Last news in Fakti

20 Декември, 2021 11:34 3 659 30

Обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност обсъдиха Кирил Петков и Кириакос Мицотакис ВИДЕО

  • гърция-
  • българия-
  • кириакос мицотакис-
  • кирил петков

Гръцкият премиер е първият гост на новия кабинет

 Обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност обсъдиха Кирил Петков и Кириакос Мицотакис ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Това е първата среща между двамата. Двамата премиери разговарят на четири очи. След това ще има заседание, на което двете правителствени делегации ще обсъдят теми от общ интерес.

"Беше удоволствие да проведем разговор с министър Мицотакис по много важни регионални теми. Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в сектора за обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност на целите Балкани", заяви премиерът Кирил Петков, цитиран от dariknews.bg.

"Интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел. Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция. Оттук нататък Атина и София започват нов етап в сътрудничеството си. Ние сме не само съседи, но и съюзници и партньори", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

"Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда", каза още Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

Гръцкият министър-председател е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност. Във фокуса на срещата между премиерите ще бъдат отличните двустранни отношения и възможностите за още по-активното им развитие, посочват от пресслужбата.

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства. Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа, уточняват от правителствената информационна служба.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на Българската народна банка преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31 декември т.г. са в размер на 2,57 млрд. евро. Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

По-късно през деня Мицотакис е поканен и на "Дондуков" 2, където ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 34 Отговор
    Мачкай Кирчо!

    Коментиран от #22

  • 2 И. Иванов

    7 19 Отговор
    Няма ли някой да каже нещо за ваксините? Закъснявате, възрожденци!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дългият

    30 8 Отговор
    Кирил и Кириакос са учили и завършили в Харвард. Ще се разберат.
  • 5 хах

    21 36 Отговор
    Мицотакис е втрещен от това, че в България за министъп председател е избран слабоумен човек!
    В Европа вече е известно това, което втрещи Мицотакис от препускането на Кирето из Брюксел и неадекватното му поведение и говор.

    Коментиран от #26

  • 6 Йух

    22 6 Отговор
    Не вярвай на Данайски дарове. Тия са лъжци.
  • 7 Сатана

    31 6 Отговор
    Византиеца е тук заради Македония и евентуално Гръчките банки у нас ,нищо друго.
  • 8 Слави

    13 10 Отговор
    Удариха си по една п....шка и всички са щастливи
  • 9 Селянин

    16 4 Отговор
    Гърците ни казаха че не сме ваксинирани и въшлясали

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 комунистче

    3 2 Отговор
    общо всичко, но на границата със сертификат, формуляр и тест
  • 12 И. Иванов

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Слаба работа! Къде е духовата музика на сидеровците?
  • 13 Кочо

    18 6 Отговор
    Те гърците си защитиха националния интерес, Македония я преименуваха на РСМ, да го видим този какво ще сътвори! Бизнеса бил по-важен, историята нямала такова значение, до 6 месеца щял да оправи проблема! Да не ни каже, че сме аборигени, като историческата истина е без значение!
  • 14 Ал Тъпоне

    7 3 Отговор
    Ако и двамата си затворят по едното око ще разговарят на две очи!
  • 15 Митю

    13 10 Отговор
    Ама много ясни и двамата..онзи ден Блинкин даде указания да се активизира строителството на газопровода и сега тези се напьват за "енергийна независимост", т.е. американски газ..инфраструктура и сигурностт- транзит на американски войски и техника : Гърция - България - Румъния - Украйна.. много сте изпълнителни бе, слуги на Америка! Бойко беше политик, хитрец, но не и прост изпънител.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 чичо Пейо

    11 6 Отговор
    Киро - ако продължаваш да се държиш като келнер и се усмихваш тъпо с думите Yes Sir - няма и до марта да изкараш

    Коментиран от #20

  • 18 ха ха

    4 1 Отговор
    и какво увеличение да очакваме на енергийната борса ? според медиите те са виновни за скъпата ел.енергия и увеличената инфлация , според тях ние сме виновни за инфлацията у тях ? къде и КОЙ ни манипулира за да ни ограбва
  • 19 Рачко Пръдлето

    4 3 Отговор
    Кирчо ще моли руския газ за Гърция от "Турски поток" да се ползва от България на цената на Азерския, а Гърция да си прихване от Азерския по Танап за България по цени на Руския. Това е компенсация за забавянето на конектора от Александрополис,който се строи от гръцка фирма. Иначе неустойките ще си ги искаме от тази фирма,а те ще са доста солени за нея.
  • 20 КОЙ

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "чичо Пейо":

    А какво да прави да гледа като брус и да вика на нас само турците са ни приятели като един бивш.Трябва и с Гърция и Румъния да имаме бизнес а не с джагалите от ЮГ.
  • 21 Към коментар 1 мачкай

    6 1 Отговор
    Кирчо ли ти каза, че ще мачка хората или ти , ненормалнико ,ги настройваш с този лозунг срещу премиера?.
  • 22 баничар

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да бе ...лесно ти е на теб да призоваваш да "мачка" ....То да не е ,като да мачкаш тестото за баниците отзад в кухнятя :)))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Рачко Пръдлето

    5 2 Отговор
    Моци е поканен и на "Дондуков"2, а Радев ще му направи едно коремно и 50 лицеви опори за една минута.
  • 25 Istina

    4 6 Отговор
    Който не може по достойнство да оцени Кирил Петков, определено има проблеми с умственото развитие. И за съжаление е нелечимо!
  • 26 Яяяя

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "хах":

    Да, ама вече Кирето е със закопчано сако. Има напредък.... ХАХАХАХАХА
  • 27 редактора

    0 0 Отговор
    Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда.
    Това не го разбрах.
  • 28 Мунчо

    1 1 Отговор
    С тез намордници кат весели кучоци. Хаха. Припкат напред назад и махат с опашки и изплезени езици а раята се гърчи
  • 29 ДАНИЯ ИСКА ТОПЛИ КИЛИИ ..............

    1 0 Отговор
    Дания е сключила споразумение с Косово, според което Прищина ще ѝ даде под наем 300 затворнически килии заради пренаселеността на местата за излежаване на присъди "лишаване от свобода" в скандинавската държава.

    Според договорката Копенхаген ще плаща на Прищина 15 милиона евро годишно, като споразумението е подписано за срок от 5 години. Има вариант и за удължаването му. НЕ Е ЛОШО ДА ПОРЪЧАМЕ И НИЕ ОТ СЪЩОТО ЗА ГЕРБ БСП И ДПС И ТН ПАРТИИ - КРАДЦИ !
  • 30 ДО ДЕН ДНЕШЕН КИРЕТО НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО

    2 2 Отговор
    ДО КРАЯ НА МАНДАТА МУ ОСТАВА МАЛКО АКО ТАКА ЩЕ Я КАРА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове