Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 11:42 1 384 14

Дискусията за бюджета в пленарна зала започна разпалено

  • бюджет 2022-
  • пленарна зала-
  • нзок

ДПС и "Възраждане" също така се обявиха за повече пари за дентална помощ, за да могат медиците в тази сфера, които са на първа линия също да получават добавка

Дискусията за бюджета в пленарна зала започна разпалено - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите се захванаха с приемането на трите бюджета за 2022 г. - на държавата, на общественото осигуряване и на НЗОК. Разпалената дискусия в пленарната зала започна по темата здравеопазване.

"Системата на здравеопазването има огромна необходимост да бъде променена. Притеснява ни, че пропорцията между болнична и доболнична помощ е същата, както предходните години при управлението на ГЕРБ", изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС и допълни, че движението няма да подкрепи бюджетът на НЗОК за 2022.

"Наблюдаваме нарастването на бюджета през последните години от 800 млн. на 6 млрд лв., но кое се е подобрило във функционирането на здравната система? Пациентите по-доволни ли сме или медицинските екипи са достигнали добро заплащане и да са мотивирани", коментира още Чакъров.

"Това са възможностите, пред които нашата здравна система е изправена", заяви председателят на здравната комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Той подчерта, че има планове за актуализация на бюджетите в средата на годината. "За нас това е най-правилната, логичната и най-възможната ситуация, в която да подобрим здравеопазването според знанията и възможностите ни. Подкрепяме този бюджет, отворени сме за всякакви предложения, но смятаме, че в рамките на политическото говорене може да се отправят много критики, но това най-правилният и възможен подход", изтъкна депутатът.

"Този бюджет е много е оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазването у нас са отделени два пъти по-малко пари от средното в ЕС", изтъкна Елена Гунчева от "Възраждане"."Тя подчерта, че в България продължава да има много здравно неосигурени лица и не вижда предложение за решаването на този проблем.

ДПС и "Възраждане" също така се обявиха за повече пари за дентална помощ, за да могат медиците в тази сфера, които са на първа линия също да получават добавка. "Те непрестанно имат харчове за да си купуват предпазни средства. Много българи имат проблеми със зъбите, много българи са обеззъбени и не могат да си позволят лечение при зъболекар, нито да си закупят протези. Затова предлагам да се увеличат средствата по тази линия и да се увеличат с 6 млн. лева средствата за тотална зъбна протеза", изтъкна още Елена Гунчева.

"Спирането на кражбите и злоупотребите с парите за здравеопазване е най-важното за нас", изтъкна д-р Александър Симидчиев от ДБ, който подчерта, че партията подкрепя бюджета. "Разходите са малко над 6 млрд. лева, което е с около 604 млн. повече от 2021 година. Има стратегическо приоритизиране на доболничната помощ", подчерта Симидчиев.

"280 млн. повече за доболнична помощ с нищо не отговаря на заявката ви за подпомага последното ниво, тоест болницата. За над 6 500 хил. лични лекари се дават допълнително 97 милиона. За университетските болници, които са гръбнака на здравеопазването както за лечение, така и за обучение не са предвидени целеви бюджети", заяви от своя страна бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който понастоящем е депутати от ГЕРБ-СДС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    3 4 Отговор
    Изобщо не ги е грижа за здравеопазването, видели са пропуск или слабост и я атакуват. Правят труден живота на кокорчовците. Дано покрай това и за нас хората, падне нещо.
  • 2 Интересно

    8 2 Отговор
    Как, точно пък точно денталните работници - частници станаха на първа линия.. Май има какво да разясняват за себе си, в противен случай дпс и възраждане буквално бавят работата на парламента.
  • 3 НЯКОЙ

    1 1 Отговор
    Едните работят за обществото, а другите, които работят за себе си, им пречат! Така ще бъде дълго време и така ще вървим ту напред, ту назад! Тези, които пречат отдавна са си заработили за затвора, но прокуратурата е тяхна и си ги обгрижва!
  • 4 Роки

    7 1 Отговор
    Минималната работна заплата в Румъния е 1030 лева. У нас евентуално от април ще стане 710 лева и то без да се отчита почти 30 процентната хиперинфлация, която свръхскоростно ежедневно топи спестявания и доходи на обикновения българин. Цената на живот става непоносима.
  • 5 Your Nightmare

    9 0 Отговор
    Горките доктори, горките зъболекари. Живи да ги оплачеш, изнемогват, ден и нощ не спят, заради нас, техните пациенти, живеят с проблемите ни, четат и се образоват, за да станат по-добри, отново заради нас, само и само да ни помогнат. От заплатите си заделят, за да ремонтират болниците, в които старите бели и зелени фаянсови плочки (от СОЦ-а), са наполовина опадали, безвъзмезно помагат на пенсионерите и социално слабите. От собствените си заплати режат, за да дадат на сестрите и санитарите, извършващи 80% от тяхната работа. Новите коли (от премиум марки) пред болниците, не са техни. Понеже са се нагледали на страданието на хората, са избрали да живеят в къщи, зад високи огради, поне в свободното си време да не чуват стоновете на тези, на които трябва да помагат. Да им помогнем, да им дадем още някой милиард, те заслжават.
  • 6 Стойко

    7 1 Отговор
    ДПС и ВЪЗРАЖДАНЕ се обявили за повече пари за медиците на първа линия! До подлогите на Костя субсидията! НАЛИ нямаше вирус а сега искате повече пари за убийците с бели престилки?!?! Малко ли са им 1600 лв.допълнитешно към заплатите които вземат от март месец 2020 година? Депесарско мекере си Костя!!!! Вижте в профила на спонсорирата от ДПС Веселина Томова от сайта АФЕРА?! Кои харесват постовете й? Като депутатката на Костя Елена Гунчева писала се във фейса ЕЛЕН ГУНЧЕВА! Все повече лъсва зависимостта на Костя от ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #9

  • 7 ЦИР

    8 2 Отговор
    И тези няма да променят нищо. Просто вървят по стъпките на ГЕРБ. Здравеопазването особенно болничната помощ много зле, пенсионерите зле, работещите зле, няма оправия и никаква промяна. Има копи пейс от това на ГЕРБ и по зле.
  • 8 МАНГЪРОВ Е ПРАВ

    4 2 Отговор
    Покрай тоя измислен вирус доста пари се открадоха доста хора станаха дебели бейове и още и още и още нямат насищане АЛЧНОСТ И ЛАКОМИЯ БИГ ФАРМА МАФИЯ
  • 9 Вижте в БЛИЦ-а

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    След като баш жълтия пaрцaл на ПЕЕВСКИ започна явно да подкрепя Костадинов и Възраждане си правете изводите !

    Коментиран от #10

  • 10 Така е

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вижте в БЛИЦ-а":

    Свинският кръг Гешев, Цацаров, Борисов, Пеeвcки пее в един хор! Kопейкин е техен беквокалист.
  • 11 Беден зъбарин

    3 0 Отговор
    Увеличили се били цените на предпазните средства.Колко маски и ръкавици ползват за деня и с колко са увеличени.2-3 лева на ден има ли? Видяха, че популистите дават и всички търгаши писнаха.А за "бедните "собственици на продавачници на химикали колко още помощи ще давате.
  • 12 Хлъц

    3 0 Отговор
    Хайде бе,- наливайте милиони и за " бедняците зъболекари.Каква " предна линия " са ? Всичките до един- без изключение,се заринаха от пачки.Една обикновена пломба стартира от 20-250 кинта нагоре.Само за предварителен преглед ти иска пари.По тази логика,и монтъорите,продавачи в големите вериги ,ежедневно са на " супер предна линия".През ръцете им буквално преминават хиляди хора.По цял ден Но там големия подръжник на народа- Костадинов не смее да пипа.Че кауфчо,лидъчо и билчоо ще го ударят през ръцете .Тръгнали да източват милиони точно за " сиромаси- зъболекари".Ей, Костадинов,опичай си акъла,с тези нагли лобистки предложения.За ония- депесе е разбираемо.Имат свои хора във частни болници,клиники и цели стоматологични клиники.Но ти къде си ръгнал? И на теб ли ти намазаха човката
  • 13 И ОТНОВО

    2 0 Отговор
    СТАНА ЛИ ЯСНО НА ВСИЧКИ ,ЧЕ ВЪЗРАЖДАНЕ Е ПАТЕРИЦА НА ДПС?
  • 14 Димитър

    1 0 Отговор
    Пандемията показа фалшивото здравеопазване и измамата НЗОК! Какъв излишък !?! отчиташе гЕРБ, когато хората си носят разни болежки, но не го знаят. нямам познати, който да ги е викал личния лекар за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ /при отказ има 50лв. глоба- така пише в правилата на НЗОК/ ежегодни профилактики платени от държавата /Какво !?! ли отчита НЗОК всяка година? правят се на загрижени а ние че им вярваме/ Но пази боже да те заболи и да поискаш от личния направление за преглед - почват се едни гримаси едни хленчения /нямам направления... ела следващия месец...защо сега ми идваш...ама здрав си бе и тнт./ От години питам всеки открил си заболяване като си е платил на частно /работата ми е свързана с това/ дали го е осигурявал с прегледи и контрол личния /съответно Здравна каса/ но 90 % са разочаровани и ядосани от безхаберието и илюзията здравно осигуряване!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове