Last news in Fakti

10 Март, 2022 12:06 725 18

Омбудсманът поиска да се увеличат компенсациите за битовите потребители на природен газ

  • омбудсман-
  • компенсации-
  • битови потребители-
  • природен газ

Битовите клиенти на природен газ са единствените, които  останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.

Омбудсманът поиска да се увеличат компенсациите за битовите потребители на природен газ  - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги информира за множество жалби и сигнали от граждани заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества.
Съгласно Програмата за компенсиране, битовите клиенти на природен газ се подпомагат с определени суми за консумацията на един мегаватчас гориво, като в стойността не е включен ДДС.
Омбудсманът подчертава, че гражданите са разочаровани от малките компенсации, несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ и настояват за приемане на изменения, с които стойността на подкрепата да се увеличи, например с размера на ДДС.
Общественият защитник посочва, че след като се е запознала с Програмата за компенсиране, приложение към РМС № 31/25.01.2022 г., както и с РМС № 93/25.02.2022 г. за изменението ѝ, е напълно съгласна с констатацията, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват драстично повишените си сметки.
„Смятам, че искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно в духа на заявения от правителството принцип, че размерът на компенсациите са изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, съгласно Решение на КЕВР № Ц-26 от 1 юли 2021 г., като се има предвид, че гражданите заплащат цените с ДДС“, пише проф. Ковачева.
Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.
Според омбудсмана е тревожно продължаващото поскъпване на природния газ и на останалите енергийните източници в международен мащаб, заради което настоява за удължаване на компенсаторните мерки.
„Разбираемо е голямото безпокойство на гражданите от нарастването на енергийните цени, поради което смятам за наложително прилагането на Програмата за компенсиране на битовите клиенти на природен газ да продължи до нормализиране на ситуацията на енергийните пазари при съответни изменения на сумите за подкрепа“, пише още омбудсманът.
За да бъдат адекватно подпомогнати битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Освен това тя посочва, че е справедливо измененията да бъдат приложени със задна дата - от м. декември 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП в канала

    2 5 Отговор
    Аз също искам компенсация, защо ще дават само на баровците? Кой се отоплява на газ при положение, че миналата година разхода за месец варираше между 600 и 2000лв? Това в 99% са хора с добри финансови възможности, а тия които са с 5лв над чертата на бедност не получават нищо и плащат кубик дърва по 150лв или тон пелети по 800лв? Хайде малко да мислим преди да раздаваме. Или за едни приятели пита омбутсманката,а как мислите????
  • 2 ЕдинОтМногото

    3 0 Отговор
    A тия с пелетите?

    Коментиран от #5

  • 3 Вихрен

    1 3 Отговор
    Да си монтират котле на ел.енергия до газовото,в момента има на изгодни цени.Стига сте прахосвали средства.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ние

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЕдинОтМногото":

    С пелетите ще го дуфаме ана тая личност защо и дават заплата вообще
  • 6 Слушай

    1 4 Отговор
    Стрино Пено! Не се занимавай с нищо правене! Ден да мине,самун да загине! Тези,със собствено парно на газ ,са и със газови печки на Да е далаверата по голяма.А подобен разкош,не всеки може да си позволи.Да се оправят,както се оправят( по скоро изнемогват стотици хиляди домакинства,който плащат ток,вода парно със беснеещи цени.Тя ми тръгнала да бъде Омбудсман на хора със високи доходи.Да не обеднеят.Или и теб те засяга това,а? Мълчиш като няма,за това че огромна част от населението, плаша непосилни сметки за парно и топла вода( сега при тези цени на газ,топлата вода ще удари над 25 лв/ куб.м.,а парното за 68 кв м жилище отива над 350-400 лв за месец! Там рови у гони и МС и Парламент.А не да угаждаш онази група,която и така е добре финансово.Оня- със пачките да се шири по къс ръкав през зимата,а хората със спрени радиатори да тракат със зъби,и да се чудят: сгр.инсталация( стотачка месечно) ли да платя,ток ли,или да купя храна?Ваш,та вера езуитска.Върти,сучи все на богатия да му бъде добре!

    Коментиран от #10

  • 7 да ама те са богаташи

    3 2 Отговор
    никой беден неможе да ползва метан ;,мр@сна фъшистка
  • 8 Ами да

    5 2 Отговор
    Браво на Ковачева!
  • 9 user

    5 0 Отговор
    Тази статия всеки месец тази година я пускате - омбудсмана иска да се компенсират битовите потребители на газ. И от 3 месеца едно голямо нищо. Битовите потребители си плащат газа като попове. Скоро и сметките за ток и на останалите ще литнат. Както впрочем всичко!

    Коментиран от #11

  • 10 пфуоо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Слушай":

    Ми не е вярно, всички на моята улица са на газ и са хора средна ръка, така е и в други квартали. И плащам много повече за газ, отколкото мои роднини на парно за 65 квадрата.
  • 11 е не на всичко

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    единственото което се запазва са доходите
  • 12 Цените са

    2 1 Отговор
    огромни, а компенсацията-никаква!
  • 13 2loop

    0 2 Отговор
    Да минават на ток бе
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мадам живот

    2 0 Отговор
    Не е само газ!?Компенсация обща с поне 100лв на глава?!
  • 16 Нима

    0 0 Отговор
    А някой знае ли че дървата вече гонят 200 лева за тон и се ползват само от най-бедните.
  • 17 така е

    2 0 Отговор
    12г на власт тиквена,мисиркова банда разбиха/изкрадоха/ държавата!....Сега ,Новите да оправят малко по-малко този бардак...
  • 18 предлагам да я обесим

    0 1 Отговор
    на площада дето е в полза само на богатите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол