“Където и да копае човек, излиза история” – така образно описват местните жители родопското село Паталеница. Освен църквата „Свети Димитър“ датираща от XI век, жителите на селото имат една дългогодишна традиция, предаде bTV.
На Гергьовден от ранни зори в различните махали още преди изгрев слънце пламват огньове, а около тях се суетят хора.
Това е началото на традиционното за селото печене на агнета. За целта се прави жар от изсъхнали лозови пръчки, с която се пълнят големи трапове. Всеки трап се подготвя за печенето на чевермета, като броят им на едно място стига до над 20. Гледката е впечатляваща. Всеки си е донесъл агнето и започва над 6-7 часа въртене на ръка.
Според местните хора това е традиция продължаваща над 50 години. Жителите на Паталеница я спазват и се гордеят с нея, защото е повод за празника да се събират цели фамилии - нещо, което в наши дни се случва все по-рядко и трудно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Симеон Тасев
11:48 06.05.2013
2 Атанас Димитров
22:14 06.05.2013
3 georgi genchev
06:34 07.05.2013