2 Декември, 2021 09:14 5 319 58

Бюджет 2022: Откъде ще дойде обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати- говорят експертите

  • бюджет 2022-
  • пенсии-
  • заплати-
  • майчински-
  • експерти

"Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, за да го видят всички, да видят параметрите, след това говори. Това действие е малко като каруцата пред коня” коментира Георги Ганев 

Бюджет 2022: Откъде ще дойде обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати- говорят експертите - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски доходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лева. Чрез Закона за бюджета ще се запази и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лева.

„Не изпаднах в голяма радост, като го чух, по няколко причини. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, за да го видят всички, да видят параметрите, след това говори. Това действие е малко като каруцата пред коня”, коментира в предаването „Здравей, България” икономистът Георги Ганев. Очакваше се, че бюджетът за 2022 г. ще бъде изработен от партиите, които ще съставят правителство. В хода на преговорите между тях се говореше и за конкретни параметри на бюджета.

„Политическо със сигурност има. Учудвам се за тази липса на комуникация. Минаха изборите, дано се сформира редовен кабинет и вече в парламент трябва да се коментират тези теми и стратегии”, заяви икономистът Владимир Сиркаров. „Относно минималната работна заплата това е тема, която звучи добре на пръв поглед, но по принцип води по-скоро до негативни ефекти. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с едни подобни действия слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали още повече”, заяви Сиркаров.
Според Ганев ключово важно е публикуването на средносрочната бюджетна прогноза, което не е направено. „Не чухме колко ще е дефицитът догодина, колко дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга, спрямо БВП в края на годината”, каза Ганев.

„Тези предложения, които видяхме, са доста различни, дори повечето ги няма в преговорите, които се водеха в различните групи по икономика и по финанси. Например минималната пенсия”, заяви Владимир Сиркаров.

Според икономистите все още не е ясно какво точно се случва с пенсиите. В момента тя е 300 лева. Още преди време стана ясно, че от Коледа тя се променя на 370 лева. Правителството обаче предложи да се запази и допълнителното плащане от 120 лева. След като се добавят и те - минималната пенсия трябва да бъде 490 лева. Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120 лева станаха 60 лева.

„Разговорите в групите по финанси и социална политика бяха как да стане така, че вече минималната пенсия да спре да нараства с решения на политици, а да отговаря на пенсионно осигурителната формула, другото да бъде социална помощ”, обясни Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    48 12 Отговор
    Как откъде? От заеми, той Кирето друго не знае. Цял живот го кара на кредит.

    Коментиран от #13

  • 2 гост

    32 4 Отговор
    E как откъде? От гугъл и фейсбук! Нали кирчо обеща!
  • 3 от къде

    41 19 Отговор
    ОТ НЕ КРАДЕНЕ
    !
    !
    !
    !
    !
    !
  • 4 Гост

    36 9 Отговор
    Само чакам да видя откъде ще дойдат всички пари,обещани с лека ръка,чист популисъм,отсега,чувам само за дефицит,който ще бъде финансиран с заеми.
  • 5 електрошок

    31 4 Отговор
    "Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120 лева станаха 60 лева." МИ ТОЙ И БОЙКО ДАВАШЕ ТИЯ СМЕШНИ 50 ЛЕФЧЕТА. С 10 ПОВЕЧЕ НЕ СЕ РЕШАВАТ НЕЩАТА.
  • 6 5577

    9 2 Отговор
    Тревата на отворената врата в емблемата мента ми се види май. Дори едно листо стърчи в стаята.
  • 7 Зара

    29 5 Отговор
    Уж много приказваме,уж много обещаваме,а накрая лъсва очевадното-ПАРИ НЕМА!
  • 8 Дон Санчо

    14 3 Отговор
    Питайте сър Велев ,от капиталните
    корпорации.Той е щедрият слоган, най
    щедрият.По е щедър и от Баце.
  • 9 консерва

    12 1 Отговор
    Е,тогиз как ше одиме у МОЛ-а,да пълниме чантите?

    Коментиран от #15, #16

  • 10 dad

    16 5 Отговор
    При инфлация правителството налива пари в пенсии и социални и вдигайки харчовете циментират нивата на инфлация. тЕ мНоГу йъ РазБираТ иКуноМикутО...
  • 11 Дядо Пройко

    20 10 Отговор
    Няма значение, че ще вземаме по малко.Важното е ,че фърчилото и протежетата му ни управляват.Нищо ,че сега е два пъти по лошо,отколкото при Баце.
  • 12 От инфлацията

    19 5 Отговор
    - откъдето и досега.По - високи цени - повече ДДС. Само дето от това покупателната способност не се повишава , а напротив.
  • 13 dddd

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Искахме промяна получихме си го старите кр.дци ще ни се видят светци

    Коментиран от #22, #36

  • 14 Ами ...

    25 1 Отговор
    Е как от къде? От нашите джобове. Боклуци.
  • 15 Тогиз

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "консерва":

    Няма да ходиш.Ще ти остане само удоволетворението,че си под мъдрото ръководство на Мунчо и сие.Демек ,морална награда.
  • 16 Ще пълните

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "консерва":

    в Турция.Там кило домати е 5 лири= 65ст. С останалите цени е подобно.

    Коментиран от #19

  • 17 имаджин

    7 1 Отговор
    Ще стане така,както е било преди хилядолетия:"Малкият ми пръст ще бъде по-дебел от бащиния ми кръст".
  • 18 Откъде ли

    19 0 Отговор
    От дигането на максималния осигурителен праг как откъде!!!

    Балъците дето ни осигуряват на светло за пореден път ще ядем к.о.р. за благото на държавата! Балъците айтита дето им финансираха кампанията на ДСтата сега пикаят огън!
  • 19 И всеки

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ще пълните":

    Ден ли ще одиме у Турция!?А пари за гориво ,откъде.?
  • 20 2929

    32 1 Отговор
    А на чиновниците с колко ще им повишите заплатите?
    Финансовият министър мълчи за държавните хрантутници. Техните заплати, премии, бонуси, 13., 14. заплата им ги дават тихомълком и никой не пита откъде ще дойдат парите, нали?
    БЛИЗО ЕДИН МИЛИОН ХРАНТУТНИЦИ живеят в охолство на гърба на работещите!!!

    Коментиран от #27

  • 21 гост

    7 12 Отговор
    От чекмеджетата на ТУЛУПА Бою.

    Коментиран от #24

  • 22 2929

    9 15 Отговор

    До коментар #13 от "dddd":

    "Старите крадци", както ги наричаш, няма да ни се видят светци, щото ГЕРБ щяха да замразят пенсии, МРЗ, соц. плащания, ако бяха на власт. Направиха същото преди време и сега щяха да го направят. Цели 3 год. ГЕРБ държаха доходите замразени, не сме го забравили.
  • 23 Факт

    7 7 Отговор
    От затварянето на чекмеджетата!
  • 24 Истината е една

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Тъй като чекмеджетата са реквизит на филма на ДС с продуценти КГБ, и от тях чакайте увеличението😂😂😂😂Каквито актьорите такива и зрителите😂😂😂
  • 25 pbdan

    15 3 Отговор
    Минималната пенсия през 2020г.беше 219,43лв, от юли стана 250лв., от 1.01.2021г стана 300лв. , от 25.12.2021, става 370лв. Прекалено бързо се увеличава. Някои ще кажат - как се живее с такава пенсия? Да, малка е, но как си живял цял живот с минимална заплата?

    Коментиран от #28, #40

  • 26 Баш Бащицата

    3 2 Отговор
    То е ясно откъде
  • 27 Чиновници

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "2929":

    Имаше и при Боко. Но чак такива цени не е имало.Тези се оказаха в пъти по крадливи и само за 7 месеца постигнаха такова ниво в кражбите ,каквото Баце не успя за 10 години. Хвала на другарите.

    Коментиран от #29

  • 28 2929

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "pbdan":

    Я, кажи за чиновниците! Недей броя жълтите стотинки на пенсионерите! На чиновниците с колко вдигнаха заплатите? С 30% през пролетта, колко бонуси и премии им раздадоха, за Коледа колко хиляди на калпак ще броят и пари за облекло ще дадат- още 1 заплата? Колко взема 1 хрантутник- това кажи!!!

    Коментиран от #33

  • 29 2929

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Чиновници":

    Дай пример! Конкретно посочи колко са откраднали за няколко месеца новите! Иначе думите ти са само клевети.

    Коментиран от #51

  • 30 2929

    10 2 Отговор
    За издръжка на чиновници отиват толкова пари на месец, колкото са парите за здраве и пенсии заедно.
  • 31 Гай Турий

    16 0 Отговор
    В oгрoмнaтa cи чacт 20 % oт пeнcиитe дирeктнo oтивaт в бюджeтa зaрaди пoтрeблeниeтo нa хрaни и лeкaрcтвa, ocтaнaлoтo oтива в чacтния ceктoр зa вoдa, тoк, пaрнo и oттук oтнoвo в oбoрoт нa държaвaтa. Oгрoмният прoблeм нe ca мaлкитe пeнcии, a фaктът, чe cтoтици хиляди aдминиcтрaция, вoeнни, МВР, cлужби, cъд и прoкурaтурa, oбщинcки клaтикрaчoли и т.н. нe cи плaщaт coциaлнитe и здрaвнитe ocигурoвки, a тe ce плaщaт oт бюджeтa. Тoвa нeщo трябвa да ce прeуcтaнoви, тoвa нe e cпрaвдливo. Ocтaтък oт coциaлизмa. Вceки държaвeн cлужитeлe дa cи плaщa прoцeнтитe към фиcкa. Тoвa e cпрaвeдливo. Тoгaвa и пeнcиитe щe ca c нoрмaлeн и прeдвидим ръcт, без да създават тревоги откъде пари.
  • 32 Жи додат

    8 0 Отговор
    От печатницата
  • 33 pbdan

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "2929":

    Не бъркай едното с другото и помисли кой им вдигна заплатите и бонусите. Аз смятам, че заплатите на президент,министър председател и председател на НС трябва да са непостижим таван за всички държавни служители. Разните там БЕХ, КЕВР, агенции, дирекции взимат 2-3 пъти по-високи заплати. Шефът на БНБ взима над 30 000лв. месечно, а банката е държавна. Има още много примери.

    Коментиран от #37

  • 34 Онуфри

    5 2 Отговор
    Кво затваряне на чекмеджето след като ще теглят заем и то немалък
  • 35 еми то е елементарно

    10 2 Отговор
    по пътя на логиката ако тези мошенници бяха честни и почтенни нямаше да се теглят кредити а парите които се крадат всяка година щяха да оправят нещата но уви всички ги забравиха тия милиарди главоносно разпространявани по медийте по време на предизборната кампания на новите крадци кирчо и кокорчо !!!
  • 36 черния

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "dddd":

    боцата и ДПС се връщат април 2022. Те ще оправят нещата, защото отлично знаят, как да делят порциите, та всички да са доволни!
    Народа за това ги избира винаги!
  • 37 2929

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "pbdan":

    Нищо не бъркам. Няма значение кой им е вдигнал заплатите, важното е, че сега им се плаща. Напиши колко премии, бонуси, допълнителни заплати се дават на чиновниците, недей писа за пенсиите!
    Нови ведомства, агенции, комисии ще се правят. За иновации и незнамси какво. Още чиновници ще се назначават на държавна хранилка. ПАРИ ОТКЪДЕ??? ТЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ ПО 370 ЛВ. ЗАПЛАТА, колкото ще е мин. пенсия.
    Дай разбивка на чиновническите заплати с конкретни числа и недей отклонява фокуса!

    Коментиран от #38

  • 38 pbdan

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "2929":

    Как да няма значение кой им е вдигнал заплатите пролетта? Оня директор от министерството на просветата дето пращаше децата по морето взимаше 11 000лв. заплата. В ББР взимат по 16 000лв. в борда на директорите. Другите ги пазят в тайна, аз не съм гадател, чел съм ги от нета. Президента взима около 9 000лв.

    Коментиран от #42

  • 39 gost

    1 0 Отговор
    При личния/ семейния бюджет, законните приходи постъпват при сключен трудов, мениджърски или ненаименован писмен договор, по силата на който който служителят./ работникът отдава под наем трудовата си сила и/или вид бизнес услуга за определен период от време, като получава насрещно законно трудово възнаграждение. При държавния бюджет приходите 80 процента от постъпващите приходи, са от законни данъци и държавни такси от физически и юридически лица. В това е и разликата между двата вида бюджети- казано най-- най- общо и лаически. Така, че е съвсем резонен въпроса чии данъци и респ. осигуровки за които социални/ икономически групи ще се променят в посока повишаване или на данъчната им ставка, или в създаването на нов вид данък, или в изключването на определени икономически дейности от кръга лица, задължени по КСО да плащат ежемесечни осигуровки, което значи нова промяна в КСО, но вече при редовно НС.
  • 40 уточнение

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "pbdan":

    Минималната пенсия е 220 лв. от 1 юли 2019 год., а не от 2020 год. ГЕРБ са я увеличили само с 13 лв. Не е притеснително сегашното увеличение. Притеснително е било НЕУВЕЛИЧЕНИЕТО на пенсиите и никаква актуализация цели 12 год.

    Коментиран от #43

  • 41 Някой си

    8 0 Отговор
    Парите ще дойдат от заеми, кредите и облигации. Който не вярва да види какво става сега, когато вече ГЕРБ не са на власт и би трябвало всичко да върви в правилната посока. Новият дълг за тази година е 3.8 млрд. лв.

    Коментиран от #44

  • 42 2929

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "pbdan":

    Посочи заплатите на чиновниците в администрацията и публичния сектор в конкретика. Не те питам за президента. Колко заплати и бонуси получават чиновниците, които са близо милион на щат?

    Коментиран от #45

  • 43 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "уточнение":

    Да, от 1.07.2019, но до 1.07.2020г. След това е 250лв. и както съм описал. 300лв. е от 1.01.2021г. а не с 13лв. както си писал.

    Коментиран от #47

  • 44 gost

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Някой си":

    Публикувано във факти.бг: Парите ще дойдат от заеми, кредите и облигации...Е- да, ама това принципно го знае всеки и възниква въпроса- защо тогава пп трябваше да сменят герб- нали дойдоха с политическите обещания да спрат кражбите в държавната машина, и да върнат тези пари в държавния бюджет, а сега се оказва друго;0 Лично мен това не ме засяга - не гласувам на избори, но адски мразя лъжите и лъжците, както и се чудя на здравия разум на онези, които по своя воля решават, че политиците имат правото да ги лъжат и се самозаблуждават, че тези ще крадат по-малко от предишните...
  • 45 pbdan

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "2929":

    Много тъп въпрос. Едва ли има някой който да ти даде такава конкретика. Познавам много хора работещи в енергетиката, питал съм ги и никой не казва колко получава, само се смеят когато им кажеш, че взимаш 1500лв.

    Коментиран от #48

  • 46 gost

    3 0 Отговор
    Нека припомня, че словосъчетанието политическа отговорност не няма правна сила- т.е. от носенето на политическа отговорност не включва в себе си гражданска, административна и наказателна отговорност, така, то не е възведено в юридически критерий, съгласно който да се търси отговорност на една пп.
  • 47 уточнение

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "pbdan":

    ГЕРБ са увеличили пенсията с 13 лв. през 2019 год. Това написах.
    И 12 год. не са актуализирали пенсиите.

    Коментиран от #50

  • 48 2929

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "pbdan":

    Свършиха аргументите и започнаха обидните епитети.
    1200- 1500 лв. заплата получават средните техници към ЕОН или друг доставчик на ел. енергия- това е частен сектор, а не държавна администрация.

    Коментиран от #49

  • 49 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "2929":

    Говоря за работещи в ТЕЦ Марица2 и АЕЦ Козлодуй, които са държавни. Шефът на КЕВР доц. Иван Иванов е декларирал пред КПКОНПИ 140 092 лв. за 2019г.
  • 50 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "уточнение":

    Актуализираха ги от всеки 1.07, но с мижави 3-4%. Не ги преизчислиха с по-нов осигурителен доход. БСП искаше с дохода от 2018г. защото последното преизчисляване беше през 2008г.
  • 51 Същия

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "2929":

    Въпрос и към теб.Дай доказателства за кражбите на ГЕРБ. А не само кьор фишеците на Чашков. А за кражбите на другарите,не е трудно да ги види човек.Почти всяка седмица се теглят заеми по половин милион.И то тихомълком.А факта,е докараха народа до просешка тояга,няма нужда от коментар.

    Коментиран от #52

  • 52 2929

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "Същия":

    Къщи за тъщи, Тераси, Мен няма кой да ме съди(6 апартамента), Балкански поток, Барселонагейт, Пачки и кюлчета, самолет за ОАЕ, Пилето, субсидиите в ЗЕМЕДЕЛИЕТО, електронното правителство на Дончев, 8-те джуджета, санирането, Хемус, КТБ... дали помним всичките?

    Коментиран от #53

  • 53 Не ми цитирай

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "2929":

    Опорките на Позитания а дай конкретни доказателства.И аз мога да напиша например, Техноимпекс,хотели на Халхидики,безброй имоти под полите на Витоша с басейни и не знам колко тоалетни.Мога добавя назначаване на любовница на два договора ,далавери с държавни апартаменти,лобиране за чужда държава за собствена изгода ,нарушаване на конституцията и т.н.Списъка е безкраен.
  • 54 Парите ще дойдат

    0 0 Отговор
    Когато се претърсят шкафчетата,офшорките,боса на медиите и сараите! В допълнение може депутатите да вземат минимална работна заплата да речем 700 лева за целия мандат, а останалите 4300 да се дарят на майки с деца и мизерстващи пенсионери в малки забравени от Бога места! Може например да се направи пълна ревизия на бездънната здравна каса и да се по съберат някой лев от шефчета на болници, както и да се премахнат ковид премийките! Това обаче няма да се случи в милата ни родина,въпреки че по Коледа стават чудеса... може би!

    Коментиран от #55

  • 55 На колко

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Парите ще дойдат":

    Години си ,че вярваш в дядо Коледа?
  • 56 Анонинен

    1 0 Отговор
    ДБ ще си имат проблем с Георги Ганев той е не оравнесен човек
  • 57 Мнение

    1 0 Отговор
    От заеми,от заеми. ,идват паричките!!!
    При само 0,4% прираст за предпоследното тримесечие от къде да дойдат?
    За инфлацията не говорим-табу!!
    За мен много време не остава да плащам,но внучката ми дано се спаси някъде в нормална държава.
    Няма как да видим къде отиват куфарчетата с парите.....ще хвърчат по банков път.
  • 58 Ами да

    0 0 Отговор
    От корупцията ще дойдат най-много пари в бюджета, не от заеми!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол