Last news in Fakti

12 Декември, 2021 07:55 6 657 22

Бедствено положение в Рудозем

  • рудозем-
  • бедствено положение-
  • наводнение

Преляха реките Елховска и Чепинска

Бедствено положение в Рудозем - 1
Кадър от наводнението в Неделино, Фейсбук

Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска, съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов, цитиран от БНР.

Има залети улици и сгради.

"Снощи от 1 часа съм обявил бедствено положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска. Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът. За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът", каза Пехливанов

Залята е била и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Румен Пехливанов допълни, че язовир "Пловдивци" в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора:

"Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете. До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата."

По-рано наша слушателка от Рудозем, разказа, че заедно с други жители на Рудозем се е евакуирала в Смилян.

От своя страна кметът на Смилян Чавдар Червенков каза за БНР, че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

От 2 часа е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов. Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на Въча, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. В този час екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян-Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американец 🏈

    36 11 Отговор
    Хората в Америка правят river dredging (поддръжка и почистване на debris от реката), както и се инсталират различни видове flood barriers. В България обаче по-важното е Баце да кара жипката с 240 по Тракия, и всички негови подчинени на Баце да са по 350 lbs толупи

    Коментиран от #20

  • 2 Къде е президентът?

    18 38 Отговор
    Защо Радев не е на място? Това е негов ангажимент. От леглото ли зяпа новините?

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Американец 🏈

    26 16 Отговор
    P.S. Който ми даде минус на коментара ми 1 - значи Баце Толупа Тиквич му е идол
  • 4 цербер

    3 4 Отговор
    "Снощи от 01.00 часа съм обявил бедственО положение."
  • 5 Ели Енчева

    13 0 Отговор
    В Рудозем освен р.Елховска и р.Чепинска е и река Арда. Други реки няма. Двата притока се вливат в Арда и тя отива в посока град Мадан.
  • 6 Обесен Язовец

    20 8 Отговор
    Колко бедствени положения имаше при БАЙ ТОШО, Светла му Памет в България? Аз помня само земетресението в Стражица!

    Коментиран от #10

  • 7 Свиня балканска

    9 7 Отговор
    Еее какво да направим той и на Бойко шкафа преля от крадени пари ама никой нищо не прави на произвола на съдбата каквото е писано то от както падна комунизма е така.
  • 8 Тодор Живков

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Къде е президентът?":

    Да взима лопатата и да чисти нали къде е Бойко дето 12 години краде и не отделиха стотинка да почистят коритата на реките така се прави от Тодор Живково време насам никой не ги е чистил най лесно е да кажеш президента виновен.
  • 9 чоки

    31 1 Отговор
    Нали се погрижихте за гората в балкана, чрез оздравителна санитарна сеч. Та сега всичко е на гола поляна и водата си идва. Има ли изненадани?
  • 10 Така е

    34 2 Отговор

    До коментар #6 от "Обесен Язовец":

    При соца нямаше турска партия да изсича горите
  • 11 TROY

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Къде е президентът?":

    Президентът е във президентството. При такива ситуации там трябва да са пожарната и гражданска защита Чарли. Единственото което може да направи президента е да прати няколко сапьорни роти, а не да се шляе там, че да го показват после по телевизията, както правеше тиквата.

    Коментиран от #16

  • 12 България

    16 5 Отговор
    Преди много години площадите в София бяха заляти с малоумна зган проста дето скачаха с два пръста и викаха СДС тогава беше сложено началото на края от тогава насам никой не се е грижил ни за река ни за язовир това е резултата карадене и унищожаване на държавата сега всички тези дето скачаха с лопатите и да чистят реката.
  • 13 Така е

    1 2 Отговор
    Където е текло пак ще тече !!!

    Коментиран от #15

  • 14 Иде

    8 14 Отговор
    Радевата зима почна честито на всички олигофрени.
  • 15 Обесен Язовец

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    Къде се е крало, пак ще се краде! Подмяната ще продаде Македония. Ще даде още безплатни военни бази на краварите. Ще приеме истамбулската конвенция.
  • 16 Прочети законите, алоу!

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "TROY":

    До Трой! При бедствия президентите са на място при хората. По Закон. Но Радев Делирадев (хората) както винаги е по-голям от закона и конституцията. Но няма да му се размине.

    Коментиран от #19

  • 17 Да, това е работа на Радев

    5 5 Отговор
    И при Бойко беше негов ангажимент, но той не си мръдна пръста. За бедствия отговаря президентът. Едно от малкото му задължения. Като изключим сеирджийството.
  • 18 ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ

    4 4 Отговор
    РАДВАЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ И ДЪРЖИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ ОТ ЕДНА ГОДИНА! КАКВО СА ЕДНИ НАВОДНЕНИЯ, КАКВО КАТО ВИ ОТНЕСЕ КЪЩАТА, ЖЕНАТА, ДЕЦАТА, РОДИТЕЛИТЕ ВИ! ВАЖНОТО Е ЧЕ НИ УПРАВЛЯВА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!
  • 19 TROY

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Прочети законите, алоу!":

    Ха, ха, ха. При големи бедствия и аварии президентът на САЩ се качва на еърфорс 1. И гледа сеира долу. Спомням си как гербераската плюнка едва ли не обяви война на Русия. Ха, ха, ха.
  • 20 Поредният

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Американец 🏈":

    Слабоумен “аМЕРИКАНЕЦ”!
  • 21 Славчо горския

    3 0 Отговор
    Защо не почистихте качествено коритата на реките?? Само усвоявате пари и отбивате номера!! Затова преливат!
  • 22 Димитров

    3 0 Отговор
    При Бай Тошо гората се пазеше - внасяше се дървен материал от Коми АССР.. Факт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове