Last news in Fakti

18 Януари, 2022 10:42 2 810 59

Кирил Петков кацна в Скопие

  • кирил петков-
  • северна македония-
  • скопие

Българският премиер беше посрещнат от Буяр Османи

Кирил Петков кацна в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането на българския премиер се провежда в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски. Кирил Петков пристигна в страната заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Посещението на премиера в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси, отбелязват от правителствената пресслужба. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси, посочват още от правителствената пресслужба. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.

Екипът на NOVA успя да размени няколко думи с Петков непосредствено преди кацане на правителствения самолет. „Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”, заяви Кирил Петков в неформален разговор за NOVA.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония според който историята да не е единствения комуникационен канал.

Нагласите и на двете страни е срещите да преминат в конструктивен и добронамерен тон. „Разговори за бъдещето” - така пък колегата му Димитър Ковачевски описа предстоящите срещи с Петков.

Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард. Припомням, че през ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за националана сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    70 20 Отговор
    Продажник им ходи на крака.Срам и позор.Да дойдат макетата ,като искат ЕС.

    Коментиран от #18

  • 2 Верно ли

    55 15 Отговор
    "Кацнал"? Е го как се разходват народни пари! Вместо да си попътува като обикновените хорица 3 часа по хубавите пътища, завещани от Баци, се мотал 5 часа по летищата!

    Коментиран от #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОРУНА ЛОМ

    22 8 Отговор
    ВЯРНО ЛИ БЕ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    36 13 Отговор
    Посреща го Буяр Османи.Искат да му намекнат нещо.
  • 7 Аламинут

    35 11 Отговор
    Щеше да ходи на 25 ти.Прибързан
    воаяж.Няма тежест,нагласа.Да не ни
    изкара в студа ,за довиждане.Може
    нещо да извади от ръкава.Чакаме.
    Чакалня сър.
  • 8 Верно ли

    42 14 Отговор
    "Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард." Чак па любопитно! Нали затова са си ги "сложили", да изпълняват поръчки. В момента с макетата става това, което ставаше и с нас, когато Асансъора се изцепи за "турското присъствие" в България - активно им подменят историята.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съученик

    15 21 Отговор
    Е щом двамата са учили в Харвард...да ги пуснем в ЕС, а!
  • 11 Не разбирам

    44 10 Отговор
    Не е ли форма на унижение да им ходи на крака мин. председателя след като те искат нещо от нас, а не ние от тях.
  • 12 Местач

    35 7 Отговор
    Местим го,въпреки,че това си е живо предателство.
  • 13 Двамца

    35 9 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли":

    Соросоидни лекета, поставени лица.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ааадее...

    47 10 Отговор
    Даже тенио ПРЪВ министър не си направил усилие да иде лично и прилично да го посретне!!. Ега ти , голем СРАМ.
  • 16 В Киреча

    33 9 Отговор
    А не можа ли да отиде с кола е го къде задния двор ?

    Коментиран от #58

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 днес

    38 10 Отговор

    До коментар #1 от "Този":

    Не само е продажник, не само е тттъпак, но и макетета са подиграли с него - ПОСРЕЩА ГО ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР!!!!!!!!!!!, А НЕ ПРЕМИЕРЪТ!!!!!!!! Простттт О Киро!!!!!
  • 19 Верно ли

    23 8 Отговор

    До коментар #13 от "Двамца":

    За съжаление, македонците вървят плътно по нашия път. Ако питаш обикновения македонец, нито е умрял за ЕС, още по-малко за европейските ценности. Но техните политици, като едни достойни български наследници, са точно толкова продажни като нашите!

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пламен

    26 10 Отговор
    в бг всичко е импровизация.
    идва поредния клоун и почва да прави нещо
  • 22 питам си

    24 13 Отговор
    Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард.
    Нашето КирЕ само е бил на курсове, не е завършил този университет. В официалната информация на Унито - няма такъв студент... Докога това момче ще лъже - диплома, декларация, списание с Опра Уинфри?!?! Докога?!?
  • 23 гледам

    13 18 Отговор
    копейките на костя стискат палци Кирил да се издъни нещо , белким дойде крадеца на субсидии ваксинирания антиваксър на власт хахахахахахахахаха
  • 24 Браво Кирчо, браво Петков!

    30 10 Отговор
    КРУПЕН ЛИЧЕН УСПЕХ НА ПРЕМИЕРА КИРЧО! НАТИСКЪТ НА БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕНЧА С УСПЕХ - ВМЕСТО ПОРТИЕРЪТ НА "ВЛАДАТА", НА ЛЕТИЩЕТО БЕШЕ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР ОСМАНИ! КИРООО! ОСМАНИ ЛИ ТЕ ПОКАНИ, ИЛИ "ПРЕМИЕРОТ"? ХВАЩАЙ САМОЛЕТА ОБРАТНО ЗА СОФИЯ - ДОМАКИНЪТ ГО НЯМА В КЪЩИ!

    Коментиран от #33

  • 25 оня с коня

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    похвално е че си питал Обикновените Македонци дали са "умрели" да влизат в ЕС и си получил Отрицателен отговор.Сега обаче за да е пълно Впечатлението от Нагласите им иди и ги питай ЗАЩО ТОГАВА МАСОВО си вадят Бълг. паспорти и дали това е от Любов към БГ!

    Коментиран от #31

  • 26 Хаха

    18 5 Отговор
    Леле колко "извънредна" новина.... Поне напишете, че преди захождането на самолета се е изчишкал в тоалетната...
  • 27 ю.кортес

    31 9 Отговор
    пълно унижение.
    те даже посланик не назначават в софия,тоя клоун им отива на поклонение
  • 28 даката

    26 10 Отговор
    по снимката му личи че е с психични отклонения
  • 29 Бгг

    30 6 Отговор
    Просто Киро ще стане просто предател. Нареждат му презокеанско.
  • 30 Там и да

    20 5 Отговор
    си остава този подлец и предател.
  • 31 Верно ли

    20 5 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Обикновените макендонци открай време са си решили въпроса (за пътуване) в ЕС и затова масово са с български паспорти. Да ти напомня, че те и по сръбско (Титово време) пак пътуваха и масово работеха, най-вече в Италия. И да - разговарял съм по темата с познати македонци! Нещо против?

    Коментиран от #36

  • 32 Този

    9 4 Отговор
    дали са го научили още на летището ?
  • 33 Младо, зелено! Ще има да си връща!

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "Браво Кирчо, браво Петков!":

    А бе ще се научи момчето - В ДВИЖЕНИЕ ! Кирчо, веднага, още с първите hello покани "ПРЕМИЕРОТ" на гости, да видиш как изглежда гузна физиономия! А ние ще имаме грижата да разпространиме фотоса поцял свят!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 кнаус 485

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Случайно следях полета в радара,кацна в 9,30 часа....тоя толуп пътува с големия самолет,а спокойно можеше да натовари антуража във фалкона....нищо няма да постигне в преговорите с макетата,но най-много да изпълни искането на американското посолство да ги пуснем....разочарован съм от Кирчо и неговите хора....за съжаление като най адекватна в тоя кабинет ми се вижда Корни...,но няма значение важното,че мутрата вече не е на власт и се надявам да търка наровете...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 фен

    18 2 Отговор
    Е на ниво са го посрещнали! Можеше само шофьор да пратят!
  • 39 Грульо

    15 1 Отговор
    "Кирил Петков кацна в Скопие"

    Кацнал бръмбар на трънка
    и започнал да дрънка. :D
  • 40 мисля си

    9 3 Отговор
    ,че тая мисия е обречена.
    С македонец ,,не се спори-той винаги е прав,,
    Нека и премиера сам да се убеди,а и началниците му от С.Щ също...
  • 41 Месут

    16 3 Отговор
    Македонците унизиха Киро още пр пристигането му. Посреща го не премиера а външния министър .

    Коментиран от #47, #50

  • 42 Бай Дин

    9 2 Отговор
    ✔Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард.✔
    🎈Случайно съвпадение или подготвено мероприятие от Чичо Сам?
  • 43 иво

    9 1 Отговор
    санкцията вероятно ще бъде българия да влезе в рамките на велика македония
  • 44 Гришата

    4 2 Отговор
    нищо чудно Кирето да признае македонско малцинство в България а за в бъдеще ако му наредът новите господари да подари и Пиринска Македония на РСМ и да се нареди на редичка след бай гошо димитров-предатели Срам и позор за България е този вояяж а за престиж = 0
  • 45 ха ха ха

    4 1 Отговор
    Кирето ей сега ще оправи работата за 5 минути и после се връща да оправи и съдебната система - няма време за губене всички и всичко трябва да бъде оправено
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 8339

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Месут":

    Ей боклук, а в САЩ, защо Тиквун кацна в пустинята и го посрещна един полковник ? Това забрави ли го или тогава не си можел да четеш ?
  • 48 изтрит коментар за истина

    4 2 Отговор
    Абе имитиращи "патриоти", защо не "църкахте" когато Тиквата кацаше в Истанбул 2-3 пъти в годината и целуваше ръка на Ердоган, та той тогава не само предаваше българските интереси, а ПРОДАВАШЕ и вас, тогава мълчахте като каракуди, че да не ви чуеше Тиквата, а днес се видяхте малко по-свободни и цръкнахте като черковни мишки ? Защо навремето когато Тиквата и Цецо посещаваха всяка седмица джамии из България за да им отпускат помощи за ремонт, а в тези джамии вътре се "вееше" турското знаме / има го на много снимки с тези двама идиота пред него в джамии из Делиормана / не "зеехте", а днес църкате срещу народ и държава говорещи български ? За вас всички съседи са противни бе, румънците били прости мамалигари, сърбите били само свирци, певци и пияници, гърците били тъпи византийци, кой са хубави за вас бе, изглежда само медузите в Черно море, защото сте родственици с тях ? Вие сте най-умните", "най-знаещите" в света, пък защо ли сте НАЙ-БЕДНИТЕ ?
  • 49 Що не отиде с рейса

    3 0 Отговор
    Или влака
  • 50 Ее ча па унижение

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Месут":

    Може макето да е бил да ака😂😂😂😂
  • 51 Шопо

    6 1 Отговор
    Кире стой си там, не се връщай няма да ни липсваш.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 бай Киро

    0 0 Отговор
    Има ли още суджуци да ограбват България и народа си с Чекмеджета,Къщи за гости,еврофондове,общински поръчки и субсидий
    ЗАТВООООООООООООР !
  • 54 адвокат

    1 0 Отговор
    /ТУРСКО ТЕСКЕРЕ/ МИЗИЯ ,ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ СА БУГАРСКИ ЗЕМЛИ ОТ ВЕКОВЕ!
  • 55 Цветанов

    1 0 Отговор
    АБЕ КЪДЕ ДРЕМАХТЕ А НЕ ЦЪКАХТЕ ТУК КОГАТО ТИКВАТА ХОДИ ТРИ ЧЕТИРИ ПЪТИ В МАКЕДОНИЯ И НИЩО НЕ НАПРАВИ ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕХТЕ СЕГА ДА МУ СЕ НЕВИДИ
  • 56 Сандокан

    0 0 Отговор
    Всички от шайката на суджуците в цяла България ще влязат в затвора до един в Беляне2 по 20-30 на ден по 20-30 на ден да видиш как ще се оправи държавата
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Южни ветър

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "В Киреча":

    Е,ако беще Източна Македония,ей къде е -на час и кусур път с кола!Ама това е Северна Македония-дальеко си йе!
  • 59 Locco

    0 0 Отговор
    Киро Тъпото не може да разбере унижението, защото то е начина му на живот. Тази фалшива и куха усмивчица откъде мислите е? От постоянно набития "рук" (да се чете обратно) в задника му. Так му харесва най много. Отишъл михлюзина на крака, а те му се подиграват и му пращат второразряден чиновник на го посрещне. Кирчо, по-тъп си отколкото изглеждаш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове