Last news in Fakti

31 Март, 2022 09:53 1 839 38

Хотелиерите очакват тежък сезон

  • хотелиери-
  • тежък сезон

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите да не надхвърли 10 %

Хотелиерите очакват тежък сезон - 1
Снимка: NovaNews

Хотелиери и туроператори по южното Черноморие настояват държавата да се погрижи да получат нови финансови помощи, които да компенсират инфлацията и загубите следствие войната в Украйна, разказват от NovaNews.

"Ако сертификатът не отпадне, ще бъде смърт за туристическия сезон", увери Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов смята, че помощта за бежанците е крайно недостатъчна, туристическата таксата трябва да отпадне.

Предложението им към правителството е да се продължи мярката 60/40, за да могат да запазят персонала си. Така ще успеят да поддържат едно сравнително добро качество на предлаганите услуги и през сезона, който към момента се очаква да бъде труден.

Първите туристи в Слънчев бряг се очаква да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по южното Черноморие не са оптимисти, защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, за да оцелеят, тъй като много от клиентите им избирали съседни на България дестинации.

"В момента всички пазари са на „Стоп” с резервациите. Като преди конфликта с Украйна вървяха много добре ,бяха стигнали нивата на 2019, основно пазар Чехия. Тази година отново разчитаме на Чехия, Полша, Великобритания се завръщат като резервации, Израел също", обясни Деляна Цонева - председател на Регионална туристическа камара - Бургас.

Борис Минчев - мениджър на хотел, споделя, че за съжаление резервациите са спрели към този момент, поради военния конфликт между Русия и Украйна.
В този хотел ще залагат на гости от съседни на България страни. Всички обаче са категорични, че инфлацията им пречи да определят цени на пакетите, които предлагат на своите гости.

"Срещаме огромно затруднение във формирането на цените. Ние не знаем какво ще бъде положението и няма как да кажем сега и на хората си „ ама вижте сега, пригответе си там по някоя жълтичка ,за да бъде покупателната стойност нали уеднаквена", посочва Румен Мончев - член на УС на Съюз на собствениците – Слънчев бряг.

"С вдигане на цените на основни продукти, както се казва, всяка една доставка при нас пристига с нова, по-висока цена, което прави много трудно и невъзможно ценообразуването на крайния продукт", каза още Цонева.

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите да не надхвърли 10 %. Някои обаче не са оптимисти.

"Ръстът е между 20 е 30%. Това се влияе както от цените на горивата, електроенергията, но и на хранителните продукти", допълва Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността ваканционните пакети, платени на ранни записвания да бъдат актуализирани.

"Твърдо ценообразуване има и към момента, но всички сключени договори и договори, които предстоят да се сключат ще са клаузи за актуализация, анекси, ако тази ситуация продължи повече, отколкото би трябвало. За съжаление в момента ситуацията е такава, че разходите станаха европейски, а цените български", категоричен е Минчев.

Затова от бранша настояват за продължаване на помощта от държавата.
Деляна Цонева признава, че помощта наистина е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, защото наистина се очаква да бъде много труден, както и помощта от 35 евро на седалка, за да се стимулират полетите от другите държави.

Според Борис Минчев не само 60/40, но и помощта, която е за електроенергия и помощта за 60/40 за запазване на служителите.

Защото човешкият фактор е основен в туризма, припомнят хотелиерите


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    23 2 Отговор
    Няма да има сезон,глааад!😢🐵😢
  • 2 Грешка

    25 2 Отговор
    Сезон няма да има. Ще има фалити.
  • 3 ДП1

    22 1 Отговор
    Ама те туристи ли очакват?
  • 4 духайдуду

    33 0 Отговор
    Хотелиерите очакват тежък сезон,пенсионерите също.
  • 5 Грульо

    32 2 Отговор
    "настояват държавата да се погрижи да получат нови финансови помощи, които да компенсират инфлацията и загубите следствие войната в Украйна"

    Ама то тогаз на целия народ трябва да се дадат финансови помощи, не само на хотелиерите.
  • 6 Европа

    25 0 Отговор
    Предричам че цяло лято ще слугувате безплатно
  • 7 Пич

    27 1 Отговор
    Тези всяка година очакват тежък сезон , реват за помощи , надуват цените повече от Монте Карло , и крият всички печалби ! Защо не ги хващат + защото си плащат !!!
  • 8 Последния Софиянец

    13 5 Отговор
    Мините по морето са повече от туристите .
  • 9 адаша

    20 1 Отговор
    Какво излиза като заключение? Плащаш /примерно/ предварително 1000лв. за една седмица. На третия ден от престоя ти заявяват, че трябва да доплатиш още 300лв. Ако си против, те изхвърлят без да ти върнат разликата. Просто - наглост. И ако това е пазарна икономика- здраве му кажи!
  • 10 Това е България

    20 1 Отговор
    Тия от 25 години обвиняват всички фактори, но не и собствената си некадърност относно задържането на персонал и подобряване качеството си на продукта. Всяка година искат социалистически мерки за спасяване на сезона. Бях на ,,Слънчака’’ 2016 (с какъв акъл наистина не помня) в 4-звезден хотел за 4 дена. Веднъж не ни смениха кърпите в банята, трябваше два пъти да ходя да говоря с рецепционистката да ни дадат чисти такива. Около хотела инфраструктурата беше меко казано бейрутски пейзаж. Просто в 90% от случаите когато отидеш в БГ на почивка трябва да си нащрек какво получаваш насреща. Не виждам смисъл да наливат пари в черната дупка наречена туризъм. Пазара нали урегулирал, така съм чувал
  • 11 Българин

    17 1 Отговор
    Ако не беше трагично щеше да е много смешно....Но да ви кажа,малко ви е това, трябва да ви буренясат хотелите....Учете се от турските и гръцките хотелиери,ама на вас все някой ви е виновен, вместо да се погледнете в огледалото и да видите истинският виновник. Ама какво да очакваме от вас след като принудихте българина да почива в Гърция и Турция

    Коментиран от #24

  • 12 теодор

    17 0 Отговор
    Никой не ви е накарал насила.Ще позагубите и вие.То не може само с 300% печалба!!!
  • 13 Хотелиерите

    22 0 Отговор
    Щели да работят, за да оцелеят. Ми аз цял живот съм така и не се оплаквам.
  • 14 Глупости

    15 1 Отговор
    Хотелите ще са пълни с бежанци, а племето ще плаща по 40 лв на ден на бежанец!

    Коментиран от #36

  • 15 морски

    22 1 Отговор
    Писна ми от тия! Преди всяко лято ревът за помощи, есента се фукат колко бил добър сезона. На мен никой не ми дава помощи, не рева, мъча се , но оцелявам защото бачкам по 14 часа. Защо държавата трябва още да помага , след като ковида свърши ? От утре мерки -няма. А дали ще има туристи, зависи от самите туристи.
  • 16 Лост

    8 0 Отговор
    Как тежък. Вчера Румен Драганов каза, че ще са с 44%повече. Даже при равни 44% с два пъти, ама какво ли разбирам аз от математика.
  • 17 емигрант

    15 1 Отговор
    Ама какви финансови помощи бе, това да не ви е социализъм, не можеш да се справиш хлопваш кепенците и толкова, или си продаваш бизнеса, може и да го дадеш под наем и си търсиш работа в държавно предприятие ? Беше едно време при социализма държавата да си финансира нерентабилните сектори, това време мина, сега сте решили сами да сте си шефове, сами се справяйте, не може да просите днес пари от някой който не е делил с вас печалбата да ви помага и да ви спасява от фалит ! Фалитът влиза във бизнесът от денят в който започвате и това трябва да го знаете и вие го знаете, но сега се правите на ощипани и на просяци ! През времето на печалба защо не сте си направили сметка "антифалит" и да вкарвате там по някой лев за да не скимтите сега към държавата "давай пари", а тя не е длъжна да ви спасява ! Затваряйте и чакайте добри времена или продавайте и търсете работа !
  • 18 лелемале

    7 1 Отговор
    Като спрат да плащат и откажат да напуснат,кво праим.Путин ще е виновен
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тракиец

    12 0 Отговор
    Организираната престъпност наричаща себе си - хителиери да спре да реве. Номерата им вече 32 г са ясни и на уличните кучета
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чуйте

    18 0 Отговор
    И за нас е скъпо, ужасно скъпо, но нямаме никакви компенсации.Заради вас и лакомията се домъкнаха толкова бежанци по морето и рафтовете по магазините са празни.Само на вас свалят ДДС-то, само вас подпомагат 60/40, само на вас дават пари за бежанците.Ние обикновените граждани не сме длъжни да осигуряваме вашия бизнес.Теглете кредити.Ние как си плащаме сметките- теглим кредити.Ами фалирайте.
  • 23 ..........

    12 1 Отговор
    Телевизиите предлагат безброй кредитори, на всеки закъсал му отпускат суми каквито пожелае срещу лихва, както обикновения българин живее с кредити така и тези измамници в ресторантьорският и хотелиерският бизнес да се възползват, защо държавата да им помага с парите на честните българи, да не би да проси народа от държавата като е пред фалит, отива и тегли кредит, КАКВИ СА ТЕЗИ ТАРИКАТИ ЧЕ РЕВНАЛИ ЗА ПАРИ ? Всички сме равни, не може за едни да няма за други да има !
  • 24 Бакалов

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Не че защитавам някой но вземи се осведоми в Гърция и Турция какви помощи и преференции имат за туризма. Цялата държава печели от туристите не само хотелиерите. Работни места производители и търговци на храна алкохол консумативи транспорт местни малки бизнеси и тн. Като фалират хотелите следват и други фалити и това е ясно на всички.

    Коментиран от #26

  • 25 анонимен

    7 0 Отговор
    "...човешкият фактор е основен в туризма..." припомнят хотелиерите, а защо на този фактор плащахте данъци за половин работен ден, а ви работеше по 8-9-10 часа, защо на този фактор не плащахте достойни заплати, а се възползвахте от безработицата и му плащахте колкото да не умре от глад ? Сега със спестяванията от този РЕКЕТ си поддържайте бизнесът да не фалира, или го спестете като фалирате и си потърсите почтена работа която не можете да корумпирате !
  • 26 емигрант

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бакалов":

    А ти знаеш ли в Гърция и Турция какви високи данъци и осигуровки плащат хотелиерите и ресторантьорите там, знаеш ли, че всеки работен час над регламентираният се плаща като "екстра" няколко пъти увеличен на работникът от бизнесменът, знаеш ли, че там няма никой да ти работи цял ден и да го осигуриш на половин ден, знаеш ли там защо имат повече клиенти от по българските курорти, защото цените им са по- ниски и отношението на персоналите е на нужното културно ниво, там се печели от оборот, не от високи цени като в България, сега високите ви цени да плащат кризата !
  • 27 неизвестен

    5 0 Отговор
    пълни глупости....всяка година едно и също...и октомври броят пачките
  • 28 анонимен

    4 0 Отговор
    Най-големите измамници и химици ревнаха за пари ? А да не би кризата или народа да ви изгони клиентите бе, вие сами ги прокудихте с най-високите цени в Европа и с просташкото си отношение към клиентите, дори в отделни случаи и ги пребивахте, нали сте си всичките бандитчета прости от 90-те ! Ревнали за пари, ами вадете от сметките си по офшорките и се спасявайте или фалирайте, тази държава да не е мандра за шумкари ? Само сградите на хотелите ви ако ги продадете ще ви осигурят живота до края, а народа какво да продаде освен бедният си живот ? Айде въс нямате никакво право на просия, измамници тъпи !
  • 29 Здрасти

    6 0 Отговор
    Ай стига бе. Като продавахте Минералната вода за 5 лв. Тогава се правихте на приятно разсеяни. Колелото се върти. Ония отгоре не забравя
  • 30 Васил

    4 1 Отговор
    Нормално изгонихте Българите сега превърнахте морето във фекална област обградена с бетон.
  • 31 Тахумба

    3 0 Отговор
    Ами като искате помощ от държавата, продайте и акции и дялове по номинална стойност. Ама дали ще иска да ви ги купи!?
  • 32 Боли ме шнура

    4 0 Отговор
    Какви помощи бе, мерките за ковид отпадат, айде на свободния пазар, демек трябва да им се плаща щото много българи предпочитат Гърция, Турция и др. Бетонираха море и планини не останаха плажове, ако ги има са платени, и са им виновни неискащите туристи. Айде марш към фалит, ще останат можещите.

    Коментиран от #35

  • 33 Боли ме шнура

    2 0 Отговор
    Аз където е съм бил на хотел, за нощувка касова бележка не са ми дали, питат трябва ли ви фактура, като кажа не, айде приятен ден.
  • 34 Ани

    4 0 Отговор
    Ама има ли свободни хотели? Ако чехи, поляци и др. дето ги чакате знаят, че украинците са в хотелите естествено е да си оттеглят резервациите. Ама вие от лакомия отворихте и сега чакате държавата да ви оправи сезона.
  • 35 Успех

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Боли ме шнура":

    тази година с почивките в Гърция. Миналата седмица бях една седмица по работа. Цените спрямо миналото лято са направо в космоса. И това е по заведения и хотели далече от първа и втора линия на плажа. Като сметнах бензин ферибот хотел и вечеря...по евтино щеше да е отскача до Малдивите или Куба.
  • 36 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Докато плащат по 40лв на ден на бежанец на българските снуденти, които са на общежитие плащат по 10ст. И децата живеят в мизерия , а общежитията откакто са построени не са ремонтирани.
  • 37 турист

    1 0 Отговор
    затова пък в турция е по евтино от миналата година. на кой му трябва български курорт.
  • 38 местен жител

    0 0 Отговор
    сезон няма да има. в момента в приморско има над 2000 украинци. вчера пристигнаха още автобуси и в лозенец. кой иска да е в един хотел с тях. особено след като някои от тях може да разнасят бацилите от биолабораториите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол