Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 07:31 2 087 70

Проведоха бдение пред руското посолство в София заради Украйна

  • украйна-
  • протест-
  • русия-
  • посолство

Мястото на България е в Европа, не в Евразия

Проведоха бдение пред руското посолство в София заради Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Пред посолството на Руската федерация в София от 18 часа се проведе бдение със свещи, организирано от инициатива "Бъдеще с памет".

Мотивът на организаторите е, че трябва да се заяви категорично, че мястото на България е в Европа, не в Евразия. "Да подкрепим суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да кажем НЕ на агресивното поведение на Путиновия режим", се казва в съобщението за организиране на събитието.

Според капитан 1-ви ранг от запаса Васил Данов каузата на Украйна е справедлива. Ако я караме така, както в момента, има реална заплаха за ескалация на напрежението между Русия и Украйна, каза Данов.

На въпрос: "Трябва ли НАТО да се намеси с военни части в Украйна, ако тя бъде нападната?", военноморският офицер от запаса заяви: "Алиансът не може да се намеси, защото има стриктни международни договори - самият Вашингтонски договор, всички правила не ни позволяват да се намесим пряко. Това би ни въвлякло в пряка война с Русия, която е ядрена сила. Всички други ресурси следва да бъдат използвани. Докато Украйна не стане член на НАТО, чл. 5 не може да бъде задействан.".

Според Иван Сотиров от Софийския форум за сигурност, България е заплашена от режима на руския президент Владимир Путин и ние сме една от най-заплашените страни след Украйна. Много по-големи държави от нас не могат да се противопоставят и това е смисълът България да е в НАТО - да участва в най-мощната система за сигурност, каквато е НАТО. Силните антинатовски настроения в България се подхранвали от Москва и в лицето на президента Румен Радев и ключови фигури от правителството се развивали руските опорни точки на хибридната война срещу България. "Източният фронт на НАТО сме най-заплашени от Русия", каза Сотиров и допълни, че сме искали само формално да сме членове на НАТО.

По-рано от администрацията на държавния глава Румен Радев обявиха, че на 15 февруари ще има заседание на КСНС за ситуацията с Украйна.

Припомняме, в последните месеци градусът на напрежението между Украйна и Русия се увеличава. От една страна Русия увеличава въоръжението си в близост до Украйна с оправданието, че обновява системите и провежда военни учения. От Кремъл заявяват, че ще изтеглят въоръжението си от Беларус след края на военните игри.

От своя страна Украйна е притеснена от засилването на сътрудничеството между Русия и Беларус и смята създаването на съюзната държава между Русия и Беларус за опасност.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

На 8 февруари 2022 г. сепаратистки командир от Донбас поиска от Русия подкрепление от 30 000 войници.

В Украйна пристигат самолети с военна помощ от САЩ. Украйна иска ПРО системи от САЩ, Русия скочи срещу "провокацията".

До момента Германия отказва да достави оръжия на Украйна. Същевременно Берлин е под сериозен натиск от свои партньори от ЕС, особено Полша, балтийските държави и САЩ, които настояват за отправяне на "ясни сигнали" към Москва.

На фона на това българският президент Румен Радев свиква второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от началото на 2022 г. - този път за ситуацията около Украйна. Предишният беше за отношенията на България към Република Северна Македония.

Междувременно Русия препоръча на НАТО да изтегли силите си от България и Румъния. Тази позиция бе критикувана от българските власти.

Два дни след тази позиция - на 23 януари 2022 г. стана ясно, че испанска фрегата се присъединява към силите на Алианса в Черно море. Това предизвика раздор сред коалиционните партньори.

След съобщението за изпращане на испански кораби в акваторията на Черно море, военният министър публикува своето мнение в социалната мрежа Фейсбук и призова да не сме толкова чувствителни към регулярни изявления. Мнението му във Фейсбук бе определено като лична позиция от премиера Кирил Петков. Седмици по-късно Янев заяви, че се променя балансът на силите в Черно море.

Към момента има решение на Министерския съвет за временно включване на испански изтребители във въздушния контрол над страната ни - до 31 март 2022 г.

Междувременно Янев обсъди със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница и ролята на НАТО.

По-рано днес от МО потвърдиха, че в нашата страна ще има 130 военнослужещи и 4 испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

След това Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 от 5-то поколение, които ще пристигнат през април и май.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихи

    27 5 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    😂🤣😂🤣😂🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зззз

    132 8 Отговор
    Тези 4 ма ли са бдящите? Егати бдението , а организаторите вярват ли си?

    Коментиран от #33

  • 6 Дениция

    108 9 Отговор
    Как така не си написала тази статия.
    Що не ги пита тези лъжепатреоти колко 50лв.им плати Писито да ходят там.
  • 7 Страдащи

    79 8 Отговор
    от безсъние !
  • 8 Някой

    132 9 Отговор
    Болни хора с неясни мисли.
    Това са били хората на това бдение.
    Да бяха отишлу пред украинското посолство, когато в Одеса изгориха живи над 50 човека.
    Или, не им отърва? Не има се плаща за това?
  • 9 Идея

    94 7 Отговор
    Сотиров и споменатия форум защо не вземат по 1 пушка и бегом на източната граница да ни пазят
  • 10 от ан

    99 8 Отговор
    поредната подкрепа за престъпния бандеровско-фашистки режив в окрайна
  • 11 Иво

    82 9 Отговор
    Пълни киртаци.
  • 12 йоан кръстител

    88 6 Отговор
    трябваше да прочетат заопокойна молитва за фашистите в окрайна ,забранили ползването и на българския език от сънародниците ни живеещи там
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Емко

    62 4 Отговор
    Ние ще подкрепим Украйна ще им доставим каквото оръжие искат а руснаците после ще са ни много благодарни, няма да забравят този "жест" . Гебрев ония плазмодии дето виеше на умряло в Лондон вече е натоварил гаубиците.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Давайте да отиваме всички.

    8 95 Отговор
    Нека видят че българите сме единни. Че сме Европейци. Че подкрепя е Украйна. Че сме СВОБОДНИ ХОРА, А НЕ РУСКИ РОБИ.

    Коментиран от #27, #29, #51

  • 18 Да уточним

    65 6 Отговор
    За тридесет сребърника!
  • 19 хаберих

    38 4 Отговор
    - Тате, твоята майка била ли те е?
    - Не, сине, само твоята.
  • 20 big

    76 4 Отговор
    Във всяка държава има глупави и неориентирани хора, хора, които мислят, че всичко което лети се яде и всичко, което говорят и пишат по нашите медии е вярно или просто за едни "пет" лева ходят където им кажат! В цялата тази акция, организаторите са сбъркали посолството, трябваше да бъдат пред американското посолство! Американците от месеци определят разни дати за нападение, пък такова няма и няма да има, разпалиха световна истерия, дори американската медия Блумбърг не издържа и написа, че нападението е факт. Единствения агресор в тази ситуация е американската политика, т.е. САЩ разполагайки войски около границите на Русия, уж за някаква безопасност!
  • 21 шорошите лъжат от името на народа

    66 4 Отговор
    и кои са тези дето лъжат от името но народа пред руското посолство.
    платени шорошляци

    напрежението го ескалират англосакосонците чрез струпване на англосаксански войски в полща, литва, лотвия, англосаксонки наемници в окрайна по границите с Русия и Беларус много преди руснаците да си помислят да предислоцират войска на руска територия.

    в сащ има достатъчно земя и ресурси.
    прибирайте си окупационните пази и войници в сащ.
    Вместо американци, англичани да ни препродават руска газ през брюкселска борса с цена от лондонски борсови посредници за 2000 $, същата газ ние ще си я договорим директно пазарно с руснаците за 200- 300 $.

    Проблема на Европа са американците и англичаните не руснаците или други държави.
  • 22 Иван Станев

    63 6 Отговор
    Кой ви плати, бре?? Да се покаже по европейските новини, че България е с Украйна (САЩ) ли? Ясно. Само че повечето българи са за Русия.
  • 23 Механик

    65 5 Отговор
    Не съм упълномощавал НИКОГО да говори от мое име! Не искам разни "капитани от запаса" да се изказват от името на България! Сам ще избирам къде искам, дали в Европа и другаде.
    Какви са тия? Кой ги е назначил? Изобщо, какво си позволяват ?
  • 24 долна пропаганда

    51 4 Отговор
    странно а пред краварското послоство защо няма бдение ??? или не е модерно да се говори против агресора по-важно е да се изкарва най-спокойния като агресор че неще да се сбие с краварите на негова територия и това ги вбесява джендърчетата!!!
  • 25 Военният който

    46 7 Отговор
    Взема отношение Не е добре със здравето той твърди

    България е ЗАПЛАШЕНА от режима на руския президент Владимир Путин и ние сме една от най-заплашените страни след Украйна

    С КАКВО Е ЗАПЛАШЕНА БЪЛГАРИЯ
    С ДОСТАВКИ НА НЕФТ ГАЗ ИЛИ ДРУГИ СУРОВИНИ. ГОЛЕМИ ЗАПЛАХИ НЯМА ЩО
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Зззз

    39 5 Отговор

    До коментар #17 от "Давайте да отиваме всички.":

    Приятен път европеецо,само да не се спънеш !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иво

    32 5 Отговор

    До коментар #17 от "Давайте да отиваме всички.":

    Да не забравиш,памперса!!!🤣
  • 30 No comment

    43 3 Отговор
    "Капитан 1 ранг (о.з.) Васил Данов, Атлантически съвет на България"
  • 31 Караколю

    50 5 Отговор
    "Мотивът на организаторите е, че трябва да се заяви категорично, че мястото на България е в Европа, не в Евразия."
    Нека да припомним на драгите протестиращи, че България СИ Е В Европа...по географски признаци, но по стандарт на живота е някъде към Субсахарска Африка...Ей за това трябва да протестират а не, че някакви алабализми на американската администрация, предназначени за риболов на шарани, пришиват на Путин и руснаците действия, които те дори и не са сънували да вършат...
  • 32 ЦЕцКа

    44 6 Отговор
    Тези цървули да ходят да палят свещи пред краварското за заупокой на цялата им лево резбарска политика
  • 33 В грешка си

    41 3 Отговор

    До коментар #5 от "Зззз":

    Протестиращите не са четирима както твърдиш А много ясно се вижда на снимката че са осем души.

    Коментиран от #37

  • 34 психо

    24 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ало Прокуратурата":

    А такива, като теб са за диспансера!
  • 35 Тези мушмороци

    38 5 Отговор
    "протестиращите"Защо се крият в тъмното страх ги е от народната "любов" може би
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зззз

    19 1 Отговор

    До коментар #33 от "В грешка си":

    Нищо не твърдя,а броя свещите за упокой.
  • 38 Хихихи

    29 4 Отговор
    Трима души
  • 39 Зззз

    29 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ало Прокуратурата":

    Ама какво чакаш и се моташ из форума ,тичай да я сезираш краварофиле и отцепродавецо.
  • 40 !!!?

    8 41 Отговор
    Русофилската секта на Костя Копейкин и кремълският парашутист Радев си мислят, че НАТО трябва да ни защити само ако Турция ни заплашва, на когато става въпрос за Русия, то тя само ни "освобождава"...затова същите русофили-продажници са превърнали страна на ни в най-голямото гробище от паметници на съветския окупатор. Долу мръсн.ите ръце от Украйна !!!?
  • 41 гошо

    31 5 Отговор
    пасквилчето - добре, надницата е вързана. но защо не се споменава колко са участвалите? предполагам - двамата цитирани в началото.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 свидетел

    23 4 Отговор
    Този шапкар като е пълнил шапката с народни пари, да каже защо армията ни е в плачевно
    състояние и той като послушко в коя канцелария е "топлил" стола. Аман от тъпи зелено
    чорапковци.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 1111122222

    18 4 Отговор
    Отивайте! 50 лв. на калпак !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 долу ръцете от Украйна

    7 25 Отговор
    Време е Русия да се разформирова и всички народи в нея да си създадат собствени държави

    Коментиран от #53

  • 50 Развийш ли

    4 23 Отговор
    Българския народ подкрепя независимостта на Украйна
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кмета на Симитли

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "Keлeш такъв,":

    Ша пълниш ама на бацо шкафа
  • 53 Хон Гил Дон

    20 3 Отговор

    До коментар #49 от "долу ръцете от Украйна":

    Време е САЩ да се разпаднат и цялата паплач събрана от целия свят да се разотива за да може коренното население индианците които са навряни в резерватите да ползват поробената си земя!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кой ви плати

    18 3 Отговор
    да се занимавате с глупости! Някой нещо да е нападнал? Стига с тия интриги на Сащ
  • 57 ник

    21 2 Отговор
    Защо сме в НАТО? Много елементарна логика на г-на Сотиров. Били сме малка държава и не можем да съществуваме без НАТО.След 1989 г за първи път през миналото столетие имахме възможност да сме независима и неутрална държава, но се намериха национални предатели, които без референдум ни вкараха в НАТО.А защо държави като Австрия ,Швеция и Финландия ( последната граничи с Русия) не са членки на НАТО? Защото имат национално отговорни политици ,а не пионки- национални предатели .НАТО значи не сигурност ,а смърт, защото ще ни вкарат без да ни питат в някаква нова коалиция на желаещите да воюват срещу Русия, както стана и при агресията срещу Ирак. И тогава тези същите предатели ни обясняваха, как .след края на войната ще получим достъп до договори по възстановяването на Ирак. И досега ги чакаме тези договори. В случая аз не обвинявам САЩ и Англия.Техните политици с всякакви средства, дори и с цената на лъжи защитават интересите си . А нашите български интереси кой ще защити?
  • 58 Венцислав Михайлов

    17 2 Отговор
    Разбира се, особено важно е да знаем, какво е мнението на Васил Данов и Иван Сотиров - и двамата високопоставени номенклатурни кадри на Главно Политическа Управление на БНА по времето на соц-а, на двама от т.нар. "комисари" или ЗКПЧ-та.
    И какво - по-рано по-комунисти от най-комунистите, а сега по-натовци от американците и по-набожни от владиците!
    А в същност - лъжци по призвание и по професия.
  • 59 Entropa 2009

    14 1 Отговор
    Спомнете си как и по какъв повод американците влезнаха в Сирия?
    Имало сведения за използване на химическо оръжие.
    Повторено и потретено от тях се нахъсаха и започнаха войната там. Абе "миротворци"!
    При нас има лаф. Като кажеш на някой , че сетра му е к...ва, ама той няма сестра- повтаряно от сутрин до вечер от всички , върви и се обяснявай.
    Народа е като овче стадо: На където лае кучето , там върви и стадото.
    Лошото е , че всеки е зависим от нещо и някой и избор почти няма!
    Протестирай народе!
    Седейки навън, няма да плащате скъпия ток у дома. А икономията е майка на мизерията! Така , че трябва да се свиква от сега нататък. Какво ли още ще ни сервират след "пандемията" новите ни "приятели"?
    Навяно искат да ни спретнат и война.
    „Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре". Роберто Савиано
  • 60 Васил Данов, Пенсионер бивш военен!!

    14 1 Отговор
    Колко, човека Бяхте на това"бдение със Свещи?? Между 5и 10човека,??Ставате Смешни!! Защо ни занимават със Шепа самодейци!!
  • 61 Иван Сотиров видно Мекере - СДС!

    13 1 Отговор
    Този в СОС със поставени лица, стана собственик на десетки общински имоти, чрез заменки, по системата"Кон за кокошка" Меркантил!!
  • 62 Стенли

    7 1 Отговор
    Не се закачайте с Русия питайте Бонапарт и Хитлер

    Коментиран от #63

  • 63 сладур

    1 5 Отговор

    До коментар #62 от "Стенли":

    Тука е България Русия не ни интересува нито твоето русоробско мислене
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Анка Картечарката

    0 5 Отговор
    Айде сега русофили стиците и те да направят едно "бдение" за "Матушката"."Братушките" ще прежалят някоя девалвирала рубла,за да финансират "автобусните туристи" на Костя Копейкин.И без това не са много,един файтон хора.Ще викат,ще кряскат,ще се посдърпат с полицията и после отново в Дивият Прованс.
  • 68 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    БДЕНИЕТО -- УКРАИНСКО КАТОЛИЧЕСКО ЛИ Е --ИЛИ Е УКРАИНСКО ПРАВОСЛАВНО ????????!!!!!!!
  • 69 Быстрое и надежное

    0 0 Отговор
    Быстрое и надежное обслуживание кредита
    Мы являемся международным банком, который специализируется на предоставлении кредитов фермерам, а также сельскохозяйственным и агропромышленным операторам.
    Мы предлагаем кредитные услуги на сумму от 8000 евро до суммы 5000000 евро, которые будут подлежать погашению с процентной ставкой 2% в год.
    свяжитесь с руководством нашего банка по электронной почте для получения дополнительной информации.
    [email protected]
  • 70 4883

    0 0 Отговор
    Айде стига с теа нападения!!Руснаците според хамериканците и нато от 2014 година когато Крим гласува за отцепване от Покрайнината и се присъедини към Руската федерация!!За това време руснаците изградиха най дългият мост над морето и свързаха Русия с Крим!!И к,во направиха хамериканците и нато!Нищичко!!Интересно ми е ние защо се навираме на коня в краката!!Ако беше по Татово време когато само Първа българска армия БЕШЕ 50 хиляди души напълно въоръжена и снабдена с най съвременните за тогава оръжия -ДА!!АМА СЕГА К,ВО ПРАЙМ??ПЛАШИМ ИВАНЧО С НОЖКАТА!!!ИЛИ "КЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ С ТЕА ДВА ЛЕВИ КРАКА ПО ДЕСНИЯ ТРОТОАР"??К,ВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ПОКРАЙНИНАТА??ТЕ ДА НЕ БИ ДА МИСЛЯТ ЗА НАС??ТРЕБЕ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯМЕ,А НЕ ДА ЧАКАМЕ НА ДРУГИТЕ ДА НИ ОПРАВЯТ!!НО КОЙТО НЕ Е ЧУЛ ИЗКАЗВАНЕТО НА ПОСЛАНИК МИТРОФАНОВА-БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗАПЛАШЕНА И СРЕЩУ НЕЯ НЯМА НАСОЧЕНИ РУСКИ РАКЕТИ,НО....ДОКАТО В НЕЯ НЯМА ЧУЖДИ ВОЙСКИ!!ПОСЛЕ ВЕЧЕ ЩЕ СИ НОСИМ ПОСЛЕДСТВИЯТА,НАЛИ???ТОЛКОЗИ!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове