Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 12:41 2 080 46

Гьоков: ГЕРБ завиждат на този бюджет, направен е с отговорно отношение към парите на хората

  • георги гьоков-
  • герб-
  • бюджет-
  • отговорно отношение-
  • парите на хората

"Усилено работим по стратегия за доходите, задачата е сложна",  коментира социалният министър 

Гьоков: ГЕРБ завиждат на този бюджет, направен е с отговорно отношение към парите на хората  - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система... Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората".
Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически.
"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек".
В предаването "Неделя 150" Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена:

"Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане".
По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава:

"През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост".
Той подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж.

"В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    31 14 Отговор
    Освен Кокорчо, никой друг прочел го с разбиране не е очарован от бюджета
  • 2 Въпрос

    39 14 Отговор
    Гьоков,днес да не е първи април?
  • 3 ХАХАХА

    35 12 Отговор
    Знаем колко са отговорни от БСП с парите на хората. Всички помним фалитите.
  • 4 ТаУмВзе

    28 7 Отговор
    Когато съзнаеш, че утре ще е по зле, Страхът е изолиран! Аз не разбирам, какво лаят тия. Кои пари на Хората? Едните ровят по кофите, другите Крадът.
  • 5 Добре че са БСП.......

    16 8 Отговор
    Да нъ упраят ........Цццццццц
  • 6 Не се обяснявай с ГЕРБ

    27 10 Отговор
    Ами кажи какво става .Миналия месец ток 100 лв този 185 лв .Миналия месец пенсия -15 този -28 .Кво става миукащ ?Ще миукаме ли само и ше миукаме глупости ли?

    Коментиран от #18

  • 7 Mapa

    28 8 Отговор
    Господи като си прибирал грешните защо не прибра и смешните.Абе Гьоков какви глупости дрънкаш бе „УМНИКО” Аман от смотани популисти.Аз като ви гледам -всичко спря,всичко поскъпная а ние сед мотате като пате в Калчища.Ще ви видим след 2-3 месеца какви ги из..рахте
  • 8 сигурно

    15 28 Отговор
    Граб умират от яд и злоба , защото не могат да крадат !

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Калъчева

    20 0 Отговор
    Основен принцип, който следва да се приложи при всички случаи, за да се направят пенсиите справедливи, е да се преизчислят старите пенсии отпреди 20 години и оттам назад във времето съобразно приноса на всеки един от осигуровки, изчислен в проценти. Според тогавашните жизнени стандарти и заплати през 90-те години, тези хора са внасяли същия процент осигуровки, каквито и днес. Разликата в сумите е поради повишаването на числата с всяка година. Така старите пенсионери с еднакъв принос като този на новите пенсионери, са ощетявани в пъти при днешните условия. За една и съща дейност и труд, един и същи принос в проценти, днес едни получават 400-500 лв. пенсии, а други 1000-1200 лв??! Защо бе, Гьоков??? Ето това трябва да е изходния принцип за социална справедливост.

    Коментиран от #22, #37, #45

  • 10 pappap

    19 4 Отговор
    Ха Ха Ха е това е виц на годината.Освен крадливи а и нагли.Да ги хванеш и да ги ....... нацелуваш:)
  • 11 Хихихихии.. хихихихии

    20 4 Отговор
    С ..5.4 % .. ДЕФИЦИТ И..11 МИЛИАРДА НОВИ .ЗАЕМИ (За 10мес. Изтеглиха 9 МИЛИАРДА)...
    НАИСТИНА Е ЗА..."ЗАВИЖДАНЕ"!
    Хихихихии.... Хихихихии
    АЙДЕ СЛЕ ...3 мес....НОЕА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА,... ЗАЩОТО СТЕ... МАЛОУМНИ ПЕДЕРАСТИ
  • 12 пико

    23 4 Отговор
    БСП-то са ми адски забавни. Май си мислят, че обещството страда колективна деменция, и е забравило кои са.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тези

    21 6 Отговор
    са направили бюджет за да крадат повече от всички останали досега, взети заедно. Чак такива мошеници, като сегашните не бяха ни управлявали.

    Коментиран от #20

  • 15 Опонент

    15 1 Отговор
    ✔Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика.✔
    😛Инвестиране в хипотетично геотермално отопление с мин.вода 30 градуса при извора, в неслучил се предизборенхзавод за ел.коли, в акумулаторни батерии за ел.ток за бита и промишлеността (доколкото е оцеляла заради цените му), в нестроящата се магистрала и инвестиции в много други празни приказки за омайване на лековерните.😜
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 поп Богомил

    9 14 Отговор

    До коментар #8 от "сигурно":

    Герберастията сега си живеят живота от откраднатото и чакат удобен момент пак да са на държавната софра и пак да лапат! Да видим ще има ли кой да им го позволи пак?!
  • 18 Еми лесно

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Не се обяснявай с ГЕРБ":

    Гледай какво става на международната фондова борса. Отвън се диктува цената. Проблемът обаче е, че ГЕРБ приеха нашата цена на тока да бъде вързана с борсовата, а не ние като производител да купуваме на преференциални цени. Сега ако се опитаме да върнем нещата обратно от Европа ще ни се скарат защо се намесваме в свободния пазар. Та нещо такова се случва. Въпросът е какво ще се случи след мораториума?
  • 19 угрижен

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГОРСКИ":

    🔺Злобата прозира от коментара и идиома, който използвате.
    Тези, с различно от Вашето мнение, са критични към безхаберието на хазартно управляващите.🔺

    Коментиран от #21

  • 20 ГОРСКИ

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "Тези":

    Вие прости ли сте или от групата на шайката Буда!!!!! Вие четете ли че във Европа бяхме на последно място по всички показатели при управлението на Буда!!!!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 21 ГОРСКИ

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "угрижен":

    Разбирам че сте със промити мозъци със държавни пари!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 22 Стига

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Калъчева":

    С тия пенсии ! На времето си взимала 200 лв заплата , сега искаш 1000 лв пенсия ! Няма !!!

    Коментиран от #27, #36

  • 23 hahaha

    8 2 Отговор
    най-добре да инвестирате в пенсионерите - теглете заеми и раздавайте пари хората да се радват ето това е бюджет на растежа наистина герб трябва да завиждат защото не са се сетили за такова нещо
  • 24 див популизъм

    18 2 Отговор
    Спрете с тия лозунги, факти трябват, а за сега фактите са- нов дълг, по-високи осигуровки, по-високи цени на ток, отопление, гориво. И всичко било по-добре?!

    ПП. Беснеехме срещу борисов, натресохме се на същото
  • 25 hahaha

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "А па":

    могат я - канадеца куролира яко от сутрин до вечер
  • 26 угрижен

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГОРСКИ":

    Така както смело предполагате за промиването на мозъците е добре да сте и самокритичен, за да не ви се налага да подкрепяте чужди опорки, лозунги и обикновена пропаганда (твърдения за убеждаване в нечия теза...).
  • 27 угрижен

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Стига":

    👍Може, може щом галопира инфлацията (1лев с три нули след "десетичната" запетая). Днес управляващите взимат заеми, за да изхранят пенсионерите и разчитат те да си ги харчат за шоколад на внуците, та да има повишаване на приходите и да отчетат някакъв икономически разтеж (но като пренебрегват инфлацията).👍

    Коментиран от #38

  • 28 Тома

    5 12 Отговор
    Като знаят какви пари крадяха от бюджета им идва на герберите да вият като за умряло
  • 29 пБ674

    14 2 Отговор
    Стратегията ви е да орежете пенсиите и да увеличите парите за държавните чиновници, които вече успяхте донякъде да замените с ваши хора. Пенсиите ги орязахте веднъж, юли месец ще ги отрежете още веднъж. Асен сън не го лови да обмисля варианти за орязване.
    Никаква актуализация на пенсиите не направихте.
    Бедните- още по- бедни, богатите- още по- богати.
  • 30 Ха ха ха

    14 4 Отговор
    Гьочката става все по жалък и нищожен , продължавайки да се самопохвалва вместо платената циганка , която го правеше до сега , просто по некадърни и непрокопсани "управленци" не е имало до сега ... тия просто мислят само , как да разграбят каквото е останало .
  • 31 пБ674

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГОРСКИ":

    И днес сме на последно място по доходи. Никакво преизчисление няма на пенсиите в периода 2017-2018-2019 год. Три години са загубени, а ни лъжат, че уж преизчислението е с дата 2019 год. Де факти преизчислението е с дата 2016 год., т.е. пенсиите са с 5 год. назад. ГЕРБ ни лъжеха, че живеем добре, ПП ни заблуждават, че повишавали пенсиите. Къде е разликата преди- сега?

    Коментиран от #32

  • 32 пБ674

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "пБ674":

    поправям- де фактО
  • 33 Бате

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГОРСКИ":

    Кога си бил пръв бе ?! Вижда се , че си от гората !
  • 34 Аве Луков

    9 3 Отговор
    Ех да беше жив генерала Луков , отдавна да ви е видял комунистическопопулистката сметчица ....
  • 35 У бре

    9 0 Отговор
    Къде е бюджета,досега само намерения и заеми!
  • 36 Калъчева

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Стига":

    Дразни те, че пенсионерите искат справедливи пенсии от 500-800 лв. след като са работили 30-40 години, а не се дразниш, че над 100 хиляди държавни клатикрачоли вземат по 3-5 бона без да вършат нищо истинско, а служат само за гласоподаватели на ГРОБ. Парите на пенсионерите почти изцяло отиват в оборот и нови данъчни отчисления, а хилядарките на клатикрачолите отиват по топлите дестинации с нулев ефект за държавата ни.
  • 37 Пенсионер

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Калъчева":

    Калъчева, не си права, а ако беше, би била и по-убедителна относно приноса именно на по-рано в годините назад пенсиониралите се ЗАЩОТО ПО ОНОВА ВРЕМЕ, ИМЕННО ДОПРЕДИ 15-НА ГОДИНИ, ВНОСКИТЕ ДОО БЯХА С ПО-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ И УЧАСТИЕ НА ОСИГУРЯВАЩИЯ СЕ!?! ТАКА Е НАПЪЛНО ОБРАТЕН ДОВОДА НА НЯКОИ ЗА ПО-ГОЛЯМО УЧАСТИЕ В ДНЕШНИЯ СРЕДЕН ОСИГУРИТЕРЕН ПРАГ/ДОХОД И....Т.Н. Тук съзираме нечистота, както всъщност и по отношение неглижирането на пенсионерите, работили в истинските условия на ПЪРВА И ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД И ОТКАЗ ОТ ПОВИШАВАНЕ КОЕФИЦИЕНТА ИМ НА ТРУДОВО УЧАСТИЕ.
  • 38 Горе-долу

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "угрижен":

    си прав, но се правиш на ударен, сякаш не разбираш Калъчева. И децата знаят какво е актуализация и осъвременяване на пенсии и заплати на лица с еднакъв професионален щат и образователен ценз от различни времеви периоди! Които тук не са правени по "демократично" време за да се пълнят джобовете на лапачи например като теб, г-н тупан....
  • 39 Иван

    5 2 Отговор
    Гьоков пенсиите да се преизчисят според осигуровки.Минималните да се подпомагат от социалното министерство.Минималните достигнаха средните с 45г .стаж. Стига с това равенство.Всеки да получи според
    стажа и Осигуровките.
  • 40 Павел

    5 0 Отговор
    Не разбирам защо този министър си мисли, че някой още му вярва. Къде е социалната справедливост, като реално намалихте размера на половината пенсии? Очевидно се каните от юли да ги намалите отново. Махаме 60 лв добавка и прибавяме 6%. Т.е. реално ще бъде намалена всяка пенсия, която е под 1000лв. Да не говорим, че постепенно средната пенсия се приближава към минималната. Справедливост ли?
  • 41 Атанас

    5 0 Отговор
    При 500 лв пенсия в момента като добавим 60 лв се получава 560. От юли махаме 60 лв и добавяме 6%, т.е. 30 лв. Получават се 530 лв. Много пари! Ще забогатеем!
  • 42 123

    3 1 Отговор
    Заем се взема за да се инвестира в икономиката, произведът много, качественни и на конкурентна цена стоки, които да се продават на международни пазари, с приходите от тах след това да се прави социална политика з години напред. Тука се вземат заема и харченето им или раздаването им за социални или асоциални цели, означава че със взетите пари на заем някой хора ще ударят келипира, но всички след това правителство ще има да връщат много пари. Преструктуриране в икономиката няма, няма и инвестиции там.
  • 43 Да бе да

    5 1 Отговор
    Когато някой политик, хратутник говори, че се грижи за парите ни (ми) започвам да мисля каква нова далавера се подготвя да ни, ми, ги вземат. Харвартските тарикати са ги учили тези тънкости и знаят, че многото спестявания водят до забавяне на ръстежа на икономиката, а влоговете гонят обема на годишен брутен продукт. Ужас! Как им текат лигите на младите тарикатчета за тези 70-80 милиарда!
  • 44 Анонимен

    0 0 Отговор
    Народ бг, ако е верно... Герб + дпс + възраждане + итн, пада правителството, но дали е така, кой ще ни каже
  • 45 Седларов

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Калъчева":

    Ами минималната пенсия без работа е равна на минималната пенсия с 35 год трудов стаж
  • 46 гумата

    3 1 Отговор
    Днес е 14- ти Февруари 2022 година. До днес законът за държавния бюджет не е приет. От въвеждане на валутния борд от 1997 година няма такъв случай, когато бюджетът да не е приет преди нова година към месец декември всички правителства представяха закона за бюджета и той се приемаше в в народното събрание.
    Недопутимото вече е действителност, а тези хора говорят за отговорно отношение!?
    Добре е някой да каже, че царят освен гол е и луд!
    Провалът на това каре партии е по- тежък от този на мнозинството на Жан Виденов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол