Last news in Fakti

21 Декември, 2021 09:46 6 094 41

Автоексперт: Перфектният клонинг на кола може да се създаде за два часа

  • автоексперт-
  • клонинг на кола-
  • два часа

Хората с по-нисък бюджет да не се притесняват, защото обикновено клонинги се правят на скъпите автомобили, казва Филип Лазаров

Автоексперт: Перфектният клонинг на кола може да се създаде за два часа - 1
Снимка: БНТ

Преди дни стана ясно, че данни на колата на бившия финансов министър Владислав Горанов са били клонирани и с тях автомобил от същата марка и модел е регистриран в Русия, а след това откраднат и обявен за издирване в системата на Интерпол. Можем ли да се предпазим от това да се окажем собственици на коли-близнаци - темата в "Денят започва" коментира Филип Лазаров, автомобилен експерт.

Т.нар. клониране се прилага най-често при крадени автомобили, които се изнасят зад граница.

Клонирането означава създаване на абсолютно копие - близнак на оригиналния автомобил. Това включва марка, цвят, документи, регистрационни табели, пренабиване на номера на рамата. Това, което пише в талона на единия, го пише и в талона на другия. Правят го хора, които разбират от тези неща и то е абсолютно незаконно, обясни експертът.

За клонирането на автомобила трябва предварителна подготовка, това си е като един занаят, допълни той.

Според експерта, това не е нещо тайно, скрито и полицията е запозната с тези неща.

Няма как да предполагаме, че колата ни има клонинг, защото без да сме направили нищо, близнакът може да се движи например в другия край на страната и когато стане ПТП, ще ви извикат вас, обясни Лазаров.

Лошото е, че това няма как да се предотврати, затова ако купувате нов автомобил, задължително се минава през КАТ, допълни експертът.

Перфектният клонинг на автомобил може да се създаде и за два часа. Не е толкова сложно да се направи копие - сменяш номерата, слагат се лепенки, защото предварително се знае на кой автомобил се прави близнак.

Според експерта обаче, в България практиката за клониране на автомобили не е толкова разпространена. Той посъветва задължително да си купуваме автомобил с проверена история, а хората с по-нисък бюджет да не се притесняват, защото обикновено клонинги се правят на скъпите автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влади Горанов

    47 10 Отговор
    Извънземните ме клонираха барабар с колата!Аз какво съм крив?
  • 2 Дарт Горанов

    41 3 Отговор
    Клонираните атакуват!Десета серия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Раданч Татлъту

    36 3 Отговор
    То и Горанчоу е бил клонинг,за да обърка хората пратени от Божков.😎🤡😎
  • 5 ДаЗдраПерМа

    22 9 Отговор
    този нищо не каза, няма кола близнак има само една кола която на едно място се води открадната или случайно паркирала до стърнище и изгоряла и т.н. а на друго си е нормална без нито една драскотинка.
  • 6 За два часа

    25 5 Отговор
    За два часа може да се пренабият номерата, ама да откриеш подходящия двойник и цялата останала "дейност" дали ще се включи в това време !?

    Коментиран от #8

  • 7 Перо

    32 4 Отговор
    С последното изречение се разбра,че този “експерт”,нищо не разбира! По кой начин ще разбереш,чрез историята на автомобила дали е клониран,когато няма история и е на 5 км.!
  • 8 ДаЗдраПерМа

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "За два часа":

    има си портативни флуоресцентни скенери които ти показват и след година че е пренабит номера даже стария номер се вижда, никой не се занимава със механически интервенции, достатъчно е да имаш две кифли една в кат и друга в дзи (образно казано не е факт)
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    41 0 Отговор
    Преди дни стана ясно как работят , ИЛИ ПО-ТОЧНО НЕ РАБОТЯТ НАШИТЕ (женски полови) ОРГАНИ ‼️ - Интерпол ти подава данни за откраднат и издирван автомоби! Ти имаш данни за такава кола в масива с МПС и дори не си я проверил ‼️ А когато лице с тази кола ти идва "на крака" , ти го пращаш да се разкара ‼️
  • 10 Перо

    23 0 Отговор
    При гаф по границите или с полицията,откриването на клонинга е въпрос на 5 мин.!
  • 11 Софиянеца

    27 3 Отговор
    И тоя стана експерт вече. Пренабиване на рама винаги оставя следи и да не си експерт ще го видиш!
  • 12 Петров

    29 4 Отговор
    Кое му е експертното на тоя смешник?
  • 13 Иван

    24 2 Отговор
    То бива експерти, бива, ама чак пък такива нещастници не бива!
  • 14 БЪРЗАТ

    14 1 Отговор
    Мошениците да се застраховат
  • 15 Специални операции

    27 5 Отговор
    Този точно експер по какво е, нито е състезател нито е механик има едно смешно предаване където се прави на разбирач от коли в които дори не се е качвал!

    Коментиран от #33

  • 16 Шофьор

    16 1 Отговор
    "защото предварително се знае на кой автомобил се прави близнак." ........... е там се крие ключа за палатката. Как тези които са клонирали автомобил в Русия са взели данните на вашата кола

    Коментиран от #40

  • 17 123

    20 1 Отговор
    Ейй, цяла рота м.индили скочиха да защитават горанов.А колко коли внос от EU издирвани на запад изгниха по паркингите на кат,и никой не му дреме за обик.човек.
  • 18 шифьорчи

    17 1 Отговор
    Това с "клонирането" на МПС, разбира се, е пълна измишльотина и глупост. Измислиха го, за да оправдаят ВГ, но не се замислят, че дори и така излича, че ВГ ползва краден "клонинг".
  • 19 Читател

    20 4 Отговор
    Този е голям палячо. Не е експерт.
  • 20 гост

    6 1 Отговор
    Факти съобщаваха за откраднатото Ламборджини на Ивайло Пенчев https://fakti.bg/krimi/573337-ivailo-penchev-razkaza-kak-otkradnaha-lamborginito-mu-ot-5-ia-etaj при което е ползвана същата схема. Фалшифициране на документи и регистрирането им в КАТ не става без вътрешен човек. Явно от МВР не са направили нищо за да спрат тази схема. Никой не е застрахован, че няма да се окаже колата му по документи "продадена" или "изнесена". Усилието за това е едно и също за всяка кола, което прави скъпите коли най-застрашени от клониране. Схемата е много опасна, защото може за един ден документално да се клонират и 100 коли, а нищо неподозиращите собствениците ще разберат едва когато имат някакви отношения с държавата (плащане на данък, глоби, митнически проверки или извършено престъпление).

    Коментиран от #23

  • 21 Насо

    9 2 Отговор
    И този лъже като Фурнаджиев!
  • 22 📌🇧🇬

    14 2 Отговор
    Това са глупости на търкалета. Колата на Горанов, която е спряна на ГКПП Калотина е “втора ръка” закупена в Германия, като е много вероятно да е окрадната в Русия и скъпият “джип” е препродаден в Германия, Мото Пфое я купува ефтино понеже знае че е крадена и натоварва яко глупакът Горанов с краденото “возило”, като същите си правят сметката че на Горанов няма да му създават проблеми в случай че “джипът” е обявен за краден. Има много начини да се осигури една кола срещу кражба на сто процента, цената е 200/300 лв. което общо взето е смешна цена. Мото Пфое “спинмайстерите” се опитват да се измъкнат от ситуацията, виж “джипът” бил “клониран”, от Руската Мафия, но като извод не си купавайте кола от Мото Пфое е моят съвет.
  • 23 Навалний

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Казва се Ламборгини!

    Коментиран от #26

  • 24 deaf

    9 0 Отговор
    Няма такова нещо като "перфектно клониране". Все едно да кажете "перфектна фалшива банкнота от сто лева".
    Клонирането на кола е (така си го обяснявам) като да ви клонират личната карта. Само снимката на личната карта е сменена друга. Нали разбирате,че такава клонирана лична карта няма да издържи на по-щателна проверка.
  • 25 бракма

    6 0 Отговор
    бричке, явно си доста тъпп. "при купуване на нов автомобил се минава през кат". просто нямам думи. вече не сме 96 година, когато мутрите отиваха с чували с пари и купуваха кеш колите. в момента повечето нови коли се купуват на лизинг. и регистратор е представител на лизинговата къща. той минава и през кат. доста си тъп, честно!
  • 26 deaf

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Навалний":

    Няма строго правило. Може да казвате ЛамборГини,може и ЛамборДЖини. Както ви харесва. Ние как казваме "еВро",вместо "правилното" "еУро".

    Коментиран от #30

  • 27 Ха ха ха🤣

    7 0 Отговор
    "стига глупости бе... бате". Цяла Европа се смее с българските "експерти", впрегнати чрез зависимостите си, да изперат корумпето-престъпник. Е, няма как да стане!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 И ти ли, Фица!?

    8 3 Отговор
    Айде и Фицата почнаха да го захранват с парица гербаджийте, за да защитава престъпника Горанов...
  • 30 Ха ха ха🤣

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "deaf":

    "няма строги правила" само за монолингвистите! Няма да ти преподавам граматика на италианския език, но ще ти кажа само това: марката автомобили се изписва Lamborghini и се произнася на всички езици Ламборгини! Ако беше изписана Lamborgini, щеше да се произнася Ламборджини (автомобили марка Ламборджини НЕ съществува.) То е нещо като: В България всички "говорите ли френски"?
  • 31 Трън

    7 1 Отговор
    "Експерти". Всяка кола има скрит номер на шасито. Ще го пренабиеш за 20 мин, ама друг път.
  • 32 Ягуар

    14 0 Отговор
    Ясно е, че мото пфое продадоха на Горан офф крадена кола! Сега мото пфое се чудят как да се измъкнат от ситуацията и да се изкарат невинни и кухите им глави измислиха "клонирането" без да му мислят много. Юридически при покупка на крадена вещ, купувачът Горан офф, който има валиден договор с мото пфое изисква връщане на сумата и неустойка от мото пфое и колата се конфискува. За мото пфое остава резила и щетата! Като не си читав търговец недей ходи на пазара!
  • 33 някой

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Специални операции":

    Фифката е карал повече коли от колкото ти си виждал ама ти си хейтвай там .. от коневръза
  • 34 ЧИЧЕ

    1 0 Отговор
    Не разбирам: даклонираш редовен автомобил да, но да клонираш краен...
  • 35 Никой

    7 1 Отговор
    Тоя Лазаров нещо много филми е гледал, американски. За два часа ставало. Бря, то туй да не е да сменяш етикети за годност на саламите ве ,автоекспеертааа
  • 36 Филип Лазаров ако е бивш крадец на

    1 1 Отговор
    Коли става за експерт!! Но акое катаджия, или някакво Ченге не става за Експерт!! Да каже по каква линия, е Експерт!! Кои са му Учителите??
  • 37 хихи

    2 0 Отговор
    Да не се окаже един и същ автомобил
    т.к. Горанов си е купил автомобил втора-трета кражба да му дойде по евтино.
  • 38 Плашимир

    2 0 Отговор
    Процедура по клониране:
    1.Крадеш скъп автомобил.
    2.Вкарваш го в БГ и го регистрираш като редовен.
    3.Продаваш го. Той е редовен. Естествено че е по евтин защото купувачите /министър.../ на такова нещо не са случайни.
    4.Собственика извън БГ писка ,че е откраднат.
    Автомобилът си е все същия.... продаден 2 пъти.
  • 39 Плашимир

    5 0 Отговор
    Възможно е за 2 часа. Ако на границата и в КАТ те чакат подходящите "служители".
  • 40 наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шофьор":

    до16 Или от КАТ общината или от продавача-скроиха му номер на горанов
  • 41 Автоджамбазин

    1 0 Отговор
    Тоа па. Става за 15 минути.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол