Last news in Fakti

14 Декември, 2021 06:18 4 025 29

Христо Иванов: Всичко зависеше от Борисов, трябва да възстановим парламентарната република

  • христо иванов-
  • парламент-
  • правителство-
  • управление-
  • власт

Съпредседателят на ДБ не изключи възможността депутати от ГЕРБ и ДПС да подкрепят реформи, които ще помогнат България да се освободи от корупционните зависимости

Христо Иванов: Всичко зависеше от Борисов, трябва да възстановим парламентарната република - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков, Асен Василев и екипът им от "Продължаваме промяната" успяха да обединят приоритетите на четири партии, които са различни като идеология и агрегатно състояние и да съставят правителство от техните представители.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той призна, че ще има трудности пред подобна конструкция, които са породени именно от различията, но отбеляза, че в момента излизаме от период на униформеност, в който решенията се съобразяваха единствено с волята на Бойко Борисов.

Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус, така че то да започне да се чисти, допълни Христо Иванов. Той не изключи възможността депутати от ГЕРБ и ДПС да подкрепят реформи, които ще помогнат България да се освободи от корупционните зависимости, но подчерта, че няма как техните върхушки да не бъдат поставени в изолация. Според него по друг начин прокуратурата не би могла да си свърши работата.

"Ако можем да преминем към нова политическа култура, ако сме различни, но можем да работим заедно по конкретни теми и различията да не са кризи всеки път, когато ги има, това е добър знак и ще е отрезвяване на всички участници за това, че всеки може да има всякакви претенции, но ако фокусът е върху това, което можем да свършим - нещата стават малко по-лесни", коментира Иванов.

Според него съдебната реформа и електронното управление, което пък означава административната реформа, са два вектора на дълбока промяна на българската държавност. По думите му, ако правителството успее да ги проведе, това би решило дълбоките причини за политическата криза.

"Съдебната власт е поставена във все по-дълбока ситуация, особено що се отнася до прокуратурата, на недоверие, бламиране от страна на обществото. И докато ние не рестартираме съдебната власт така че да позволим общественият договор да започне да се прилага, ние няма да можем да излезем от тази политическа нестабилност. Излизането от тази нестабилност ще оформи нов политически пейзаж", очерта той.

Според съпредседателя на "Демократична България" българското общество много пъти досега е имало очаквания за борба с корупцията и същевременно ДПС винаги е било част от измамата и измяната на това да има борба с корупцията. "Много важно обаче е да отбележим, че това управление не зависи от ГЕРБ и ДПС." Така той коментира изказванията днес от трибуната на парламента от ПГ на ДПС, че и други правителства са били посрещани с ентусиазъм.

Според Христо Иванов конституционни промени биха изисквали гласове от опозицията. "Ако тя реши да потърси истински път към нормализацията, а не да се надява да изчака известно време, да запази своето състояние и там върхушката да оцелее някак си корупционно, надявайки се пак да се добере до шведската маса на управлението", категоричен е Иванов.

Той не се съгласи с твърдението, че всеки носи отговорност за министрите от своята квота, като каза, че "всички сме в една лодка.

"Ние сме гласували доверие на мандатоносителя да проведе тези преговори и да състави това управление, вероятно всеки от нас има съмнения, но всички ние ще трябва да работим заедно, за да проработи всичко това, защото иначе отговорът на избирателя ще бъде лош. Всички ние трябва да работим за това парламентарната република да бъде възстановена", каза още Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо политолог

    17 26 Отговор
    Борисов за 12 години построи 4000 завода,670 болници,и 1590 училища,минималната заплата от 90 лева стана 1800 лева само той може дани спаси отново

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Бокчу

    15 23 Отговор
    Без Герб и Бойко от глад ще се истребим
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фен на Апостола Борисов

    17 23 Отговор
    С Герб и Борисов само напред!
  • 5 Хирург-доцент Стаменов

    16 22 Отговор
    Бог да пази и закриля Апостола Борисов и партия Герб
  • 6 Гошо

    17 13 Отговор
    Вече не зависи от герб и дпс, сега трябва да има връщане назад, кой какво е заграбил от тези партийни революционери, всички далавери правени от тях и приближените до тях. За 12 год герб с подкрепата на дпс расипаха държавата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Добро утро

    10 12 Отговор
    Приятели времето лети много бързо и неусетно... Сега ще минат празниците и всичко започва отначало

    Коментиран от #9

  • 9 Добро да е

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Добро утро":

    Мен пък ме е налегнала предпразнична депресия... Незнам защо.
  • 10 Хахаха..

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ицо политолог":

    Забрави само магистралите - половин милиард км.
  • 11 Борисов и Ердоган

    10 11 Отговор
    са сатрапи.
  • 12 Аз, врачанката

    3 13 Отговор
    До коментар5-Доцент-хирург Стаменов.
    Доцент Стаменов,защо не вземете да си оперирате мозъка,защото имам чувството,че е в застой?!
    За да сме на този хал,единствената вина има управлението на ГЕРБ-несмятате ли,че съм права?!

    Коментиран от #25, #28

  • 13 Дамян

    13 4 Отговор
    Сега ще видите умници за кого гласувахте да ви управлява! Как мислите,дали дамаджаната ще се справи с мигрантите,с престъпността ? Ухиления погазващ Конституцията Премиер ще ви даде светло бъдеще! Аз не вярвам!
  • 14 Пула

    9 4 Отговор
    Този глупак не може да прецени ,че избирателите му не го искат,партията му не го иска,говори от името на всички българи,явно не може да си направи самооценка,тръгнал да ръси бисери да се маха законоизбрания Прокурор,да му иска оставка,да говори от името на други партии,звучи ми като стани да седна.Ходи за съветник на Румен Радев.
  • 15 Пула

    7 1 Отговор
    Този глупак не може да прецени ,че избирателите му не го искат,партията му не го иска,говори от името на всички българи,явно не може да си направи самооценка,тръгнал да ръси бисери да се маха законоизбрания Прокурор,да му иска оставка,да говори от иметона
  • 16 шопендар

    11 3 Отговор
    а сега всичко зависи от радеф,разликата е че радеф гази конституцията и назначава хора за които конституцията не важи.пък и какво да очакваме от комунистическите отрочета
  • 17 Едуард Петров-Едо

    1 6 Отговор
    Христо, това, което казваш, не е лесна работа! В тази Форма на Политическо Управление, след огромни грабежи и цялостно корумпиране на Държавните Структури на всички възможни нива, от министър председателя до кметовете на махалите, струва ми се, че би било СТУПКА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА, ДА НАПРАВИМ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТИВАНЕ КЪМ Швейцарски Тип Пряка Народна Демокрация! Младите момчета от Промяната Продължава могат да станат Инициатори и Изпълнители на тази нелека Инициатива!

    Коментиран от #26

  • 18 Евгени

    7 0 Отговор
    И си мислиш, че сега изведнъж ще стане цветя и рози ли? Сбъркал си много, мой човек
  • 19 Лулу

    4 1 Отговор
    Този май се е взел за месия и си мисли, че той ще възстановява републиката ... Да вземе да се ские някъде, че вече започна прекалено много да си вярва ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 stan40

    1 1 Отговор
    Мнозинството в парламента и факт. Изборът на правителство и факт. Разборът, оценката за отбора е за всеки отделен играч след мача, като се види резултата. Победителите не се съдят, дори и да не са играли изцяло феар плей
  • 22 Димо

    5 0 Отговор
    То ако разчитаме на Ицан да възстанови нещо, сме загазили яко
  • 23 Ели

    4 1 Отговор
    Иванов имаше шанс да направи нещо по въпроса още докато беше министър. Сега е късно
  • 24 Петър

    5 0 Отговор
    Иванов беше министър на Борисов и за падението на републиката е виновен и той самият!
  • 25 добре

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз, врачанката":

    че беше Бойко последните 12 години, иначе щеше да си два пъти по зле ако през това време ни управляваха тея от БСП. Ама то има време, след една година ще те питам пак на къв хал си
  • 26 не само

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Едуард Петров-Едо":

    нелека, ами и напълно нелепа инициатива предлагаш
  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    ЦИГАНИН ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА , ЧРЕЗ ДИКТАТУРА И ВОЕННА ХУНТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.....ФАКТ !
  • 28 Andi

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз, врачанката":

    Не, не смятам, че сте права!!!!! Струва ми се, че сте сляпа за всичко, което е направено при Борисов. На бялото казвате черно и знаете ли защо, защото просто сте черногледа!!!!!!!!!
  • 29 Маринов

    0 0 Отговор
    Иванов е кукла на конци на олигарха Иво Прокопиев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове