7 Декември, 2021 19:40 3 069 30

Валери Найденов: Кирил Петков се води от теорията за „елитарна демокрация“

  • валери найденов-
  • кирил петков-
  • елитарна демокрация

В момента се осъществява смяна на елита чрез революция от горе надолу, смята журналистът

Валери Найденов: Кирил Петков се води от теорията за „елитарна демокрация“ - 1
Кадър бТВ

„Правителство ще има. Не виждам как може да се проведат още едни избори, защото това ще доведе до непредсказуеми последствия“, заяви журналистът Валери Найденов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Масите стоят на четири крака. Аз мисля, че тази коалиция ще бъде доста стабилна, защото другата алтернатива е лоша за партиите“, коментира Найденов.

Найденов не вижда толкова големи идеологически противоречия между партньорите в бъдещата коалиция и според него „БСП е ултрадясна партия, която въведе най-десния данък – плоският“.

„БСП ще настоява за социални плащания, но това не е лява политика. Лявата политика е в икономиката и в данъчната структура. Ние сме държавата с най-голямо социално неравенство в Европа. Както и да се пипат данъците, това трябва да се смали, защото то води до много отрицателни последствия, на които сме свидетели“, смята журналистът.

„Има концентрация на власт в президента Радев, но това е според законите и Конституцията. В момента няма водеща партия и е нормално неговата роля да е по-голяма. Ние живеем в извънредно положение от април досега. Извънредно положение дава повече власт на президента. Сменя се елита. Няколко пъти сме били свидетели на това как става – с чегъртане“, каза Найденов.

„Сега се говори за съкращаване на 30 000 души от администрацията. Какво означава това? Всички приближени до ГЕРБ в държавната администрация ще бъдат изчегъртани. Така седят нещата в политиката и винаги е било така. На това му се казва революция от горе надолу. Никога не завършва добре такава реформа", смята Найденов, според когото подобни действия е предприело навремето и правителството на Филип Димитров.

Според Найденов съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се води от теорията за „елитарна демокрация“ на австрийския политолог Йозеф Шумпетер, когото цетира.

„Това е демокрация, която не допуска волята на народа, защото той не разбира. Неговата роля е да легитимира елита. Много по-важни са институциите и правилата. Това е антидемократична теория според мен“, каза Найденов, според когото показателна е ниската избирателна активност на последните избори.

„Тази зима ще бъде много тежка за хората - инфлацията ще бъде двуцифрено число, ще поскъпнат горива, ток и стоки. Много хора ще пострадат. Аз се надявам, че новото правителство ще оцелее в тази ситуация“, каза Найденов.

„Аз все повече започвам да мисля, че ще изкарат пълния мандат. Енергията за протест е изчерпана вече и липсва организация. Ще имаме смяна на елита, който даже вече е започнал. Най-голямото количество хора, които трябва да бъдат сменени, е в местната власт, защото ГЕРБ получават най-голяма подкрепа точно оттам. ГЕРБ не може да издържи в София, като гледам последните резултати. За Пловдив и Варна не съм гледал, но нищо чудно и там да има смяна", прогнозира Найденов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойко

    18 3 Отговор
    Факти, пишете за най новото проучване на Маркет Линкс по поръчка на БТВ. Много е интересно и показателно.
  • 2 Боже

    19 9 Отговор
    Аман от "всезнаещи"!
  • 3 Майна

    30 10 Отговор
    Той е воден от Радев, който пък е воден от Мустафата, която пък е водена от ГЛОБАЛИСТИТЕ...ТОЧКА. НИЩО ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 4 Последния Софиянец

    13 28 Отговор
    Мачкай Кирчо!

    Коментиран от #8

  • 5 ????

    20 4 Отговор
    Валери, а защо не коментира "гражданското подчинение" на пишман джурналиста, или не ти изнася, защото списва в неговите вестници, въпреки, че винаги си пишел публикации, които са доста маскирани!
  • 6 Пич

    23 5 Отговор
    А вие какво очаквахте...!!!??? Че някой ви брои за живи ли...!!!??? Гледат на вас , като на селяндури , които трябва да бъдат прецакани... И бяхте прецакани... Това е положението.
  • 7 Оспамокс

    30 7 Отговор
    "Подмяната" е партия сателит на "Дай България", лабораторен съвместен проект на Радев и Кирчо Канадеца, доскорошен верен съмишленик на "Дай България", за който факт почти не се пише. Очаквайте продължение на двуцифрената инфлация, прокарване на Конвенцията и третия пол, признаване на БЮРМ, задължителна ваксинация и сертификация за децата ви, плаващ валутен курс преди натрисането на еврото с произтичащите от това ефекти за иначе осакатения ви семеен бюджет.
  • 8 На тебе

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти е смачал мозька Кирчо
  • 9 Мда

    19 6 Отговор
    Валери и Петьо бяха дълги години лакеи на червените. От както го има герб, те се продадоха и станаха първи флигорни на Боко...
  • 10 Нови избори,вкусно

    19 0 Отговор
    Не е лошо, нови избори, и само роднините ви да гласуват.
    Аз съм за.
    Народът трябва да се изгаври с вас докрай. Както вие се гаврихте с народа 32 години.
  • 11 нашия

    20 2 Отговор
    Найденов....Валери....момко ...по определение "демокрацията" е "елитарна".....само НЕзнаещите истинкото съдържание на думата ,ДЕМОКРАЦИЯ,т.е/.не си на ясно как е възникнала и какво по същество представлява/ я използват за да я "пълнят " с невярно съдържание за "публиката".....наричаш нещо "елитарно" което по своето съдържание е такова и не съзнаващ/или нарочно/ говорищ безмислици.............
  • 12 proi4o

    13 3 Отговор
    Мисирек--8ми разряд !!!
  • 13 мнение

    8 3 Отговор
    ало,факти, с тая нова презентация/интерфейс/ на новините се обезличавате и ставате част от масовката!
  • 14 Гнойна пъпка

    11 4 Отговор
    Валери Найденов и Петьо Блъсков още ги помняме от зората на демокрация, бяха от "богопомазаните" с подаръците...
  • 15 Ало

    9 7 Отговор
    Валери Найденов е един от най- добрите ни журналисти.Но и той сега пише доста предпазливо. И има защо.....
  • 16 Край

    5 9 Отговор
    Благодаря на този изискан възпитан и много интелигентен човек. От него съм научил много неща. И сега го чета с удоволствие.
  • 17 Примпомням

    9 3 Отговор
    Този лумпен беше казал , че боко тиквата бил най-големия оратор в новата история на България ...

    Коментиран от #23

  • 18 Е.С.

    12 6 Отговор
    Продължаваме промяната имат възложена задачка да разпарчетосат ВИК и енергийния сектор, да предадат нашата история и език , като пуснат Северна Македония в ЕС, да докарат още няколко окупаторски бази в България, да затвърдят патагонозацията на България…
  • 19 Jacques Yves Moineau

    10 4 Отговор
    Гербаджийско прокси.
  • 20 Иееес

    7 2 Отговор
    Демокрацията винаги е била елитарна. Още от Древна Гърция.

    Коментиран от #27

  • 21 Кой68

    2 1 Отговор
    "Сашо" ги разбира тия работи......
  • 22 Сатана

    10 4 Отговор
    Терминът Бачо Валери е “Тоталитарна демокрация” подобна на тази в САШ .Произходът на Киро е е е елитарен а плебейски.Винаги е бил слуга ,поведението му също е слугинско.Не виждам как този цървул Канадски ще може да конкурира като минпред Симеон Сакскобурготски.Просто е нелепо.

    Коментиран от #24

  • 23 ????

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Примпомням":

    Не вярвам да си е плюл на физиономията, нямам спомен да го е казал, а бих го запомнил, може за харизмата да е казал нещо, за разговорите с комбайнери и трактористи, мисирки и бабички, но не и оратор. Не е толкова прост.
  • 24 Направо

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана":

    си смешен да сравняваш крадецът от Мадрид с това момче.

    Коментиран от #29

  • 25 Гай Турий

    5 10 Отговор
    Кирил не се занимава с никакви тeории, с каквито са пълни главите на студентите от АОНСУ и тоя Найденов. Човекът гледа как най-практично и ефективно да се случват процесите за благото на народа.
  • 26 Не от април досега, а цели 32 години

    8 2 Отговор
    живеем не в "извънредно", а в "извънземно" положение. Авторът на материала , вместо реално да отрази актуалните събития в България, ни препраща към малко познатия у нас австрийски икономист Йозеф Шумпетер от първата половина на 20 век.
    Единственото, което може да се отнесе към положението у нас в момента е само названието на теорията му "съзидателното разрушение" , като "съзидателно" в България е под въпрос. Интересното за този икономист е, че в известен период от живота си е бил преподавател в университета във Ванкувър. Нека да не говорим и за "антидемокрация", защото такава категория не съществува. А елити се сменят, ако въобще има такива.
  • 27 Е.С.

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иееес":

    Демокрация не съществува. Светът се управлява от хора, които никога не са били избирани от никой.
  • 28 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 0 Отговор
    Найденов: „БСП е ултрадясна партия, която въведе най-десния данък – плоският“. Точно така, проблема на България е, че няма истинска социалистическа партия. БСП е дясна партия на олигарси, политическа върхушка, чиновници, 200 000 червени пенсионирани бивши комунисто-бесепари... За която освен това гласуват заблудените мизеруващи чървуланковци. Цървуланковците ще продължават да мизеруват, докато не разберат, че БСП ги лъже и използва и докато не си намерят истинска социалистическа партия, която да се грижи за най-бедните.
  • 29 Сатана

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Направо":

    Симеон Сакскобурготски спечели с абсолютно мнозинство изборите ,а не като тия измамници.Симеон Сакскобурготски разтури сектата СДС на Мавъра Иван Костов,който разпродаде България за жълти стинки.
    Симеон Сакскобурготски е потомствен аристократ а не като тези …….🔴18+
  • 30 ОСТАВКА ФАТМАК

    5 0 Отговор
    кирчо -ШМ€К€РА € ПО$ТАВ€НО лиц€(м€к€р€) ,ХИТР€ЦА МАЛОУМНИК Щ€ ИЗГОРИ В ИМ€ТО НА €ЛИТАРНАТА ДАЛАВ€РА КАТО БЕНГАЛСКИ ОГЪН....!
    ВСИЧКО $€ ПИШ€ НА ГЪРБА НА ОВЧИЯ НАРОДЕЦ....!
    ОСТАВКА ЗА ДОЛНИЯ Ч€РВ€Н М€РЗАВ€Ц- ФАТМАКА р.р.!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове