Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 18:23 1 436 23

Шефът на СОС: Без помощ от държавата ще има съкращения в линиите на градския транспорт

  • георги георгиев-
  • помощ-
  • държавата-
  • градски транспорт-
  • съкращения

Георги Георгиев обясни, че са необходими 178 млн. лв. годишно

Шефът на СОС: Без помощ от държавата ще има съкращения в линиите на градския транспорт   - 1
Снимка: БГНЕС

Без държавна помощ ще има съкращения в линиите на градския транспорт в София. Това заяви в „Лице в лице“ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му е необходимо в Бюджет 2022 да се заложат допълнителни средства за общината.

Той уточни, че на София са необходими 178 млн. лв. годишно, за да поддържа функционирането на градския транспорт.

„Направихме всичко необходимо, за да издържим на тези удари. Имаше месеци, в които спадът на пътниците беше 70%, но не разредихме автобусните линии, за да спазваме здравните мерки и хората да ползват безопасен градски транспорт. Дълговете обаче продължават да се трупат“, коментира Георгиев. Според него ударът от поскъпването на електроенергията е непоносим за общината, като само сметката на ток на метрото за последния месец е три пъти по-висока от същото време през миналата година.

„За един месец три пъти нараснаха разходите, надявам се да убедим депутатите, че без държавна намеса – столичният градски транспорт ще има огромни проблеми. Услугите, които предоставяме на гражданите ще бъдат намалени – или ще бъдат спрени линии, или други ще бъдат ограничени“, коментира председателят на СОС.
Той обясни, че проблем са и заплатите на заетите в сектора – в столичния градски транспорт работят около 7700. Георгиев разказа още за идея на Столична община за изграждането на защитени домове за жертви на домашно насилие.

„В момента в София съществува един такъв кризисен център, който се издържа от общината. Там могат да се настаняват хора до 6 месеца, без да заплащат нищо и да запазят анонимност. Заради ръста на случаите на домашно насилие предвиждаме ресурс за разкриването на още едно такова защитено жилище“, каза той.

Георгиев обясни, че функциониращият в момента център е с 8 места и за година през него са преминали около 160 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    36 1 Отговор
    намалете си заплатите , за да има за транспорта
  • 2 Дърт Вейдър

    23 1 Отговор
    Ехааа най-сетне я доживяхме тая демокрация" .
  • 3 Затваряйте

    22 3 Отговор
    и без туй българинът не ползва градски транспорт а язди гнили немски дизеларки

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Селянина с колелото

    22 0 Отговор
    Ние селяните и ние искаме помощ за междуградския транспорт. Всички градски тарикати да се качват по велосипеди , ходене пеша и т.н. Защо всичко да се прави в името на гражданите. Ние селяните и без това сме в дискриминация от край време.

    Коментиран от #14

  • 7 asd

    40 0 Отговор
    Като купувахте пейки по 10 бона и теглехте заеми не квичахте нещо, отпадък?
    А сега циврите окендзани до ушите ...
  • 8 ЖОРО

    24 0 Отговор
    Ама то от вашите кражби няма пари..
  • 9 Мхм

    15 0 Отговор
    Направо ги спирайте ненужни са
  • 10 Ироничен

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Затваряйте":

    "и без туй българинът не ползва градски транспорт а язди гнили немски дизеларки"
    ===============
    Звучиш като маниак, който се мъчи да убеди бълъците, че язди млади румънки.
  • 11 Сатана

    9 4 Отговор
    Вдигайте цените на билетите бе,никъде в Евросъюза няма билетче за градски транспорт по 50 евроцента.От къде на къде аз като канъкоплатец ще спонсорирам Софийските измекяри ?

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Вичо Богровеца

    9 0 Отговор
    Че то моя крайградски автобус е на точно 55 минути! Колко повече ще го разредите? Да му мислят трамваяджийте ,и тролейбусаджийте. Аз си ходя в Долни Богров,имаме си и Джъмбо Плаза,и места бол за паркиране. Тия ново софиянци с 30 годишните тарги и натъпкани като скариди да му мислят.
  • 13 Азз

    10 0 Отговор
    Абе гошо,ти на спирка на Адския транспорт кога за последно беше?Времето до идващата кола изтича,нея я няма,а времето почва да брои пак отначало!!!
    Тия милиони за чекмеджето ли ги искаш?
    Че те кранчетата едно по едно спират!!!
    Шо не съкратиш малко калинки и калинчовци?
    Наглец!!!!!
  • 14 селянин даже без колело

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Селянина с колелото":

    Да искаш "помощ от държавата " означава целият останал Народ извън София да плаща за транспорта на Софиянци . А нас от прованса - кучета ни яли . Ние как се превозваме, как се отопляваме ,къде се лекуваме,че една болница нямаме и трябва за един преглед до областния град да ходим? 5 (пет) лева ми иска маршрутката вече, която минава през два часа само за 14,5 км за да ме откара до аптеката в "града" и то в ЕДНАТА посока,че на село даже аспирин няма от къде да се вземеш .
  • 15 БОРУНА ЛОМ

    8 0 Отговор
    ФАНДЪКА ДА ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОТО И И ХИЛЕКОПТЕРИ ЩЕ ИМА
  • 16 БОРУНА ЛОМ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана":

    ЩОТ СМЕ ТАРИКАТИ И МОШЕНИЦИ! СЕЛЯКА ДА ПРАЙ ВЕТАР
  • 17 Помогнете си сами

    9 1 Отговор
    Те парите на държавата са на цяла България. Първо вижте не е ли много общинската администрация и съкратете там. Лампи за осветление, тротоари и "к"во ли не е от "чисто злато". Най лесно е - Дай !Всички са се разчекнали и не мислят дали заслужават, ама - Дай ? Е нЕма па ! :))
  • 18 Голем смях

    5 1 Отговор
    Абе нещастник,градове като Русе,Бургас,Плевен ,Ст.Загора имат такива бюджети,които искате само за увеличение...Ще чакат повече столичаните по спирките.Да се возят на метрото,което им построи цяла България.София е проклятието на България.
  • 19 Билетите ли

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана":

    Ако всички се возеха с билети нямаше гр. транспорт да е на тоя хал. Братчедите не са спирали да се возят и в кризата, ама не са виждали какво е това билет или карта. Контролите ги отминават и само дебнат за някой заблеял се да дупчи билет и си плаща глобата защото така е редно. Със сигурност в СО се крадат много повече пари на година от издръжката на транспорта. Апа що народ е там на заплата без да знае какво работи бедна ти е фантазията.
  • 20 Мунчо

    4 0 Отговор
    Е само на София ли искате да помага тая държава бе? И по точно не на София, а на крадливата ви шайка?! Бегайте при Боко да ви помогне, ще претопи едно кюлче и готово
  • 21 НА ЦЕЛИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    СЛОЖЕТЕ АПАРАТИ КАТО В ТАКСИТАТА И ДА ИМА ЦЕНА ЗА КИЛО МЕТЪР И ЗАСТОЙ☝
  • 22 Абе наглец

    2 0 Отговор
    Като не можете да се оправите си ходете по живо по здраво с Фандъчката.Нахалници.Харчат безобразно за пейки,крушки,тоалетни.Даже безконтролно и после ще м дават.Ами недейте получава заплата като не се справяте.А БОНУСИ ПОЛУЧАВАТЕ ЛИ И КОЛКО? ОДИТ НА ОБЩИНАТА И НА ТОПЛОФИКАЦИЯ.ДАНС ГДБОБ направо да влизат там.
  • 23 Варна

    1 0 Отговор
    Аре стига вече! - Повече от 140 години ви плащаме сметките!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове