Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 06:34 1 244 44

Президентът: Туризмът в България се нуждае от спешни действия

  • румен радев-
  • иляна йотова-
  • среща-
  • туризъм

Кандидат президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова проведоха среща с Националния борд по туризъм

Кандидат президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова проведоха среща с Националния борд по туризъм (НБТ) в столичен хотел. Присъстваха членове на УС и Контролния съвет на НБТ, представители от различни сектори на туристическия бранш, както и управители на хотели.

Като обединена платформа на големите инвеститори в туристическата индустрия, вече 15 години НБТ устойчиво и балансирано работи с институциите като конструктивен партньор. Член и на четирите работодателски организации, единствената българска туристическа организация член на Световната организация по туризъм към ООН.

Целта на срещата беше представяне на кратка платформа, защото от тук нататък диалогът е много ценен. В готовност и очакване сме този диалог да бъде конструктивен за напред.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ изтъкна острата необходимост от стратегическа визия и документ, свързан с развитието на туризма за следващите 10 години. Тя подчерта нуждата в следващия формат на президентската администрация да има фигура на секретар по туризма, с който комуникацията между бранша и институциите да бъде на професионално ниво. Карастоянова беше категорична, че ваксинацията е единствения път за излизане от кризата и възможност за икономически растеж. „Има остра необходимост от стратегическа визия за развитието на туризма в България“, допълни г-жа Карастоянова.

„Заедно с г-жа Йотова работим активно, така че българският туризъм да се развива по-ускорено и по-всеобхватно. Трябва да излезем от тесногръдото виждане за туризма единствено като средство за препитание. В съвременния свят туризмът става необходимо условие за привличане на инвестиции в една държава. Туризмът става гарант за устойчивост на инвестициите.“, подчерта Радев.

„Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма. Туризмът в България се нуждае от спешни действия, които могат да бъдат обвързани с Плана за устойчивост и развитие. В дългосрочен план туризмът трябва да е водещият фактор в изграждането и укрепването на бранда "България“ , сподели още Радев.

В рамките на срещата Николай Вълканов, член на УС на НБТ изрази благодарност за правилното прилагане на програмата 60/40 и в двете служебни правителства. „Тя беше глътка въздух за туризма“, подчерта Вълканов. Представителите на НБТ се обединиха, около становището, че липсва квалифицирано персонал.

Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм категорично заяви, че е необходимо е да се развие нова пост-ковид стратегия за развитието на туризма в България, 2020-2030 с широко участие на обществеността.

Захариев допълни, че е необходима законодателна промяна в закона за туризма, подкрепен от останалите участници в срещата. От своя страна проф. Драганов, член на КС на НБТ, подкрепи въведените мерки от служебното правителство и определи момента като „златното време за максимална ваксинация“ между приключилия летен сезон и преди старта на зимния. В рамките на срещата проф. Драганов, изтъкна и нуждата от създаване на национална туристическа организация, чрез която бизнеса да говори с един глас пред институциите и да поема отговорност за действията си.

Мариян Беляков, член на УС на НБТ акцентира върху проблема с необходимостта от облекчаване на визовия режим с Турция, което според него би било исторически момент в развитието на туризма в България и привличането на турски туристи у нас.

В края на срещата взе думата Илияна Йотова, която припомни, че досега няма министър - председател, който да е заявил публично, какво е необходимо за развитието на туризма. „Това е приоритет за българската икономика и са необходими големи промени. Промяна в закона за туризма, начина на влизане на граждани от трети-страни у нас, закона за образованието, като най-достъпния вариант е дуалното обучение.“, изтъкна Йотова. „Необходими са промени в транспортните закони и стратегическа визия за това какъв туризъм България иска да развива. Дали целогодишен или сезонен и необходимостта от развитието на стратегия за културните маршрути‘, допълни още Йотова. Като пример тя даде други държави, в които това е огромен дял от приходите от сектора.

Вицепрезидентът категорично заяви, че трябва да се активират българските дружествата зад граница. „За чуждестранните туристи, пристигащи в България не трябва да има притеснения поради ниския процент на ваксинирани у нас.“, добави още тя, подкрепена от НБТ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    19 11 Отговор
    ЗАКОПА Я ТАЯ ДЪРЖАВА......РАДЕВ....КАКЪВ ТУРИЗЪМ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Турист

    16 3 Отговор
    Туризма се нуждае най-вече от това ти и кукувцитети министри да си ходите заедно със зелените сертификати.

    Коментиран от #15

  • 4 Сорос Сорос

    15 4 Отговор
    Туризъм Къща и Държава не храни.
    Хранят я собствено земеделие, зеленчукопроизводство-80% внос, животновъдство-внос, БГ енергетика, БГ коли, перални, дрехи, храни-износ, ИНДУСТРИЯ.
    Всичко затрихте, съсипете и подарете Козлодуй и ТЕЦ2 на САЩ, отровете водата с ГЕОТЕРМАЛИТЕ НА ВАСИЛЕВ И ПЕТКОВ, и ептен производител няма да има в БГ.
    Колко народ излъга, а се оказа поредният СЛуга на СОРОС.

    Коментиран от #6

  • 5 БСП в канала

    15 3 Отговор
    Фатмак цените гледай! Растат , а рейтинга ти пада. Дано доживееш да се справяш в живота със средната пенсия за България.
  • 6 ЛЮКСЕМБУРГ

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сорос Сорос":

    Ние не произвеждаме нищо, а сме с най висок доход на калпак в Европата

    Коментиран от #9

  • 7 Бамбука

    11 1 Отговор
    Ние от ДПС нали помниш, че сме зад теб, но не да гласуваме. Само да ни паднеш, Деса ще яде бой, а ти нали си знаеш. Падни за 200!
  • 8 Предател

    14 1 Отговор
    Зеленият Нацификат се загрижи за туризма.
    предател, много народ излъга
  • 9 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЮКСЕМБУРГ":

    Аз щях да му посоча Монако:))
  • 10 Радев

    1 9 Отговор
    На първи тур

    Коментиран от #13

  • 11 Трезвомислещ българин

    13 1 Отговор
    Този пак, уж приказва ,пък нищо не казва. То и в казармата така беше.
  • 12 ЗАТВОР ЗА ФАТМИ

    8 0 Отговор
    ДА р€зид€нтът € ПРАВ,СЛ€Д ИЗБОРИТ€ ТРЯБВА ДА $ТАН€ ТУРИ$Т ,ИНАЧЕ В ЗАТВОРА!
  • 13 Фатмака

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Радев":

    На първи тур ще яде шну р.
  • 14 РадеВън

    8 0 Отговор
    Време е на 14.11 да изхвърлим бок.лука.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    8 0 Отговор
    Както се казва на български Сетила се Мара, да се побара 😂😂😂, Ама къде бяхте 5 години
  • 19 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    6 0 Отговор
    ОСТАВКА И НА ЦЯЛОТО ТИ НЕЗАКОННО , НЕКАДЪРНО , МУТРЕНСКО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!
  • 20 Тоя лисунгер който се е скрил на

    6 0 Отговор
    Дондуков ще го издухаме на 14 - ти !!!! ФАТМАК пали ФЪРЧИЛОТО и отлитаи завинаги !!!!
  • 21 ГЕШЕВ СЪМ И ТЕ ЧАКАМ !

    6 0 Отговор
    ДА ТИ ПАДНЕ ИМУНИТЕТА ! ПОСЛЕ ПРИ БАЙ СТАВРИ , ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА !
  • 22 Абсурдна държава

    8 0 Отговор
    Този е непресъхващ извор на баналности, откровени тъпизми и елементарни популизми лишени от съдържание. Рядко ограничена личност!
  • 23 Селяк

    6 0 Отговор
    Абе станахме си президентска държава! Слепи ли сте, че не виждате как Радев ръководи всичко през последните 8 месеца?! Сбъдна му се мечтата да ръководи държавата, само дето от всяко дърво свирка не става, та и при него е така. Говори за туризма, а какво направи за туризма?! Подкрепи ли ги тея бизнеси или ги остави повечето да фалират и да се мъчат как да оцелеят! Ама народа пак ще гласува за теб или ще манипулатори изборите с приятелите ти от ЖИК и Сиела, мазник!
  • 24 ВЕРНО БЕ ФАТМАК !!!

    6 0 Отговор
    ЗАЕДНО СЪС ДРУГАРКАТА ЙОТОВА , РАБОТИТЕ ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА ВЪВ БЪЛГАРИЯ !!!! НЕ СТЕ СЕ СПРЕЛИ ДА ОБИКАЛЯТЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ КАТО РАМАТИЗ И ДА ПРЪСКАТЕ НАРОДНИ ПАРИ ФАТМАК СМОТЪН !!!! ТО ДА БЕШЕ САМО ОБИКОЛКАТА ИЗ БЪЛГАРИЯ НО РАЗВИХТЕ УСКОРЕНО И ТУРИЗМА ВЪВ ЧУЖБИНА , ПАК НА ГЪРБА НА НАРОДА ЗА КОЙТО ТИ ТОЛКОВА МИСЛИШ ФАТМАК !!!! ТО НЕ БЯХА КОНЦЕРТИ , ТО НЕ БЯХА РАЗХОДКИ .....ХАЙДЕ ВСИЧКО СВЪРШВА НА 14 -ти !!! КРАЙ НА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА ТИ !!!!
  • 25 Тоя е пълен ИДИОТ !

    7 0 Отговор
    Найстина трябват спешни мерки айлякчия !!! Ще ги вземем на 14 - ти ! Никога повече ФИГУРАНТА НА ВЛАСТ !
  • 26 Факти не показвайте СНИМКАТА

    6 0 Отговор
    На тоя ФАТМАК ! Ще повърна!!
  • 27 РУНДЮЬООООО

    6 0 Отговор
    ВЛЕЗ ВЪВ МАГАЗИНА И ВИЖ ЦЕНИТЕ , ТЕ СА ДВОЙНИ И ТРОЙНИ !!!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТВОЕТО НЕКАДЪРНО , НЕЗАКОННО ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !! ПОСЛЕ РАЗТЯГАЙ ЛОКУМИ , КАКВО РАЗВИТИЕ И КОЛКО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ !!
  • 28 Бай Гошо

    6 0 Отговор
    Туризмът си е окей, ти не си добре. Ако си отидеш на село, всички ще живнем.
  • 29 нннн

    4 0 Отговор
    Радев помогна на туризма, като въведе Зелен сертификат. Честито на печелившите!
  • 30 Гражданите БГ

    4 0 Отговор
    В пълния списък с членовете на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент, могат да се открият 26 имена, които имат принадлежност към Държавна сигурност!

    Внимавай българино за кого ще гласуваш!
  • 31 Радев

    3 0 Отговор
    Защо нaй-бeднaтa държaвa в EC,България е единствената парламентарна република в Европа която има длъжността вице президент?!В целия свят единствените парламентарни републики с длъжност вице президент са Индия и България.
    Дoкoгa щe търпим тaзи никoму нeнужнa инcтитуция?
  • 32 !!!?

    4 0 Отговор
    Радев и хунта всяка седмица изпраща 1000 българи на "туристическа" обиколка без "Спутник" с еднопосочен билет при Св. Петър ! По престъпно управление държавата ни не е имала. Народе ????
  • 33 Българин

    5 0 Отговор
    Всички политически сили, които подкрепят Румен Радев за втори мандат – всъщност, подкрепят безумията на служебния кабинет; поскъпването на тока; повишаването на цените; фалирането на фирми и най-вече: стават съучастници в несправянето с Ковид-кризата.
    Правенето на лицеви опори и катеренето на Витоша са добър атестат за участие в реалити-шоу, но са отвратителна проява на неглижиране на драматичните проблеми в реалния живот.
    Радевата зима ще бъде по-страшна от Виденовата зима! Вдигнатият юмрук ни докара скандали, хаос, политическа и социална криза; безпощадният ботуш ще ни вкара в ада на диктатурата.

    Хора, бдете!
  • 34 Радев

    4 0 Отговор
    Трябва да се притecнявaш зa: За аферата „Два трудови договора за любовницата Десислава Генчева“,зa СРС-аферата „Да оправим Деси“,зa апартаментгейт,зa криминалните скандали разтърсващи семейството ти,зa заплатата на Десислава Радева,зa твoeтo лoбирaни зa Грипeнитe,зa Аферата „29 милиона за гранични джипове“,кaк бe замесен в теч на данни от Летище София,зa твoятa зaвиcимocт
    от Държавна сигурност.
  • 35 Някой

    4 0 Отговор
    Кaтo гo глeдaм тoя cи cпoмням oнaзи прикaзкa зa Гocпoд,кoгaтo e рaздaвaл aкъл нa хoрaтa.Гocпoд чaкaл хoрaтa ,кoитo минaвaли пo мocтa и им рaздaвaл aкъл,нo вoeннитe минaли в тoзи мoмeнт пoд мocтa,a тия хвърчилaтa в тoзи мoмeнт хвърчaли виcoкo в oблaцитe.

    E нaпрaвeтe cи извoдитe caми!
  • 36 анонимен

    3 0 Отговор
    надявам се повече българи да не гласуват за това недоразумение Радев, който не е за този пост , няма потенциал , политически опит..с една дума не ставаа
  • 37 яко ни лъжат

    3 0 Отговор
    за какви мерки ревете. ЩЕ СЕ СТРОИ ВОЕННА БАЗА НА САЩ. ТУРИЗМА ЩЕ ГО ГЛЕДАТЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН,СПАГЕТ И Т.Н. ТАМ КЪДЕТО ИМА ВОЕННИ БАЗИ НЯМА ТУРИЗЪМ. ЛЯТОТО КАКВО СТАНА ЗАРАДИ ЕДИН САМОЛЕТ НА САЩ ОТИДЕ РЕКОЛТАТА НА 15 СЕЛА!!!!! СВЪРШИ С ТУРИЗМА, СТАВАМЕ ЗОНА ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИЯ. ВАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ СА ПУШЕЧНО МЕСО НА САЩ!!!!
  • 38 Павел пенев

    3 0 Отговор
    За туризма никакви помощи и грижи от държавата. Тези които оплячкосаха социализма си направиха хотели и ресторанти. За какво да се грижим за тях?
  • 39 ПРИПАРИ ЛИ ТИ

    3 0 Отговор
    РАДЕВ ЗНАЕ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЗА ТУРИЗМА НАЛИ ПОЧИВА В ХОТЕЛА НА НИНОВА НА ХАЛКИДИКИ ЗАЕДНО С БОЖКОВ, ЯХТИ ПУРИ ЯДЕНЕ ПИЕНИ, СЕГА ТРЯБВА ДА ВРЪЩАШ ОБЕЩАНОТО НА ОЛИГАРСИТЕ,ПАРИ ТИ НАЛИ ИЗМЕННИКО ,МНОГО ХОРА БЯХА СВИДЕТЕЛИ НА СБИРКИТЕ ВИ.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 реалист

    2 0 Отговор
    то държава няма тоя идиот за туризма се загрижил....
  • 42 135

    2 0 Отговор
    Този човек ще престане ли да вдига лозунги? Всичките му изказвания са микс от призиви и безсмислени лозунги. Нито едно не е по същество. Какво да очакваме от него?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 и какви

    0 0 Отговор
    И спешните мерки ще са като ни набодат всичките. Даже и децата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове