29 Ноември, 2021 05:59 3 024 42

Таско Ерменков за преговорите: БСП държа за Белене

  • таско ерменков-
  • бсп-
  • енергетика-
  • преговори

Трябва да изградим нова ядрена мощност преди да закрием въглищните централи, смята експертът

Таско Ерменков за преговорите: БСП държа за Белене - 1
Снимка: БГНЕС

"Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс "Марица-изток" трябва да бъде запазен в дългосрочен план, независимо дали имаме въглища или не. Той трябва да бъде запазен като енергиен комплекс," каза Таско Ерменков (председател на Енергийния съвет на БСП), в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR по повод коалиционните преговори в сектор Енергетика.

"Записахме също, че трябва да се водят разговори с Европейската комисия за възможно удължаване на използването на въглищните централи до въвеждането на нова базова мощност, защото ако в момента се откажем от въглищните централи, няма да имаме достатъчно базови мощности, които да гарантират постоянни количества електроенергии независими от капризите на времето - дали има слънце, дали има вятър, дали ще падне дъжд, или няма да падне. И обективната обстановка е такава, че базова мощност, която може да замести въглищните централи по същия начин, е ядрената енергетика," казва експертът. По думите му трябва да изградим нова ядрена мощност преди да закрием въглищните централи. Иначе ще изпаднем в криза.

Ерменков подчерта, че за първи път има такъв метод за формиране на общи политики и разговори по секторни политики, с поставяне на масата вижданията на отделните партии, търсене на онези общи сечения, които биха могли и да доведат до общи решения. По думите му в сектор Енергетика представителите на преговарящите партии са се държали технократски, а споровете са били малко, и то - не толкова концептуални от гледна точка на това да се развива ли ядрена енергетика или да не се развива, а къде да се развива.

Козлодуй или Белене - този въпрос, по думите на Ерменков, е оставено да бъде решен на експертно ниво - независима експертна група да обследва дали 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или два нови блока на Белене е по-добрият вариант.

"Ние (б.р. - БСП) не държахме на Белене, накрая даже доста тактично поднесохме нашето предложение - записът да бъде "развитие на нови ядрени мощности", като оставихме независими експерти все пак да решат къде ще бъде най-бързо, най-ефективно и с най-ниска цена за потребителите," заяви Таско Ерменков.

По думите му експерти от Международната агенция за ядрена енергетика и Европейската енергийна агенция биха били достатъчно международни авторитетни и безпристрастни за такъв одит.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как стои ядрената енергетика в контекста на общия европейски дебат и Зелената сделка, Ерменков отговори:

"Стои добре, и би трябвало да стои още по-добре. За момента ядрената енергия не се признава за зелена енергия, но както виждате ние, Франция и още няколко страни поставихме въпроса пред Европейската комисия тя да бъде призната за зелена енергия. И още един чисто практически пример - в Европа има една карта, която показва въглеродната наситеност на енергията - колкото по-наситена с въглерод е енергията, толкова по-кафява е, колкото по-малко въглеродната квота в производството на енергията, толкова по-зелена е. В Европа страните, които са със зелен цвят единствени това са Франция, Белгия, Швеция, Норвегия и Исландия.

И ако Норвегия и Исландия са със зелено, защото при тях основните източници на енергия са хидроенергия и геотермия, то другите 3 страни са зелени затова, че основното им производство на енергия е от ядрена енергия и това показва още един път, че нашето виждане е правилно, че ядрената енергия е елемент от Зелената сделка. И когато някой говори за това, че там има отпадъци ядрени, искам да ви кажа, че годишните отпадъци на Козлодуй са в обем на около 60 кубически метра.

Това е нещо, което е абсолютно минимално, но си представете какви са отпадъците от всякакви други въглищни централи или какво ще се случи, когато фотоволтаиците и вятърните централи излязат от употреба и трябва някъде да бъдат депонирани тези техни генератори. И нещо повече - смятаме, че ядрената енергетика е и единствената в момента устойчива базова енергия," заявява Таско Ерменков.

По думите му ако бяхме успели да пренасочим количествата електроенергия от АЕЦ Козлодуй към вътрешния пазар, а не част от тях да бъде изнесени навън и да се реализират свръхпечалби от търговците на енергия и от самата АЕЦ Козлодуй, цената на енергията у нас нямаше да бъде толкова висока.

"В подкрепа на това е и фактът, че когато в началото цените скочиха и в Марица-Изток беше включена да работи почти цялата мощност, цените паднаха почти двойно," казва Ерменков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тас кебап

    16 36 Отговор
    Еми изградете бе, само че в Козлодуй, а не в село Белене.
  • 2 РЕАЛИСТ

    60 8 Отговор
    Имам предложение. Тези , които са" за "изграждане на АЕЦ Белене, да си плащат тока на цени от атомна електроцентрала. Тези които са против, да си плащат тока на цени от зелени енергии/ вятърни, фото, ВИК/.

    Коментиран от #31

  • 3 федераско эрменков

    20 31 Отговор
    ще бъдете в Белене не се притеснявай
  • 4 Сивата чапла

    26 8 Отговор
    И мините не трябва да се закриват.
    Каква е тая сила,
    която налага пълни безумия.

    Коментиран от #6

  • 5 Знаем

    29 14 Отговор
    Видяхме 5 часа гледахме, Адмирации, за което.
    Единственият НОРМАЛЕН, и ЕКСПЕРТ беше Овчаров-ЕНергетика..
  • 6 Срещите

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сивата чапла":

    ЕС-не гледахте ли срещите?
  • 7 Така е

    31 8 Отговор
    Това Белене, Толупа 🎃 го замота !!!

    Коментиран от #9

  • 8 Браво

    29 5 Отговор
    САМО ЧЕ, Тази нова ядрена мощност, НЕ ТРЯБВА ДА Е ЧАСТНА, сега подаряват на Херо и Ко, единствената ядрена мощност.
    УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА ЕНЕРГЕТИКА.
    Трябваше целият БГ народ и бизнес да е на ПЛОЩАДА.
    Цените на стоки, храни, услуги с ЧАСТНИТЕ, НЕЕФЕКТИВНИ И СКЪПИ анаргопроизводители ще ХВЪРЧАТ БЕЗОБРАЗНО нагоре.
    Няма да има отрасъл и потребител остал незасегнат.
    --------------------------------------------------------------
    Най-страшното предстои, само до 2024 г. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
    СА НА РЕГУЛИРАН ПАЗАР-КЕВР.
    След 2024 ни чака инфлация и криза!
    Изходът е излизане от ЕС.
    И НИКАКВИ ЗАЕМИ И ПОМОЩИ от ЕС.
    НИКАКВИ.
  • 9 РЕАЛИСТ

    33 5 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Не беше само той. Първо Едвин Сугарев започна атаката срещу Белене. После никой нямаше топки, да я построи. Същото бе и положението с Южен поток. Началниците така командваха.

    Коментиран от #10

  • 10 5577

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Горе споменатите са само изпълнители, въпроса е кой решава. С вдигнат юмрук и обяснителен режим след първи изречения в свободен текст нищо хубаво няма да ни дадат да си направим. То с нащи данъци и овоза немойм си плати.
  • 11 Много лошо

    30 6 Отговор
    Г-н Ерменков, след 5 часова среща Енергетика и 2 и половина Икономика, бях потресен.
    Много въпроси, получиха отговори.
    Оказа се, членството ни в ЕС е воденичен камък мърху политиците, икономиката, България и българите, който ни води към дъното на Блатото, започнало от Кунева-Пръмова-ТАЗИ ЖЕНА И ЦЯЛАТА Й РОДА СА ЗА ЗАТВОРА-щети за България в ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ-над СТО МИЛИАРДА.
    Планът Възстановяване-заемите, и Еврото-кохезионни заеми и трохи ЕС са ПОСЛЕДНИЯТ ПИРОН в Ковчега на Загиваща България.
    Изходът е един:
    -Промяна Закон Референдуми, в сегашният му вид е фасадна подигравка с българите, брой гласували, промяна въпрос и т.н.
    -Излизане от ЕС-веднага, на секундата.
    НИКА-КВИ ЗАЕМИ НИ КАК ВИ от ЕС. Трохи в сравнение със загубите, които ще търпим и ЦЕНОВИ ШОКОВЕ.
    Друг изход няма.
    Връщат ни в тъмното, студено, мрачно СРЕДНОВЕКОВИЕ, от 30-то място по Развитие икономика-падаме главоломно.
    Вие имате ли фотоволтаик, перки, ВЕИ, частен ВЕЦ?
    Питам за Протокола?
    Гледам Партиите, добре са се насочили към частни енергопроизводства, ама кой ще им спасява Трибуквените, когато закрият Ядрената енергетика и Мариците 76%-сигурни базови мощности.
    Сега от енергиен ШОК ЦЕНИ-ГИ спаси държавната енергетика.
    30 милиарда "трохи"-половината заеми, ще се опоскат, какво следва след това-
    ГОЛЯМОТО ИЗХВЪРЛЯНЕ-Шваб.
    Натам вървим.

    Коментиран от #24, #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    10 18 Отговор
    Нов реактор на АЕЦ Козлудуй,по-евтино и рентабилно.
  • 14 Госあ

    23 5 Отговор
    Не мога да разбера, при положение че фотоволтаиците отделят с 50% повече въглеродни емисии на киловатчас от АЕЦ, какво точно обсъждат калинките у Брюксел ???

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Аааа, и то при положение че е сметнато по КПДто, което дават производителите на фотоволтаици, а то е като КПДто на ваксините, което е абсолютна лъжа. Още на първата си една трета живот, КПДто на тия боклуци пада наполовина.
  • 16 Българин

    12 18 Отговор
    Те БСП винаги са държали на Белене, нали те създадоха лагерите там.

    Коментиран от #26

  • 17 декоН

    27 5 Отговор
    Белене , Александрополус , Южен поток ако бяха изградени за тези 30 г , бюджета ни щеше да е друг . Защо това не стана знаем всички и си духаме супата .

    Коментиран от #41

  • 18 Кинжал

    29 9 Отговор
    Руснаците искаха да ни я построят без пари Белене и да я изплащаме с продажбата на ток, но американският слуга Борисов и обкръжението му отказаха, за да се харесат на господарите си. ..." След разговор със сенатор Маккейн Борисов заявява : : Говорих по скайп със сенатор МакКейн, няма да строим АЕЦ Белене."....после същият този слуга се опита да вкара американците в Козлодуй и дори разходиха Херо мусака из секретния обект. Ако беше останал на власт мафиота сигурно вече щеше да е вкарал своите строители там. Освен това, руснаците вече имат разработки на реактори от 4-то поколение на бързи неутрони, при които горивният цикъл е затворен и няма отработено гориво, може да се възползваме от тази съвременна технология, все пак те са водещите в този бранш?! След 10 години , ако нямаме централа в Белене положението ще стане драматично.

    Коментиран от #21

  • 19 Истината

    17 2 Отговор
    Ерменков, защо не се разходиш до Гълъбово за да видиш как живеят хората там какъв въздух дишат......? Тия там са само на държавни субсидии,работят през ден, вземат по 5-6 хил. заплата и като се пенсионират още двайсет заплати и затова се натискат да стоят! Този комплекс трябваше да е затворен още през 2000 година!
  • 20 Абе Таско

    11 12 Отговор
    Ако ВИЕ кумснизите не бяхте такива негодници и крадци отдавна щяхме да имаме още два блока в Козлодуй!!!За Белене не знам, Там е земетръсна зона.ама комунист не мисли за хората.

    Коментиран от #28

  • 21 Без пари

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кинжал":

    Викаш...Бега бе!?
  • 22 А50

    10 5 Отговор
    Какви преговори, какви разговори, все едно нещо зависи от нас. За толкова години не разбрахте ли, че сме прилежна колонийка на ФАЩ
  • 23 нннн

    12 4 Отговор
    И Козлодуй, и Белене! И то - държавни!
  • 24 Дългия

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Много лошо":

    Не се кахари вожда ти,,зеления чорап " ни води на там! СВЕТЛО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ!
  • 25 В.В.П.

    16 2 Отговор
    Всички ,знаем ,ЧЕ,ако кредитора,не каже нещо по въпроса,всички в България,си траят..Това е робството на 21ви век. .За Украйна,скачат като лъвове,за България,ток и газ ,Не можело ,и не трябвало ..Празни приказки..и губене на времето
  • 26 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Не ми ползвай ника, натовски слуга !
    България има нужда от Втора Държавна АЕЦ ! "⚠️" Да закриват отровните американски тецове, които тровят въздуха и децата на България ! И да не точат лиги да получат комисионни от чужди и наши частници !
  • 27 Те държали

    6 8 Отговор
    А бе вие се държите за палците. Това е.
    А другото са красиви приказки за червени бабички.
    Той бил експерт...колкото Р.Овч
  • 28 Енергетик

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Абе Таско":

    Не знам кои са крадци ама платихме 1.2 милиарда евро за два руски реактоара (стоят на склад) а американците ни предлагаха един за Казлодуй за 7 милиарда долара.

    Та кои са крадците и националните предатели? При положение че имаме купени реактори и на 80% изградена площадка да ги изхвърлим и да купим безумно скъп американски реактор само да се подмажем на господарите е това е национално предателство.

    А това за земетръсната зона е измислица на соросоидите - до сега по света няма ядрен реактор разрушен от земетресение - Фукушима пострада от цунамито но цунами по Дунав няма как да стане.
  • 29 Олга

    13 4 Отговор
    Учудвам се колко много хора са увредени от към здравомислие, обща култура и дори и битова грамотност.И не толкова “отдолу”, а и от “горе”стоящите деятели.
    След като стана повече от ясно,че отказ от 3 крупни енергийни проекта нанесе сериозна вреда на стопанството на БГ, бетоноголовите вредители продължават да искат отказ от проекта “Белене”. Това е вече е медицинския проблем.
    Ето пример на държавническо мислене: Вучич обяви,че държавата му печели 1 млрд. евро за сметка на низката цена на газа след договора с Русия. Отделно - успешно развитие на стопанството с достатъчно количество на енергоносители. Редовната цена сега в Европа от 600 и повече до 1000 евро, а в Сърбия - 270.
    Сърбия сега води консултации с “Росатом” за строителството на АЕЦ.
  • 30 Един Българин

    5 10 Отговор
    Най големите крадци и русогъзоблизци пак излязоха от землянките и взеха да дават акъл. Не разбрахте ли че в Белене няма да има АЕЦ?
  • 31 hahaha

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Кой те пита бе?
  • 32 004858

    7 3 Отговор
    И са 100% прави!!! Дано разумът надделее, иначе се пръщаме в режимите 2+2 от 90те, пълна мизерия. Да не забравяме кунева, овчаров и борисов, крадци и опустишители на БГ енергетиката - ЗАТВОР!!!
  • 33 Чернобил

    2 6 Отговор
    Може но в Козлодуй Белене е компрометирана на сто процента
  • 34 Олга

    2 4 Отговор
    Активно поддържам тези,които не искат “Белене”, тоест не обичат да се къпят със следните препоръки и съвети.

    Древност. Людовик IV: къпят се тези,които нямат одеколон.
    И сега : от Европа идват научни сведения,че човешката кожа има свойство за самоочистване.
    И народната “мъдрост”: нека да се се къпят тези,на които им мързи да се чешат.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Русофоб

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Олга":

    Олга, качвай се на волга и се прибирай там от където си дошла.
  • 36 Тате,тате,

    4 0 Отговор
    -Защо са кръстили на него единицата за п-ростащина 1/един/ Тас?!

    -Защото е кръгъл п-ростак тате!
  • 37 Гларус

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Олга":

    Рускините миришите на гадно Имате си специфична миризма зловоние от нечистоплътност
  • 38 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много лошо":

    Много "Работническо дело" от преди 89-та, си чел.
  • 39 Комунист

    1 0 Отговор
    Браво на Нинова. Всички преговарящи от БСП са провалени политици от минали управления и затънали до гуша в .....,знае се какво.И точно тези сега ще са носители на новото и промяната.Смях.Но от друга страна брилянтен ход на лидерката им.Искащите оставката и ,само могат да подсмърчат около нея и да се готвят за следващия мандат на стария нов лидер.А именно другарката Нинова.
  • 40 селтак

    1 0 Отговор
    Сложете начело на атомните проекти Румен Овч.той ги разбира тия работи! Баце пасти да еде!
  • 41 мое ми духаш

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "декоН":

    таратора
  • 42 радиоактивен дъжд вали

    0 0 Отговор
    русофил уври !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове