8 Септември, 2024 05:00 3 569 30

Погълнали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на годината

  • храни-
  • палмово масло-
  • сирене-
  • продукти

В 8 от 10 баничарници у нас ни продават баници със сирене, но такова няма

Консумирали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то - без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем, предаде ФОКУС.

8 от 10 баничарници у нас ни продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на “Активни потребители". Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. "Средния потребител няма как да ги различи", заяви Богомил Николов от Асоциацията "Активни потребители".

Без да знаем сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. "На практика трудно може да се установи, особено от човек не специалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара", обясни Николов пред Nova.

Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. "Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се рискът от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата", съобщи диетологът проф. Донка Байкова.

Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. "Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме", допълни проф. Байкова.

Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти и там можем да намерим евтината алтернатива. "Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система", казва диетологът.

"БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна", призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.

Баничарницата на Валентина Петрова не попада в статистиката. Твърди, че имитиращи млечни продукти не използват. "Ние работим с истинско сирене, което е натрошено. Принципно да, оскъпява", твърди пекарят.

"Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто, защото не искат имитацията", посочва Николов.

В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. "За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на СЗО. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания", добави проф. Байкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОТДЕ ИДВА ТИЯ ТООООоНОВЕ

    1 0 Отговор
    НАТРОШЕНО ,,СИРЕНЕ,,....?!?!!
  • 2 Ърп

    1 0 Отговор
    БАБХ е една бутафория за дискриминирани на качествените стоки за сметка на здравето ни.
  • 3 Мда

    2 0 Отговор
    8 от 10 баничарници у нас са цигански и не им пука за палмовото масло и бухвателите. Те ядът мърша дюнери.
    Циганин да ти прави баница... ужас, гледам и и мириша сутрин като мина покрай цигански баничарници тавите мааазни, мръсно, като им дават бухналите баници, бюреци чак ми се повръща от мазнотията, а хората ги ядът.. Ужас.

    Коментиран от #24

  • 4 Браво на нас, значи

    0 0 Отговор
    Ежти и са ранети. То гладнО мой ли. Амчи гладнЪ мечкЪ уро не играй. Полезно- вредно, айди сига. Тоо, ку би да я вредни, БАБХ-ът да а спрял цолютно веднагически стоката, щот за държавата я най-важно, да сме живи и здрави. Туй ут Ковидя гу знайми всички ентлегентни люде, защото казаха така. Буайти, дънкайти, ежти и са ранети. Е, можи да има и по-полезни рани, ама...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Има решение

    8 0 Отговор
    Първо решение - Забрана на внос на палмово масло.
    Второ решение - Проверка на хранителните стоки и ако се открие в тях палмово масло производителят да се съди за опит за убийство на много хора и затвор от 10 г. нагоре.

    Коментиран от #16

  • 7 това става

    3 0 Отговор
    с благословията на политическата класа!
  • 8 Затова

    3 0 Отговор
    ще плащате тия боклуци с €вро !
  • 9 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Има Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисия за защита на потребителите (КЗП), които са се превърнали в партийни хранилки и в бухалки срещу неизгодни за управляващите фирми. Но не и да следят за живота и здравето на потребителите.
  • 10 Агенция

    0 0 Отговор
    Най-качествените храни според БАБА-Х се внасят от Турцея, за това и не ги проверява.

    Коментиран от #30

  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Европа ни "храни",МАТЮ ни "брани" !

    Коментиран от #26

  • 12 фонси

    5 0 Отговор
    Много е просто,спрете и забранете вноса,съд и отнемане на бизнеса за тези дръзнали да пресекът забраната.
  • 13 Пепи

    1 0 Отговор
    Заведенията, които бъдат хванати да ползват палмово масло да им се начисли 20% ДДС.
  • 14 Гай Турий

    3 0 Отговор
    БАБХ трябва да бъде ликвидирана изоснови. Тая чиновническа бюрократична тайфа се е продала на дявола. Подкупна и вредна служба. Истинска ХЕИ трябва да провежда месечно десетки лабораторни изследвания навсякъде из производствените бази за храни и хранителни продукти. Безкомпромисно да налага огромни глоби. За целта НС трябва да промени закони и правила, жестоки глоби които може да фалират нарушителите, и при повторни нарушения затваряне на обектите.Производителите на отровни храни да се третират като масови убийци, това да е логото и идеята на жестоките закони.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 Емил

    3 0 Отговор
    Не е само сиренето в баничарниците. Палмовото масло се използва за повишаване масленоста на кашкавала, прясното и кисело мляко, кравето масло и свинската мас. Използва се и на места които искат мазнина, като кремвишите, различните видове пресни и сухи колбаси, масло за фритюрник. Трябва да се криминализира използването на палмовото масло в продуктите от първа необходимост или да се забрани прилагането му в хранителната промишланост.
  • 16 Това със забраната няма как да стане

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има решение":

    Вносителите ще кажат:
    Ама докажи, че е вредно, ама ние сме го написали на етикета с букви големи един микрон и на индонезийски така че четете, ама ние сме демокрация и какво ли още не.
    А, и ще дадат някой лев на когото трябва.
    А, и ония от ЕС ще дойдат и ще ни глобят и ще ни накажат и ще ни се скарат, че още не сме се отървали от комунизма.
  • 17 Това го няма и в така наречените

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гай Турий":

    нормални държави.
    Така че и тук няма да стане. Особено с тия продажни политици.
    От една страна са интерересите на гражданите, от друга страна са интересите на хранителните корпорации.
    Познай кой пИчели.
    "Ама ние сме го написали, гражданите са информирани, демокрация е".
    С цигарите колко ритаха и врещяха и се дърпаха и чак сега, 80 години след като е ясно, че са вредни, им сложиха опаковките с патологиите.
    И пак се продават.

    Коментиран от #20

  • 18 Къде е държавата

    0 0 Отговор
    А някои направиха стотици милиони, с ресто, към който трябва.
  • 19 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    4 0 Отговор
    Важното е, че изклаха кози, овце, прасета.... Намаляват стадата с безсмислени европравила.... Ще вкарваме сухо мляко, ще купуваме фалшиви млека и меса. Честито на офсете
  • 20 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Това го няма и в така наречените":

    Нали "нормалните" държави ни унищожават през БАБХ, ЕС, СЗО, МВФ, Световната банка.....
  • 21 Стенли

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гай Турий":

    Ами скоро четох че шефът на бАБХ Бургас си купил къща за милион и половина и отделно имал имоти за пет милиона бил е три мандата кмет на Приморско от партия гроб но сега не е към нея ей за какво иде реч то да е само палмовата мазнина ами плодовете и зеленчуците пълни с нитрати за тях кво да кажем

    Коментиран от #29

  • 22 Стенли

    0 0 Отговор
    Има някакъв проблем със сайта не може да се гласува
  • 23 Васил

    1 0 Отговор
    Просто е трябва да се забрани вноса на палмово масло.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    За по младото поколение,препоръчвам да потърсят( вече са рядкост) сборник БДС ( Български Държавен Стандарт) в който със сухи числа и цитиране на конкретни продукти, суровини,материали е посочено ,кое как се изработва,преработва до краен продукт.Това беше железен стандарт- закон,който никой не смееше да наруши! Отиваш не само в затвора,но в паспорта се отбелязва( графа работа) ,че доживот няма право да се занимава ,или ръководи такъв вид дейност.От обикновен пирон,до най сложни агрегати,БДС беше закон.Храните бяха в отделен том, цяла Енциклопедия.Затова храната беше " еко и качествена.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    убиха животновъдството няма суровини затова
    евтино е а вие прости причината е тази
  • 28 Шорош

    2 0 Отговор
    Гледаме на вас като територия
    не като хора .
    Затова ви тровим .
    Вие сте излишни.
  • 29 Дед Мороз

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стенли":

    Приморско е център на мафиотски образования. Където да бръкнеш все престъпник ще хванеш за гушата. Само че те само я пълнят и няма власт и институции, които да я стиснат, защото те са корумпирани, обезсилени и нямат воля...Има един Валентин още от МС на брадатия Филип заграбил имота и хасиендата на Горското преди Маслен нос, като в райски залив...Кмет с фамилия Димитров при него са най-големите корупционни далавери с раздаване на парцели... Бакърът, който взривяваше мавзолея и преди 5 г. ритна бакърчето заслужено е окрал над 300 милиона, построил в Приморско и Китен 3-4 хотела... и т.н. Всеки един хотел там е от мръсни пари.
  • 30 мда

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Агенция":

    От Баба Хъ сигурно не са чували за оня виц, в който дяволите пържели ресторантьора в едно и също олио. Многократно използваната мазнина също е вредна, а аз отдавна не ходя по ресторанти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове