Last news in Fakti

18 Януари, 2022 18:19 2 362 42

Искат още нальот за военните пилоти, бил недостатъчен

  • военни пилоти-
  • ген. николай русев-
  • николай русев-
  • нальот

Авиобазата ни, която отговаря за въздушния контрол на страната, не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет

Искат още нальот за военните пилоти, бил недостатъчен - 1
Снимка; БГНЕС

Нальотът (часовете за летене) на българските военни авиатори все още не е достътъчен. Това отчете командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев за 2021 година, съобщи БНР.

Тази авиобаза е в основата на охраната на въздушното пространство на България и НАТО.

Минимум от 1000 часа годишно трябва да имат във въздуха военните пилоти, е посочил бригаден генерал Николай Русев. Те летят на тренировъчните L-39. Но това "не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29".

Недостигът на часове за тренировъчни полети се преодолява с "професионализъм и голямата натовареност на инженерно-техническия състав".

Авиобазата ни, която отговаря за въздушния контрол на страната, не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет.

Въпреки това бригаден генерал Николай Русев уверява, че охраната на въздушното пространство е основен приоритет.

Командирът на "Граф Игнатиево" изтъква, че е направен "сериозен анализ на всички предпоставки за възникване на инциденти и произшествия", след като изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разби в Черно море по време на учение.

Приоритет за 2022 година остава обучението на нови летци на изтребител МиГ-29 и адаптиране на летище "Граф Игнатиево" за новите американски изтребители Ф-16.

Заради очакваните ремонти по летището, се очаква преместване на летателна дейност на друго летище, е посочил началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Припомняме, недостигът на нальот, може да има фатални последици.

През 2018 г. командващия ВВС ген. Цанко Стойков заяви, че българските военни пилоти имат 10 пъти по-малко часове за нальот в сравнение с тези на колегите им от НАТО. През юни 2018 г. имаше катастрофа с вертолет Ми-17 над Пловдив, в която загинаха двама военни. На 9 юни 2021 г. "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". В този полет загина майор Валентин Терзиев, който посмъртно бе повишен в чин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    10 6 Отговор
    Защо не летят и учат в Украйна ?
  • 2 Лети ли рапторчето?

    24 5 Отговор
    Къде са ЕФките Блок 80? Там ще се налетите по 20 000 лв на работен час излиза цената!

    Коментиран от #5

  • 3 Сатана

    22 3 Отговор
    БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ? на какво си генерал?Ф16 на картинка и един самолет в гаража на Граф Игнатиево.
  • 4 йокин

    19 1 Отговор
    Завчера,писахте,че имаме,три самолета,а искатае да летят.БЕНЗИНА,СКЪП.
  • 5 питай

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Лети ли рапторчето?":

    Къде спаха комунистите през 90-те и като управляваха с царо?
  • 6 Асен Генов

    11 2 Отговор
    Редовно ми влизат ракети отзад!
  • 7 За чий е да летят

    6 2 Отговор
    Е там ковето пристигна със и без полети😂😂😂😂 тва е безумно разхищение
  • 8 Тошо

    13 5 Отговор
    ОБЛИЗАХТЕ НАВСЯКЪДЕ ВАШИТЕ АМЕРИКАНСКИ ГОСПОДАРИ.
  • 9 БгТопИдиот

    13 2 Отговор
    Мога да им дам по од наем Мотоделтата ми йовтино , Да фръкат и да трупат часове.Белким додат амерските москвичи фЪй 16.Нъл тъй дженерал ???
    Много дженерал и адмирал- малко индианец в паркетната ни баняджииска армиика.
  • 10 Тара та татта

    12 1 Отговор
    Генерал с маска е като конекрадец с електрикова жилетка. Пешком по летешки за вас!
  • 11 плачи на sмрадефф

    10 1 Отговор
    нал тие говнокомандващ
  • 12 свидетел

    15 1 Отговор
    българска военна авиация - сълза и смях !!!
  • 13 Мемфис

    7 8 Отговор
    Каква е тази тъпа руска дума в заглавието? Нальот! Обучение и тренировки не върши ли работа?

    Коментиран от #20

  • 14 Мемфис

    5 6 Отговор
    До 8 Тошо
    А ти цял живот си лизал усраният задник на руският мечок!
  • 15 Бишъп

    9 1 Отговор
    В България нямаме нужда отб% самолети, а от модерно ЗРК обаче никъде в НАТО не се предлага модерно ЗРК защото НАТО не притежават модерно ПВО, а само стари самолети и фейс лифтове някакви!

    Коментиран от #21, #25

  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 4 Отговор
    Тези военни няма ли да научат български? Нальот е руска дума, българската дума е летене. Правилно би било да се каже: "Пилотите да летят повече часове." или "Пилотите да летят повече."

    Другата руска дума, която често ползват рубладжии и мисирките у нас е "ОСТОРОЖНО". Имаме си много хулави български думи за това "ПРЕДПАЗЛИВО", "ВНИМАТЕЛНО", "КОНЦЕНТРИРАНО" ...
  • 17 Тодор Правешки

    5 8 Отговор
    Всяко зло за добро! Не е добре, че бойните ни пилоти не летят, от друга страна е добре, че не летят с 50 годишните съветски самовари ,защото ще има още смърт... лошото е, че за 5 години като главнокомандуващ Румен Решетников като такъв нищо не направи за да се подобрят нещата...

    Коментиран от #22

  • 18 Психотронни оръжия

    9 1 Отговор
    Какъв нальот, нали ги свалят пилотите от 120 километра с Психотроника- 2 лаптопа и сателитна антена!
  • 19 тия дето искат не им стиска

    8 1 Отговор
    Кой кой иска, кой натиска САЩ, НАТО или семействата и децата на пилотите ? Малко ли български войни загинаха в интерес на терористите САЩ ? Тия дето искат са оттатък океана и хич не ги е еня за нас. Същите искат и подводници да купуваме, да се давим по бързо защото видяха, че с ваксини не могат да ни изтровят. Тия дето искат седят по бюрата над картите и си играят с живота на милиони хора, не със собствения си. Изринете американските партенки от България и Черно море.
  • 20 Иванушка

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мемфис":

    "...Каква е тази тъпа руска дума в заглавието? Нальот..." - руснаците са измислили първи, превежда се като Летателни часове / време. Ти ако искаш казвай Флайтайм, кой те бръсне за слива ? :))

    Коментиран от #28

  • 21 Патриот

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Бишъп":

    Алоу, специалиста по НАТО, да си чувал за ракети "Стингър " с които неграмотните афганистански овчари сваляха великата съветска летателна техника? Знаеш ли колко години минаха от тогава? 😀 А видя ли какво се случи в Армения с великата руска ПВО техника? Турските дронове им разказаха играта...

    Коментиран от #24

  • 22 Иванушка

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Тодор Правешки":

    "....Румен Решетников като такъв нищо не направи за да се подобрят нещата......" - напротив г-н Радев Лично е препроектирал и пребоядисал Черната кутия в бойните самолети от черно в Оранжево. Малко или много човека е оставил своята следа в Българските Военно Космичесли сили.
  • 23 Гюро Михайлов

    3 0 Отговор
    А керосин откъде,янките като дадат ще летите иначе ще чоплите семки.
  • 24 Лети ли рапторчето?

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Патриот":

    Тоя па изкуфял,, стингъри" ти май не си чувал за свръх звукова скорост на истребител. За да истреляш стингъра трябва да знаеш къде е самолета бе батеее.. чу ли бе батенце!
  • 25 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бишъп":

    Да България има нужда от ДРОНОВЕ и нови РОКЕТНИ ЗЕНИТНИ СИСТЕМИ. Мнението ми е, че в 21 век изтребителите и танкове с хора в тях са отживелица. И най-вече България има нужда от оръжия, които сами си произвеждаме. Или поне, които се произвеждат от европейци. А не от оръжия произведени и контролирани от злите империи Вашингтон или Москва. Защото в днешно време всичко включително оръжия, автомобили ... Се управлява от компютри и производителите на компютрите, а не от купувача/платилия цената/. В днешно време ПРОИЗВЕЛИЯ оръжието може да го включва или изключва оръжието ... от 20 000 км. когато си поиска. А без работещ компютър купувача имаъсомо една нерабогеща купчина вторични суровини.

    За това САЩ толкова много се страхуват от китайците и HUAWEI. Защото, ако оборудването на компютърните мрежи е от HUAWEI. То китайците ще могат дистанционно да включва и изключва мобилните мрежи, които ка изградени от китайско оборудване.
  • 26 ПКП

    4 1 Отговор
    Естествено че е недостатъчен Моя Кръстник от Банкя има много ама много повече летателни часове с джипката.
  • 27 Путин

    6 0 Отговор
    Льотчик въйсоко летает,болше денги палучает,мама,я льотчика люблю! Руска народна песня
  • 28 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Иванушка":

    "...руснаците са измислили първи..."

    Явно през целия си живот си чел само съветски книги. В тях всичко е измислено от руски или съветски учени. Истината обаче е, че от векове руснаците са десетки години назад във всички области на науката и производството. Да имат един, двама руснака на световно ниво, например Менделеев. И няколко конструктори като Сергей Корольов усъвършенствал ракетите ФАУ2 на Вернер фон Браун. Руснаците са крадци и мошеници. Например държавният в плен в СССР Хуго Шмайзер конструира автомат КАЛАШНИКОВ, а не алкохолизирания колхозник Калашников.

    Коментиран от #30

  • 29 Факт

    3 2 Отговор
    Каквато ни е държавата такава и армията. Прогнозата ми е до четири десетилетия няма да има нито България нито българи. Само че няма да съм жив да го видя.
  • 30 Иванушка

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    "...Истината обаче е, че от векове руснаците са десетки години назад във всички области на науката и производството..." - истината е че са напред във Физиката, Математиката, Атомната енергетика. Русия произвежда всичко от кърфици до диаманти и от кънки до космически кораби. Ми ти Вуте след като с такъв кеф се изхрачи в чуждата градина, с какви Учени и Открития може да се похвали твоята градина, припомни ми брат ?

    Коментиран от #34

  • 31 САНДОКАН

    4 0 Отговор
    ОХРАНАТА НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО ХА ХА ХА какво охраняваш и от кой го охраняваш
    г-н маскиран
  • 32 Механик

    6 3 Отговор
    Замълчете, предатели!
    Похарчихте колегата си, направихте го мишена на натовските ракети, а после го изкарахте,че е "заспал на кормилото"!
    Вие не сте летци! Вие сте нагаждачи,точно като тоя, Радев, за когото гласувах 2 пъти и повече няма да го правя.
    Наведохте се на некадърните натовци! Предадохте интересите ни?
    Нека натовците да са с вас. Ние, българите в по-голямата си част не сме!
  • 33 Човек с памет

    5 0 Отговор
    Не можа България да си купи основен ремонт за изтребителите за 40 млн. долара от завода производител, даде 4 милиарда долара за едно "ще видим" на текущия голям брат (предишния зарина България с изтребители) и така заминава българската изтребителна авиация.

    Коментиран от #42

  • 34 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иванушка":

    "Русия произвежда всичко от кърфици до диаманти и от кънки до космически кораби."

    "Иванушка" ти правиш ли разлика между това какво е "ПРОИЗВОДСТВО" и "ДОБИВ".

    Няма смисъл да се спори с хора, които не знаят, че: диаманти, природен газ, нефт, злато, алуминий, стомана, никел, въглища... Не се "ПРОИЗВЕЖДАТ", а се ДОБИВАТ.

    Коментиран от #38, #41

  • 35 офицер

    2 0 Отговор
    Снимката е ужасно точна. Вече 30 години българското офицерство е със запушена уста,
    унизително послушно, яко наведено с разкрачени крака /по краварски/, безропотен слуга
    на вътрешни и външни, но не и Български национални интереси.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ВРАГ НА НАРОДА

    5 0 Отговор
    "ГРАФ ИГНАТИЕВО" € НАЙ-$КЪПИЯТ АВИОКЛУБ В СВЕТА -ПЪЛ€Н $Ъ$ "$ЛУЖ€ЩИ" П€Н$ИОН€РИ И КР- В€ -ТА-ТА-ТА, ПО$Л€ДНИТ€ Н€ $€ ОПЛАКВАТ ОТ МАЛЪК "НАЛЬОТ"!
    А ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК $ УВИ$НАЛОТО "грип€нч€" МЪЛЧИ И КР€ПИ $ТАТУКВОТО В Ч€РВ€НАТА "армийка"!!!
    ТАКА Щ€ € ГО$ПОДА -ДРУГАРИ,ДОКАТО НАШИ МОМЧ€ТА -БКПта $€ НАЗНАЧАВАТ В€Ч€ 77г. ДО ПЪЛНАТА ПО-Б€ДА! ПО-Б€ДА! П-Б€ДА!
  • 38 Иванушка

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    "....злато, алуминий, стомана, никел, въглища... Не се "ПРОИЗВЕЖДАТ", а се ДОБИВАТ...." - не съм и споменавал суровини, говорех за Кърфици и Космически кораби. И да .....Софийското Метро ако искаш по-лесен и нагледен пример.
  • 39 ивелин

    1 1 Отговор
    Това "Световно зло" наречена Америка само нарежда и иска без да е дал или направил нещо за България.( най- малко 20 пъти гледах едно предаване където са дали10.000 долара за бойдисването на едно училище).На готово окупираха страната ни използва цялата ни инфраструктура ще ни продадат самолети Ф-16 като цената те определят както колко трябва и сме длъжни да ги купим.Срока пак те определят ние сме безгласна буква защото по най-идиотски начин им се предложихме сами.Докато глупавите руснаци ни даваха цялата военна техника на фабрична цена ( без печалба) сега Американците искат да сме " добри мишени" на руските изтребители.Ако толкова обичат" България да ни подарят " самолети?.( някой да е чул нещо подобно ? ) Никога.
  • 40 1944

    2 1 Отговор
    тва зелените чорапи не ползват българския за майчин език. те само с русизми са закърмени.
  • 41 Ми кво пък

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ми не съвсем - диаманти могат да се произвеждат и се наричат синтетични диаманти, а и стоманата се произвежда, не се добива...
  • 42 Драгомир

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Човек с памет":

    Има памет,разбира се. България е деиндустриализирана и разоръжена. Но...в НС партийните гювечари отново пълнят залата, даже имат две. Нарязаха изтребител МиГ 23 с дълъг ресурс. Нарязаха ракети с действащ ресурс. От 9 бойни летища оставиха две и половина. И само това ли? Практически беше ликвидирана бойната авиация, а както е казано – който няма военна авиация не е нация. В статията има вероятно редакционна грешка. Минималният брой летателни часове на пилот, за поддържане на нормална боева натренираност в изтребителната и изтребително – бомбардировъчната авиация е 100 – 120 ч./година., а не 1000 ч.. По-богати държави осигуряват 180 – 200 ч./година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове