27 Март, 2022 20:32 2 933 46

Николов: При строежа на „Балкански поток“ има достатъчно много нередности и необясними факти

  • министър-
  • енергетика-
  • балкански поток-
  • булгартрансгаз

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов

Николов: При строежа на „Балкански поток“ има достатъчно много нередности и необясними факти - 1
Снимка: БГНЕС

„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Мария Цънцарова в „Защо, господин министър?“ по БТВ.

По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ „има достатъчно много нередности и необясними факти. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция“.

„Това е, така меко казано, прекрасно минало и наследство относно задлъжнялостта на една компания, която все още не може да изплати един интересен проект. Цената е платена - добра или лоша - много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти. Проблемът обаче остава и проблемът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик и той е „Газпром“. Също така гаранциите по изплащането, тоест ако не тече природен газ по тръбата и ако не се спазват добри отношения, също са издадени от компанията майка. Съответно начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България“, каза Николов.

Очакват се резултати от проверки в „Булгартрансгаз“

Енергийният министър коментира и информацията, че член на борда на „Булгартрансгаз“ е получил джип като подарък от фирмата, построила газопровода. Става въпрос за съпруга на пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която наскоро беше арестувана. Според него важен в случая е въпросът защо му е бил направен този подарък.

„От известно време се получават обвинения и спекулации относно политическа метла и така нататък. Лично аз няколко пъти казах, че смятам, че има достатъчно разумни хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре. Фактът, че дори конкретният човек, който цитирате, е в управителен орган на това дружество, мисля, че ясно показва дали е имало политическа метла или не. Но оттук нататък Българският енергиен холдинг разполага с достатъчно висок експертен потенциал да извърши конкретните проверки и да вземе съответните решения, когато е необходимо и след детайлна проверка“, заяви Николов.

Самият той не е предприел нищо в този случай, защото „мисля, че времето на единоначалието мина и се надявам да е така“, а и той като министър не може да предприеме законово стъпки за смяна в ръководството на „Булгартрансгаз“, защото те са в прерогативите на БЕХ и се одобряват от КЕВР.

„Електричеството за бизнеса в България е сред най-евтините в ЕС“

„Произведената електроенергия в България расте с чувствителен темп. Ако говорим за цените на електроенергията, в крайна сметка, за бита цените остават непроменени, а за бизнеса са на едни от най-ниските нива в Европейския съюз особено след изплатените компенсации“, категоричен е Николов.

„От дружествата от Български енергиен холдинг и от цялата енергийна система и от държавния бюджет с решение на Министерски съвет в края на предходната година ще бъдат изплатени компенсации в размер на над 4,100 млрд. лева. Тоест с думи прости за 5 месеца - 4 милиарда. Това е 3% от брутния вътрешен продукт обратно в икономиката. Ако някой може да направи аналогично сравнение с която и да е държава членка в Европейския съюз, която е компенсирала бизнеса си, индустрията, операторите, за да не повишават цените и така нататък с 3% от брутния вътрешен продукт, нека каже как са го направили“, каза енергийният министър.

„Няма основание за промяна на цената на тока за бита“

„Цената за бита остава регулирана и тя се решава от КЕВР. Съответно какво решение ще вземе КЕВР е абсолютно право на регулатора. Но няма причина да се очаква повишение на цената на тока за битовите потребители в България към момента“, каза енергийният министър.

За цената на газа

Цената на природният газ „зависи от динамиката на пазара. В рамките на пет дни цената се повиши от 70 до 350 евро“. В момента има известна успокоение на пазара, но каква цена ще бъде предложена за одобрение в КЕВР от 1 април, „ще го съобщи „Булгаргаз“, когато дойде конкретния момент, защото всеки ден цените се променят“.

„Цената на електроенергията и цената на природния газ в конкретика е пряко зависима от войната“, заяви Николов и не поиска да направи прогноза за нея, за да не „дава подвеждаща информация“.

Ще плащаме ли синьото гориво в рубли, както поиска Путин?

„Подобно искане официално не е постъпвал нито в „Булгаргаз“, нито в „Булгартрансгаз“ към момента, нито в Министерство на енергетиката, нито в Български енергиен холдинг“, каза Николов.

„Ако въпросът е дали при потенциален проблем има риск мениджмънт план, който да реши този проблем, отговорът е „да“ и винаги ще се работи по такъв, когато президентът на Русия. Има подобно изказване. Съвсем логично е да се търсят решения в тази посока“, заяви Николов, но отбеляза, че това не означава, че страната ни ще плаща с руска валута за синьото гориво.

Ако ЕС вземе решение да не се плаща газа с рубли, „България е част от Европа, след като се наложат определени санкции и след като е взето колективно решение, естествено, че България ще спазва това колективно решение“, каза енергийният министър.

Ако Русия спре кранчето на природния газ, какво правим?

„Имаме конкретни разговори с контрагенти, които са по втечнен газ. Продължават разговорите с всички възможни контрагенти от Египет, от Либия от щатите и в следващата седмица имам две срещи по тази тема с контрагенти, с които обсъждаме капацитети в Гърция в Турция за междусистемна свързаност“, каза Николов.

Енергийният министър обаче отбеляза, че това не са решения, които биха могли да влязат в сила от утре, ако спрат доставките от „Газпром“.

„Ако това бяха решения, които можеха да се случат от утре, Европа отдавна щеше да е спряла доставките на руски газ към Европа“, каза Николов.

„Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори. След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани. В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори“, каза енергийният министър.

По думите му е можело вече да бъде увеличен капацитета на хранилището в Чирен, но чак сега се правят постъпки за това.

Ще има ли нов договор с Русия за газа или ЕС ще преговаря за всички членки?

Според енергийния министър вицепремиерът Асен Василев е имал предвид със своето изказване за договора с „Газпром“, че „в тази обстановка, тоест по време на война“, не могат да се провеждат преговори с Русия.

Дали Европа ще преговаря от наше име, „това е една от възможностите и естествено, че когато говорим за природен газ обемите са най ключовото нещо, което влияе върху цената. Когато се преговаря от името на целия Европейски съюз, съответно, когато обема е значително по-голям и постигнатата цена ще е много по-добра. Това зависи от решение на Европейския съюз“, смята Николов.

А що се отнася до цената, която ще плащат държавите членки и дали тя ще е еднаква, „това все още предстои да се обсъжда, но според мен следва да бъдат взети под внимание доста специфики. Не трябва да се забравя, че България е с най-ниска покупателна способност в целия Европейски съюз. Съответно при възможност България да продължи да получава природен газ на доста по-добра цена, мисля, че трябва да има право да се възползва от това нещо“, каза Николов.

„Когато се обсъждат подобни идеи, първото нещо, което направихме и България е инициатор на тези дискусии е да се покаже инфраструктурата и възможностите за диверсификация. Така че се надявам и мисля, че всички детайли ще бъдат взети под внимание“, каза енергийният министър.

Проверка и за ПАВЕЦ „Чаира“

Аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ не застрашава националната сигурност, но ако централата е работела, цената на електричеството у нас е щяла да бъде по-ниска с няколко процента, каза енергийният министър.

Според него има много въпроси около извършеният ремонт на генератора на ПАВЕЦ „Чаира“.

„Първо, много странно е избран подизпълнител. Второ, защо не присъства компания с най дълбока експертиза? Трето, нивото на експертиза на подизпълнителите. До ден днешен проджект мениджърът на конкретния огромен ремонт, който се случва, не е в България, а във Виена“, коментира Николов.

„Съвсем случайно конкретната компания, която има най-дълбока експертиза, тъй като когато построиш нещо, знаеш как си го правил и съответно може да извърши рехабилитация по най-професионалния начин, конкретната компания, за съжаление, не присъства в тази процедура и остава въпросът защо“, каза енергийният министър.

„Там има европейски средства, събира се информация и ще бъде решено къде да бъде предоставена“, заяви Николов в отговор на въпроса дали ще сезира за случая Европейската прокуратура.

Енергийният министър се обяви за строежа на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ вместо реализацията на АЕЦ „Белене“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епа взривете го

    13 2 Отговор
    кат не ви кефи
  • 2 питам

    26 8 Отговор
    А защо не ги наритахте и защо не ги дадохте на прокурор .До кога ще спите .Нали обещахте война на корупцията !1

    Коментиран от #31

  • 3 Сделано в СССР

    22 18 Отговор
    Това не са нередности. Това е путлерски рекет, московско енергийно робство и политически слугинаж. Нарича се национално предателство!

    Коментиран от #40

  • 4 Лъжите за турския поток към Сърбия и

    14 12 Отговор
    Унгария са непростими. Както последните нагли лъжи на Митрофанова.
    Каква е истинската история? Стойчо Мошанов е изпратен от министър-председателят Иван Багрянов в Кайро като „англофил“ да търси споразумение с англичани и американци за окупирането на страната от западните съюзнически сили. От края на юли до началото на септември 1944 той шикалкави и забавя съвсем съзнателно сключването на мир. В това време Турция и Гърция вече са подписали съглашение със САЩ и Великобритания. Планът им е бил да навлязат през Турция и Гърция, да окупират страната ни и да срещнат съветската армия на Дунав. Виждате, че всички глупости за евентуална атака на Турция и Гърция към нас са само тъпа болшевишка пропаганда. На своя глава Мошанов забавя и не подписва споразумение, докато на 5 септември СССР обявява война на България. Националният предател Мошанов се среща в Истанбул със съветския посланик, а по-късно и с шефа на съюзното командване ген. Яковлев за да осребри предателството си, но не успява. След 9 септември е интерниран в Търговище, после на два пъти е съден от „народната власт“ и лежи 12 години по затвори. Мошанов е предател, който обрече страната ни на властта на руските болшевики. Сега щяхме да сме поне като Гърция ! Четете др. петоколонници, ама не четете, а само лапате опорки ! Толкова ви е пипето !

    Коментиран от #41

  • 5 Запознат

    12 4 Отговор
    Доста меко изказване за явен грабеж , Николов....съпостави го с IGB, цената е шест (6)пъти по висока ...а строителя на IGB , ще спечели поне 30 %, ....Николов 1 000 000 000 Евро са в ено +прсе, гроп, дпс, вмро (димитроф-ревизиора и каракач)
  • 6 Последния Софиянец

    12 12 Отговор
    Необясним факт .Преди две години когато Тиквата ми затвори заведението заради Ковида ми изчезна котаракът.И днес се прибра в заведението.Не мога да повярвам на очите си.
  • 7 Дано

    18 3 Отговор
    съберете достатъчно и неопровержими доказателства и виновниците да си понесат последствията! Време е всеки който ощетява държавата и всички нас, да започне да си носи отговорността!
  • 8 Да си кажем Истината

    16 4 Отговор
    Цялата ни държавица е една Пародия на Нередностти!.!
  • 9 Абсурдистан

    18 1 Отговор
    ОК, съберете доказателства, но не от типа "Рашков", които обикновено се изчерпват с "Черепа каза...".
  • 10 Варна

    22 4 Отговор
    Гледах го тоя тази вечер...- Еб@ти парашутиста!
    Вече ми омръзна да гледам във властта хора с малко или никакъв опит, които единственото, което правят е да демонстрират самочувствие.
    До кога ще я караме така? - Разкарахме ония със зайчарника, дойдоха други подобни ...

    Коментиран от #18

  • 11 РЕАЛИСТ

    12 4 Отговор
    Като има нередности, ти къде беше не момченце. Като беше Бойко на власт ти трепериха шушоните дума да кажеш, а сега голям смелчага се извъди. Всички мисирки и измислени специалисти пляскахте и възхвалявайте гения от Банкя, а сега поборници се извъдихте.
  • 12 Истината

    18 7 Отговор
    Балкански поток обслужва единствено руския интерес и ако Борисов трябва да бъде съден за нещо, то е именно за това,че тегли 3.5 милиарда за са угоди на Путин а 12 години не намери време и пари за да направи интерконектора до Гърция. Но докато Радев е на власт я БСП и Костя Копейкин са някакви фактори в политиката всички разследвания за проекта ще се хвърлят в кошчето.

    Коментиран от #25

  • 13 Грабежа на века

    12 7 Отговор
    Благодарение на Борисов, бяха харизани 13 милиарда евро на Путин по руски енергийни проекти. Грабежът КТБ - 4.5 милиарда, изглежда като розова приказка.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абидал

    14 4 Отговор
    Има много грешки ,но най голямата грешка сте вие защото още нищо не сте построили
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 емигрант

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Ти от кои си бе, да не би да си от ТРИТЕ ГЛАВНИ БУКВИ на ОПГ-то ви там до Черния гьол ? Като ти е омръзнало да гледаш хора с малко опит, тогава гушни ония при вас с големия опит които ви обработват отзад, отпред както искат и когато искат ! Защо ме скимтиш против трибуквената ви шайка, а тук ? Страх ли имаш, или си черковна мишка ?

    Коментиран от #19

  • 19 Варна

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "емигрант":

    Не знам какво мучиш? - И в твой интерес е онези, които влизат във властта да имат опит, а не да са гастрольори. - Щото този е гастрольор!

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Един не-трол

    6 11 Отговор
    Абе галеник вие първи до Триград не можете да оправите 4ти месец, този газопровод го направи Бойко за малко над година и тези тръби са БЪЛГАРСКА собственост. И успя да го прекара да стане за разлика от северен поток 2, който още не могат да го пуснат. По него може да тече всякаква газ и вече е резервиран 90% от капацитета му за 20 години. След тези санкции и настроения срещу руснаците колко газ ще има транзит към Русия? Стига сте повтаряли неща, които сте прочели, но не ви стига акъла да осмислите.

    Коментиран от #30

  • 21 pepy

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    "... колко ни ощети Борисов за сметка на Русия, Турция и Сърбия..."

    Да, обаче "слънцето" колко много му се радва... Пък и "Пътната карта" май още се търси...

    Коментиран от #26

  • 22 Пламен

    10 2 Отговор
    Няма балкански поток.
    Има руско турски поток, пълно шкафче на толупа и 3,5 милиарда откраднати от нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оставка

    4 2 Отговор
    Този е самовлюбен и много злобен
  • 25 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Името в Турски поток. Това бе подарък на САЩ и Европа към Турция. Вместо да бе Южен поток и да минава през България , те предпочетоха Турция. Стига се ревали. Турция е пи важна за тях от България и им го подариха.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Злати

    4 4 Отговор
    Като го гледам, ако Овчаров му бие един шамар, друга песен ще запее, че и на два гласа :)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не мога да вдяна

    2 2 Отговор
    Какви са тия разсъждения за какво бил даден джипа на мъжа на Севда? Абе тия хора колиха и бесеха на всяко ниво в БГ, превърнаха ни безгласни индивиди. Разпарчелосаха държавата ние за някакъв джип ще се питаме.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 безпартиен

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    Няма и да могат да ги наритат,осъдят просто защото са си "вързали гащите" тези преди тях!Няма как да осъдиш колектив защото вината е персонална,а тези тарикати и всички преди тях са "прекарвали" едно или друго корупционно решение за гласуване в колективен орган на управление-МС,НС,ОбС!!!!!!Всеки виновен министър или депутат предложил такова решение само е "изпълнявал" и може да спи спокойно с пачки и кюлчета!
  • 32 Празно говорене

    2 3 Отговор
    Новите управляващи,трябва вече да си дават сметка,какво е да ти" дишат във врата" .То не бе Байдън,то не бе някой от ЕС,от НАТО и т.н.И нашите,начело с Кирил Петков само КОЗИРУВАТ,образно казано.Ами Борисов добре,че построи "Балкански потак",та поне НАЕМ да вземаме.От САЩ забраниха Южен поток,точно както забраняват Северен поток 2.Използва се направената инфраструктура.Какво сега се правят на интересни и говорят глупости.Тези засега НИЩО,амаНИЩО не правят.Само дърдорят.Интерконекторът с ГЪРЦИЯ само се довършва.Гърците не бяха си свършили работата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ама

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Един нечовек":

    Ти да не мислиш,че само кран е нужен.Борисов направи всички процедури.Ти до супермаркета да идеш си правиш списък,искаш днес да решат и утре готово То лесно да търсиш кусури на нещо направено.Ама хайде тези да направят нещо,па тогава да се "бият в гърдите "колко са велики.
  • 35 Корупция

    8 1 Отговор
    Е нали щяхте да сте нулево толерантни към корупцията. Да, ама не!
    Другите джипове на кой са дадени, чакам отговорна?
    Малинов е взел един, станаха два. На г-жа Малинова един, стакаха три. Министърът, карал ли е четвъртия джип?
    Просто питам, не, че не го знаят всички.

    Коментиран от #36

  • 36 селтак

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Корупция":

    Ми кака Кури с кво се вози?

    Коментиран от #44

  • 37 Малко за Балкански поток

    4 6 Отговор
    Капацитет на входа от Турция за България 19 милиарда; капацитет на изхода на България за Събия Унгария и Австрия14 милиарда; за България остава капацитет 5 милиарда по тръбите.Подписани 20 годишни договори за транзит на газ за Сърбия и Унгария като за 2 години са предплатени 800 милиона; общо за изграждането на Балкански поток са платени 2,5 милиарда от държавното дружество "Булгартрансгаз" чрез заем т.е. около 1/3 от парите са изплатени с таксите за транзит платени от Сърбия и Унгария само за 2 години.Така че другаря Николов лъже че няма кой да получава газ по тръбите.Даже да се откажем от руски газ по свободния капацитет на тръбата ще върви газ за България от където договорим а руски газ ще минава транзит за Сърбия и Унгария които не се отказват от 20 годишните си договори сключени на цена 150 долара (в момента ние купуваме на цена както за Европейските хъбове около 1200 долара).Интереса за който говори другаря Николов за България е че БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА притежава ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ тръбопровод който ще използва минимум 50 години и който след 4-6 години ще бъде изплатен и то не от държавата а от търговско дружество. Тръбите след тези 6 години дори на скраб да ги продадат пак ще са на печалба.Моля те г-н МИНИСТЪР бъди малко по подготвен по честен по обективен защото рано или късно и вас някой ще разкарва по СЪД ПРОКУРАТУРА МВР.

    Коментиран от #43

  • 38 Otoplitel

    2 3 Отговор
    Ако правите само словоблудство без факти и документи.Ако не можете да контролирате безаварийната и ремонтна дейност на ЕС е нормално да си ходите.
  • 39 Иван Марков

    2 1 Отговор
    Няма балкански поток , това е турски поток , нашия бивш премиер го прекръсти по български .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пенев

    1 1 Отговор
    Идиотите крещяха, че турския поток ще мине през Гърция и ще останем без транзитни такси.
    Сега същите оплюват построеното. Като врътнат кранчето на транзита през Украйна, как ще хейтите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове