Last news in Fakti

23 Януари, 2022 05:57 2 870 5

Проф. Ангел Димитров: Договорът със Скопие не трябва просто да е входен билет за ЕС на съседите

  • българия-
  • северна македония-
  • преговори-
  • професор ангел димитров

Икономическият подход като едно добро решение за взаимоотношенията, не е лош подход, но не е единственото нещо, смята бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси

Проф. Ангел Димитров: Договорът със Скопие не трябва просто да е входен билет за ЕС на съседите - 1
Снимка: БГНЕС

"България и Северна Македония имаме една вече 30 годишна рамка на взаимоотношения, от които няма как да избягаме, въпреки че новият министър - председател на СМ заяви на срещата с премиера Кирил Петков преди дни, че въобще не трябва да работим в историческа рамка. Все пак има нещо обещаващо и се крие някаква надежда след това първо посещение на премиера Петков, но възникват и куп въпросителни към изказаните добри намерения".

Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси за начало в отношенията с Република Северна Македония.

"Като успех беше отбелязана и изпращането на нотата към ООН от страна на Скопие, което е хубаво, но с уточнение, че географския термин се отнася само за държавата. Но за това се говори отдавна и това решение с нищо не променя обстоятелствата около разбирането за името на държавата. Дори мисля, че има някаква хитрост, защото за пореден път неофициално се подменя конституционното име на страната - а то е Република Северна Македония. Моят призив е да се спазва конституционното име на РСМ", поясни още проф. Димитров.

Проф. Димитров коментира също, че в дългосрочен план за отношенията между България и РСМ трябва да се има предвид огромното натрупано напрежение във всякакъв аспект.

"Затова освен с добри намерения, трябва да се приложат реални действия и реални резултати, за да излезем от тази "политическа пряспа", в която сме затънали.

Водещата причина, която създава постоянното напрежение това е функционирането на антибългарската доктрина на македонизма, която постоянно възпроизвежда нагласи, които се проявяват във всички сфери", добави още проф. Димитров.

"Затова трябва да се изпълнява Договорът за приятелство и добросъседство, а не той да бъде входен билет за влизането на СМ в ЕС. Само тогава ще бъде възстановено доверието.

Иначе икономическият подход като едно добро решение за взаимоотношенията, не е лош подход. Но не е единственото нещо", добави още проф. Димитров.

"Но няма как да се постигне нещо сериозно, ако поставените задачи във всякакъв аспект, се извадят от тяхната историческа рамка", категоричен е експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таймлес

    4 9 Отговор
    Чудя се, как Македония, се превърна в такава параноя за България?

    Коментиран от #2

  • 2 Jacques Yves Moineau

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Таймлес":

    Питай Коминтерна.
  • 3 Сигурен

    12 1 Отговор
    Този достоен българин новите ще го изритат от съвместната комисия за да угодно на някой.
  • 4 Перо

    10 3 Отговор
    Това е вярно,че антибългарската доктрина на македонизма и сръбската зависимост на македонистите генерират вечните проблеми с БГ, но той за това е и създаден. Независимо, дали става дума за ЕС, за други международни организации или за нищо, без да се установи историческата истина,не може да се изграждат добри двустранни отношения! Механичното,безсмислено отричане на историята, от страх за разпадане на измислената държава не е решение! Има и други новосъздадени държави,които не залагат на национализма и лъжата и това не им пречи да се развиват. Цялото население в БГ и РСМ знаят каква е истината и много глупаво звучи позицията на македонисткото ръководство на държавата “Немам доказ,али тврдам”! БГ няма друг избор,който ни е наложен от РСМ за вето и нищо не може да го промени,освен вътрешно-македонски положителни промени. Избора е техен!
  • 5 Спас безделника

    3 0 Отговор
    Силно ме безпокои факта, че тук-там из медийното пространство има напъни за Соломоново решение - по - добре да оставим детето (РСМ) живо (и цяло) на фалшивата майка Сърбия, отколкото да го цепим на части. Първо: никой от нас не иска да разцепва РСМ, Искаме нашите българи там да живеят нормално, като нормални граждани, още повече че не са измекяри, защото гробовете на дедите им са там от много столетия . Второ: Соломоновото дете е било невинно, докато РСМ-оновото с новоформирано от фалшивата си майка съзнание по повод и без повод слага и ще слага отрова в супата на истинската си майка. Трето: едва ли някой в Европа ще се загрижи за така пръкналият се Франкенщайн, по-скоро ще гледат да го заровят някъде в задния двор. Просто, ако РСМ не се промени САМА, не се изкъпе и се погледне в огледалото, няма никакъв шанс!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове