4 Декември, 2021 13:11 4 617 30

Рая Каназирева, шеф на ДКК в оставка: Много преди изборите е дадена папка за Караганева на ДАНС

  • рая каназирева-
  • дкк-
  • ваня караганева

От встъпването на Караганева в длъжност вече била натрупана половин папка с документи

Рая Каназирева, шеф на ДКК в оставка: Много преди изборите е дадена папка за Караганева на ДАНС - 1
Ваня Караганева Снимка: БГНЕС

"Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една папка документи. Тя е предадена на ДАНС много преди изборите и не сме вдигали никакъв шум. Тези неща те са подети много преди някой да се опитва да политизира каквото и да е. В момента проблемът им явно е, че не могат да установят "на кого сме хора". Позицията на ГЕРБ не мисля, че помогна. Измести фокуса. Очаквам държавата да има политика за тези предприятия, а не да има задкулисни интереси.

Това заяви в ефира на бТВ изпълнителният директор и член на съвета на директорите на ДКК Рая Каназирева, чиято оставка бе поискана вчера от министърката на икономиката Даниела Везиева.

Каназирева посочи, че не може да определи дали става дума за лобизъм в действията на Караганева. Търговският закон дава право на изпълнителния директор да сключва договори, да назначава и да уволнява. Но ДКК се управлява от съвета на директорите. По думите на Каназирева в няколкото седмици след избирането на Караганева практиките до онзи момент са били поетапно разхлабени, а от встъпването ѝ в длъжност вече е натрупана половин папка с документи - подписване на заповеди за избягване на системата за двоен подпис, смяната на банката и др.

На заседанието на Съвета на директорите са присъствали само 3-ма от 5-мата членове на борда - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска - тримата назначени в последните дни на мандата на ГЕРБ. Агенцията по вписванията вчера отказа да отпише Ваня Караганева като изпълнителен директор на ДКК заради незаконосъобразно свикване и провеждане на заседанието на Съвета на директорите. Според Агенцията решението е взето незаконосъобразно.

"В протокола даже не е описано кой как е гласувал. Ние сме си свършили работата си, като сме казали, че сме оттеглили доверието си от нея. В управлението на дружеството трябва да си професионален мениджър, да знаеш как да работиш в тази сфера. Това, което е направила, е подкрепено с една папка документи", категорична бе Рая Каназирева.

Смята се, че зад скандала са изплували оръжейни интереси за милиони. Изпълнителният директор Ваня Караганева е дала изключителни права на фирма "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за следващите 5 години, написаха вчера от в. “Труд”. Министърът на икономиката Даниела Везиева потвърди информацията и отбеляза, че процедурата е спазена.

"На съвета директорите я питаме госпожа Караганева "няма ли да ни информирате, че въобще подписвате нещо, щом става въпрос за стратегически интерес". Аз имам опит в банка, в телеком, в търговски дружества. Какви интереси сме побутнали, като изнасяме това нещо - нямам идея, но явно са доста съществени. За мен е странно да се искат оставки на хора, които изнасят документи за нередности", посочи Каназирева.

Софийската градска прокуратура съобщи в петък, че прави проверка в ДКК.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    31 64 Отговор
    Тези всичките около Кирчо са криминални елементи

    Коментиран от #19

  • 2 Кирчо

    62 13 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ще трябва да уволнят 1 000 000 чиновници за да има промяна.
  • 3 asd

    52 15 Отговор
    Хайде марш, слабоумна геперастична калинка одрищяна!
  • 4 Вирус

    43 10 Отговор
    Онази Каназирева, дето се е казвала Здравка, а сега Дани, да не е рода на тази, която сигурно се казва Радка!?

    Коментиран от #5

  • 5 РЕАЛИСТ

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Вирус":

    Объркал си се. Тази е внучка на Каназирев от "На всеки километър".
  • 6 Хорейшио

    38 14 Отговор
    Тази гербаджийска калинка не е подавала оставка, за да пишете че е "в оставка". Те отдавна им казват да си ходят, но те ще стоят там докато ги изгонят с шутове или направо закрият цялата структура на ДКК. Така им е заповядане от щаб квартирата на Тиквата. Целта е да се стопират разследвания и да се продължава , доколкото може, с пълненето на чекмеджетата
  • 7 Темидец

    15 18 Отговор
    Докато прокуратурата спи,така ще е.Нека да видим кога ще повдигнат на Кирчо обвинение,срока е до 15.12.21
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 6 Отговор
    КОРУПЦИЯ кражби далавери
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ето,това е

    8 8 Отговор
    промяната!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ХА ХА ХА

    12 10 Отговор
    ТО ЗАСЕДАНИЕТО НА ДИРЕКТОРИТЕ , СПОРЕД ДРУГАРКАТА КАРАГАНЕВА ЩЕШЕ ДА Е ЛЕГИТИМНО , АКО Я ИЗБИРАХА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР !!!! НО ЩОМ Я УВОЛНЯВАТ .....НЕЩАТА СТАВАТ ДРУГИ ....НЯМА ОТ КЪДЕ ДА СУЧЕ , НЯМА БОЗКА , НЯМА ДАЛАВЕРА , НЯМА ПАРИ !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фен

    8 6 Отговор
    Да ви мочнем и на "промяната"!
  • 16 9689

    7 3 Отговор
    Що ми прилича на Мата Хари?
  • 17 Истината

    7 3 Отговор
    Всеки си продължава с твърденията, че е прав, че има документи, но така и никой не иска да ги покаже. Предлагам референдум - Твърдения без доказателства = Затвор ! Аман от мошеници
  • 18 Дани

    9 2 Отговор
    За да има промяна е необходимо държавните трантутници от администрацията на ръководните постове да бъдат уволнени защото те са подлогите на тиквата и са мафиоти които няма да позволят развитие към по добре за народа за да може тиквата да се върне на власт а тази Рая да не подбелва така очи в интервюто така се държат тези които лъжат и изпълняват поръчки от някого т.е.тиквата а може би тя е мата хари
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БИИМ

    3 0 Отговор
    е с израелски капитал.
  • 21 sss

    3 0 Отговор
    да се направи пълна ревизия и на цялата ДКК! И пак говори тогава, ако е виновка тази ок, да си носи последствията, но да се види цялата картинка и всички сдели!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лично аз

    6 3 Отговор
    предпочитам да ме крадът, нови и млади, усмихнати мошенници! Писна ми от старите! Предишните откраднат, па се срамуват , па се крият, а тия новите сега са едни такива почтенни, отворени, окрадът те едно хубаво, па се покажат по телевизията, та се похвалят! Хора с достойнство и майсторлък в краденето!
  • 24 А такаааа

    7 0 Отговор
    Министър Везиева е признала че Караганева е турила на входа на ВМЗ частната фирма "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за следващите 5 години, но това страшно я кефи! А чия е тая фирма дето ще цица ВМЗ, що не каже милата ни министърка?
  • 25 А бе нещо

    7 0 Отговор
    виждам възраждат се практиките от времето на "Мултигруп"! КараБайГаньова турила на входа на ВМЗ своя Протестърска фирма на хората на Промяната, така както на входа стотици фирми преди 25-30 години стоеше Мултигруп, които купуваха държавната продукция за без пари после продаваха на междурадните пазари за огромни печалби!
  • 26 почтен

    7 0 Отговор
    Ай честито на печелившите! А бе Везиева, мила, тая фирма дето ще окраде ВМЗ да не е твоя, та така се "газира" на секундата!
  • 27 прокурор

    5 1 Отговор
    Всичко е ясно господа съдебни заседатели! Имаме бърза далавера за стотици милони! Ашколсун, машалла, аферим на тая КараБайГаньова!
  • 28 не наядени

    1 2 Отговор
    мисирки!Шут от борда и да плуват....
  • 29 боко

    1 0 Отговор
    Каназиревите всите герберашки калинки и мисирки на разследване
  • 30 БАЙ БУРТИ

    1 0 Отговор
    Питате чия е фирмата "БЪЛГАРСКИ ИНДУСТРИАЛЕН ИНЖЕНЕРИНГ И МЕНИДЖМЕНТ АД" (БИЕМ АД)
    Главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите е Петър Манджуков. Има я в официалния каталог на фирмите от българската отбранителна индустрия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове