Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 16:34 2 817 33

Страхил Делийски: ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия

  • страхил делийски-
  • герб-
  • статут-
  • компрометирана партия

Навикът от това да си във властта не им се е отразил много добре на политическия тонус, коментира политологът 

Страхил Делийски: ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия - 1
Снимка: БГНЕС

Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски. Той коментира последните политически събития, свързани с разпита на премиера Кирил Петков, предоставянето на списъци с политици на Прокуратурата, за които е събрана информация чрез търсачката Гугъл, за исканията за арести. Делийски припомни, че българското общество иска справедливост.

„От тази гледна точка настояването на Кирил Петков за някаква форма на справедливо решение по отношение на преследването на евентуални престъпления звучи, като нещо, което обществото иска“, каза той.

Според него тук големият въпрос е да не бъде премината законовата граница.

„Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести, но ние трябва да се научим, като общество, че няма безнаказани злоупотреби. Това изключително пречи на нашето отношение към политическата система. Това е ключов фактор за доверието в една политическа система, не само какво произвежда тя по отношение на резултати, но какво произвежда по отношение на усещането за справедливост“, подчерта политологът.

Страхил Делийски коментира и възможността след приемането на Бюджет 2022 да възникне конфликт в самата управляваща коалиция, тъй като има напрежение между партии вътре в нея по отделните политики.

„При първото четене на бюджета, партиите заявиха, че ще го подкрепят. Очевидно е, че силният човек е министърът на финансите и той е успял да наложи повече или по-малко своята версия по отношение на разходната част“, посочи Делийски.

Според него не трябва да се преекспонират различията между партиите в коалицията.

„Този бюджет ще е по-различен от бюджетите, които сме свикнали да виждаме в последните 15 години, но не става въпрос за някаква радикална нова форма на бюджетиране, защото структурата на данъчната система се запазва. Не виждам основание да смятаме, че точно бюджетът може да стане повод за разломи“, заяви политологът.

Оттук нататък този бюджет трябва да се изпълнява и на друго място трябва да търсим евентуалните проблеми, защото те ще дойдат в процеса на управление.

„Партиите в коалицията се различават и може да очакваме някакви конфликти. Дали те ще бъдат свързани с някакви принципни въпроси или ще бъдат свързани с текущата кадрова политика? Аз съм по-склонен да мисля за второто, защото българските партии не се славят с особена принципност“, отбеляза Страхил Делийски.

Искрите, които през последните седмици прехвърчат между премиера Кирил Петков и ДПС не са точно политическа конфронтация.

„Те минаха по линията на личните обиди. ДПС продължава да е фактор в българския политически процес. Това, че част от върхушката на ДПС е смятана за субект на някакви корупционни схеми не означава, че цялата партия трябва да бъде табуизирана от българското общество, но това са по-скоро елементи на политическия спектакъл, защото онова, което Кирил Петков има предвид може лесно да стане с управленските инструменти, които той има“, каза Делийски

Според него ГЕРБ търсят себе си в тази ситуация.

„Навикът от това да си във властта не им се е отразил много добре на политическия тонус. Не виждам там ясна представа как партията се вижда в следващите няколко месеца или години. Това е ситуационна реакция на организации и хора, които изведнъж се оказват извън зоната си на комфорт. Струва ми се, че колкото по-дълго стоят извън властта, толкова по-трудно ще им стане да формулират адекватен алтернативен политически дневен ред. Още повече в ситуация, в която мнозинството на българското общество смята, че има нещо гнило в ГЕРБ“, заяви Делийски.

Според него ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия, а ключови хора от ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирани политици. „С такъв статут трудно може да водиш смислени политически битки отвъд този тип истерична реакция“, добави Страхил Делийски.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    нещо не схващам еми всяко нещо има край
  • 2 Какви

    18 5 Отговор
    Некадърни и скапани политолози си имаме
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тома

    24 17 Отговор
    Герб ще остане в историята на България като най крадлива и корумпирана партия.Шеф на която му е бивш затворник от Панкрац
  • 6 Професор

    12 21 Отговор
    Глупости! ГЕРБ Е единствената дясна европейска партия. Генерал Борисов също е десен с европейски манталитет. Освен това е вегетарианец.

    Коментиран от #27, #29

  • 7 Сатана

    16 17 Отговор
    Баце може и да е пощипвал но никога нямаше да ни вкара във война с Русия за разлика от новие марионетки.

    Коментиран от #11

  • 8 ГЕРБ

    16 24 Отговор
    Хиляди пъти предпочитам ГЕРБ пред измамниците от Харвад

    Коментиран от #13, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    15 17 Отговор
    Надявам се на българите да им дойде акълът и напролет съм убеден, че ще има избори да върнат нормалността. Тия дето сега ни управляват са пълен абсурд и недоразумение.
  • 11 Воланд

    13 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    Желязна логика,ама като се сетя и бай Тошо не ни вкара във война с Русия,пък и не пощипваше като Бойче!Ерго - бацето ти може да е само шофьор на бай Тошо!
  • 12 МАФИЯ

    12 12 Отговор
    герб сте престъпници мутри мафия рекетйори изнудвачи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НИЯ

    8 7 Отговор
    ВСИЧКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ИДВАТ ПОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ПО НЕПИСАН ЗАКОН СРАСТНА С ПОЛИТИКАТА И МАФИЯТА. НО ВСИЧКО ТОВА Е ПОДПЛАТЕНО НЕ С ПАРИ, А С МНОГО ПАРИ. А ТОВА Е МНОГО СЛАДКО И ОПАСНО. ПОСЛЕДИЦА ТА ОТ ВСИЧКО ТОВА Е НАРОДА.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КРА

    11 12 Отговор
    ГРОБ никога и по никакъв не трябва да бъдде допускана отново до власта, защото всичко до което се докосна. Това не значи, че трябва да сме безкритични към сегашното правителство и особено към кадровите им назначения, които са меко казано неудачни.
  • 19 СТОЙКО

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ":

    на БОРИСОВ ГЕШЕВ ПЕЕВСКИ мястото им е в затвора
  • 20 Faith No More

    8 9 Отговор
    И как могат ГЕРБ да избягат от сянката на ЧЕКМЕДЖЕТАТА , на КЮЛЧЕТАТА , на Мата Хари , на Ало Ваньо , на САКОВЕТЕ с милиони от магистралите , на Простата Кърдалийска Питка , на Тулупа , на СИК и ВИС , на РЕКЕТА към бизнеса , на МИЛИОНИТЕ от БОЖКОВ , на къщага в Барселона , на мачлетата с ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ самолет ......Много е дълъг списъка с неща , които нямат и не могат да имат ИЗТРИВАНЕ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тиквенсониада

    6 9 Отговор
    Екземпляр като Борисов се превърна в символ на всичко пошло , лицемерно , хамелеонско , просташко , егоцнтрично , мегаломанско и байганьовско в България ! Той е еманация на това как примат може да се кефи , че го набива с 200 на тулупите ! Четете Алеко и ще видите аналогията с ПРОСТАКА от Банкя !
  • 23 Тото 1 и Тото 2

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Млад мериджей":

    Не е важно дали ти имаш ! Важното е , че ББ ги има и си ги изчуква по списък ! Кеф ти Мата Хари , кеф ти мис Бикини Борислава , кеф ти Маги Бадер , кеф ти синоптичката Натали , кеф ти банкерката Цветелина. Нали си има чекмеджета , може да си избира на коя да го набива с 200 ! Нали ?
  • 24 г-н

    4 7 Отговор
    компрометирани още от 2оо2год.когато бързаци от школата охраняваха Цветелина Бориславова и когато Мутрата идваше ръфаше суджук а после не ядял суджук след скандала с 4тона в затвора мутрата
  • 25 Другите са още повече

    4 3 Отговор
    Компрометирани, кои не са, бе дебелак
  • 26 Пор

    7 2 Отговор
    Страхиле, Защо не съм те чул, един път да кажеш нещо хубаво за ГЕРБ, и поне един път да кажеш нещо лошо за БСП. Означава ли тази статистика за твоите изявления, че си БСП тулуп?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А бе

    3 4 Отговор
    Ла йньо, този бок лук от Банкя, най-малко пък е генерал. Крадец и простак да кажеш съм съгласен.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мой

    1 1 Отговор
    Нямам как стойностен човек да служи на крадливото селянче от Банкя. Щом си приел крадец да ти е началник, значи не струваш. Ти също.
  • 31 ВЕРНО ЛИ

    2 1 Отговор
    РАЗБРАХ А ТИЯ РАДЕВИТЕ ПОДЛОГИ НЕ СА КОМПРОМЕТИРАНИ ЩОТО НЕ СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ С ИЗМАМА НА ТРЕТИЯ ПЪТ ЗОРЛЕН ЩОТО НЕ СЕ СЪБРАХА СУЛЪО И ПУЛЪО САМО ЗА ДА ДОКОПАТ ВЛАСЧИЦА СЯКАШ НЕ ЛЪГАХА И НЕ МАМИХА / 8 МИЛИАРДА ГОДИШНО АЛОООООО/ СЯКАШ ШУРОБАДЖАНАШИНАТА НЕ Е НА ПОКАЗ АБЕ МОМЧЕ КВИ ЛУПОСТИ ДРЪНКАШ АКО БОРИСОШВ УПРАВЛЯВАШЕ ТАКА ОТДАВНА ДА Е ПОДАЛ ОСТАВКА НО ТИЯ СА ИСТИНСКИ НАГЛИ И ЩЕ СИ ТРЪГНАТ САМО С БЕЛИЯ АВТОБУС
  • 32 Трябва да се види дали

    1 1 Отговор
    За едно автора е прав. Такъв бюджет не сме виждали. Те едва ли и някъде по света са виждали. Средата на февруари е! пРезидента е на власт година и бюджета е до 30.06.2022г. Да не гърмим шампанското, че още не е факт.
  • 33 Тредстоун

    0 0 Отговор
    Кирчо и кокорчо ще дойдат най големите некадърници в новата история на България. Бюджет на тримесечие ... и пак толкова заробващ откъдето и да го погледнеш , дефицит отива към 8% , заеми над 7 милиарда , нескопосани разчети които дори не покриват инфлацията ... куци коне характерни за стадото на зеления чорап
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол