7 Февруари, 2022 11:19 8 229 56

Палмово масло в 28 от 31 изследвани марки вафли

  • палмово масло-
  • вафли

Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки

Палмово масло в 28 от 31 изследвани марки вафли - 1
Снимка: Фейсбук

28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент.

Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От „Активни потребители“ са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.

И за още един проблем, алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    186 1 Отговор
    Моля, напишете 2-те вафли в които няма! Стига са ни тровили от фудмафията!

    Коментиран от #49

  • 2 ВЪПРОС ????

    187 0 Отговор
    Аз НЕ МОГА да си обясня, ЗАЩО НЕ СЕ ЗАБРАНИ ВНОСА НА ПАЛМОВО МАСЛО В БЪЛГАРИЯ ????
    ИЗТРОВИХТЕ НАРОДА МамицатаВиДебаДолна !
  • 3 Noname

    144 1 Отговор
    Фафлите ли са само проблем.Огледайте се по хипермаркетите какви пресни продурти има с качествени съставки.Ако прочетеш съдържанието ще е по здравословно да си хапнеш опаковката вместо продукта.

    Коментиран от #38

  • 4 Българин

    118 1 Отговор
    Затвориха устата на активните потребители като вече не им позволяват да публикуват марките на тестваните продукти.
  • 5 Гого

    116 0 Отговор
    Защо не казвате кои са ???? Защо само палите народа и до там ! Кои са вафлите ?

    Коментиран от #7, #12, #36

  • 6 Българин

    115 1 Отговор
    Е добре дошли в либералната демокрация и евроатлантическите ценности - в името на печалбата всякакви отрови слагат в храните и на никого не му пука за нашето здраве обаче като стане въпрос за ваксиниране всички ама ужасно много са загрижени за нашето здраве - нищо такова а пак печалбата е най-важна. Другото е пропаганда.

    Коментиран от #27

  • 7 чети етикета

    85 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    То отзад си пише - палмово масло. Като много мислят за здравето, да я бяха забранили тази отрова. Бутат я и в маслото, сиренето...
  • 8 г-н

    70 0 Отговор
    Асоциация на държавна заплата,кажете имената на продуктите хората няма да ги купуват както гмо фъстъка от сащ
  • 9 Обесен Язовец

    82 1 Отговор
    Това е една от причините да сме на първо място по смъртност. Втората са Етата. Уж имаше ограничения до 3 Ета в продукт, но те обикновено са много повече от 5!!!
  • 10 Емор

    64 0 Отговор
    Няматли имена тез вафли,Алоо.
  • 11 Йтръ

    59 1 Отговор
    Кажете кой са вафлите да знаем.

    Коментиран от #37, #48

  • 12 Дедо

    77 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    То проблема не е само във вафлите - проблема е във всички храни.

    Свиквайте с новите "евроатлантически ценности" и казвайте колко зле е било при "лошия социализъм"

    Коментиран от #39, #42

  • 13 asd

    63 0 Отговор
    Забранете този боклук в храните!
  • 14 ессср

    71 0 Отговор
    Дори в скъпите вносни шоколади и бонбони има палмова мазнина, което е написано в съдържанието - няма скрито-покрито. Питам се, и в западните държави ли продават продукта с такова съдържание, или само на нас източноевропейските клетници ни пробутват отровата.
  • 15 Обесен Язовец

    51 0 Отговор
    Ако нямат право да казват имената на продуктите имат ли право да споменават имената на производителите?

    Коментиран от #53

  • 16 Мамул

    33 2 Отговор
    Относителни са нещата. Натуралната палмова мазнина е полезна. В много продукти се използва течна палмова мазнина(нехидратирана), която не е вредна. Сега погледнах едни обикновени вафли и пише, че е нехидратирана палмова мазнина. А и колко вафли яде човек? Другите отрови в храните и старите меса с които заливат пазара са много по вредни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д-р. Байкова

    24 0 Отговор
    До 2гр. хидрогениране на ден е максимумът , от там на сетне си съкращаващ живота !
  • 19 Гешев

    32 0 Отговор
    От официалният годишен внос на палмово масло в БГ само12% се ползват в млекопреработването, останалото отива в сладкарската индустрия!
  • 20 Обесен Язовец

    58 0 Отговор
    Купуваш торта за Рожден Ден, а носиш отрова в къщи! Четете и ме оборете, ако можете! Палмовото масло присъства на всякаде: шоколадови бонбони, бисквити, пасти, торти. То е във всичко, което обичат децата! В USA Тръмп го забрани!

    Коментиран от #22

  • 21 Коментар

    30 0 Отговор
    Останалите съдържат кокосово масло, което е вредно като палмовото, но за това се знае малко. Това ми каза доц.във ВМА, който ме е лекувал.

    Коментиран от #28

  • 22 пУтребител

    26 0 Отговор

    До коментар #20 от "Обесен Язовец":

    Последната торта която купих, освен палмово масло, съдържаше и 9 от така наречените Е-та, вредни оцветители и консерванти. Да не говорим че направо хрускаше от захар. И цената беше добра - 19лв. за нищо и никаква тортичка.

    Коментиран от #26

  • 23 Аааааа

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Няма нищо чудно":

    Луканки, а!? Тия са особено силни в пушените меса. Като уискито, важното е да се опуши, иди разбери после колко годишно е.
  • 24 цфгхвгй,бкнлм;

    30 1 Отговор
    Хаха, У дома този проблем е решен герално: никакви вафли, бисквити и други сладкиши от магазините. Само домашно приготвени.От шоколадите - само два вида, на които изрично пише, че не съдържат палмово масло.

    Коментиран от #55

  • 25 ааа

    45 0 Отговор
    Имаше един стандарт БДС. Къде ли е? Кой го унищожи?

    Коментиран от #56

  • 26 ц вбнм,

    30 2 Отговор

    До коментар #22 от "пУтребител":

    Ами не купувайте, Правете си ги вкъщи, Аз така правя.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хаджи Генчо

    24 0 Отговор

    До коментар #21 от "Коментар":

    Всяко растително масло което се хидрогенира е вредно! Растителните масла са течни(има малки изключения) и при хидрогениране стават кремообразни и твърди. Тази консистенция е подходяща за замяна на кравето масло при направата на гъсти кремове между блатовете. А натуралните течни растителни мазнини са си полезни.
  • 29 Тома

    24 0 Отговор
    Значи трябва да им намалим ДДС-то понеже ни правят маймуни с тези палми

    Коментиран от #33

  • 30 Потребител

    50 0 Отговор
    Ами така е едно време киселото мляко след два дни се вкисваше, бирата ако стои два часа на слънце и ставаше на парцали, месото беше истинско - никой не пълнеше животните с антибиотици и хормони, за ГМО не бяхме чували даже, сладките се правеха с краве масло или олио, в хляба нямаше никакви "подобрители" и маята беше "жива" а за палмово масло също не бяхме чували, в лютениците имаше само домати,подправки и чушки и още много други.

    Сега всичко ужким е еко и киселото мляко ужким е със живи бактерии но може да го ядеш и след 6 месеца а бирата да я пиеш след 2 години.
  • 31 Даа

    16 0 Отговор
    Кажете кой са хората да гадаят ли
  • 32 ДОЦ КУНЧЕВ МЪЛЧИ ЗА ВРЕДИТЕ МАРГАРИНОВИ

    36 1 Отговор
    ДОЦ КУНЧЕВ МНОГО ЛАЛАШ ЗА ВРЕДИТЕ ОТ КОВИД, А ЗА ВРЕДИТЕ ОТ ПАЛМОВОТО МАСЛО И МАРГАРИНА ТОТАЛНО МЪЛЧИШ. ЩО НЕ АЛАРМИРАШ ЗА ВРЕДИТЕ ОТ ПАЛМОВОТО МАСЛО И МАРГАРИНА????? НИЩО НЕ КАЗВАШ ЗА ВРЕДИТЕ КОИТО НАНАСЯ МАРГАРИНА И ПАЛМОВОТО МАСЛО НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСТНАТА СИСТЕМА. СМЪРТНИТЕ СЛУЧАЙ ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ДОСТА ПОВЕЧЕ ОТ КОВИДА!!!! В САЩ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПРОДАВА МАРГАРИН В МАГАЗИНИТЕ И УПОТРЕБАТА МУ В САЩ. НО САЩ СА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МАРГАРИН ЗА ИЗНОС В ТАКИВА БАНАНОВИ РЕПУБЛИКИ КАТО БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКИ ЗАКУСКИ ПО ПАВИЛЬОНЧЕТАТА БАНИЧКИ,КИФЛИ,ПИЦИ,МИЛИНКИ И Т.Н СЕ ПРАВЯТ С ПАЛМОВО МАСЛО ИЛИ МАРГАРИН. ЗАТОВА ВЧЕРА 35 ГОДИШЕН УМРЯ НА ТЕРЕНА В ПРИЯТЕЛСКИ МАЧ ВЪВ ВАРНА.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 При

    11 0 Отговор
    тея цени и кафяв шоколад от по-евтиният ще почнат да слагат... така ще свикнем... че и статии няма да пишат...
  • 35 007

    19 0 Отговор
    Ами кажете кои марки са , не ги крийте.
  • 36 Чети етикета

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    Ако нищо не е споменато,лампичката трябва да ти светне-"нещо крият".
  • 37 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Йтръ":

    Вафлите са Той.
  • 38 Бяс

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Noname":

    А после за високата смъртност Ковида им дойде дюшеш, ядем отрови, но Ковида е виновен - дрън, дрън Ярина! И защо българските храни не ги искат в западна никъде по света, та ще трябва да задължаваме българските магазини да продават повече български храни да ги ядат българите! Ако бяха толкова качествени нямаше да чуем даже за тях, камо ли да ги видим и да се снимаме с тия храни!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 сладкар

    20 0 Отговор
    ами забрането го напълно и ще се реши проблема..
    Аааааа, не ви оттърва обаче.
  • 41 Васил

    25 0 Отговор
    Със закон трябва да се забрани палмовото масло употребата му причинява рак.
  • 42 Oki

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо":

    Лошото е че там са си качествени храните . Но наследниците на хубавият комунизъм искат големи печалби , та макар и с отровни съставки
  • 43 123

    18 0 Отговор
    Ям фафли с боклуци плащам.Не ям фафли с боклуци, производителя на отрова реве ,че ще фалира,и му се дава помощ от държавата.Но тя е от бюджета който ни плащаме...Win/win situation за отровителя/производител, един ...... за нас."Е нема такава държава"
  • 44 2222

    26 0 Отговор
    Значи някой не си върши работата а лапа добра заплата.
    Ще кажете, че две вафли са безвредни. Да, ама ние не ядем само две вафли а сумираме вредности от всяка храна която поемаме през денонощието. Накрая резултата е болна нация. Кисело млекце с трайност 2 години, прясно млекце с трайност 1 година, палмови сладкишчета, рога и копита с неизвестни добавки, хляб с добавки, напомпано месце, вносни плодове и зеленчуци надути със забранени торове и отрови и още всичко. Влезте в хранителен магазин и посочете стока с трайност една седмица.
    Грижа никаква за здравето на хората!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Захлебител

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Вафлопроизводител":

    Право казваш колега
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Йордан Хаирсъзов

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Йтръ":

    фСИЧКИ
  • 49 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "!!!":

    Що да живеете повече ли? Открили сме какво ви трови ама няма да кажем.
  • 50 Бивш фен

    10 0 Отговор
    Абсолютно всички вафли, бисквити, курабии, торти, рола, шоколадови бонбони и всякакви други десерти са пълни с палмова мазнина и още куп химия. Всъщност вътре натурални съставки НЯМА! Аз бях голям фен на вафлите и бисквитките. По-добре да не ви разправям какви здравословни проблеми си докарах още на 30 години! Оттогава вафли и всякакви подобни не кусвам. Същото се отнася за салами, луканки, кренвирши и т.н. Като ми се прияде сладко си взимам един по-хубав шоколад и задължително му чета състава преди това. Еми, не е трудно изобщо. Въпреки, че ако някой преди ми беше казал, че ще спра всички тези храни, щях да му кажа, че е невъзможно. Възможно е и се чувствам много добре. Изобщо не ми липсват. Не случайно в западна Европа изобщо не разрешават на децата си да ядадат каквото и да било сладко. А като им споменеш за газирани напитки и особено Кола, гледат като натровени.
  • 51 Шерп

    6 0 Отговор
    Кво казване...като неказвате имената. Напишетеги всеки да ги види и да спрат да копуват глупости. Да се удрят тирантите на фирмата и толкова. От цял свят всички селски тарикати са събрани тук в Бг. От всякаде експерименти
  • 52 изтриван

    2 0 Отговор
    Не коментирам вече, защото Факти трият ! Не си губете времето !
  • 53 Убаво де

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Обесен Язовец":

    забрана за назоваване на продукта, забрана за назоваване на производителя на отровата, е и тука ли са "поели ангажимент"? Много "ангажименти" станаха.
  • 54 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Много дрънкате, но не можете да спрете вноса на палмово масло,защото идва от краварите, а те са наши любими икономически и военни партньори. Честито на будалите-демократи.
  • 55 mi6osp

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "цфгхвгй,бкнлм;":

    Виж колко е гаранционния срок на двата вида шоколади. Ако е над месец, си се излъгал. Всички хранителни продукти, които са направени с нехидрирани масла, гранясват бързо. През лятото- за десетина дни.
  • 56 Какъв стандарт -

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ааа":

    това си е чист тоталитаризъм. Я виж как демократично ти предлагат иновационни отрови . Впрочем - и сега има продукти, на чиято опаковка пише "по БДС" /сладкиши и най-вече - колбаси./ Купих веднъж - нищо общо с онези комунистически стандарти, дори вкуса на кучешката радост не са докарали. Преди година си кореспондирахме с една техноложка от млекопреработваща фирма, която фирма /ще премълча името, установена е в Сливен/ щедро предлага продуктите си в една популярна търговска верига. Та тази техноложка ми гарантираше, че в продуктите няма растителни масла. Но не каза нищо за сухото мляко и разни други подобрители КАКТО И ЗА ПРОИЗХОДА НА МЛЯКОТО. Същото е и в месните продукти - обработени вносни меса от демократично отглеждани животни. Изобщо - долу стандарта, да живее свободата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове