20 Декември, 2021 11:32 1 400 17

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите

  • мика зайкова-
  • мораториум-
  • енергетика

Няма икономически причини за толкова високи цени, смята тя

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите - 1
Кадър NOVA NEWS

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата не реши проблемите, а ги отложи. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS финансовия експерт и бивш депутат от „Има такъв народ” Мика Зайкова. По думите ѝ вероятността решението да доведе до натрупване на проблеми е голяма.

„До 31 март ще бъдат направени анализи, ще се използва целия потенциал от енергетици и икономисти. Вярвам, че ще се намери начин да се тушират високите цени. Няма причина за такива цени в българската икономика и енергетика”, обясни Зайкова и добави, че правителството донякъде е оправдано в решението си, тъй като тогава то беше само на един ден.

Финансовият експерт е на мнение, че свръхпечалбите от свободния пазар трябва да се пренасочат, както и да се търси сключването на дългосрочни договори.

По отношение компенсациите за бизнеса Мика Зайкова коментира, че те не трябва да са еднакви за всички.

„Трябва да се разпределят според това кой получава субсидии и кой не. Зависи и от това колко мегавата електроенергия ползват. Ако не говорим само за цените на тока, трябва да има енергийни помощи не само за бизнеса, но и за населението. Мярката 60 на 40 не е достатъчна”, допълни още тя.

Според Мика Зайкова младите депутати се справим изключително добре в парламента. Първите задачи, с които новите управляващи трябва да се заемат, според нея са реформа в съдебната система и приемане на бюджета за догодина.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    5 7 Отговор
    зайка ми е любима, заедно с гумен речев и други звезди от преди 30 години.
  • 2 user

    13 2 Отговор
    Никой не иска да каже на американските централи да ограничат малко износа на български ток и да намалят цените за вътрешния пазар. Сега задържат увеличението за битовите потребители понеже "промяната" я е страх да не загуби властта след като толкова усиля положи да я докопа и всичко се плаща от българския бизнес и ЕРП-тата. Скоро няма къде да се ходи и българинът ще плати сметката!
  • 3 Ами

    8 2 Отговор
    Преминаването в Държавни ръце ще го реши....проблема и то веднъж завинаги
  • 4 оня с коня

    2 9 Отговор
    Десетки изтъкнати Експерти и Анализатори - зависими и Независими партийно изтъкнаха,че мораториумът не само няма да реши проблемите,но ще нанесе и огромни щети,които впоследствие ще бъдат за сметка на Населението.Мика З. е решила просто да повтори тия Мнения ДОСУЩ като Папагал и Толкова!А е редно да каже:След като самата Тя Гравитира около ИТН и вижда въпросните Грешни действия на Правителството ЗАЩО Партията й подкрепи мораториума и не е ли това Безпринципност?А ще посъветва ли Тя Слави да излезе от Коалицията?А споделя ли Тя Оплакването и на Христо от ДБ ,че партията му е принудена да взема "НЕЖЕЛАНИ РЕШЕНИЯ"?И накрая: КОЛКО МЕСЕЦА още ще изкара това правителство?
  • 5 Селяк

    9 2 Отговор
    Абе, нали щяха да чистят пенсионерите?! Какво става с Зайка Байка?! Парламента е пълен с пенсионери - тях няма ли да ги разкара или ще им плащаме хем 10хил заплати+бонуси, хем бая мангизи пенсийка?!

    Коментиран от #10

  • 6 Мемфис

    9 2 Отговор
    Проблемът е, че народа трябва да плаща три пъти по- скъпият ток на мутрите от нерентабилните ВЕИ на мутрите!почти всички депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС са на тази хранилка от години! Защо държавата трябва да дотира този ток, а не да се конкурира свободно? Отговора е ясен.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Локо сф

    3 4 Отговор
    Бабичка десе бабичка
  • 8 Лакомо

    3 3 Отговор
    Бабе
  • 9 Мемфис

    4 6 Отговор
    До 3.
    Ами то и АПИ е в държавни ръце, а загубите от кражби са десетки милиарди! Проблема е в срастването на властта с мафията и 10 год. кражби на ГЕРБ, тоталната поквара на администрацията, съда и ПРОКУРАТУРАТА!!!!!

    Коментиран от #14

  • 10 пенсии ли

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селяк":

    погледни у външно министерство ,,,,,,,,,,,, назначават специалисти родени 1951 година
  • 11 Солютно

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    Когато руснаците ни "пляскаха" на арбитража за реакторите, същите тези в Парламента говореха за "нерентабилния" ток от 8 евроцента за киловат час от АЕЦ Белене, като в същото време се надпреварваха да инвестират в скъпи ВЕИ-та със субсидиран от държавата ток от по 70 стотинки за киловат час и ето ти сега резултата. Нали са на власт народът трябва да им плаща скъпия ток за да си възвърнат скъпите и действително нерентабилни ВЕИ инвестиции вместо а си платят грешката и да си фалират, както си му е редът.
  • 12 Тръгнала е Зайка

    3 2 Отговор
    ЗАЙКА КУКУРАЙКА....
  • 13 Няма нито един

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    повтарям за простите, няма нито един депутат от ГЕРБ който да има ВЕИ или ВЕЦ, ТЕЦ и квот се сетите! Нито от този Парламент, нито от предишните. Истината е че тези които имат топят ГЕРБаджиите, за да скрият себе си.
  • 14 Няма нито един,

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мемфис":

    повтарям за простите, няма нито един депутат от ГЕРБ който да има ВЕИ или ВЕЦ, ТЕЦ и квот се сетите! Нито от този Парламент, нито от предишните. Истината е че тези от ДБ, БСП, ДПС, които имат такива топят ГЕРБаджиите, за да скрият себе си.
  • 15 Българин

    3 3 Отговор
    Бабо, защо тогава всички като овце гласувахте предложението на ГРОБ? И вие сте от статуквото значи
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 3 Отговор
    ТОВА ЛИ Е ПРОМЯНАТА.....БАЙ ЕЛЕНКО И БАБА МИКА..... ГОЛЕМИТЕ КАПАЦИТЕТИ И ЕКСПЕРТИ..... ТЕ И ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТ
  • 17 РЕНЕТА ИНДЖ0ВА

    1 1 Отговор
    ЕГА ТИ СБАБИЧОСАНИЯ ВЕЩУГЕР .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове