18 Февруари, 2022 19:33 1 707 16

Спор в Бюджетната комисия заради парите за съдебната власт

  • спор-
  • бюджетна комисия-
  • пари-
  • съдебна власт

Размяната на реплики се заформи след решението за намаляване на бюджета на ВСС с 20 млн. лв.

Спор в Бюджетната комисия заради парите за съдебната власт  - 1
Снимка: БГНЕС

Спор за парите на съдебната власт се разрази в Комисията по бюджет и финанси по време на второто четене на Закона за държавния бюджет, съобщават от БГНЕС.

Всичко започна след като по-рано депутатите от Комисията одобриха 20 млн. лв. допълнително да бъдат прехвърлени към бюджета на Българската академия на науките (БАН) за финансиране на проектен принцип, като източникът е средствата е перото на Висшия съдебен съвет (ВСС).Именно по решението за намаляване на бюджета на ВСС с 20 млн. лв. се заформи дебат, като в крайна сметка то бе одобрено от комисията.

Кирил Ананиев от ГЕРБ- СДС направи коментар по повод бюджета на ВСС.

"Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е някаква политическа или наказателна акция срещу съдебната система, в контекста на това, че в момента се атакува една конкретна структура от ВСС, която управляващата коалиция не я харесва. Не казвам, че тя работи идеално и няма проблеми, но в момента ще се изтълкува много негативно. Убеден съм, че ВСС ще направи съответните постъпки в ЕК. Считам, че не ни е необходим този скандал", заяви още Кирил Ананиев.
От своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че миналата година съдебната власт е поискал близо 910 млн. лв. "Вие сте удовлетворили 880 млн. лв. С 30 млн. лв. по-малко. В момента депутатите искат да дадат 20 млн. лв. по-малко. Или вашето решение миналата година е било противоконституционно и наказателно и това е причината прокуратурата да не може да си върши работата, което очевидно е било голяма грешка, ние може би повтаряме тази грешка. Вярваме, че ако не се увеличат заплатите в Прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази работеща система", заяви още Асен Василев.
ой подчерта, че страната ни е парламентарна, а не прокурорска република.

Депутатът Петър Чобанов от ДПС заяви, че като парламентарна група по-подробно ще развият аргументацията си по този въпрос в пленарна зала. "Разбира се, че трябва да бъдат увеличени средствата както на БАН, така и като цяло за наука в България. Източникът на средства е този, който ни притеснява", каза Петър Чобанов от ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Превод от турски

    8 3 Отговор
    Чобан означава Пастир. Замаскиран еничарин!
  • 2 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Нито лев за Гешев!
  • 3 питам

    12 3 Отговор
    /Как маститите представители на съдебната власт ще се лишат от 13,14,15 заплата и ДМС на всеки три месеца за огромната свършена работа по въдворяването на ЗАКОННОСТ, РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ, в милата ни Родина? Не стига , че получават заплати за работата си , но те ошушкват за справки, свидетелства, проведени разследвания! Да живее българската съдебна система - "най- справедливата и неподкупна съдебна система в света" !!!
  • 4 Курд Околянов

    10 1 Отговор
    Получават огромни заплати.
  • 5 Лаура Кьовеше

    11 0 Отговор
    Съдебната ви система ще почне да се оправя, когато без връзки назначите първия си магистрат.
  • 6 Тома

    11 1 Отговор
    Кога ще направите закон когато осъдят държавата тези които са виновни съдии и прокурори да си плащат от собствения си джоб
  • 7 Ало ДПС

    6 2 Отговор
    всички разбрахме,че сте под чадъра на Гешев заедно с ГЕРБ.Никой няма съмнения на кого служат Цацаров и Гешев и част от ВСС съвет.Каква работа върши този съвет,на кого се отчита и какъв е този регламент заквоти?????За да работи в интерес на справедливостта и държавността очакваме НОВ ЗАКОНОПРОЕКТ И НОВ ВСС.Явно и тоя в голямата си част е на подчинение на ГЕШЕВ.Граждани виждате ли как един НЕУДАЧНИК,НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ НЕДОУЧЕН СЕ ПОДИГРАВА СЪС ВСИЧКИ НАС.ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ЕДИН ГОЛЯМ ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ГЕШЕВ.ХАДЖИГЕНОВ РАЗЧИТАМЕ НА ТЕБ И ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ И АНТИКОРУПЦИОННИЯ ФОНД.Стига мафията е крещяла ,да и напомним за какво става дума.ГЕШЕВ ОСТАВКА.ЩЕ ТЕ ИЗНЕСЕМ СЪС СТОЛА тъпако.
  • 8 На първо четене

    4 2 Отговор
    Заплата на всички е съдебната система да се определя от свършена работа ... Как ще почнат да си отварят очите на осем
  • 9 безпартиен

    5 3 Отговор
    Тези от т.нар."съдебна власт" си докарват такива пари,че и без заплата биха работили!Всички със стаж повече от 10 години притежават по няколко имота,почиват редовно в скъпи курорти,изучиха деца и внуци в престижни ПЛАТЕНИ западни университети,водят начин на живот несъвместим с получаваната заплата!И най-важното нищо не може да се направи и провери-недосегаеми са!Спешно трябва да се приеме закон за отговорностите на лицата нанесли щета на държавата заради което е осъдена в международни съдилища!Да си плащат от джоба и с имуществото си!А този главния прокурор дали знае колко дела срещу известен извършител са прекратени поради изтичане на давностния срок?А срокът е изтекъл или с подпиране на бюрото на следовател или прокурор,естествено свързано с определени услуги!Ако не знае колко такива дела има за последните 30 години значи не е за този пост!Ако знае и си трае-също!Ако не им харесват заплатите-да напуснат и в частния сектор!Като юристи може и да адвокатстват!Но не вярвам някой да си напусне сигурното топло и платено местенце!

    Коментиран от #11

  • 10 Някой си

    4 1 Отговор
    880 милиона за пези корумпирани търтеи/не всички,но болшинството/!?!?!?
    С тези пари,ще направим още 2 реактора в Козлодуй бре.
  • 11 6677

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "безпартиен":

    Те са започнали да се възприемат за каста. Никой освен децата им не може да пробие на конкурси. Проверете. Всичко е по роднински. Къде са разследващи и журналисти?
  • 12 Бате Гойко

    2 3 Отговор
    Хамид на квадрат=духателни процеси! Намалете бюджета на ДПС/, извинете, нa ВСС/ ! Тия не са свършили за две стотинки работа! Дедо Киро Ананиев никой, не го пита! Няма как, да питаме, най-големите крадци в историята на България!
  • 13 Пффф

    3 1 Отговор
    Даже са прекалено щедри новите.За подобно КПД,парите са си огромни.Закривай.
  • 14 Кой

    3 1 Отговор
    Кой е против!
  • 15 Сметкаджията

    3 0 Отговор
    Вище заплатата на германския депутат колко евро е. Намерих, че е около 10000 евро, а минималната заплата в Германия е около 1800 евро тоест депутата взема около почти шест минимални заплати. Това съотношение в България какво е. Минимална заплата 710 лв депутатска заплата 8000 лв. Значи почти 12 минимални заплати. Изводите нека всеки сам да си ги направи, фактите са такива
  • 16 бесен

    2 0 Отговор
    абе на тия дудуци близо милиард ли ще им давате - сакън
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол