Last news in Fakti

9 Май, 2013 06:31 941 0

Софийският фестивал на науката започва днес

  • софийски фестивал на науката-
  • фестивал на науката

Третото издание на Софийския фестивал на науката започва на 9 май и обещава да търси отговорите на много въпроси за живота, вселената и всичко останало.

Какво се случва в ЦЕРН? Как да преборим лошия холестерол? Как науката променя правилата в секса? До колко е редно науката да се прави на Бог? Как да отгледаш здрави деца в България? Кои са деветте най-големи загадки на физиката? Каква е математическата връзка между парите и щастието? Колко кофеин има в чая? Това само част от темите на над 60-те събития, които ще се проведат за 4-те дни на Софийския фестивал на науката от 9 до 12 май, в Театър „София“ и шатри в парк Заимов.

Официалното откриване на фестивала е от 17.00ч. на 9 май на Голяма сцена на Театър „София“ с шоуто „125 секунди“. То е посветено на 125-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“. Млади учени от конкурса за популрна наука “Лаборатория за слава FameLab”, завършили или учещи в СУ, ще разкажат за по 125 секунди нещо неочаквано, вълнуващо и завладяващо от своята научна област.

От 18:30ч. същия ден доц. д-р Леандър Литов ще разкаже какво друго има в ЦЕРН освен бозони и как експериментите в големия адронен колайдер помагат за разработването на методи за диагностика на различни болести. Още в първия ден на фестивала ще стигнем и до Антарктида – от 20:00ч. ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев ще представи своята “Ледена любов”. Той ще ни разкаже защо Антарктида е кухнята на времето, защо дава толкова много научни отговори и крие повечето неразкрити тайни на планетата.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет и форум „Демокрит” под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на българската компания Walltopia – световен лидер в производството на стени за катерене със собствен отдел за научни разработки. Събитието е също част от Културния календар на София и се подкрепя от Столична община.

Други акценти от програмата

Организаторите гарантират, че ще откриете по нещо интересно за всяка възраст, професия или занимание. Може дори да откриете, че имате неподозирана страст към науката. За това не е необходимо да сте учен – този фестивал е за всички нас, на него учените захвърлят белите престилки и разказват по разбираем и интересен начин за нещата от живота, за това как знанието променя начина, по който живеем.

“Непорочното зачатие: Как науката променя правилата в секса” е темата на една от гостуващите звезди на фестивала – британската биоложка и автор на книга със същото заглавие Аарати Прасад. В началото на май книгата й излиза на български благодарение на издателство ROI Communication и всеки ще може да получи върху своето копие автограф от Аарати.

Тази година за първи път ще има и фестивален дебат на тема “Бебета по поръчка”, който ще разгледа съвременната репродуктивна медицина.

Едно от лицата, които може би сте виждали по Би Би Си, световно известният теоретичен физик проф. Джим Ал-Халили също идва в България специално за Софийския фестивал на науката и ще има две презентации. “Парадоксът – деветте най-големи загадки на науката” е темата на последната му книга, чието българско издание също ще има своята премиера на фестивала и ще можете да получите автограф лично от Джим. Втората му презентация ще бъде за златния век на арабската наука – една изключително  интересна тема, за която рядко можете да слушате.

Могат ли науката и технологиите някога да заменят музикантите? Британката Уенди Садлър обещава пътешествие в света на звуковите вълни, музиката и машините, които днес са толкова важни за музикалната индустрия. Нейното шоу е част от програмата, подходяща както за възрастни, така и за ученици, и ще бъде показано 3 пъти, за да може да бъде видяно от повече хора.

Изненада тази година ще бъде и специално изградената стена за катерене от партньорите на феста Walltopia. Но няма само да се катерим по стената, а ще научим повече за науката, свързана с този спорт.

Традиционно на 10-ти май, в рамките на фестивала, ще се проведе и финалът на тазгодишното издание на „Лаборатория за слава FameLab”. Кои ще са новите звезди на българската наука ще разберем точно тогава. Изложби, видео-конкурси, опити, лекции, прожекции, демонстрации, танци, щандове с книги, храна и много знания – това ще е третото издание на Софийския фестивал на науката.

Това съвсем не е всичко – препоръчваме ви да отделите малко повече време и да разгледате пълната програма на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg или в специалното издание на “Програмата”, за да сте сигурни, че няма да пропуснете темата, която най-много ви вълнува.

Софийският фестивал на науката се провежда за трета поредна година и е сбъдната мечта на много хора. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Основан през 2011г. от Британски съвет и форум „Демокрит” под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, още с първото си издание фестивалът спечели многобройни почитатели. Той е единствен по рода си в България и традиционно залага на повече от любопитна програма, събрала множество провокативни презентации, дискусии, шоута и опити за деца и възрастни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове