Last news in Fakti

1 Декември, 2021 21:52 3 537 17

Александър Донев: Минеков е поредният, изразходил в лична полза капитала от протестите

  • александър донев-
  • минеков-
  • поредният-
  • лична полза-
  • капитал-
  • протести

Това не зависи от характера или от биографията, просто тези ситуации произвеждат един и същи модел, казва филмовият експерт

Александър Донев: Минеков е поредният, изразходил в лична полза капитала от протестите - 1
Снимка: Евроком

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се превърна в поредния метафоричен образ на хората, които са спекулирали и изразходвали в лична полза капитала, който са им дали протестите. Това не зависи от характера или от биографията, просто тези ситуации произвеждат един и същи модел. Мисля си, че причината е до голяма степен в общата среда и от липсата на културата и от ценности. Това коментира филмовият експерт и автор в "Портал Култура" Александър Донев в студиото на Люба Кулезич по телевизия "Евроком"..

Той пише статия със заглавие "Продължаваме статуквото?" във връзка с преговорите за коалиция в сектор "Култура".

"Успоредно с продължаването – не на промяната, а на статуквото в културната политика – се лансира на пълен глас тезата, че дейностите в културата и творците трябва да се самоиздържат. Най-дълбокото усещане, което получи добре осведоменият и достатъчно честен наблюдател на въпросните преговори, беше чувство на угнетение и безнадеждност. За пореден път поредна група „експерти“ и кандидат-„политици“ демонстрираха пълно неразбиране, че основната причина за процесите на социален разпад на българското общество, протичащи вече повече от трийсет години, е пълната немара в областта на културата. На практика всеки от големите проблеми на нашето общество – от корупцията, ксенофобията, липсата на активно гражданско поведение, та чак до огромния брой жертви по пътищата – са породени от липсата на възпитание в областта на културата и общуване с художествени образци", пише Донев в статията си.

"Хората на културата сякаш се превръщат в обслужващи и излиза, че те са виновни, но всъщност това идва от системата, отговорността е на политиците. Дебатът не постави основния проблем и този проблем е, че всички повтарят колко е важна културата, но никой не казва как да я направят истински важна. Повтаряха се неща, които се говорят от 20 години. Няма как щом поставяш грешно конструкцията, да очакваш по-добри резултати", коментира Донев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво разбрах

    32 15 Отговор
    некъв режисьор не бил доволен , подозирам че подобно на геронтофила стъки е понамазал нещо от гроб
  • 2 уаси Тито

    31 17 Отговор
    Колко ти плати Борисов За Тези фекалий,дето ги бълваш,блюдолиз?
  • 3 Сатъра на Хана

    22 14 Отговор
    ВСИЧКИ ТИЯ ЕКСПЕРТИ ДЕТО ГИ КОПАТЕ В МУТРИСТАН СТАВАТ САМО ЗА ЖЕРТВИ ВЪВ ФИЛМ НА ТАРАНТИНО
  • 4 истина е

    23 14 Отговор
    Лизурковците на боко ще падат по гръб , но той няма да се върне ,и ако не работят ще умрат от глад !
  • 5 отчето

    22 12 Отговор
    Веждичката ли те научи на тези разсъждения,дето ги дъниш,дълбоки като попски джоб?
  • 6 достойнство

    15 19 Отговор
    УВАЖАВАНИЯТ АВТОР БИ ТРЯБВАЛО ДА НЕ СЕ УЧУДВА,ТЕЗИ КОИТО УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА СА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА СЪЩИТЕ КОИТО ФАЛИРАХА ТРИ ПЪТИ Б-Я И СА НА ПРИНЦИПА КОЙТО БЕШЕ ВАЛИДЕН СЛЕД ПРЕВРАРА НА 09.09.44г.-ДВА ДЕНА В ГОРАТА 45г.НА СОФРАТА-.

    Коментиран от #8

  • 7 Гоги

    18 2 Отговор
    Министерството на културата плаща много пари за издаване на книги, които никой не чете. Просто някой трябва да храни тези хрантутници, самообявили се за писатели. Спонсорират се книги дори на 70-80 годишни дядковци.
    Предлагам, книгите на българските писатели да се публикуват като електронни книги - има няколко сайта за електронни книги в България. Ако писателят има продажби от книгите си - нека се радва на получените пари. Ако няма продажби - здраве, начесал си е крастата да драска глупости.
    Но за тъпи четива, които никой не чете, се харчат милиони всяка година.
    Литературните награди са прекалено много. Като човек от кухнята виждам, че компаниите, които пият заедно, после си връчват награди един друг. Каква е стойността на българските литературни награди? Никаква. Просто тъпа суета и харчене на държавни пари.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фактъ

    16 8 Отговор
    Сус бре , мекере герберастко !
  • 10 Честно казано

    5 1 Отговор
    Ха-ха-ха...този материял го гледах по "Евроком" ТВ при Кулезич :)))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Простотия

    10 7 Отговор
    Човекът ви казва право в очите: простотията е основната причина за процесите на социален разпад на българското общество, протичащи вече повече от 30 години!
    И както често става по тия форуми, веднага никнат коментари на всезнаещи писари, които окалват автора, без да вземат отношение по темата! Тях спорът по темата не ги вълнува! Важно е троленето и хейтването! Даже и хейтъри не са! За да си хейтър, се иска известен интелектуален заряд!
    Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен - Айнщайн.
  • 13 Александър Донев?? Пари, Пари трябва

    0 1 Отговор
    Да се дават за колтурата!! Това е основното, наша грижа е как ще бъдат освоени!?
  • 14 Според

    2 1 Отговор
    мен дори няма нужда и от министерство на културата. Разбира се, че трябва да се самоиздържат. Като не желаят да ходят в Северна Корея.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За протокола

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гоги":

    Прав си, но културата не е само книги. Тя започва още в семейството, а работата на държавата е да осигури достъп до качествена такава. Огледай се сега - почти няма филм без стрелби, експлозии, побоища и кръв, виж електронните игри, детските играчки 0 пистолети, автомати и т.н., погледни съдържанието на забавните програми - много от тях са пълна простащина. А чалгата? Отношението към учителите и училището. Да говорим ли за новините - предимно жълтевини и ужаси, неграмотност ни засипва от водещи, репортери и журналисти. Не ми се и започва с политиците...
    Та възпитанието е всекидневна задача на всички и държавата може и трябва да се намеси с контрол, регулации и стимулиране когато и където трябва. За това е нужна визия, последователна политика и честни и способни хора, които да я провеждат, а не отпадъци от комунистическата номенклатура или обикновени кариеристи.

    Коментиран от #17

  • 17 Болярин

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "За протокола":

    Де да отбере нашего брата от истините в коментираното от Вас !
    Адмирации!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол