28 Март, 2022 16:51 3 085 56

Махат академичния език от учебното съдържание

  • език-
  • учебници-
  • мон

Министерството на образованието е институцията

Махат академичния език от учебното съдържание - 1
Снимка: БГНЕС

Образователният министър Николай Денков е подел инициатива за премахване на академичния език от учебното съдържание. Предстои обсъждане на идеята, като целта е знанията, които придобиват учениците, да бъдат практически ориентирани.
Сред основните проблеми, на които се търси решение, са намаляване на обема на учебния материал, намиране на достатъчно време за преговори, както и развитие на личностните умения.

Според Кина Андреева, главен редактор в едно от най-големите издателства за учебна литература и помагала у нас:

"Ние сме изпълнителят, а Министерството на образованието е институцията, която задава съдържанието на учебника и какви умения и какви компетентности децата трябва да придобият в резултат на тази учебна програма, така че аз мога само да приветствам нещо такова, защото през годините, когато се обсъждаха и сега действащите програми, ние многократно сме писали становища до министерството относно това, че програмите са много претрупани, че по някои предмети бяха извършени козметични промени, че има несъответствие по учебните предмети, различни за един и същи клас между учебните програми, но никога тези наши бележки не са били вземани предвид".

"Искам много ясно да подчертая, че това е един много дълъг процес и се надявам, че ако искаме един такъв преглед да е ефикасен и да даде добър резултат, може да се извърши за по-малко от две години, защото е много важно ако искаме да направим наистина нещо добро за нашите деца, да се проучи и опита на водещите държави в областта на образованието. Да се види в тези държави, които имат най-високи резултати на Международното изследване PISA как са сформирани учебните програми, защото в много държави учебните програми са само рамкови и в края на всеки клас детето трябва да придобива умения и компетентност и това се проверява, докато при нас програмите са образно казано и със запетайката, до такива детайли са разписани", добави Кина Андреева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадир

    67 4 Отговор
    Оглупяваме бавно....
  • 2 Сандо

    63 11 Отговор
    Направо махнете българския език,че и без друго на някои им е много труден.Пък и някакси е по евроатлантически!
  • 3 Развийте си личните умения

    50 4 Отговор
    Ръчна количка, метла, боравене с т. хартия, за да сте готови да работите на запад! По"умните" ще станат шофьори, а най-"умните" ще борят на запада един каки по 130 и нагоре кила, щото никой не ги бори!

    Коментиран от #53

  • 4 АнтиМръсник

    57 6 Отговор
    Министърчето на хамерика за чалагрия работи против образованието с цел да се произвеждат единствено лесноманипулируеми олиго.френи!
  • 5 Гост

    62 2 Отговор
    Направо им преподавайте с картинки от букварчетата. Това е показател за заъпяването на нацията ни. Не си мислете, че никой няма да разбере това падение.
  • 6 Гласове от зайчарника в Банкя

    52 3 Отговор
    Правилно трее се обяснява на фолк език " Аз съм прост, вие сте прости и затова се разбираме"! Так след години, всеки който може да напише "мама" получава висше, а за "тати" докторантура!
  • 7 Калмук

    51 1 Отговор
    Само не разбрах как т.нар. "академичен език" е пречка за придобиване на практически знания и умения ?!?!?!? ... Или това е поредната глупост на този министър, за когото 15 септември като начало на учебната година е много голям проблем цялото образование.

    Коментиран от #10

  • 8 Димов

    59 2 Отговор
    Хората се стремят към обогатяване на речника и езика си, а ние ще го обедняваме насила. По коя евроатлантическа програма е това?

    Коментиран от #9, #13

  • 9 така така

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    по евро-атлантическата програма на ЕС. Нали искате в ЕС?? сега защо ревете?

    Коментиран от #14

  • 10 Радио Козяк

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калмук":

    Не не правилно си разбрал, повелята е нивото да се сведе до средностатистическо американско, като американец, който подкрепя Украйна, но не знае, къде се намира! "Прост народ слаба държава", това е нашата цел!

    Коментиран от #54

  • 11 да бе

    2 34 Отговор
    това се прави заради русофилите и да могат по-лесно да разбират и простите неща

    Коментиран от #22, #55

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уточнител

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Капитус тъпикус.
  • 14 Димов

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "така така":

    Искахме в ЕС, а се оказахме в на ЕС....... задният вход. Нямаме достатъчно акъл да се опазим от "приятели".
  • 15 нашия

    29 1 Отговор
    Доколкото се разбира от статията какво са замислили...ясно е ,че децата ще учат все по-- малко и по-малко и ще получават знания които да помагат на "биороботчетата" да се ориентират около себе си без да им се налага да мислят ...те стовете на PISA са умопомрачителни...бобъра министър е поредния разбивач на образователната ни система /каквото е останало от нея/....щели сме да търсим "челния" опит на "водещите" страни....а тези страни само преди 3о год. идваха гледаха и си записваха как стават нещата в обраозанието...от прилагането на техния "опит" сега сме в това положение....

    Коментиран от #56

  • 16 Аз пък

    36 2 Отговор
    Предлагам на този фалшив соросов "академик" да му бъдат отнети всички научни титли!
  • 17 ира

    26 1 Отговор
    Но най-важното е да остане обидата с която се замерват от сутрин до вечер политици, граждани на улицата, български мислители и анализатори, а именно "подлога". Медицински терминн, за лежащо болни, незаобиколим напоследък, когато изказваш мнение
  • 18 Европа

    4 25 Отговор
    А дано, че глупостите с които пълнеха главите на децата ми идваха в повече
  • 19 кир Ливанчо

    25 0 Отговор
    То убаво, ако ме разбира какво искам да му кажем, гусин Министъро, ама ако не пишат академично на учениците, те как ще свикнат с този стил на изразяване. Освен това и сега учебниците не са много научно написани, а стилът е по-скоро научно популярен. И поне да осигурят добри часове и условия за практика, ако целят повишаване на практическите познания, а не да променят "езика" в учебниците. Иначе, ще постигнат опростяване или дори опростачване на образованието. Без терминология и тн.
  • 20 Радио Козяк

    32 1 Отговор
    Трябва да сведем образованието на харвардско ниво за пример просто Киро!
  • 21 Даскалова

    16 2 Отговор
    Само не разбирам как ще стане това?!
    За колко време се променят програми , учебно съдържание и учебници?Къде беше министерството,когато се одобряваха новите програми и учебници по закона,приет от ГЕРБ през 2015 г.?Тогава учителите сигнализираха за проблема.Има авторски колективи,които не стават да пишат учебници за средните училища.
    Отново прах в очите.

    Коментиран от #26

  • 22 Инсект

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "да бе":

    Никой няма проблем да те разбере!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Голем смех

    24 0 Отговор
    освен да форматират децата друга цел т.нар. образование няма. на времето учехме по 10-11 години и ставахме хора. сега ги задъкжават да почнат на 4 и да учат до 18 и пак на нищо не ги учат. стига ви да погледнете един т.нар. учебник за да се убедите...

    Коментиран от #28

  • 25 Орел

    18 1 Отговор
    Да махнат езика въобще. Само с картинки!
  • 26 Гост

    2 10 Отговор

    До коментар #21 от "Даскалова":

    За писането на учебници си има организации с неправителствена дейност, които са готови да помогнат.
  • 27 Коко

    21 4 Отговор
    Издателствата за учебници за държавните училища трябва да са държавни. Частни издателства може да има за частните училища.
    Най-високи интелектуални резултати във всички области на знанието имат учениците от Израел. Там учат математика, физика, химия, биология по старите учебници от СССР. Направете справка. Учебниците в България се сменят на всеки три години, защото така се избягва повторната им употреба, което води до намаляване печалбата на издателствата. Премахнете частните издателства за учебници, направете едно държавно издателство и учебната програма ще се нормализира. Но, както казват американците, нямате топки за това.

    Коментиран от #32

  • 28 Димов

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Голем смех":

    Гледах учебник за трети клас. Снимали натъкмена чорбаджийска къща, от Копривщица и питат децата: Като какви, мислите, че са се чувствали хората, живяли в тези къщи, по него време? Е, бива ли по-нагла подлост, питам?
  • 29 4245

    11 6 Отговор
    Закриване на почти всички филиали и измислени университети, въвеждане на ценз за отраслови длъжности, не може доктор да работи като на длъжност строител, адвокат на длъжност за инженер, а обратното да не е допустимо, а да не гговорим и колко измислени специалности има просто висшето образование в Българя е компроментирано и без стойност
  • 30 O'Polo

    3 15 Отговор
    Това е една от най-добрите новини, за българското образование! Въпреки че всяка средностатистическа лелка, която трудно съставя изречение, състоящо се от повече от две прости, най-вероятно ще осъди министерството в некомпетентност, това е крачка напред за образователната система. По този начин материалите на учебните заведения ще се доближат до западните такива.
    П.с. На невярващите мога да предложа да направят "простичко" сравнение между учебниците по теория на инвестиционния портфейл на Хари Марковиц и П. Орешарски ;)
  • 31 В ход е

    16 1 Отговор
    Прогресивен процес на профанизация - както на обществото, така и на образованието в крайна сметка.
  • 32 3787

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Коко":

    всички са в играта и са навързани във всевъзможни комисионерски схеми и търговия с влияние за това не правят това което хората очакват от тях, със здравната каса, частните и държавни болници е същото - трябва да се разделят стълбовете на осигуровка и всеки клиент сам да реши къде да се осигурява, а докторите да могат да избират за частна болница ли ще работят или за държавна но за двете да не могат.
  • 33 Читател на факти

    18 0 Отговор
    Махнете и официалния глупаци всичко доунищожете и после пишете на ко прайм,даге,майна, на банкалииски еле че требуа да учим,и тн.
  • 34 плевен

    11 5 Отговор
    Защо се пЕните? Такава е тенденцията в щатите и Европа, така постъпва министърът.Нищо няма да промените.
    Който иска да спаси детето си от глъмотията на Запада, трябва сам да се захване с образованието му. Минимум по два часа на ден да се работи с него по базовите предмети. Минимум по пет часа в неделя.
    Това е къртовска работа, но от вас зависи какво ще излезе от детето ви. Не разчитайте на учителите.
  • 35 Стефан Петров

    7 10 Отговор
    Днес прегледах учебника по български за 7-ми клас. От доста уроци нищо не разбрах. Пълно е с излишни теми, при това обяснени много сложно. Децата ще намразят не само българския език, но и нашата литература. За седми клас "Опълченците на Шипка" се учи с думите, използвани някога от Иван Вазов, които в болшинството си са архаизми и неразбираеми от днешните деца.

    Коментиран от #36, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТRIF

    12 3 Отговор
    Господин Министър,

    Искам да ти напиша нещо по - академично да не го разберат редакторите щото ще го изтрият.
    Ама ти нали си с академично мислене предполагам ще се сетиш.
  • 38 абе ха ха Хо

    17 1 Отговор
    Значи според образУвателният министър Николай Денков вече училището няма да произвеждаме учени хора а само бачкатори.Да вземе да си скъса дисертацията и да се откаже от титлата професор защото вече от тях няма да има никакъв смисъл.
  • 39 КАТО НЯМА ДА УЧИМ НА АКАДЕМИЧЕН ЕЗИК

    15 1 Отговор
    НА КАРУЦАРСКИ ЛИ САМО ЩЕ УЧИМ ?
  • 40 ТRIF

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "Стефан Петров":

    И аз съм учил това и други стихотворения преди половин век. И аз не разбирах някои думи тогава, но учителката ни ги обясни та сега ги знам. Има и речници а и пояснения в учебника на някои от тях. Това не е проблем. А стихотворенията трябва да се учат. И то в оригинал. Това е и богатство на речта. Това се отнася за всеки език вкючитено и за българския.
  • 41 Гост

    9 5 Отговор
    А шльокавицата няма ли да стане официална, че дан се мъчат дицата? ;)
  • 42 боко

    11 0 Отговор
    Проверявай пр----- и крадливи директори които получават по 2-3000лв.заплата,а резултат 2,5
  • 43 Сандо

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Aферим машхалаа оланкоолу академик":

    Първото министерство,превзето напълно от соросоидите,беше просветното.И изобщо не си мислете,че отн министъра зависи нещо,той е само лице за пред хората.Впрочем това беше направено във всички соцстрани,вкл. и в Русия;а Путин все още не е събрал смелост да направи каквито и да е реформи в образованието и руснаците вече берат отровните плодове.За нас е по-добре изобщо да не споменаваме.
  • 44 Мюмюн

    5 2 Отговор
    Туй е харабия щот требе да са вкара вав университетити кулежити гимназиити началнуту школу децкити градини и вав забавачницити ромскиа язик. У балгариата живеят барем пулувин милион мургави и те хал хабер си нямат ут тоз пуст аукадемичен язик аку даскала кажи на ученицити: кажете ми, моля-какво е това екзистенциалност?! те ша гу зяпат кат утървани. Но аку им кажи: шшш,ей-тарикати, я кажети ко е туй......виднага пуне пет лапета ша дигнат ръка.
  • 45 Борислав

    7 1 Отговор
    Вече ще се знае от четвърти клас,този ще бъде стругар,другия пъдар..трети дървар..и т.н, без импровизации!
  • 46 Дермидон

    7 0 Отговор
    Ще произвеждаме кретени. Не мислят, не говорят, само пасат кравите на краварите и са щастливи.
  • 47 asd

    4 0 Отговор
    Дайте пример за академичен език в учебниците!

    Коментиран от #50

  • 48 Отвратен

    4 0 Отговор
    Така, така ... ясно е, че трябва да се демонстрира АКТИВНОСТ, много дейност, много ... каквото и да е!
    Да се чудиш на тези академични умове ... но, май нямат друга работа!
  • 49 asd

    3 0 Отговор
    И не всеки урок може да бъде за знания с практическа насоченост. В 8-ми клас учихме атомна и ядрена физика, но още не съм станала оператор в ядрена централа.
  • 50 Мюмюн

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "asd":

    Готово ва, аретлик....чити сига: чобанинът Сабри са прибра у кащята си след пуредниа тежак и изнуритилен ден да тича след пощакрелити ут жега уфци и разни други хайвани, а на вратата гу пусрешна негувата жина - Кадрие,кояту му са развика щом гу зярна:каде ходиш бе, мис.ки.нин такав, цял ден та чакам да донесеш млеко за чаветата, а ти се размутаваш из къра кат свински чи.р.ва! Я яла тука да ти бия идна тучилка пу чу.ту.ра.та дет акъл няма за пет пари у нея! Сига акадимичну сащиа текст: операторът на животинска единица-овчарят Свилен, се прибра благополучно в неговата, изградена с много страст и желание, малка спретната къщурка, в която живееше неговото голямо и сплотено семейство. На прага на вратата го очакваше неговата добра и усмихната съпруга-Калина. Тя се доближи до него и го прегърна, питайки го как му е минал работния ден.Свилен я погледна със своите кротки кафяви зъркели....опа-очи, и попита:Дарлинг, какво си сготвила тази вечер? Калина се усмихна загадъчно и показа с ръка наредената маса, а на нея имаше.....туй:ракиа, мизета, кукоши тратки, имам имамбаялдъ, пилаф, супа мупа, филета милета, мясо ут кот са сетиш, дондурма и сичку там как си требе. Отнякъде се появиха шест деца-четири момчета и две момичета, които като видяха какво има на масата, се развикаха....кат утървани: юруш на манджата! Ето тува са два различни стила язик-сига вдяна ли ве, аркадаш?!

    Коментиран от #52

  • 51 Мисля

    2 0 Отговор
    Си че основният проблем си ти в образованието и тъкива като теб дето го осакатиха,и за съжаление продължават.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Нивото на образование

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Развийте си личните умения":

    спада необратимо от 30 години насам! Трагедия е! Учителите... нямат нищо общо с учителите от моето време (примерно) и изобщо не ги усещам като будители. Разбира се, има изключения, но нали само на изключенията не може да се разчита за поколения образовани деца. Казвам това съвсем отговорно, защото с моя помощ по математик много познати ми деца, станаха отлични математици. Не съм учител, а инженер. По мое мнение би трябвало това да свърши учителят! Та, много скептично гледам на всяко нововъведение, именно защото с годините резултатът е все по-плачевен.
  • 54 На същото мнение съм.

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Радио Козяк":

    Когато падна комунизма и наши технически кадри (от бившия соц лагер) заминаха за запада, се оказа... че са много по-можещи и с повече знания и умения, отколкото местните им кадри. Така че, сега с премахването на академичния език, вероятно все повече ще се доближим до нивото на гореспоменатите от мен местни. Но за информация: тогава от всичко се учеше по много, а не като сега: от малко по много малко.
  • 55 Абсолютно заклеймявам руската окупация

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "да бе":

    на Украйна! Но от този коментар личи, че списващият го няма хабер КАКВА бе образователната ни система преди 30 години. Партизанското й име бе "руската образователна система". Затова, някак си не ми се вързва мнението, че влошаването на образователната система има каквато и да е връзка с русофили или русофоби. Единствената връзка е с некадърни образователни кадри от министерства (години наред), до инспекторати и училища!
  • 56 Против съм зубърството!

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "нашия":

    Разсъждения, логика, връзки - това е нужно на децата. Мисля, че родители на учащи трябва сериозно да "поемат" инициативата и да се включат в корекциите на "академичния език". От гледна точка калпавото образование, разбирам донякъде родители които сами обучават децата си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове