Last news in Fakti

27 Декември, 2021 18:19 7 380 51

Българската реплика на годината: "Всеки сам си преценя"

  • реплика на годината-
  • сам-
  • преценя-
  • всеки

Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес, обяснява доц. Надежда Сталянова 

Българската реплика на годината: "Всеки сам си преценя"  - 1
Снимка: БГНЕС

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет. По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

Доц. Сталянова отбеляза, че за съжаление:

"Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем "граматичната полиция", да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости".

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още тя.

В предаването "12+3" изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира:

"През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите".

Новите лица носят и нов език, каза доц. Сталянова.

Онлайн обучението е превърнало децата в негови жертви, смята преподавателката:

"Онлайн обучението ги направи по-мързеливи. ... Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Onq bez konq

    52 7 Отговор
    Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердама, който излежава присъда от тринадесет години и половина в затвора Zabela в Požarevac, беше пуснат в отпуск миналия уикенд. Йосич е упражнил правото си на отпуск за първи път след 12 години в затвора. Сретен Йосич беше арестуван на 27 април 2009 г. по подозрение за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, който разследваше канали за контрабанда на цигари през Балканите. Той беше освободен от ареста в края на 2012 г., но беше преместен в Централния затвор в Забел, за да излежи 15-годишна присъда за поръчителство на убийстото на Горан Марянович - Гокси Бомбаш, през 1995 г. Тъй като престоят на Йоца Амстердама зад решетките започна след залавяне в София, публична тайна е, че той има зъб на някои български политици. Именно от съображения за сигурност службите ни продължават да следят дейността и движението му след толкова време. 12,7-мм снайперска винтовка ВКС. Није потребно да Сретан буде у Бугарској! Има људи за то! Будьте впевнені, тато з мамою, вони заберуть мене в Київське «Динамо»! Човек сам си преценяВА!
  • 2 Българка

    53 27 Отговор
    Не смятам, че трябва да се толерира отклонения от българския език- граматика и лексика. Не е нужно новите политици да ни набиват с 200 нови грешки

    Коментиран от #26

  • 3 КОТарАК

    63 5 Отговор
    то добре , но има и някои дето преценят вместо другите , и им налагат преценката си

    Коментиран от #8, #18, #40

  • 4 Наблюдател

    60 7 Отговор
    Опростачването на нацията е дирижирано от политиците, трайно настанило се в образованието а от там плъзнало повсеместно.
  • 5 Сатана

    46 4 Отговор
    Прави впечатление,че над 60% от Българите употребяват заучени фрази ,които са чели в социалните платформи и ги ползват ежедневно.
    Нещо подобно на Елочка Людоедова от “12 стола “ на Илф и Петров.
  • 6 Грульо

    52 10 Отговор
    " че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция."

    Аз се чудя колко е компетентна таз физиоложка по вирусните въпроси, че се изказва така категорично за вредата от неподчинението на ковит цирка. :D

    Коментиран от #39

  • 7 Българин

    30 8 Отговор
    Всеки сам си преценя по преоретети,но това е разбираемо само за хора завършили Харвардо.
  • 8 Протестиращ

    32 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Котараче, ако беше човек, щеше да знаеш, че такава дума "преценят" (с ударение на второто "е") не съществува!
  • 9 Гост

    39 3 Отговор
    Че то медиите постоянно внасят модерни английски чуждици в езика ни. Неспирно го клепат с думи, за които си имаме наши, родни, български, ама не звучат модерно и западноориентирано.
  • 10 Констатация

    42 6 Отговор
    До сега само филолози не бяха се произнасяли относно пандемията. То не бяха математици , то не бяха метеоролози . Очаквам скоро да се произнесе един работил 16 години в ТКЗС-то на черешите .

    Коментиран от #47

  • 11 Русенец

    38 2 Отговор
    От правителствените преценки се чувствам прецакан.
  • 12 ГоУст

    4 14 Отговор
    Езикът ни е жив за разлика от латинския и е съвсем нормално някои думи да търпят промяна. И да се претендира в мрежите да се използва чист книжовен език, когато човек е на две ракии, е прекалено.
    Тази дама по- добре да пледира за връщането на забранените от комунистите букви!
  • 13 КОТ ТАКОВА ...КО ДА НАПРАЙМ

    20 5 Отговор
    ЕТО ТОВА Е МАСОВАТА РЕПЛИКА НА БЕЗДУШНИЦИТЕ .ТВА СА ТИЯ СЪЩИТЕ КОИТО СНИМАТ С ТЕЛЕФОНА СИ ДОКАТО НЯКОЙ ДРУГ ГО СПУКВАТ ОТ БОЙ ИЛИ ОБИРАТ

    Коментиран от #35

  • 14 БОЗА

    29 0 Отговор
    Преди дни мернах обява,за :"чувалирани въглища по 25 кг."... ЧУВАЛИРАНИ...което ме навежда на мисълта,че понякога аз пък СПАГЕТИРАМ...и редовно пепелирам,стига наблизо да има пепелариум,че пуша много... ;-))))

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #30

  • 15 Русенец

    31 6 Отговор
    Кого би последвала уважаемата: човек, който говори и пише неграмотно, но казва истината, или онзи, който с перфектна граматика те оплита в лъжите си?

    Коментиран от #17, #29, #31, #41

  • 16 Behemoth

    15 13 Отговор
    Тревожно прост народ...като марули през зимата сте!
  • 17 Behemoth

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Естествено ,че тъпака ...нали?
  • 18 да питам

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    За вас , русоснята говориш , нали ? Който не е на вашето мнение е предател , неграмотен , гербераст и т.н.
  • 19 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    И аз сам си преценях! И едвам оцелях от ковида!

    Коментиран от #48

  • 20 Инженерът

    51 6 Отговор
    Хайде да поговорим и за другата българска реплика: "Аз вярвам в науката". В науката драги не се вярва, на нея не и пука дали и вярвате или не. Някои може да не вярват в гравитацията, но тя ще ги приземи бързо и болезнено, ако решат, че могат да летят без крила. В науката всичко се доказва. Научният подход борави с факти и данни, на базата на тях прави изводи и извежда зависимости. С "вярата в науката" се създаде новата църква на ковидиотите свидетели на третата игла. С вяра, която отрича разума и фактите, заглушава мненията на "еретиците" и убеждава неверниците, че бустерът е вратата към рая. Приятно ви бодене в мобилните храмове на фармафията. "Безплатно" е, пък лечението на децата е с капачки и дарения, от които щедро се краде.

    Коментиран от #24

  • 21 Баро

    22 0 Отговор
    Да е живо и здраво селото и неговите производни

    Коментиран от #49

  • 22 нннн

    25 1 Отговор
    Но "вторият мост на Дунав", "ваксинирани 8,5 милиарда човека", "магистрала Ловеч - Видин - Шумен" не са граматична грешка, а усмихната тъпотия. Може да се добави задача No1 - насилствена "доброволна ваксинация" и др.
  • 23 Onq bez konq

    22 5 Отговор
    Када Бојко прича на Севда ТВ, треба ми титлови! Не разумем његов дијалекат!
  • 24 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Инженерът":

    Добър коментар на тая реплика. Нещата са комплексни, обаче !
  • 25 Доцент Професоров

    12 5 Отговор
    Ако тази доцентка показва нивото на Софийския университет, то то е много по-ниско, отколкото изглежда след падението на ректора му Герджиков.

    Срам и позор - с народни пари цапат с мръсотия.
  • 26 Onq bez konq

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Мила, научи се как да си слагаш плюсове! Тук никой не играе честно! Има само няколко платени Трола на ГРОБ, но те са достатъчни!
  • 27 Ева

    15 4 Отговор
    Срам ме е от повечето хора в парламента, очукани, неугледни, не прочели и една книга. За правилна лексика и дар слово дума да не става. Никога не е имало такава сбирщина от най долно съсловие. За кирчо и селските женуря, които назначи е трагично. И неговата булка с ръцете в джобовете в храма е върха на срама.

    Коментиран от #33, #38

  • 28 ттт

    9 2 Отговор
    Какво е "научен прогрес"? Хората С или ОТ коронавирус почиват? Ако някой е имал инфаркт, колит и коронавирус, от какво е починал? Доказателства? Или научният прогрес вече е да не доказваме твърденията си?
  • 29 ха ха хааа

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Да живеят неграмотниците !! Тъй ли ?🤭
  • 30 да питам

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "БОЗА":

    А ваканцуваш ли ?

    Коментиран от #34

  • 31 Ломчанин

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Не е задължително , може и да е обратното ... Истината винаги има две страни ..
  • 32 Северозапад

    6 1 Отговор
    Комунизъм не ми трябва, както беше някога, с вдигната ръка и приема се идинодушно, тъй че наистина всеки сам си преценява, дали да се обесиш, или да се удави и в двата случая става въпрос за самоубийство но всеки сам преценява как, примерно казано
  • 33 Onq bez konq

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ева":

    Када Бојко прича на Севда ТВ, треба ми титлови! Не разумем његов дијалекат! Бойко читал только «Oceola», но он самый умный Гробовщик, не так ли?
  • 34 Плешивия

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "да питам":

    Братинь0 .
  • 35 Човека Коза

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОТ ТАКОВА ...КО ДА НАПРАЙМ":

    Такоз е 🤭
  • 36 Тъпак със средно образование

    7 0 Отговор
    Те вече " преценят"," пазарят,"копуват,дават за бес пари

    Коментиран от #37

  • 37 Човека Коза

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тъпак със средно образование":

    Ас не правя така 🤭
  • 38 Чернобил

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ева":

    Защо гледаш парламента,виж каква измет пише в сайта...
  • 39 Ангелина

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    "По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция".....Не зная ,какво точно е казал "този некомпетентен човек"......,но по отношение на "филоложката" мога да кажа ,че изречението е граматически и смислово неправилно!!!
  • 40 Ангелина

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Да.......,този които преценява за себе си ,не е вреден за другите .Може да навреди само и единствено на себе си.!Вредни са тези титулувани преписвачи ,които налагат своите преценки на другите и смятат ,че ако те другите не преценяват ,като тях значи са некомпетентни" и "прости"!!!!
  • 41 Ангелина

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Този ,който казва истината ,никога не може да бъде неграмотен .....Да казват истината ,могат само хора,които са свободни по дух ,образовани и напълно наясно със себе си.Колкото до тези ,които имат "претенции" ,че са образовани и говорят граматически правилно,мога да кажа ,че те са единици в БГ!По-добре е да се говори по - простичко ,но да се знае ,какво се говори ,отколкото да се използват думи и фрази ,за да звучат красиво и "учено" ,без да се знае тяхното значение.Въпросната филоложка имам чувството освен ,че няма самостоятелна гражданска позиция ,няма граматическа лексика , а се позовава на "наизустени слова" от Общото събрание на снобите към СУ,които са придворни лакеи на всяка власт.
  • 42 Биби

    2 0 Отговор
    Голямата реплика, какво толкова има в нея? Много често го казваме, също използва се репл. "Ти си знаеш"•
    , когато не искаме да се намесваме в решението на даден човек, когато се отнася за самия него.
  • 43 Верно

    4 0 Отговор
    ВСЕКИ САМ СЕ СПАСЯВА !!! ТОВА Е РЕПЛИКАТА !!!
  • 44 Биби Долапчиев

    0 1 Отговор
    Секи сам си носи раницата, ма само я у Фатмакиа си носиме маршалскио жезал у неа! Да можиме на пролет да го турнеме на тъмното топло место на Пембен пингвино Мразеф!
  • 45 Стоян Хлебаров

    1 2 Отговор
    Назначените от Мафията на Борисов калинки,нямат край!? Тази е в областта на българската филология! Тя не знае да си служи правилно с българската реч,а ще дава акъл на другите! КАЗВА СЕ "ПРЕЦЕНЯВА",А НЕ ..."ПРЕЦЕНЯ"!
  • 46 Вергина

    0 1 Отговор
    Тъкмо да се възмути, че и СУ вече живее в социалните мрежи, а то тази госпожа се занимавала с езика на политиците. Амин изпростяла е - професионална деформация.
  • 47 Знае

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Констатация":

    филоложката доцент, че това е краткия път до професурата... и още други благини, към които е устремила поглед с патетичен блясък
  • 48 Ама сега

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    вече си спокоен, щото си фъксиниран, нали?
  • 49 Както

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Баро":

    е известно от историята ни, на 9 септември 1944 г. у нас бе установена работническо-селската власт. На 10 ноември 1989 г. - само селската... Работническата класа замина да работи по света.
  • 50 Абе

    1 0 Отговор
    Аз само не разбирам кой прецЕня, че точно това е българската реплика на годината.
  • 51 Е дин

    1 0 Отговор
    На тия едно време в университета им викахме свалянска флиртология. Бяха сладурани за разлика от тази доцентка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол