Last news in Fakti

3 Май, 2022 23:25 2 071 32

След близо два часа дискусии приключи коалиционният съвет- партньорите не дадоха изявления

  • два часа-
  • дискусии-
  • коалиционен съвет-
  • партньори-
  • изявления

Утре в пленарната зала ще се гледат и трите внесени проекта, но работата по намиране на консенсусна формулировка продължава и в момента

След близо два часа дискусии приключи коалиционният съвет- партньорите не дадоха изявления  - 1
Снимка: БГНЕС

Съветът на управляващата коалиция обсъди тази вечер предложението за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, което трябва да бъде внесено утре в Народното събрание.

Близо два часа продължи коалиционният съвет, който завърши без партньорите да дадат изявления, съобщават от БНР.

В началото представителят на партия "Има такъв народ" Станислав Балабанов обяви, че ще се работи за обхвата на това, което Народното събрание трябва да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ на Украйна. Балабанов заяви, че украинският президент Володимир Зеленски не е поискал оръжия, а техническа и хуманитарна помощ.

Утре в пленарната зала ще се гледат и трите внесени проекта, но работата по намиране на консенсусна формулировка продължава и в момента, научи „Хоризонт“ от свои източници.

Преди началото на съвета Балабанов коментира и позицията на БСП, че ще напуснат управляващата коалиция, ако правителството гласува за изпращане на оръжие:

„Всеки може да реши каквото прецени. Сега, понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи“.

На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората като нас в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава“, каза още Балабанов, цитиран от БГНЕС.

Темата коментира по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова – "Не вярвам да има разпад на коалицията", заяви тя пред Нова телевизия. Впечатлението ѝ за коалицията е, че е стабилна и работи здраво.

"Това, което ще направим днес, е да актуализираме информацията за нашите коалиционни партньори по отношение на действията на правителството за гарантиране на енергийната сигурност. Ще говорим за инфлационните мерки. На тези съвети се обсъждат всички актуални теми", каза Бориславова за днешния коалиционен съвет.

Коментар от началника на кабинета дойде и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите:

"Конфликтът е много близо до границите на Полша и Румъния. Това са държави, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от колективната сигурност на Европа и НАТО", каза Бориславова.

В сряда депутатите ще решават за предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна - това е записано като първа точка на редовното заседание на НС.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна.

Очаква се депутатите да подложат на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Договора (Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    43 3 Отговор
    "партньорите не дадоха изявления"

    Гиди изедници недни!

    Коментиран от #3

  • 2 Ххх

    40 6 Отговор
    В учебниците ще пише: Много световни държавници опитаха да скочат, понеже се бяха продали на неспиращата доларова печатница, но за тяхно нещастие - Вова каза НЕ!

    Коментиран от #28

  • 3 Жмульо

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Край , с мандрите ... На ти се струва , а палиш печка на деветия етаж у панела , с кюмур .. 🤭
  • 4 Мълчание???

    31 2 Отговор
    Когато не искаш да носиш лична отговорност даваш възможност за гласуване и обща безотговорност. Член 5ти от наръчника за оцеляване във властта.
  • 5 име

    27 5 Отговор
    А дано и нас да нападне Путин, че да дадат на всеки по 40лв на ден да ни хрантутят, да ни пратят оръжие за армията и да ни въстановят след това от 35 годишната демокрация. Ще пишем всичко разрушено и кратерите по пътищата че е от войната, никой няма да се усъмни!
  • 6 Пич

    36 1 Отговор
    Цирковото представление ще се играе утре , но , да видим пред каква публика !!!???
  • 7 Иво

    44 4 Отговор
    Трябва да си болен мозък да искаш предоставяне на военна помощ, да искаш да потушиш война с война. Дори да предоставим военна помощ (всички знаем жалкия ни военен капацитет), освен да подкладим огъня нищо друго няма да направим. Хора гласуват за партии, искайки един нормален и спокоен живот и същите тези политически провали искат да ни вкарат във вече загубена война ... Боли ме за страната ми

    Коментиран от #31

  • 8 щут на

    15 1 Отговор
    кики- рики....компания.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 59921

    40 2 Отговор
    Среща на марионетките, които са едни безсрамници! Няма пари за достойни пенсии, а за оръжие и то за чужда държава има? Къде е морала ви?

    Коментиран от #32

  • 12 asd

    11 0 Отговор
    Румънската държавна компания Ромгаз придоби от американската Ексон Мобил правата за експлоатацията на газовите залежи в периметъра Нептун Дийп в Черно море.
    Договорът за покупко-продажбата беше одобрен на извънредно заседание на акционерите на Ромгаз на 28 април. Цената на покупката възлиза на 1 060 000 000 американски долара

    Румънското министерство на транспорта одобри техническите и икономическите спецификации на договор, по силата на който правителството ще плати 973 млн. евро (без ДДС) за 12 влака с водородно задвижване, всеки със 160 места

    Балканските Тикви алоуууу! Задминахте ли ги румъниците или още да ви чакат? хахахахаха
  • 13 вевв

    17 3 Отговор
    БСП-то ще излезе от коалицията но ще продължи да подкрепя правителството т.е. да гризе от кокала
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 не им пука за народа

    24 1 Отговор
    БСП да излиза от правителството . Нови избори спешно !
  • 16 1234

    16 3 Отговор
    БСП отива в канала, ако не напусне. Нинова изчезва от политическата сцена. Кирил Добрев-ченчеджията, Михаил-мастиката, Пирински-ламарината, Гергов-далаверата, Лечева-мутресата, Божинов-популиста и другите се завръщатв парламента и заедно с герб и ДПС правят тройна коалиция.
  • 17 Стефан

    23 6 Отговор
    Българите сме с Русия.

    Коментиран от #20, #27

  • 18 Гръч

    19 2 Отговор
    А преди да захапят кокала ни продъниха мозъците от обещания за прозрачност.Тия няма да влязат повече в парламента и са захапали кокала и с газа
  • 19 Ще излъжат отново

    14 1 Отговор
    Хората...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ала Бала

    10 3 Отговор
    Бе що не се сещам мисирките и продажниците едно време да ревяха, когато краварите изравниха Белград заради несъществуващо химическо оръжие, а ся си отговорете защо Сърбите подкрепят само Русия и нямат разногласия, доколкото си спомням тогава също го бяха нарекли специална операция и никой не оспори, особено нашите душепогубчици. Сега, когато съвсем явно една държава се е превърнала в копие до някаква степен на нацистка Германия всички реват, само една гледна точка се представя, дори вуртчетата мълчат на съвсем явна и според германските закони противозаконна нацистка идеология. Това, че рашъните имат прясна памет все още ги прави някви "орки" ли, а късопаметна европа подчинена на краварите и готова да прегърне всяка идеология, стига господарите да наредят каква е. Достатъчно е да се види единствената представяна гледна точка, краварската, ма този път ще оплискат казана със собственото си невежество, само дето ние ще го изядем. И преди всики да почнат да лалат имам един въпрос, колко от вас ще скочат да се бият срещу руснаците?
  • 22 Hoho Boho

    3 10 Отговор
    Какво има за мислене?
    Ако не подкрепим Украйна, подкрепяме агресора.

    А ако логиката е, че всичко трябва да свърши по-бързо,
    тогава да подкрепим агресора, да нападнем украинците
    и да ги унищожим.

    Опира до морал, г-н Радев, г-жа Нинова...

    Коментиран от #23, #29

  • 23 НЯМА ПРОБЛЕМ

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Hoho Boho":

    ДА ДАДЕМ ОРЪЖИЕ И МУНИЦИИ И ПО ЕДНА ЗАПЛАТКА МОЖЕ . НО! ДА ВИДЯ ЕДИН ВЗВОД ДОБРОВОЛЦИ: HAШ БОKO, ПЛЕВНЕЛИЕВ, АГЕНТ ИВАЙЛО, АГЕНТ БОГДАН, СВЕТЛЬО БАЛАБАНОВ, ТАГАРЕВ, АСЕН АГОВ, ОГНЯН МИНЧЕВ, ВИКТОР НИКОЛАЕВ И ПРОЧЕЕ ДА ОТИДАТ НА ПЪРВА БОЙНА ЛИНИЯ. ТОВА Е ОКАЗВАНЕ НА ПОМОЩ И ЧЕСТНО ЗАЕМАНЕ НА ПОЗИЦИЯ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ПРАВА ЛИ Е ТЯ ИЛИ НЕ. ВАЖНОТО Е ДОСТОЙНСТВОТО. ТО СТУДИЯТА В ТЕЛЕВИЗОРИТЕ Е ЛЕСНО. ТОВА И ДЕЦАТА ГО МОГАТ
  • 24 нннн

    13 1 Отговор
    Ние и сега даваме оръжие на Украйна. Целта е ,,да се накървим". Да станем официално участници, макар и пасивни, във войната между Русия и САЩ на територията на Украйна. Айде по- кротко. ,,Когато атовете се ритат, магаретата страдат.""

    Коментиран от #26

  • 25 Много скоро ше разберем какво са решили

    4 0 Отговор
    Няма какво да разсъждаваме.
  • 26 Не батe. В случая грешиш

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "нннн":

    В тоя случай атовете се ритат, а магаретата(ние) цяло лято ще плющим украинки, които са си изтеглили спестяванията и златото и ще ги оставят в нашите магазини, кръчми, фризьорски салони и квартири. Оня ден ни дадоха от ЕС 140милиона евро, за нощувките на украинците. "Лошото, корумпирано правителство на Петков" започна проверки за измама с нощувки на украински бежанци правена от хотелиери. Говорим за цифра от 89000 фалшиви нощувки. При борисов щяха да минат, като половината кеш щеше да е в шкафчето. Така, че за момента няма загуба. Ако успеем да се възползваме от ситуацията и се отървем от руската примка с газа(макар и с малко рани) веднъж завинаги, мисля, че ще бъде една успешна година при върлуваща световна финансова криза.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бял гълъб, НЕ оръжие

    3 0 Отговор
    Оръжието е ВОЙНА(смърт), белият гълъб(знаме) е МИР!!!

    Жалостивият запад изпраща „хуманитарна“ помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха, а искат да спре войната!!!
    БЕЗБОЖНИЦИ!!!
    А най добрата и благородна миротворна помощ за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война.

    Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня!
    През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота.
    А най добре тия дето му дърпат конците на зеления да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на безусловна КАПИТУЛАЦИЯ, ПРЕГОВОРИ и МИР!
    А иначе „ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО" … казва народа!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хм хм

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "59921":

    Морал ли?Та те не знаят значението на тази дума,камо ли да го имат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол