18 Февруари, 2022 23:15 1 553 13

Важните новини във ФАКТИ на 18 февруари

  • новини-
  • факти-
  • 18 февруари

Президентът поиска намаляване ДДС на хляба, Асен Василев контрира, Бюджетната комисия оряза парите на съдебната власт, даде ги на БАН

Важните новини във ФАКТИ на 18 февруари  - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава: Правителството да се погрижи за хляба на българина

Президентът призова правителството да разгледа проблема с хлебопроизводството.

„Много е важно да има диалог с управляващите. Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се вземат мерки”, заяви Румен Радев пред журналисти.

По думите му от цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза. „Не е приятно да се чуе от ръководството на завода, който посетих, че бъдещето му зависи от кредити”, тревожи се Румен Радев.

Според президента хлябът не е просто стока, а е свързан с ценностите и традициите на България.

По думите му неотложните мерки са свързани не само с директна финансова помощ, а имат всеобхватен характер и не всичко опира до пари.

Асен Василев е против намаляване на ДДС за хляба

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отхвърли възможността за намаляване на ДДС за хляба:

"Имаме коалиционно споразумение, там е ясно записано, че диференцирани ДДС ставки, изключая тези, които са заварени покрай Covid кризата, няма да се приемат. А и това, което видяхме, че когато бяха намалени ДДС ставките, примерно за ресторантьорството, това не доведе до по-ниски цени за крайния потребител".

По-рано днес при посещение на завод за хлебни продукти в Добрич президентът Румен Радев заяви, че "диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение".

Българин е блокиран в горящия ферибот край Корфу

Установена е връзка с българските шофьори, които още са на горящия ферибот в Йонийско море, съобщи собственикът на пловдивската транспортна фирма Илиян Филипов, предава БНТ.

37 негови служители са пътували с общо 33 камиона на ферибота, който пламна рано сутринта с 288 пътници, около 100 българи.

Трима шофьори са останали на палубата, а четвърти е в помещение, до което не стигат огън и дим.

"Тримата на палубата предстои да бъдат евакуирани. И има един шофьор, заклещен с турски шофьор в помещение, в което отдолу и отгоре гори, но няма дим в това помещение", каза Илиян Филипов за Радио Пловдив.

БСП наказа Калоян Паргов
Националният съвет на БСП събра необходимия брой гласове - повече от 50% + 1 и наложи на члена на НС на БСП Калоян Паргов наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година.

Въпреки, че са събрани необходимите гласове, има членове, които още не са упражнили правото си на глас. Крайният срок изтича в събота в 17:00 часа.

Спор в Бюджетната комисия заради парите за съдебната власт

Спор за парите на съдебната власт се разрази в Комисията по бюджет и финанси по време на второто четене на Закона за държавния бюджет, съобщават от БГНЕС.

Всичко започна след като по-рано депутатите от Комисията одобриха 20 млн. лв. допълнително да бъдат прехвърлени към бюджета на Българската академия на науките (БАН) за финансиране на проектен принцип, като източникът е средствата е перото на Висшия съдебен съвет (ВСС).Именно по решението за намаляване на бюджета на ВСС с 20 млн. лв. се заформи дебат, като в крайна сметка то бе одобрено от комисията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    3 4 Отговор
    А за Боко и принцесата от БарЦелона - нищо. Жалко...

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Хак да ни е

    10 0 Отговор
    Ти го пуснеш под кревата, то ти скача на главата. Та Кирчо и Асенчо се ползваха от подкрепата на Президента Радев и излъгаха малкото останали (некупени) гласоподаватели, а сега...." тука такива нема!". Като " лебо" е скъп да го обърнем на пасти, ама ще е за последно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Виталия

    4 0 Отговор
    За хората да се мисли
    призовава Президентът наш.
    ДДС на хляба да се намали.
    Отговор изумителен получава -
    е какво толкова, има пасти Мургаш.

    Коментиран от #5

  • 5 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Виталия":

    Според историци Мария Антоанета е имала предвид "бриоши"– нещо подобно на нашите козунаци. Който се интересува може да прочете различните версии– вкл. че при липсата на хляб на населението трябва да се продават " бриоши", но на цената на хляба. Каквато и да е историята, всички знаем как е завършила за кралицата.
  • 6 0,30СТ.

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    ЩЕ ВЪРНЕТЕ ЦЕНАТА ОТ КОМУНИЗМА ЛИ ФАШИСТИ?АЗ ТАКА РАЗБИРАМ ,ЧЕ ИСКАТЕ ДА СЕ ПОГРИЖИТЕ ЗА НАРОДА!ФАШИСТКАТА ЦЕНА ОТ 2 ЛЕВА ЗА ХЛЯБ ОТ ТРИЦИ Е СУПЕР СЕГА НАЛИ!
  • 7 оня с коня

    6 2 Отговор
    Намаляване на ДДС както при Хляба изобщо няма да се отрази на Цената в Магазините и той ще продължи да поскъпва пропорционално на другите стоки и услуги.Видяхме какво стана с Цените при Ресторантьрите,Хотелиерите и ред други Браншове- просто НЕ мръднаха надолу.А обяснението е просто- Това намаляване на ДДС НЕ Е за да паднат цените,а за да влизат повече Пари у фирмите ЗА ДА НЕ ФАЛИРАТ!Етва обаче Президента НЕ ГО ОБЯСНЯВА на Хората и те си въобразяват че живота им ще се подобри защото е отявлен ПОПУЛИСТ и единственият който може да го Блокира и Изолира е БОРИСОВ.А това е НАЛОЖИТЕЛНО,защото както е тръгнал Президента,ще затрие като нищо това Правителство и най вече Партия ПП,защото..."не оправдаха доверието му",т.е не му се подчиняват безпрекословно ,както беше планирал.
  • 8 хатче

    7 0 Отговор
    хлебопоизводителите са много богати ,те неплащат от години никакви давъци ВЕЧЕР НАЕМАТ РАБОТНИЦИ БЕЗ ОСИГИРОВКИ ПЛАЩАТ ИМ СЕ НА РЪКА СЕКИ ДЕН
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цигането

    5 2 Отговор
    ТОЗИ БРАНШ Е НА ДПС И ТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ В ДАЛАВЕРАТА
  • 11 Анонимен

    0 1 Отговор
    Всичко е до помитика. Има хляб и хляб. В хлебозвода е 0.70,а е 0.50 преди, с малки поправки, че е залежал един ден казва жената от завода. В лидл има хляб за 1,15 лева. Хлябовете не са някои или повечето дорокачествени, казва го свинаря, който отглежда животните с хляба който се прави. Навреето имаше проверки, а кое по напред Кирил Петков да се справи.
  • 12 Като няма хляб, ще ядем пасти

    0 1 Отговор
    Те пастите са по-евтини от хляба.
  • 13 Суверен

    1 0 Отговор
    Просто президента е супер демагог и популис. Киро ментето и Асен биволските очи ,рязко се извъртяха от Радевите вълнения (не че правят нещо полезно ...и сега Радев се чуди как и какво да прави след като вижда че проекта му с ПП е пълен ,ама пълен провал и абсурд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол