Last news in Fakti

23 Март, 2022 09:42 2 172 28

Теодор Дечев: Минималната заплата у нас няма икономически смисъл

  • теодор дечев-
  • ваня григорова-
  • минимална заплата-
  • минимална работна заплата

По покупателна способност минималната работна заплата е под тези в Сърбия, Черна гора и Македония

Теодор Дечев: Минималната заплата у нас няма икономически смисъл - 1
Снимка: Shutterstock

„Не е необходимо до вдигаш минималната заплата, за да вдигнеш заплатите на хората“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Най-много хора на минимална заплата работят в държавни институции, включително и общински. Има армия от хора, които работят в детски градини и училища, които са на минимална работна заплата и държава спокойно може да им я увеличи“, каза още той.

Според него минималната заплата у нас няма икономически смисъл.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че стандартно минималната работна заплата у нас е окупирала последното място в ЕС. „По покупателна способност минималната работна заплата е под тези в Сърбия, Черна гора и Македония. Огромният проблем е частният сектор, където държавата няма други механизми, освен увеличението на минималната работна заплата. Другият вариант е колективното трудово договаряне, но всички знаем колко е трудно да се направи синдикат в частна компания“, обясни Григорова.

Ако едно предприятие се подпомага, подпомагат се и работниците му, отбеляза Теодор Дечев. „Аз не знам как едно предприятие като получи помощ 60 на 40 е на загуба, това е безсмислица“, смята той по повод удължаването на мярката в помощ на бизнеса.

„Има няколко поток на плащания от страна на държавата към бизнеса, има мярка 60 на 40, има субсидии и социални помощи, за да могат да покрият нарастващата цена на тока“, посочи и Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    39 3 Отговор
    Този е клакьор на олигарсите !!! Ако зависеше от тях , минималната заплата щеше да е 90 лв.!!!

    Коментиран от #20

  • 2 гост

    35 3 Отговор
    минималната заплата у нас няма икономически смисъл.

    Дечев, а въобще какъв е смисъла от заплати по твоята логика....
  • 3 Кирилче Петковски

    31 2 Отговор
    В българия са най ниските заплати и най високите цени.
  • 4 смок

    6 22 Отговор
    Минималната заплата у нас трябва да бъде премахната.

    Коментиран от #16, #22

  • 5 глоги

    0 0 Отговор
    Има няколко потокА на плащания....
  • 6 Така е само защото

    10 2 Отговор
    заплатите вече загубиха икономическия си смисъл.

    А пенсиите - още повече!
  • 7 шам фъстък

    15 1 Отговор
    В Румъния минималната заплата е по-висока от невзрачната заплата в България.
  • 8 Дааа

    23 1 Отговор
    Споко, то народа свършва, няма кой да работи, едни фирми и хотелиери пробвха да вкарат украйнци и киргизстанци да им бачкат на ангария с нашите заплати, ама не им се получи. Само баламурници българи се навеждат за такива заплати, ама фарма мафията дето играе с пишман докторите и карат най-новите Мерцедеси и БМВ-та довършва започнатия от дпс-герб геноцид над българите. Робска му работа.

    Коментиран от #17

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 9 Отговор
    тази григорова е едно кречетало,което не може да види по далеч от собствения си джоб!Тя е същата,като този от кнсб не му знам името но е същия глупак!Минималната заплата наистина за ХОрата и техните доходи е Безмислена.Но ти не си в състояние да го разбереш!!!Просто ти липсва знание и мислене за това.Може би си гениален в нещо друго,но тук се говори за НЕЩО,което ти не разбираш,а коментираш!!!
  • 10 Ето

    21 3 Отговор
    Искахте "честни" частници.

    На ви "честни" частници!

    Основната мисъл на частника е да си оправи живота за сметка на другите.
  • 11 дедо Герчо

    12 3 Отговор
    БРАВО НА ВАНЯ,НЕ ДАВАЙ НА "БИЗНЕСА" ДА КРАДЕ ТРУДА НА ХОРАТА....!
  • 12 защо

    16 2 Отговор
    направете я 5 хиляди като нямяа свмисъл - какви са тея хитове - вие мозъчни клетки имате ли
  • 13 Симо

    25 3 Отговор
    Минималната заплата може и да няма смисъл, но няма друг начин да заставиш работодателите да увеличават възнаграждението на работниците, освен чрез увеличение на минималната работна заплата. Затова тя трябва да бъде 1000 лева.

    Коментиран от #18

  • 14 Иван

    1 6 Отговор
    Тв мини алната заплата по принцип няма смисъл. Трябва да няма изобщо минимална заплата.
  • 15 тононо

    8 3 Отговор
    Нека им бачкат укрите за 380 еврес, ама няма да стане, не са познали, робовладелци нещастни.
  • 16 Тя е

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "смок":

    премахната, работиш на 12 часа а те водят на 4 часа, така, че не знам какво ревеш...
  • 17 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    Започнатия от ДПС-ГЕРБ геноцид ... Ко каза ко?Ти на колко годинки си бе ?Знаеш ли какво беше при БСП бе Пинко?

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Как работи капиталистът

    8 1 Отговор
    Като си служи с рекет.

    Как си служи с рекет? - Като предлага договор за работа, който предварително е подготвен от него в негова частна полза, на принципа на алчността и безчовечността: "Колкото повече - толкова повече!"

    Кое може частично да му ограничи алчността? - Шепа пръст върху мъртвите му очи или минимални изисквания за заплащане и условия на труд, приети от обществото и закрепени със закони - Кодекс на труда и минимална работна заплата.
  • 20 Хайл

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Как 90 лв???? Трябва да им плащаш че работиш при тях...преди години питах един "работодател" за работа-обясни за какво иде реч и когато попитах "колко е заплатата за тази работа" ми отговори-"не е ли малко рано за да питаш за пари?" Последва-чао,приятен ден и по късно разбрах че фалирал...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хайл

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "смок":

    И всички да взимаме максималната...браво,умник си🤣
  • 23 Дааа

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Явно не виждаш, как около Бургас един арменец изнасяше 300 хил. тона жито с кораби, които след няколко месеца ще ти ги върне на двойна цена без ддс. Е тука трябва да се намеси държавата и да узапти гербаджийските крадци.
  • 24 Дада

    14 1 Отговор
    От 32 години насам България отказва да приеме ПОЧАСОВОТО ЗАПЛАЩАНЕ И ПЛАЩАНЕТО НА СЕДМИЦА — както е в целия бял свят . С след 2007 година всички цени на стоки услуги горива и данъци бяха изравнени с тези на ЕС а заплатите си останаха същите . Един европеец при същите цени в Бг взима на месец около 3500-4000 евро а българина около 500-600 евро . Ето за това останахме под 5 милиона и сме на първо място в света по демографска катастрофа и смъртност . Бачкам това лято събирам за билет и на есен самолета и повече тук крака ми няма да стъпне

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нагли,та нагли

    7 1 Отговор
    Държавата да му дава 60% от заплата за работник,тоест-на сто лева 60 от държавата,но да няма фиксирана МРЗ? Той да гуши като пеликан,за бачкатора- трохите! Абе,н,глец безподобен,ако не са бачкачите,къв бизнес ще въртиш изобщо? Как брутално обръща нещата...Ако нямало бизнесмени,хората ще седят гладни!? Ако ги няма хората,и семки няма да можете да продавате.Като сте отворени,защо не вкарате часова ставка- задължителна.И тя да расте според бранша и тежестта на труда.Но там няма мърдане.Както е в щатите и бяла Европа.Но не ви изнася! Да печели по капитал.модел,но да цица от Държавата по социалистическия модел!Но народа е о,,фф,чи! Дигаш се,и не влиза никой - във фабриката,цеха,завода.Но до един- заедно! Ще се влачат на колене пред вас,още първата седмица.Използвайте профсъюзите като щит.И те няма къде да ходят .А вие индивидуално.Да не го изхвърли от работа? Робска психика.Ще изхвърли един- двама Но как ще изхвърли всички? Нали фалира за седмица.
  • 27 тоя да висне на дървото веднага

    3 1 Отговор
    .......................................
  • 28 До Дада

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Дада":

    Провери си информацията. Е Европа къде плащат на седмица? Какви са тия заплати 3500-4000Е? Взимат само Адвокатите, зъболекарите и лекаарите в частните болници. Наем на апартамент 700-800 Е, храната поскъпна и вчера зарежда нафта 1,91Е.литър. Успех.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове