Last news in Fakti

29 Март, 2022 04:14 6 716 67

29 март 1944 г. Бомбардировката над София

  • софия-
  • бомбардировка-
  • сащ-
  • българия-
  • втора световна война

Нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя

29 март 1944 г. Бомбардировката над София - 1
Снимка: Фейсбук

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо

    102 3 Отговор
    Тогава сме имами ВВС и армия та чак амеро-саксонците да млатим.

    Коментиран от #46

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 WhiteNoise

    128 4 Отговор
    така я носят демокрацията кравите... и паметник даже имат
  • 4 Xxx

    127 8 Отговор
    КОЙ ДА ПОМНИ ТОВА??? Всички сте големи демократ-либерал-джендъри! Умират ценостите и историята! Едно време Русия е давала танкове и самолети, не е пускала бомби!

    Коментиран от #31, #60

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 15 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ИСТОРИЧЕСКАТА информация господин МИХАЙЛОВ
  • 6 Емзеперикс-братче мило обади се.

    104 4 Отговор
    Баща ми е жив и здрав,и ги помни..за тези които,НЕ знаят,ще кажа..целта е била,тотално срината до основи-София..дядо ми носи баща ми,баба ми бяга до него,хванала за ръка,чичо ми,дядо ми пада в една шахта,и други хора помагат,да излязат,това ги спасява.те се забавят 2-3мин..крият се в мазето,на къща,която и днес,съществува,с още много хора,точно зад Черквата-Св.Димитър,в кв.Х.Димитър,с/у 42 у-ще,в София,но огромна бомба,пада в къщата отсреща,в която са имали приятели,и са отивали към тях,сега там е РУМ,пълна с хора,и ги избива като кучета,на парчета..и,аз ще ги уважавам ли.затова,че където минат,след,тях,само шок и ужас..НИ КО ГА..помнете миналото,живейте сега и не забравяйте,че бъдещето,трябва да си определяме,НИЕ и само НИЕ..сами..казах...

    Коментиран от #7, #9

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 7 Отговор

    До коментар #6 от "Емзеперикс-братче мило обади се.":

    ТОВА е самата ИСТИНА което сте писал така беше
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 6 Отговор
    НАТО ВЪН
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 8 Отговор

    До коментар #6 от "Емзеперикс-братче мило обади се.":

    МАЛКО ЩЕТЕ РАЗБЕРАТ на днешно ВРЕМЕ НИКОИ НЕ ЦЕНИ МИНАЛО НАСТОЯЩЕ а БЪДЕЩЕТО е МЪТНО
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 9 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ и никога воина да няма а МИР да има
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 6 Отговор
    НАРОД който не цени минало КУЛТУРА ЦЕНОСТИ е обречен на забрава
  • 12 Теодуйос гейбруюс

    34 3 Отговор
    Маските замърсиха океана ня ня вськъде по земята парцали товя е еко катастрофа сзо ма.фия хора събудете се
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мери

    42 2 Отговор
    По време на бомбардировките баща ми е бил на юношеска възраст и ни е разказвал за преживяванията си. Може би за това нямам никакво доверие на англичани и американци, но не ги мразя. Това е било и се надявам никога повече да не бъде.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Зззз

    48 13 Отговор
    Не е вярно големият брат отвъд голямата вода и техните братовчеди не са бомбардирали София. ЧЕРВЕНАТА армия я е свършила тази работа, а Сталин е искал България да стане картофено нива. На крачка сме историята да бъде пренаписана и всички беди на България да са причинени от Русия. ХАХАХА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Още един паметник им сложете, до

    51 2 Отговор
    Парламента, Атлантици те да стоят денонощно до него да го охраняват!! Къщето на Баща мие ударено от бомба нищо нее останало здраво, Военна рампа(София север) срещу нея е било някъде! Бещами си взел за спомен леглото от метални шини омотано на топка, за спомен!! Атлантици, ще Ревете ли днес?? Бащами е оцелял, влакови композиции, при сирени са товарили хора и са влизали в тунелите по Дефилето, имал е късмет, тоя път!!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Зззз

    26 2 Отговор
    Вечен огън трябва да има до паметника на храбрите америсаноанглийски пилоти и караул като същия може да се дава от атлантическия и останалите амераканофили "на защитниците "на България
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ццц

    45 2 Отговор

    До коментар #4 от "Xxx":

    Все още има да помним. Дядо ми е бил там в един от случаите на демократично падащите бомби. Разбира се днес има олиго-френдове от сорта на Иво Инджев, които се радват на тези бомби, а псуват дошлата малко по-късно червена армия, която и един патрон не е изстреляла. Но аз помня и уча децата си да помнят - "силно да мразят и любят".

    Коментиран от #32, #65

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    ИВОИНДЖЕВ е бил от ДС тои говореше мълчанието е ЗЛОТО не понякога е ЗЛАТО защото ИНДЖЕВ ако беше възпитан и умен щеше да задава точни въпроси на ПЪРВАНОВ но неговата самовлюбеност икато си е мислел защото е от ДС няма да го изгонят и го изгониха
  • 33 Просто човек

    15 1 Отговор
    Слава на България! 🇧🇬 Всеки, който нападне родината ми, вкл. братушки, ше си носи последствията...
  • 34 Говедар

    6 16 Отговор
    Това се случва в края на Втората световна война.Англия,САЩ и СССР са съюзници.След бомбандировките съветските войски влизат в България
  • 35 Хахахо

    2 22 Отговор
    В статията има лееек намек защо аджеба са бомбардирали София ...
    Чълчил изпраща официално до Борис 3ти, в което заявява, че България трябва да пропусне ескадрилите с бомбардировачи да разрушат рафинериите в Плоещ, които снабдяват с гориво немските армии в източно и южно направление в Европа. Получава и гаранции, че България няма да бъде бомбардирана по време на рейдовете.
    Борис обаче, се прави на мъж и отказва.
    Т.ъ.п.ак.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Браво!

    16 1 Отговор
    Браво, г-н Михайлов! Браво!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "извадки":

    ИСТИНАТА Е така е
  • 40 из "войните на САЩ"

    17 0 Отговор
    1927-1934 г. - Китай, армията и морската пехота на САЩ окупират
    цялата страна.

    1932 г. - Салвадор, военно-морските сили на САЩ потушават
    бунта на Марти.

    1932 г. - Вашингтон DC, армията на САЩ потушава бонусния протест
    на ветераните от Първата световна война.

    1941-1945. - Втората световна война, военно-морските сили и
    армията на САЩ воюват с Япония, Италия и Германия в продължение
    на 3 години и извършват първата атомна бомбардировка над два
    японски града.

    1943 г. - Детройт, армията на САЩ потушава въстанието на
    чернокожите.

    1944 г. – Втората световна война: Извършена е шеста бомбардировка
    на София от британско-американската авиация.

    1946 г. - Иран, пред ядрената заплаха от страна на САЩ съветските
    войски напускат северната част на страната.

    1946 г. - Югославия, ядрена заплаха от страна на САЩ, в отговор
    на свалянето на американски самолет.

    1947 г. - Уругвай, разгръщане като заплаха на бомбардировачи с
    ядрени оръжия.

    1947-1949 г. - Гърция, операция на армията на САЩ в подкрепа на
    крайната десница в гражданската война.

    1948 г. - Германия, ядрена заплаха от страна на САЩ със
    стратегически бомбардировачи с ядрени оръжия в Берлин срещу СССР.

    1948-1949 г. - Китай, армията и морската пехота на САЩ евакуират
    американците преди победата на комунистите.

    1948-1954 г. - Филипините, ЦРУ провежда военна операция по време
    на бунта на Хук.

    1950 г. - Пуерто Рико, операция за потушаване на въстанието в Пон

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Херо Мусака

    21 0 Отговор
    Историята трябва да се помни !
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    НАРОД които не тачи ИСТОРИЯ НАСТОЯЩЕ МИНАЛО КУЛТУРА е обреченна ЗАБРАВА
  • 45 Аферим

    22 1 Отговор
    Сега "партньорите" ни сриват и без бомби, но доземи. Какъв ли паметник ще им вдигнем този път?!
  • 46 Пешо

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Херо":

    Евроатлантиците да четат и да учат историята ни! А не Пасито да вряка само.... войнолюбец и продажник.
  • 47 Milica

    14 0 Отговор
    ФАШИСТИ!
  • 48 чико

    11 0 Отговор
    Д Н Е С от цялата страна ТРЪГВАТ автобуси с ПОКЛОННИЦИ които ще ПОДНЕСАТ венци и цветя пред паметника на летците БОМБАРДИРАЛИ София на този ден . Срам нямат ли тези ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ които сътвориха тази ГЛУПОСТ .

    Коментиран от #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 смърт на САЩ !

    14 2 Отговор
    И ЗАЩО НЕ ПИШЕ НАЙ ВАЖНОТО, КОЛКО НЕВИННИ БЪЛГАРИ СА ЗАГИНАЛИ, МЪЖЕ , ЖЕНИ И ДЕЦА ??? НАД 50 ХИЛЯДИ СА ЗАГИНАЛИТЕ БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА!

    Коментиран от #51, #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами Хауптман Венгел?

    12 1 Отговор
    Защо нищо не казвате за немските летци на чело на Капитан Герхард Венгел, които бранят небето ни и свалят успешно 3 бомбардировача Б-24 Либертадор ?!?!
  • 54 Да припомним

    1 7 Отговор
    Бомбамрдировките на България са наказателна операция заради включването ни в активни военни действия против американските формации летящи към Румъния. България и тогава си е имала някакво Паси което ни е набутало във войната активно. Кой го е отнесъл статията дава да се разбере

    Коментиран от #56

  • 55 Бък

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "смърт на САЩ !":

    Ей,много даде.Статистиката казва,загиналите са 2500 и 2500 ранени.Не,че са малко,но много по малко от 50000 за които дрънкаш.
  • 56 Бончо

    1 7 Отговор

    До коментар #54 от "Да припомним":

    Така е.Оня юнак Димитър Списаревски е главн виновник за тежките бомбардировки от края на 1943г.
  • 57 Лозен

    0 10 Отговор
    Нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.
    И по вина на Димитър Списаревски,София бе превърната в руини.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Сър Пичук

    2 10 Отговор

    До коментар #48 от "чико":

    А ти поднасяш ли венци пред паметниците на "освободителите", бомбардирали Варна и Балчик, окупирали държавата ни през 1944г и избили без съд и присъда над 30 000 души?
  • 60 Виталия Винокурова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Xxx":

    Така е. Много малко хора обръщат внимание на съществени неща. Живея недалеч от лобното място на Списаревски. Ходила съм няколко пъти и винаги се смразявам, злокобно е.

    Коментиран от #64

  • 61 Иве

    0 4 Отговор
    Братскиот Американец тогаш бомбардираше еден окупатор.
  • 62 12345

    8 0 Отговор
    От 29.03.1941 г до 1944 г.през есента приключват бомбардировките над София, Софийско поле, Враца ,околностите от сащ/ввс/ и Англия/ВВС.Има ли още ,наивници които да не са прочели документите за Бомбардировките!?!?Убити о т сащ и Англия са хиляди,разрушена е цяла София, нападнат и разрушен е Българският Парламент.Софиянци,без дрехи ,храна без ничия помощ /а сега помагаме на Бандеровци, убивали през ВСВ,Евреи,Българи,Руснаци-дано виждате разликата/,бягат по селата.Моята майка с братовчедка от Ени Заара,отиват в София след бомбардировките и помагат в разкритите набързо кухни за поне едно ядене на ден.Какви са тези паметници за убийците американци и англичани/загива Списаревски след таран в американска крепост/,на които Александър Йорданов поднася цветя?!Той Българин ли е -НЕ!Покажете документите от Бомбарировките на Младото Поколение-да знае ,че сме имали Армия, че сме имали Истински Родолюбци.Сега какво имаме-напишете-няма войска, няма авиация, няма бойни кораби.Мислете!Четете документи с децата си и да бъдат БЪЛГАРИ!
  • 63 12345

    6 0 Отговор
    Покажете документите за бомбардировките от 29.03.1941 г. до 1944 есента от сащ и Англия.Покажете ги на Младото поколение.Направете предаване по Евроком за бомбардировкте.Търсете Истината!
  • 64 Витя

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Виталия Винокурова":

    Кажи къде е точно мястото,да отида да се из..кая там.

    Коментиран от #67

  • 65 САЩ

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    ...пак са "по-почтени" от техния съюзник СССР, който непрекъснато изпраща диверсанти и вербува маса шпиони.... докато накрая ни обявява с нищо непредизвикана ВОЙНА и ни окупира ...та до днес.
  • 66 Иван

    5 0 Отговор
    САЩ са вечните врагове на Европа и в частност на България. Свирепи, безжалостни, фрашкани с пари - омразни демони.
  • 67 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Витя":

    Е, трябва да те заведа. Няма как да го обясня, защото е в гора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове