Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 11:39 5 903 28

С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в България

  • ваксинационен сертификат-
  • зелен сертификат-
  • влизане в българия

От началото на февруари бяха променени правилата за влизане в България

С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в България - 1
Снимка: Shutterstock

С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в България, установи репортер на TravelNews на Летище София. Българските здравни власти обясниха миналия месец, че зеленият сертификат за поставени две дози ще важи 12 месеца в България след поставената последна ваксина. Но това се оказа, че не важи при влизането в страната. При изтекъл зелен сертификат, от РЗИ искат отрицателен PCR тест, който да е направен до 72 часа преди пристигането. В противен случай поставят пътниците под карантина за 10 дни, като след третия ден могат да си направят PCR или антигенен тест и ако е отрицателен ще бъдат освободени от нея.

От 1 февруари 2022 г. беше намален срокът на валидност в ЕС на зелените сертификати за ваксинация срещу COVID-19. С тях вече може да се пътува 9 месеца от датата на последната доза. В България са изтекли над 93 000 сертификата. „Действително не може да се влиза в България с изтекъл сертификат след две дози, защото такива са правилата за пътуване в ЕС. Отсрочката за валидността от 12 месеца е само за посещение на обекти и събития вътре в страната“, обясни за TravelNews доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор. Той допълни, че правилото не важи за бустерните дози, които са безсрочни.

От началото на февруари бяха променени правилата за влизане в България. Те се облекчават за държавите в "червената" зона, т.е. с 14-дневна заболеваемост между 500 и 5 хил./100 хил. души население. Съгласно заповедта на здравния министър в нея влизат Австралия, Австрия, Ангола, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Люксембург, Гренада, Грузия, Доминика, Доминиканска република, Кувейт, Уругвай, Ирландия, Италия, Йордания, Кабо Верде, Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизска република, Лихтенщайн, Монако, Испания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Гвиана, Бахрейн, Кюрасао, Ливанска република, Боливия, Монголия, Монсерат, Нова Каледония, Великобритания и Северна Ирландия, остров Ман, острови Аруба, Албания, Аржентина, Ботсвана, Гърция, Еквадор, Естония, Казахстан, Колумбия, Косово, Коста Рика, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Северна Македония, Сингапур, Суринам, Сърбия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Чили, Румъния, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Словашка република, САЩ, Тунис, Туркменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Германия, Бразилия, Федерация Сейнт Кидс и Нейвис, Хърватия, Черна гора, Чехия и Ямайка.

Пристигащите от тези държави трябва да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, или равностойни документи. Досега тези граждани бяха длъжни да представят сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен резултат от PCR тест. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и семействата им, които не представят нито един от посочените документи, ще се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако представят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен до 72 часа след пристигането. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова.

Въведена е обаче "тъмночервена" зона, в която са държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хил. души население. В този списък от 1 февруари са Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция, Малдиви, Танзания, Сейшели и др. Пристигащите от там ще трябва да имат цифров сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези с бустерна могат и да не представят негативен PCR тест. Гражданите, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя ще бъде сваляна при отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., идващи от държави в „тъмночервената" зона, ще се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай, че не представят такъв документ, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Правилата за пристигащите от „зелена" и „оранжева" зона остават непроменени. От тях се влиза само със ваксинационен сертификат или отрицателен тест.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    37 6 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки,къде се влиза и къде не!

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Долни продажки!

    46 3 Отговор
    За колко си продадохте душите?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 в България

    41 1 Отговор
    никой не влиза само излиза..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    39 2 Отговор
    Вносното канадче го търсят едни тираджии!

    Коментиран от #14

  • 7 Рошко

    34 0 Отговор
    А бе ние тираджии нямаме ли си да запалят поне фитила
  • 8 Въпрос

    35 0 Отговор
    Кога ще махнете извънредното положение?
  • 9 Бг гражданин

    45 1 Отговор
    От една измислена ПЛАНДЕМИЯ се правят такива простотии.Та писиари та тестове та ваксинации и нищо всичко се вьрти от онези от СЗО каквото кажат те това правят нашите слуги.
  • 10 Дрън дрън

    18 0 Отговор
    Щеше да е по- лесно да се напише всички държави а не да се изброяват до безкрай.
  • 11 С трън отзад

    44 1 Отговор
    Половин Европа отмени тая глупост със сертификатите, само ние още се пънем. Докога?

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 европа ги отмени

    5 45 Отговор

    До коментар #11 от "С трън отзад":

    обаче 90 процента са ваксинирани в европа. Като се ваксинирате и вие, тогава

    Коментиран от #16, #22

  • 14 Те и за тебе питаха

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Турските тираджии. Много добре си въртял диференциала.

    Коментиран от #17

  • 15 ДОКАТО НИ ДАДАТ МИЛИАРДИТЕ...

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "С трън отзад":

    После йок...
  • 16 Чеп

    35 2 Отговор

    До коментар #13 от "европа ги отмени":

    Що още носят маски и правят тестове из Европа като са васинирани???Аааа и забравих да попитам защо болниците са им препълнени с вакси и защо имат по 200 000-300 000 на ден ваксинираните държави???

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Болниците и са празни

    1 31 Отговор

    До коментар #16 от "Чеп":

    И колко пъти трябва да ви се обяснява, че ваксинираните се заразяват, но протича меко. 300000 положителни за такива урбанизирани страни е нормално. Но няма тежки случаи и не се натоварва здравната им система. А маските ги махат. Там където не ги махат е за да пазят останалите неваксинирани. Аз също съм за махането на маските. Ваксиниран съм и специално на мен не ми пука ако те заразя че може да умреш. Но държавата ви пази и ме задължава и аз да ви пазя. И го спазвам

    Коментиран от #20, #24, #26, #27, #28

  • 20 Чеп

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Болниците и са празни":

    Кои са останалите неваксинирани в Португалия???Кажи ми в Италия кои останаха не вакс???Ама маски си носят.Ооо и болниците им са пълни на 90% само с ваксинирани.И не сравнявай нашата болнична система с тяхната.Ние ако имахме техните възможности тука смъртността от всичко щеше да е по 10 НАДОЛУ.
  • 21 никой да не влиза

    3 0 Отговор
    на мен лично чуденец дивиденти ни ми носи д а му мислят по морето ама заради хотелите на дупетатите всичко пак ще отворят-помнете ми думата
  • 22 аз теб ща ваксинирам

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "европа ги отмени":

    с живак в кръвта
  • 23 Зоната на здрача

    21 1 Отговор
    Нещо не сфанАх, Израел щото са набодени с 4 дози що са в тъмно червената зона? Франция тоже. и други отличници се мъдрят в помодрелата групичка.
  • 24 Разбирач

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Болниците и са празни":

    Това с лекото протичане при ваксинирани си се объркал нещо,говоря за чужбина а тук дезинформацията е поне няколко пъти повече от тази в Европа.
  • 25 Бат Влад

    1 0 Отговор
    Интересно ми е на базата на какви данни в тъмночервена зона са вкарани, Малдиви,Танзания,Сейшели и други ваканционни дестинации при условие, че там няма заболели или регистрирани над 500/100 000 души. Там изобщо няма заболели и тези държави са зелена зона за останалия свят.
    Много се дразнят гадовете на свободата. Но ще им изсъхне семето.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Joro

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Болниците и са празни":

    Абе, умник. Чичо ми почина след Пфайзер. Нека видим какво Реал о прави "ваксината" - заразява те с незнайни отрови, с ковид и после те пишат неваксиниран ,ако не си с бустер. Вече и тези с две дози ги видят "неваксинирани". Болниците са пълни предимно с хора с една или две дози,ама нали не били "ваксинирани". Скоро ще стане само такива с 4 дози да ги водят "ваксинирани". А овцете вярват на медиите,че умирали "неваксинирани".
  • 28 Решение

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Болниците и са празни":

    Мен ме зарази ваксиниран след 3-та доза на файзер. Въпросното заболяване протече леко. Реших да се ваксинирам, но като цъфнат налъмите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове