Last news in Fakti

21 Март, 2022 18:05 1 273 37

МЗ с нова кампания за ползите от ваксините

  • мз-
  • кампания-
  • ваксини

Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19

МЗ с нова кампания за ползите от ваксините - 1
Снимка: shutterstock

Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото „+ мен“ и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията.

Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.

„Независимо че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за „зелен сертификат“, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила. Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод старта на Кампанията „+мен“.

В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т. н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. На www.плюсмен.бг са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.

Кампанията „+ мен“ има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.

Кампанията предвижда провеждането на редица дискусии в Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb. През следващите два месеца в платформата, достъп до която имат над 15 хил. медицински лица, с насоченост към общопрактикуващите лекари и медици от доболничната помощ ще бъдат проведени тематични събития за ваксинацията при пациенти с различни заболявания и състояния. Като част от кампанията „+ мен“ Министерството на здравеопазването започна и дискусии за ползите от ваксините и ваксинацията сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.

Целевите групи, към които е насочена кампанията „+мен“, са: възрастни хора на и над 60 г.; лица с хронични заболявания; лица, страдащи от конкретни заболявания/с конкретни състояния; родители/настойници на деца от 5 до 11 г., вкл.; родители/настойници на деца и младежи от 11 до 17 г., вкл.; жени в репродуктивна възраст – в т. ч. планиращи бременност, бременни, кърмещи и правещи инвитро процедури; хора с по-висок професионален риск от заразяване със SARS-CoV-2 и тежко боледуване; социално уязвими групи от населението; преболедували COVID-19 граждани.

Партньори на кампанията са медицинските университети в страната, всички съсловни организации в сектор „Здравеопазване“ и всички национално представени пациентски организации, ключови наши болници, Българският Червен кръст, Националната мрежа на здравните медиатори, Националният съвет на религиозните общности в България, Националното сдружение на общините в Република България, медии, в т.ч. специализирани здравни сайтове, както и „Информационно обслужване“ АД, които разработиха сайта на кампанията.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама дека са ви новите факсини

    50 2 Отговор
    Оти че ме бодете с факсини от преди две години?! То не останахя от тея вируси. Сега са нови гриповете. А и да ви кажа, много е странно как така по всички градове сезонният грип измести ковида?!
  • 2 Да,бе

    56 1 Отговор
    Лов на баламирници...
  • 3 Суверенът

    53 1 Отговор
    Инжектирайте си децата и близките с отровните псевдо ваксини , слуги на ковид мафията , ние не щем !
  • 4 Майна

    50 1 Отговор
    Голяма полза- над 1200 странични ефекта, от нямай къде публикуваха Шмайзер, вдигане на смъртността над 82% във възраст от 24до 44 г. ,това е на база на данни от векове!!!
  • 5 хихи

    1 51 Отговор
    Долу ръцете от Антиваксърите те са и Путинофили.
    Природата си знае работата...
  • 6 Смех

    49 2 Отговор
    нацисти няма да ви мине номера... продажници геноцид ни извършвате...

    то не беше здравен фашизъм сега и цялостен фашизъм искате да ни унищожите за да се правите на добри кученца пред господарите...

    ПРЕДАТЕЛИ!!!!
  • 7 Това означава

    41 2 Отговор
    че войната свършва и боденето почва. Нема празно.. Таковат ни от където им падне
  • 8 Лост

    11 1 Отговор
    Джоки спиш!!!
  • 9 41233

    37 1 Отговор
    Кой гарантира, че няма да се използват експериментални ваксини и кога ще се каже истинският брой на лекарствата които се изпитват върху живи Българи срещу заплащане на лекари и болници?
  • 10 нашия

    44 2 Отговор
    Кирчоооо....Кокорчоооо.....срете да харчите държавна пара нецелесъобразно за ГЛУПОСТИ и вреди......
  • 11 Мушкато

    27 2 Отговор
    Нямам думи за подобна наглост...МЗ...министерство на здравесъсипването !
  • 12 истината за ВМА

    26 2 Отговор
    Секретна лаборатория във ВМА. Да се затвори. Няма да ставаме втора Украйна. Фашисти!
  • 13 Убедихте ме

    20 1 Отговор
    Да бе, да! Веднага тръгвам.
  • 14 Препоръка

    16 1 Отговор
    Всички украинци ги ваксинирахте, че само зарази донесоха.
  • 15 Неко

    20 1 Отговор
    Министерство на търговията със здравето на хората !
  • 16 Защо тъй?

    26 0 Отговор
    В многонабодената Гърция, където даже глобяваха неваксинираните възрастни, днес нови 24, 529 случая на Ковид. Е ????
  • 17 Брей

    21 1 Отговор
    Пфизер пак ги подпука. Требе да се изпълнят планираните продажби.
  • 18 Фермер

    21 1 Отговор
    Глобалистите настъпват.
    Само Възраждане
    Да живее България
  • 19 Постарайте се, МЗ!

    15 2 Отговор
    Ваксинирайте пристигналите украински деца срещу полиомиелит, защото преди войната у тях имаше заболявания, а ваксината там не е задължителна. Да не пламне и у нас! А какво е положението с Ковид във Варна и Бургас?
  • 20 Пипи Чорапчето

    18 1 Отговор
    Кампанията нова, но ваксините - същите... Трудно ще ви се случи убеждаването, но пък това ми говори само едно - наивно е да си мислим, че сме се отървали от ваксинационната преса... Като позатихне малко възпалението на медиите от войната в Украйна, ще започне пак ковид логореята...
    Няма отърване - яки пари се правят и от тази по същество полезна за хората дейност, говоря за ваксините по принцип!
  • 21 Константин

    9 0 Отговор
    Не не, предпочитам кампанията "- мен"!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Моля?

    14 1 Отговор
    Ползи? Сериозно? Хм....
  • 24 Симо

    7 0 Отговор
    Колко по малко от 20-30 починали на 24 часа да има? Винаги ще ги има този брой починали независимо дали ще има ковид или не. Ваксините с нищо не помага.
  • 25 Медик

    8 0 Отговор
    А кога МЗ ще направи така, че да има Здравеопазване в България?! Защото такова не съществува, да не говорим за превенция на заболявания.

    Коментиран от #34

  • 26 Старата песен на

    10 0 Отговор
    Нов глас! Баламурниците измряха 😂🤣😅
  • 27 Моля!

    8 0 Отговор
    Сигурно се шегувате.
  • 28 д-р Сърбелогъзов

    9 0 Отговор
    На палавата си министърка в широкия ханш ги нахакайте тия "ваксини"
  • 29 Аз вече никви "ваксини" няма да слагам

    3 0 Отговор
    Гледам джипи-то сложило бележка за реваксинации за дифтерит и т н. ....тия луди ли са, и те ли са "made in Pfizer"....ужас ...
  • 30 Директно:

    4 0 Отговор
    Нещастницииии, отдавна никой не ви се връзва на глупостите и лъжите за жалкия грип, който всички сме карали десетки пъти назад във времето!!! СЪД И БЕСИЛО ЗА ВСИЧКИ ВАС!!! Рано или късно...
  • 31 Хаха

    1 0 Отговор
    Сериозно ли, или е шега
  • 32 МЗ и лекари и фармацефти

    0 0 Отговор
    Нямат интерес от здрав народ, защото ще са безработни
  • 33 Анонимен

    0 0 Отговор
    "Информирай се! Ваксинирай се! Спаси живот!" Къде може да се прочете този призив - лозунг написан с големи букви?! Не прилича ли много на : "Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ" - лозунг от времето на комунизма.
  • 34 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Медик":

    Прeз 1999-2000г.,при Иван костов по идея на дУпетата от БЗНС Борислав Китов зъбoлeкaрят Илкo Ceмeрджиeв и ceгaшният миниcтър Кaцaрoв / тoгaвa Зaм.миниcтър!!/ въвeдoхa КACOВO ocигуритeлния мoдeл нa здрaвeoпaзвaнeтo,кoйтo cмeни рaбoтeщия ДAНЪЧНO ocигуритeлeн мoдeл!! Тoгaвa ce cъздaдe НЗOК,, oт кoятo ce тoчи и крaдe "зaкoннo"! Ще стане когато МЗ и дУпетатите върнат работещия ДАНЪЧНО осигурителен модел! Той и Исус изгонил сарафите от храма и какво!
  • 35 Парите ви ще харчим за

    0 0 Отговор
    Глупости.За децата си събирайте капачки.
  • 36 Въпрос за 100 хиляди лева!

    0 0 Отговор
    Ако някой от ГЕРБ ви отрепе ще лежи ли в затвора?
  • 37 Рошко

    0 0 Отговор
    Още един нов галфон, следващия ще е доц снахов
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове