същите права, не трябва да бъдат дискриминирани и трябва да имат достъп до държавната администрация. Това са сигналите, които говорят за разнопосочност в самото правителство“, каза Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    6 22 Отговор
    Ей го на и другаря Ковачев , и той като Ботокса с посадена косица !
  • 2 Хммм

    5 3 Отговор
    Позицията не зависи , но изхода ще зависи защото едно е Заев либерала и друго Християн Мицкоски националиста .
  • 3 Мунчо Радев

    28 0 Отговор
    Макетата мразят България а ние ще им помагаме да влязат в ЕС.... Вместо да помагаме ма бесарабските българи които тачат България

    Коментиран от #8, #25

  • 4 Перо

    2 5 Отговор
    Искам дъвки Турбо

    Коментиран от #21

  • 5 Гошо

    20 0 Отговор
    Какво ги дъвчете тези макета толкоз. Излизаме и казваме.:1-во това 2-ро това, 3-то.......като приемат тогава. Какви са тези приказки и милувки?
  • 6 Факт

    2 6 Отговор
    Този е с раздвоена личност. Сорос го хвали, че защитава позициите на Отворено общество.
  • 7 Мишо

    15 2 Отговор
    Никакви отстъпки пред макетата, като искат Тито да се хващат за ръчичка със Сърбия, а не да чукат на вратата на ЕС. И най-добре да изберат един албанец за премиер, с него ще разберем по-бързо, отколкото с титовските чугунени глави. Хем искат ЕС, но за сметка на България, българската история и българския език. Вето и дочуване.
  • 8 Мишо

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо Радев":

    Макетата мразят България, защото така са научени от мащехата им преди седемдесет и пет години. На омразата срещу България, на фалшификацията на история, на антибългаризмът се крепи измисленият им македонизъм. Та нали ако приемат истината, македонизмът ще рухне. Абе вето и не ни трябват тези, както казва един колега тук във форума, бесарабски българи ни трябват. Те поне не се срамуват от род и родина, въпреки че са далеч от България.

    Коментиран от #26

  • 9 София

    6 2 Отговор
    Макетата се осъзнаха че ги лъжат за Ес и айде бай-бай заев, така се прави а не като нас хем не крадът управляващите хем ни се радваме!
  • 10 Перо

    16 0 Отговор
    Заев да си ходи! Дали е Мицкоски или Заев е все едно за БГ. Един македонист да хванеш,друг да удариш, Никола Димитров да изриташ! Боклук до боклука! За БГ няма разлика в македонистите и ни интересува не кой,а дали се изпълняват условията!

    Коментиран от #14

  • 11 244

    13 2 Отговор
    Един от малкото гербери, който не краде и направи доста за БГ по въпроса за Македония. За разлика от Слабаков, уж ВМРО, а не му се чува гласчето.
  • 12 БЮРМ/FYROM

    9 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 13 Тези са свършени другари!

    3 0 Отговор
    Ще ги има докато ги държим вън от Европа! Те имат сериозен проблем с албанците които живеят там! Албанците чакат само да влезе РСМ в Европа и я започват! За 10 години ще я свършат, помнете ми думата! Гледах по телевизията на РСМ един певец който пее на албански! В клипа отзад излиза карта на която Косово Албания и РСМ е една държава оцветена като албанското знаме! Пуснем ли ги в Европа, след 10 години ще имаме граница с Албания!
  • 14 Перо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Искам Кока Кола.
  • 15 питам

    6 2 Отговор
    Как гърците и кипърците ,които са били един народ и имат обща ИСТОРИЯ сега са две държави, два народа , но с един ГРЪЦКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК, а ние с братята македонци от тъп български инат от двете страни на границата не можем да се разберем?

    Коментиран от #17

  • 16 Бегай !

    4 4 Отговор
    Българската позиция зависи от това, какво ще каже амбасадора на САЩ ! Мишки !
  • 17 Значи не си наясно

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "питам":

    Кипърците не обичат гърците!
  • 18 МК вЕС безБГ

    2 12 Отговор
    Стига вече с тези претенции и създадени проблеми от България към Северна Македония, която от 1000 години не е била в границите на България и населението и днес няма нищо общо с българите освен че говорят близки езици и използват буквите на КИРИЛИЦАТА !!! Спирането на РСМ от България по пътя към ЕС, само разпалва омраза в македонците към България и нанася непоправими вреди на отношенията на двата съседни народа които ще останат в историята на РСМ и злепоставя България като демократична европейска държава пред останалите членове на ЕС и на света.!!! Исторически факт е че след Първата бългaрска държава и завладяването за 200г от византийците на Македония , с малки изключения областта Македония не ocтaвa изцяло българска територия и особено след 12-13 век , когато от византийско владение е освободена от Сърбия кoятo тoгaвa мoщнo ce рaзпрocтирa oт Мaджaрcкo дo Oхрид и Солун c пoбeдaтa нaд Визaнтия и до завладяването от турците oблacтa е под контрола на Сърбия c нaзнaчeни cръбcки упрaвници и след 500 години турско владение до 1912г Мaкeдoния e oтнoвo ocвoбoдeнa oт турcкo, не от българите, а oт cръбcкaтa aрмия кoятo първa влизa и ocвoбoждaвa Cкoпиe , a в по нoвaта си и пo вaжнa история от 1919г до 1990г Мaкeдoния отново е изцяло под икономическото, политическото и културно развитие и влияние на Сърбия със сръбски мeдии, език и бaнкoвa cиcтeмa и македонската интелигенция се изучава в Белград ,а не в София на официалния сръбски език и мaкeдoнcкaтa aрмия cлужи н

    Коментиран от #27

  • 19 МК вЕС безБГ

    2 10 Отговор
    продължение- а в пo новатa cи и по важна иcтoрия oт 1919г дo 1990г Македония oтнoвo e изцялo пoд икoнoмичecкoтo, пoлитичecкoтo и културнo рaзвитиe и влияниe нa Cърбия cъc cръбcки медии, eзик и банкова система и мaкeдoнcкaтa интeлигeнция ce изучaвa в Бeлгрaд ,a нe в Coфия нa oфициaлния cръбcки eзик и македонската армия служи на интересите на Сърбия,която пък зa рaзликa oт Бългaрия /кoятo дoкaтo бe жив Титo 45г нe cмeeшe дa ce oбaди и шукнe зa Мaкeдoния/ инвecтирa тaм и строи пътищa, инфраструктура и заводи в Македония, тaкa чe aкo някoй имa прeтeнции зa културнo и иcтoричecкo oщeтявaнe и крaжби в иcтoриятa,икoнoмикaтa , културата и нa eзикa, тo тoвa трябвa дa e Cърбия, a нe Бългaрия...!!!

    Коментиран от #28

  • 20 ДонДон

    9 0 Отговор
    До МК без БГ,
    Има логика в твоето твърдение, но:
    Дори да го приемем за 100% вярно, пак нямат право да подменят посмъртно идентичността на българите там. А това че тамошното население се е определяло, като българско независимо от вековното подтисничество от сръбската държава е факт, потвърден от безброй документи. И все още има много граждани на тази държава, които се самоопределят като българи. Още по османско, султана е правил преброяване и на базата от това е определил границите на БПЦ. На същата база е очертана и Санстефанска България.
  • 21 Пак съм аз

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    А "турбо" гуми не искаш ли ?
  • 22 Болярин

    6 1 Отговор
    Република Северна Македония сама се злепоставя пред ЕС, и въобще пред цял свят, като МАНИФЕСТИРА БРУТАЛНА ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО !!!
    Това племе се готви да отрече Преспанския договор с Гърция за името Македония, както и договора за добросъседство с България !
    Ами да си премахат границата със Сърбия и да забравят за ЕС - докато България, Гърция и Албания не са решили, че е време да си върнат земята !!!
  • 23 Историк

    5 0 Отговор
    Сърбия след битката при Велбъжд си отваря пътя за Македония 1331г. След бирката при Черномен 1364г. Това е краят на сръбското влияние там....Не надценявайте ролята на Сърбия...Между другото разбиват сърбите българите с измама.Лъжат че искат временно примирие и нападат в мига когато войските ни са разпръснати да събират сено за конете

    Коментиран от #24

  • 24 Георги

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Битката при Черномен се е случила през 1371г. Иначе си прав за сърбите, винаги са били подли.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо Радев":

    Чисто психологически проблем........... по-скоро евреите ще приемат Християнството, отколкото македоноидите да се признаят за БЪЛГАРИ...
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мишо":

    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно дори и гр. ОДРИН, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
  • 27 Сони

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "МК вЕС безБГ":

    Пак си ял пердаха.Кой влиза с най голямата армия в Македония през 1913.
    Българияя: 366 000
    Сърбия: 190 000
    Гърция: 120 000
    Черна гора: 36 000.
    Как смяташ,щяха ли да се справят сърбите срещу 570 000 османци.
    И след това Сърбите какво направиха?.избиха хиляди жители на област Македония..Предадоха България.Сърбия ако не беше в съюз с другите е кръгла нула.След като искате Сърбия и Тито крадете тяхната история.Пишете се южни сърби.По манталитет не се различавате много..То и без това не знаете какви сте.
  • 28 Ами той Радев, Радев с дрона е виновен!

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "МК вЕС безБГ":

    В РСМ вилнее провинциализъм и страх от Белград. Единствено правилното решение на БГ е да подложи на икономическа блокада сърбоманските правителства - всичко на ПАЗАРЕН, а не братски принцип. ОЩЕ ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ПРОСТОТИЯ НА НЕГРАМОТНИЯ ЕДНОКНИЖНИК - ПУСНА ЕВТИНО РУСКО ГОРИВО НА СЪРБИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове