Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 10:19 1 552 16

Каримански за Бюджет 2022: Предвидени са повече пари за наука, за пожарната и полицията

  • любомир каримански-
  • бюджет 2022-
  • наука-
  • пожарна-
  • полиция

Средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН

Каримански за Бюджет 2022: Предвидени са повече пари за наука, за пожарната и полицията  - 1
Снимка: Нова телевизия

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански.

Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести. Увеличението за униформените още е в процес на преговори.

"Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът - точно и ясно, и го разбират. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори", посочи той.

"Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене”. Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът", подчерта Каримански.

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”.

Каримански коментира и критиките към Бюджет 2022 на Асен Василев, според когото „сме в ранния гръцки сценарий”. „Не мисля, че подобна аналогия може да се направи. В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация”.

По повод казуса с "Барселонагейт" той посочи: „Не съм чел доклада на испанските власти по „Барселонагейт”, защото смятам, че бюджетът ми е по-важен. Работихме доста до късно вчера по него. Ако има такъв факт като пране на пари, то органите ще предприемат съответните действия”.

„Разследването зависи от пътя на транзакциите. Ако се проследи пътя на парите до момента на напускане на България – ако има данни за пране на пари – се разследва на територията на България. В момента, в който транзакцията постъпва на територията на Испания – техните власти се заемат с нея”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    3 1 Отговор
    за тези на държавните служби ?!
  • 2 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Защо тогава пожарникари и полицаи излизат на протест?
  • 3 Българка

    7 3 Отговор
    Каримански е прав, че в бюджет 2022 щедро се раздават нашите пари. Но това не трябва да стане преди реформиране в структурите на МВР и цялата бюджетна сфера. Защо до сега няма отстранени/ уволнени поне 5% от калинките, търтеите и чантаджиите? До кога парите на все по-малкото и все по-бедните данъкоплатци ще отиват за издръжка на търтеи и обслужващ мутри персонал. Първо оптимизация всички звена в бюджета и след това пари
  • 4 да, ама не

    6 0 Отговор
    Тия "повече пари за наука" в БАН и ССА са необходими за да дигнат заплатите на неакадемичния състав, който е на минимална работна заплата до 710 лв, колкото трябва да стане от 1 април. За акдемичния състав е предвидено едно голямо НИЩО. За каква наука бълнува този?!
  • 5 С голям кеф

    4 0 Отговор
    С голям кеф съобщи как ще "резнат" 2 милиона от държавната телевизия.Отговор,дали тогава ще разрешат на частни медии да рекламират в нея,нямаше. Дай на един човек власт,и му гледай сеира.Реваншизъм,реваншизъм и пак реваншизъм.Това е посъвместно.
  • 6 Министър на магията

    1 1 Отговор
    Тия ги е СТРАХ два пъти повече от старите айдуци.Викам си дайте им на хрантутниците двойно по-големи заплати не само 20%.Другите да опъват каиша.Хрантутниците ще ви пазят от НАРОДНАТА ЛЮБОФФ..
  • 7 антидържавата

    4 0 Отговор
    Пари в продънен бидон не се наливат.
    Първо реформа, после пари... а току виж се оказало, че след реформата няма нужда от пари.
    Честно казано от тези институции само пожарната си върши работата прилично.
    Другите имат нужда от сериозни промени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иво

    2 0 Отговор
    Тия дни промени в бюджета, след три месеца актуализиране. Бързичко се движим по пътя на промените.
  • 12 Какво правите бе?

    1 0 Отговор
    Ами другите граждани ? Частния бизнес ? Там какво кой колко си изкара и данъци , а. Така правеше и Тулупа и затова сме до тук.
  • 13 1111

    1 0 Отговор
    Скоро ще станем последни по доходи в света. И без това реалните доходи намаляваъ със страшна сила. Малумници!
  • 14 нещастник

    2 1 Отговор
    Този е егати натегача Навил си е пружинката до скъсване Телевизии медии интервюта Първа сила ах
  • 15 Е защо бе

    1 0 Отговор
    Нали пожарникарите бяха лоши и прости...?!
  • 16 Иво

    0 0 Отговор
    Тупан, кажи кога ще направите минималната заплата и пенсия по1500 лв., стига ми пелтечи глупости за малоумници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол