Last news in Fakti

10 Януари, 2022 12:06 1 356 53

Стефан Янев: В МС няма позиция за отговор на НАТО по конфликта Русия-Украйна

  • стефан янев-
  • нато-
  • конфликт-
  • русия-
  • украйна

Той подчертава, че политическото и военното ръководство на МО следи развитието на обстановката, използвайки всички канали за информация в съюзен и национален формат

Стефан Янев: В МС няма позиция за отговор на НАТО по конфликта Русия-Украйна - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

България е против „ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, съобщи БГНЕС.

„Считаме за контрапродуктивно на този етап, ескалирането на военни мерки по източния фланг на Алианса преди да бъдат използвани всички останали дипломатически средства за деескалация на напрежението на границите на Украйна с Руската Федерация“, заявява Янев в отговор на парламентарен въпрос относно възможността за разполагането на допълнителни военни части на територията на България и изпълнението на съюзните ангажименти в рамките на плановете за „засилено предно присъствие“ по източния фланг на Алианса.

Янев подчертава, че политическото и военното ръководство на МО следи развитието на обстановката, използвайки всички канали за информация в съюзен и национален формат. Извършват се всички необходими дейности за анализ и оценка на обстановката. Участваме активно в консултациите на всички нива в НАТО

„При необходимост, породена от промяна в средата и ескалация на обстановката, Министерството на отбраната ще предложи на Министерски съвет опции за вземане на решения от компетентните български власти, включително и от Народно събрание“, посочва още министърът на отбраната.

На въпроса каква е официалната позиция на Министерството на отбраната като елемент от общата политика на Министерски съвет, относно непосредствените рискове за България,, произтичащи от агресивните действия на Русия в региона, Стефан Янев отговаря следното:

„Следва да подчертая, че към момента не съществува национална позиция, приета от Министерски съвет, тъй като към момента вариантите за отговор на НАТО по нарастващото напрежение по границите Украйна с Русия се обсъждат на военно-техническо ниво. Евентуално окончателно съюзно решение ще изисква официална позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този процес.

Министерството на отбраната разглежда нарушения баланс на силите в Черно море, засиленото военно присъствие и военни учения на Русия по границата с Украйна, продължаващата милитаризация на незаконно анексирания кримски полуостров ог страна Русия, както и нарушаването на свободата на корабоплаване в района на Керченския проток и Азовско море като сериозни фактори, които влошават средата за сигурност.

Стефан Янев припомня, че на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бяха приети следните мерки във връзка с нарасналата руска заплаха: мерки за повишаване на сигурността (Assurance Measures) и мерки за адаптиране на Алианса (Adaptation Measures), които фактически дефинират действията на Алианса. Те са адаптирани към съответните региони и заплахи, като целят гарантиране на сигурността на всички съюзниците по целия източен фланг.

В рамките на „засиленото предно присъствие” на територията на Полша и балтийските държави бяха разположени четири многонационални батальона. Малко по-различна е ситуацията в нашия регион.

„В района на Черно море, отчитайки географските дадености и националните възприятия на съюзниците за непосредствена опасност от евентуални директни агресивни военни действия от страна на Русия, бяха приети пакет мерки за „адаптирано предно присъствие” в района, фокусиран основно върху морския и военновъздушен компонент, с елементи от сухопътния компонент на силите. Възпиращият ефект от тези мерки се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО в региона на Черно море и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили“, заявява Стефан Янев.

Според него България активно участва в прилагането на пакета от седем основни мерки за „адаптирано предно присъствие“ в Черно море. Сред тях влизат: повишаване интензивността на съвместната подготовка на въоръжените ни сили с останалите съюзници; участието ни с щабни офицери и афиширани подразделения към Щаба на Многонационалната бригада ”Югоизток” в Крайова; активният ни принос във военновъздушни съюзнически тренировки и създаване на условия за усилване на мисията Air Policing, подписването на Протокол за изменение на споразумението между Правителството на Р България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing; създаването на условия за приемане на съюзнически подразделения от Морска патрулна авиация, използващи военни летища на страната, национално участие в съвместни учения в рамките на оптимизирания график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО (SNF) за развръщане в Черно море и не на последно място, изграждането и предлагането за част от Структурата на силите на НАТО на Регионален военноморски координационен център във Варна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    16 49 Отговор
    Стефан Янев е руско мекере и национален предател!

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    31 16 Отговор
    Браво Янев!

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хъхъ

    44 8 Отговор
    Трябва да има позиция, че нямаме ангажимент и намерение да защитаваме Украйна, която не е член на НАТО и че България отказва да участва в играта на САЩ срещу Русия.

    Коментиран от #8

  • 6 Българин

    9 36 Отговор
    Товарищ Янев, дръж се като български офицер, не като руски такъв!

    Коментиран от #13, #18, #48

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НАТО

    6 34 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    Каква игра, бе, момче? Русия е агресивна спрямо съдете си и трябва да се държи под контрол.

    Коментиран от #16, #53

  • 9 Тъп Ватник

    8 28 Отговор
    Говорителя на Мунчо отново се изказва в стила на неговия ментор Мунчо радюф. Предатели и изменници, руски подлоги и измекяри.
  • 10 Хахаха

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Антиватенка":

    И като дойде САЩ какво стане:) Ако има късмет ще избягат като в Афганистан, ако нямат - ще ядат бой на поразия като във Виетнам:) Наскоро един американски генерал каза, че 60% от армията им са гейчета
  • 11 Антиватенка

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Дън":

    Нито крачка назад-зад нас ще бъдат Киев и София,а Соломон Паси ще предвожда обединената армия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Патето Яки

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Българските офицери обичат братска Русия. Украйна и Русия заедно.
  • 14 Адолф

    9 12 Отговор
    Като нямате позиция си вземайте чемоданите и зелените фуражки и айде друм!Нямали позиция....до къде се докарахме с тия фуражки и зелени чорапи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха ха ха

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО":

    А теб какво те интересува за страни извън ЕС и Нато? Тия 2% от бюджета, които отиват в Нато, и които са от нашите данъци трябва да се разхищават за онези, които не плащат нищо ли в Нато?
  • 17 Цибър

    9 5 Отговор
    България трябва да се сниши и да трае и без това от нея не зависи нищо..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Безмозъчна слуга

    4 6 Отговор
    Ще ни продадат тия живота ни ... На тоя Да му се отнеме пенсията!! И оръжието на такива пенсионери също да се забрани!!
  • 20 Баба

    14 1 Отговор
    Това не е нашата война! Генерале ,не въвличайте нашите деца да страдат за чужди интереси!
  • 21 Българин

    2 13 Отговор
    Другарю Янев, цяла България очаква да бъде осведомена какво са решили Румен Решетников и Губернатор Митрофанова! Като руски, пардон, български офицер, трябва да вземете под внимание и мнението на Сърбия и другаря Вучич! Дерзайте!

    Коментиран от #30

  • 22 За да имат кариерно развитие

    7 0 Отговор
    ще продължават да твърдят, че Крим е незаконно анексиран.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Серьожа

    4 12 Отговор
    МС няма позиция ама Янев има мнение и то е със свален калпак да ходи в Масква при Путин и да иска да станем член на РФ , аме безгласен . После да приемем рублата и да нпелним България с руски казарми , аЯнев да получи за подарък дача до Москва да е близо до гасударя .
  • 25 РусоРоб

    5 6 Отговор
    ами питай Путин бре, шапката ти пречи да мислиш май !!!
  • 26 грешка

    13 2 Отговор
    въпросът не в това имаме или нямаме позиция, а каква е позицията. При обичайната наведена позиция на запад, България може да я няма още в първите няколко минути при една евентуална война. Ако приемаш чужди войски на своя територия откъдето те да атакуват Русия, автоматически приемаш и изпреварващия ответен ядрен удар на Русия по тези чужди войски, т.е. по нашата територия. Никой няма да си губи времето и ресурсите да води неефективна конвенционална война, още от самото начало войната между Русия и Щатите ще бъде ядрена. А започне ли война, няма спиране, всеки ще защитава собственият си народ и територия и никой няма да се съобразява кой бил някога брат и кой сват. Този избор не е въпрос на политика а въпрос на живот и смърт.

    Коментиран от #32

  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 11 Отговор
    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП , ДОКАЗА ЧЕ Е ПОДЛОГА НА ПУТИН И РЕШЕТНИКОВ......
  • 28 бат рамбо

    3 11 Отговор
    За какво взимате по 10 бона заплати бе, мишок, да нямате мнение ли!? Още повече България е член на НАТО и позицията и трябва да е в защита на съюза не на тоталитарния конгломерат Евразийски съюз.
  • 29 бат рамбо

    4 8 Отговор
    Янев си мисли:"Ох дано Путин ни прати миротворци, чувствам се много подтиснат с тия 10 бона на месец."
  • 30 Ветеран от Протеста

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Реалността е Трагична.От 20 хиляди Българска Армия,5 хиляди и двеста(5200) са Пенсионери работещи след Пенсия в Министерството на Отбраната.Това означава,че една четвърт от състава на Българската Армия е обучавана,че НАТО е врага,а Руския Окупатор е Освободител Една четвърт са се клели във вярност към Комунистическата Партия и Вечната Дружба с Руския Агресор...Това е Българската Армия,член на НАТО...

    Коментиран от #38, #40

  • 31 Сух

    5 3 Отговор
    Значи все пак предателите ще дадат военноморска база на окупаторите..

    Коментиран от #37

  • 32 БСП на Бунището

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "грешка":

    Дали ще те удари Руска ядрена бойна глава или Натовска,ако си съюзник с Руския Агресор,резултата ще е един и същ....Няма да боли по- малко!!!Варианта е да емигрираш в Нова Зеландия,където ядрения облак ще дойде с няколко дни закъснение....

    Коментиран от #43

  • 33 САЩ вс Русия

    7 2 Отговор
    Американците водят 20годишни войни в третия свят и не постигат нищо със свръх модерните им армии, Руснаците с каквото са се захванали го приключват до край по най бързия и ефективен начин. Да не са посмели да дразнят кучето, че ще ги изпарят директно. Вече и Китай са на страната на Русия.
  • 34 Rado

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    Троянски кон. България отново ще е рай за руските шпиони

    Коментиран от #41

  • 35 Хаджи Генчо

    2 0 Отговор
    Много думи за нищо. Просто кажи, че още не се е наложило да козируваш и да кажеш "yes, Sir!"
  • 36 Lssah

    0 0 Отговор
    Почвайте се кретенИ. ДжендърИ с/у алкохолицИ. Аре че ми писна от вас. Лошото е че и ние ще страдаме покрай вас.
  • 37 Патриот

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Сух":

    Да, ще има военна база на НАТО във Варна! Почвай да си скубеш каквото е останало от косата ти!
  • 38 Хаджи Генчо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ветеран от Протеста":

    България може да бъде почти едновременно съюзник и с двете воюващи страни. Доказано исторически. Не се напрягай толкова, важен е келепиреца.

    Коментиран от #44

  • 39 Лост

    3 0 Отговор
    Къде е В. Симеонов? Да не е отишъл доброволец в Украйна?
  • 40 Ами да

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ветеран от Протеста":

    И не само и ход
    илите в казарма:)) също няма да вдигнем ръка, защото не четем историята като дявола евангелието и знаем, че без защитата от червената армия България щеше да е с размери до Стара планина някъде :)), а да тръгнеш след извратените 32 полови е меко казано сделка с дввола:)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Канадецо с гелосания перчем

    2 0 Отговор
    Сащ плащат операцията по смяна на пола, на всеки американски войник, който пожелае. Въртят и реклама, как набират лесбийки в армията, за да има диверсификация. Каква война, кви пет лева :D
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хаджи Димитър

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хаджи Генчо":

    И какъв ни е келипират от Русия?
    Над 40 000 българи избити след 9.9.1944г. -без съд и присъда!
    НРБ превърната в социалистически концлагер-16та ССР.

    Днес България е под руско енергийно робство-
    на дъното на ЕС!

    Коментиран от #47

  • 45 Песимист

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Реалист":

    Наивник си!
    Службите за сигурност на България,
    още са окупирани от кадри на ДС/КГБ.
    Клели се във вярност на БКП/КПСС!

    Коментиран от #46

  • 46 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Песимист":

    Милиционерът тъп юрист Гешев
    също се е клел
    във вярност на БКП/КПСС!
  • 47 Труден

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хаджи Димитър":

    Руския АЕЦ Козлодуй дето прозвежда на 50лв мВт/ч визираш сигурно ? Който го скопиха от ЕС за да сме енергийни роби ли ? ЕС дето ни задължиха да правим либерализация на пазара на ток и сега собствения си ток купуваме за 1000лв мВт/ч?
  • 48 Въх

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    На тебе, кой ти разреши да се наричаш българин...!!

    Коментиран от #50

  • 49 1944

    2 0 Отговор
    ейййй , нема вече истински генерали. само гнили селски тикви.
  • 50 западняк

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Въх":

    Кога си пътуваш за Майка Индия? Много се заседя в Европа. Анулирахме ти визата.
  • 51 Уж няма позиция

    1 2 Отговор
    Като чета какви натовски партенки излага като нямане на позиция, то как ли се гърчи, като да трябва отстоява позиция, пред така наречените партньори. Робска поза.
  • 52 Импийчмънт

    2 2 Отговор
    България е Натовска държава и нашата позиция е като тази на съюзниците Точка !!!
  • 53 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО":

    НАТО е ОТБРАНИТЕЛЕН съюз, защитаващ членовете си. Може да изразява отношение, но не и да въвежда войски в трети страни! Нямат работа в Сърбия, Афганистан, Ирак, Сирия, Украйна ...Така че това са войни на САЩ, а не на НАТО. Да се оправят сами, а не да използват незаконно останалите страни членки като параван.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове