Last news in Fakti

6 Януари, 2022 20:34 2 060 23

Божанов: Удостоверителните услуги в администрацията могат да отпаднат

  • божидар божанов-
  • удостоверителни услуги-
  • администрация

След няколко години всички ще имаме лични карти, чрез които ще имаме достъп до здравните си досиета, посочи министърът

Божанов: Удостоверителните услуги в администрацията могат да отпаднат - 1
Кадър бТВ

Удостоверителните услуги, които представляват около 70% от взаимодействията между администрацията и гражданите и бизнеса, могат да отпаднат и трябва да отпаднат. Това каза в студиото на „Лице в лице“ по бТВ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Става дума за целия документооборот по теми като семейно положение, при който различните ведомства, служби и институции могат по служебен път да получат дадена информация, но се налага гражданите от си издават документ в точка А, за да удостоверят даденото обстоятелство в точка Б.

По думите му и в момента има техническа възможност за олекотяване на процеса, необходими са единствено промени в наредби, вътрешни правила и някои законови текстове.

Според министъра електронните системи у нас страдат от неадаптирано към тях мислене и в резултат много често е или невъзможно да се използват дигиталните услуги, или това е толкова трудно, че гражданите се отказват. Като пример той даде необходимостта да се подават сканирани документи с подпис и печат и липсата на електронно връчване.

Божанов подчерта, че електронната администрация би пресякла корупцията „на гише“, но съдържа и свои предизвикателства – концентрацията на информация изисква добра защита, а има и риск от е-корупция сред администриращите новите масиви от данни и затова трябва да има гаранции, че никой няма да може да прави манипулации.

Една от сферите, в които има голям потенциал за промени, е здравеопазването. Според Божанов електронните пациентски досиета могат значително да повишат ефективността, като в момента е важно да се прецизира кой какъв достъп ще има до информацията в тях. Той анонсира и че в следващите няколко години ще се въведе нов вид лична карта, който ще „отключва“ и е-системи като здравния запис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    4 4 Отговор
    Два милиарда,ъ,а,аха!И можели да отпаднат!Ъ!Двата МеЛеарда или услугите,егаТи и услугите и т. н.
  • 2 Сатана

    11 6 Отговор
    Много се кефя на такива тарикати ,които ме успиват с "ЩЕ"
  • 3 Лично запознат

    22 0 Отговор
    Отидох в агенцията по вписванията по местоживеене за удостоверение, а те ме изпратиха в агенцията на другия край на България, защото там бил имота.

    Коментиран от #22

  • 4 Бахурест

    9 5 Отговор
    Смешник,тоя не може да нахрани вързано куче.Иди на Запад и виж как е променено законодателството свързано с електронните услуги,документи ,здравни карти и т.н.Плати на някой можещ да го внедри в кенефа

    Коментиран от #11

  • 5 истина е

    14 2 Отговор
    Поне 60 хил. от клатиклатурковците трябва да се съкратят !!
  • 6 гост

    16 1 Отговор
    Втори закон на Паркинсон: Администрацията сама си създава работа за да оправдае своето съществуване!
  • 7 Ножица

    8 2 Отговор
    Всички тези услуги са приходи за администрацията, значи ще се редуцират разходи, разбирай работна заплата.
  • 8 Край

    8 1 Отговор
    Само да не ни задължат всички да ходим с такива мазни прически.
  • 9 Ventura

    4 2 Отговор
    Демек.ще Ви чипираме!
  • 10 комунистче

    3 2 Отговор
    дебел, огромен, муден, флегматичен, тоя ли ще промени процесите и системите в държавата
  • 11 Гого

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бахурест":

    Дали е смешник не мога да кажа, но се поинтересувайте и ще видите, че всъщност този човек е един от най-добрите компютърни специалисти в света. Така, че предполагам знае "как е на запад". Но при нас винаги е по-важно да обидим някого дори и да не знаем нищо за него

    Коментиран от #18

  • 12 хъмммм

    5 0 Отговор
    Всичко може да стане електронно, но какво се случва с хрантутниците?
  • 13 комунистче

    2 2 Отговор
    и да не забравяме, че преди да се появи сега, в тази си роля, е бил прислужник в ГЕРБ администрацията, само този факт, щеше да е достатъчен, в нормалните държави, да не го видим, и да не чуем повече за него, а те го назначават за министър, няма да карате много, новото правителство
  • 14 Аххаах

    3 1 Отговор
    Този наистина си верва обаче! Кой те смята тебе за човек бе дебил. Приграмирал той... дедовия
  • 15 Мале

    3 3 Отговор
    Колко е протовен тоА. Това, че некой е добър програмист не го прави добър политик. Нема си представа от мениджмънт.
  • 16 КРОКОДИЛА

    1 2 Отговор
    ТИКВАР БЕЗ ТИКВИ ................................
  • 17 Каун

    3 1 Отговор
    Този момък има в главата си само бръмбари. Понеже това министерство на което еглава не нищо друго освен хранилка за халогъзници за това този момък пуска постоянно простотии за да оправдае заплатата си иначе нишо съществено няма да променят в държавата само ще стъжнят живота на възрастните. Това е промяната ,не се оплаквайте
  • 18 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    Гого, имаш ли си хабер бегъл дори, с какво се занимават "едни от най-добрите" компютърджии в света!?

    Коментиран от #23

  • 19 Анонимен

    0 1 Отговор
    Много богат речник има.
  • 20 Може би

    1 0 Отговор
    Това да го обясни на оня бизнесмен от Плевен на който му откраднаха 50000декара земя с документи подадени по електронен път от човек дето го няма.Този мъж защо си мисли че все хората по света са по глупави.Най лесно се пробива електронна защита.Рискуваме в един момент ако спре достъп ток или нещо друго да се пляскаме и викаме опа. Докато има села където няма ток това няма да стане.Ако ставаше така лесно щеше да е направено.А повечето удостоверения се искат от застрахователи и съд и разни финансови органи. За да не плащат.Писани са от лобисти.
  • 21 В Киреча

    1 0 Отговор
    Основната мисия на това американче е да направи 2 в 1 в електронна форма "чип" здравния разбирайте зелен сертификат и стандартния такъв едно! После, ще им хрумне имплантацие и т.н. Сещайте се да не ви обяснявам повече! Слушах го много внимателно и не е нужно статията да е подвеждаща и захаросана с други "благинки"! Това ни готвят от Козяк и новите господари, това е мисията! За Киро и Проекта му продажбата на бг ДНК данни на частни компании, четете из нета!
  • 22 В Киреча

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лично запознат":

    Опитай да извадиш данъчна оценка, ако имаш имот в друг град, както и мн. др. неща! Все пак и транспортните услуги трябва да се ползват и хотелски и т.н., а навикване от някоя лелка, кралица на гишето...Безценно!!! Най-важен е обаче зеления сертификат той е "сезам отвори се" докато не дойдат 40-те разбойника и не направят гордия му приносител лилав!
  • 23 Гого

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Ами прочети и ще разбереш. Има официални платформи за такива като този човек. А задавайки този въпрос явно ти изобщо не си наясно за какво говоря, камо ли за нещо повече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове