Last news in Fakti

2 Декември, 2021 10:14 2 085 28

Николай Денков: Искаме най-късно на 7 декември всички ученици да се върнат в клас

  • николай денков-
  • 7 декември-
  • всички ученици-
  • връщане-
  • в клас

Образователният министър отправи критика към механизма за работата между МОН и МЗ

Николай Денков: Искаме най-късно на 7 декември всички ученици да се върнат в клас - 1
Снимка: БГНЕС

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви в „Тази сутрин“ просветният министър Николай Денков. По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков. Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.
На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.
Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    50 3 Отговор
    3та година Без нормално Образование! Не че в бг се учи нещо, което е истина и приложимо. Неуки роби трябват. Евтин матрял.
  • 2 123

    45 0 Отговор
    Забравете за тестове на децата!
  • 3 Здрав

    37 3 Отговор
    Може да ги пуснете и без да ги тествате всяка седмица, ние съгласни да си ходят на училище и без тестване.
  • 4 българин

    25 4 Отговор
    Чакайте бе, чакайте поне Коледа да дойде и тогава пратете децата на заколение, безхаберни некадърници са начело в държавата на червената мафия.
  • 5 Fate

    31 0 Отговор
    Ако има тестове децата си остават в къщи
  • 6 ДРАКОН

    4 4 Отговор
    ПРАВИЛНО
  • 7 Въпрос

    9 22 Отговор
    За да се разболеят ли, мозък такъв?!
    Лекарите ли да слушаме или теб?
  • 8 Рошко

    19 2 Отговор
    Не бе недей те ги пуска, да свикват са намордниците от малки на робия да ви,,,,, то поне да не знаете ние какво детство сме карали, ами много добре го знаете
  • 9 Кмитева

    9 6 Отговор
    Даваме заповед, отменяме я. По субективни и обективни причини. Как точно я определиха датата - 07.12. Защо не например 10 декември. Два месеца децата си седят вкъщи, а сега на студ и сняг , хайде на училище. Защото... вирусът ще Спинка зимен сън.
  • 10 редник

    10 17 Отговор
    Връщането ТЕЗИ дни на учениците в училищата ще доведе до нов епидемичен взрив по Коледа, а тогава голяма част от институциите не работят!
    Ако основният щам е "Омикрон", ще е катастрофа, тъй като за него се знае малко!

    За връщане трябва да се мисли най-рано две седмици след празниците - около 17-18 януари 2022г., и това - само ако има голям спад на заболелите!...

    Коментиран от #15, #23, #26

  • 11 ПУТИН

    4 12 Отговор
    ПУСНЕТЕ ГИ МАЛКО НА УЧИЛИЩЕ, ЧЕ ИДВА ОМИКРОН И СЛЕД ЧНГ ЩЕ ИМАТ ДЪЛГА ВАКАНЦИЯ. ОМИКРОН УДРЯЛ МЛАДИТЕ!
  • 12 Гост

    14 5 Отговор
    Като че ли всичко се прави с определена цел - и тя е да няма нормален учебен процес! Тоя "професор" що не каже нещо за детските градини или там "няма" деца? Тях що не ги тестват с близалки или там вирус "няма"? Поголовно всички деца са с хрема и кашлица в детските градини, родителите им не ги спират, не ги тестват, персонала също с хрема и пие хапчета, но никой не го интересува това! И.... драми няма! Дъщеря ми работи в детска градина, цял месец влачи хрема от децата, всяка седмица си прави тестове - все отрицателни и затова не е спирала да ходи на работа! Когато и трябваше сертификат преди няколко седмици си изследва антителата, а те над 5000 бау! През пролетта си прави също тест за антитела - почти на границата! Следователно е карала Нещото без да и даде теста положителен резултат, както и всичките и колежки и както се вижда - драма няма! Важното е да се всява паника сред населението по телевизора и да няма нормален учебен процес и образования... Както и някоя фарма да захлеби милиарди от безсмислени тестове!

    Коментиран от #16

  • 13 gost

    7 12 Отговор
    Върнете децата в клас и се чудете после как така има нова ковид вълна... Децата са тези, които разнасят ковид-а, но самите те боледуват от ковид много по-малко от възрастните. Това не значи, че децата са виновни за разнасянето на ковид, защото те са малки и не осъзнават горенаписаното, а и едва ли което и да е дете ще иска да зарази мама и тате, братче/ сестриче или баба и дядо с ковид. Просто възрастови особености на човешкия организъм. Хубаво е обаче възрастните да си влязат в задълженията и да започнат да мислят как да предпазят и децата, и себе си от нова ковид вълна. Според мен, децата не трябва да се връщат в училище, а трябва да се организира дистанционно обучение с 25-30 минутни часове за най- малките, както и да има възрастен човек до детето по време на онлайн обучението.
  • 14 Луди

    11 4 Отговор
    Ще удължават учебната година. Ще се тръгва на училище от 1 септември. Абе хора, вие откачихте от простотии. Ше тестваме, няма да тестваме. Има тестове - няма тестове. Има пари - няма пари. Учителите ще са медиционски сестри - медицинските сестри учители. Най-разумното нещо е 2 седмици в къщи и два месеца на училище. В крайна сметка карантината за Ковид е 10 дена. Ние държим децата 2 месеца в къщи и 2 седмици на училище. Защо? Няма никаква логика! Пълна идиотщина! Как няма да плщят образованието. Оплюват всеки ден учителите - т.е. потърпевшите от всички недомислици и простотии на висшесточщите "умове"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 gost

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: Следователно е карала Нещото без да и даде теста положителен резултат, както и всичките и колежки и както се вижда - драма няма!...Драма няма, ако дъщеря Ви няма съпътстващи заболявания, не е на прага на смяната на едната възраст с друга и е клинично здрава. Предвид факта, че средната възраст на населението в България е 47.5 години- което явно не е възрастта на дъщеря Ви, нещата стават различни. Можете ли да псоочите Ваш познат- мъж или жена- които нямат изменения в здравето си на посочената възраст- 47.5 години- напр. нямат дори физиологична промяна в зранието- т.нар. старческо далекогледство/ късогледство, м...

    Коментиран от #18

  • 17 3399

    13 0 Отговор
    И тази година ли не се разрешава просто да настинеш и да покихаш няколко дни, без да те затварят и да те тестват... Обикновенят грип окончателно ли се скри вдън лаборатории тилилейски? Защо разрешиха на менингитът да се прови, нали сезонът е запазен само за ковид и варианти?
  • 18 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "gost":

    Повечето от колежките са и над 50 г. Всички работят на едно място, в една детска градина! Там не е само дъщеря ми "персонал"! Не знам от колежките и да има тежко болни, а само подсмърчащи и кихащи! Доколкото знам - вече няма! Голяма "драма" с Нещото, нали? И не това е въпроса, а защо никой не тества с близалки в детските градини? Или те не са "интересни", щото не са училище и няма учебен процес за спъване? Ама ти още ли си въобразяваш, че някой, като тоя на снимката, кацара или някой друг го е "грижа" за твоето здраве или здравето на народа....

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 gost

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: Голяма "драма" с Нещото, нали? Да- драмата е огромна, но когато 3/4 ти от колежките й напуснат поради т. нар, дълъг ковид, при който се губят когнитивните възможности и способности на човека- т.е. човек не може да прочете една страница от една книга, изморява се лесно, не може да ходи с нормалната скорост, с която допреди ковид се е движил, диша трудно и т.н. Тогава ще бъде късно човек да си запази работното място. Баща ми не беше лежал в болница 75 години- т.е. никога от раждането си, но ковид го събори и лежа в болница над 22 дни за пръв път от тези 75 години. Искрено Ви пожелавам това да не Ви се случи.

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "gost":

    Ти май не схващаш за какво става на въпрос или се правиш на тЪпет? Не виждаш ли каква е истерията и зорът да се тестват масово деца в училище и да няма учебен процес, а за детските градини никой нищо не говори и не се интересува! Все едно не съществуват! И слава Богу на колежките и нищо и няма! А въззрастните хора да внимават - моите родители са ваксинирани и не щъкат моного, много навън! Съжалявам че така се е случило с баща ти, но важното е че се е оправил! Възрастните хора трябва повече да внимават и да се ваксинират за тяхно спокойствие! Но да караме насила деца и млади хора да се боцкат е безумие!
  • 22 майка

    6 4 Отговор
    Истината е, че на другаря Денков хич и не му пука за пълните билници и за епидемията, нито пък за здравето на децата, учителите и родителите. Той си гледа неговата паница - да напълни училищата, па макар и със заразени ученици. Към момента, училището не осигурява безопасна среда както е в Европа и това е проблем и за Денков, тъй като той отговаря за осигуряването на такава. Това че критикува Министъра на здравеопазването, за да си спаси кожата, показва каква подла мижитурка е. И още нещо, не може материалът при 30 мин час да остане същия като при 45 мин. Както и да дават тестове за 45 мин време да ги решават за 30 мин. Явно и аритметиката му куца на Денков.

    Коментиран от #25

  • 23 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Децата и сега са на големи групи по фитнеси,дискотеки и кафета.А и от направени 100 000 теста само 17 са им положителни!?Рухна май мита,че те са основните разпространители.Ти твоето си го учи в къщи,моето го искам образовано!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ерк4

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "майка":

    Поздравления за коментара!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фермер

    2 0 Отговор
    От 8ми този месец започват да ни принуждават за ваксини.Документи против геноцида на вас и на децата ни,можете да изтеглите от страницата във фейсбук на Пламен Пасков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол