Last news in Fakti

2 Април, 2022 21:00 1 717 32

Радев на ифтара за Рамазан: Не различията са проблем на човечеството, а разделението

  • ифтар-
  • румен радев-
  • мюсюлмани

Президентът отново призова за спиране на войната в Украйна и благодари на приелите бежанците у нас

Радев на ифтара за Рамазан: Не различията са проблем на човечеството, а разделението - 1
Снимка: БГНЕС

„Историята ясно е показала, че не различията са проблеми на човечеството, а разделението и омразата. Че войната не решава проблемите, а напротив - задълбочава ги, причинявайки разрушения, смърт и огромни страдания“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

„Искам да благодаря на посланиците на десетки държави от целия свят, че споделят тази свещена вечеря с нас и нека използваме този случай, за да осъдим заедно агресията и безумната братоубийствена война, която опустошава земите на север от нас. И да призовем заедно за нейното незабавно прекратяване“, каза държавният глава.

„Истинската победа не се печели с агресия и унищожение, а с мир и разбирателство. Искам да благодаря за сътрудничеството на главния мюфтия. Нека всички му пожелаем креопко здраве сили и мъдрост в отговорна та му мисия на духовен водач на мюсюлманската общност в България“, допълни Радев.

Държавният глава отново по традиция е домакин на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в България.

На събитието са поканени представители на традиционните вероизповедания в България и останалите религиозни общности в страната, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката.

„За мен е огромно удоволствие отново да бъда домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Правя го от уважение към традициите на мюсюлманите в нашата страна. Ифтар символизира добрата воля, доброто разбирателство и сътрудничеството между религиозните общности в Република България. Защото допринася за междурелигиозния и междуинституционалния диалог в обществото“, каза Радев.

„По силата на традициите идния месец е посветен на богоугодни дела на молитви и милосърдие, но избягване на излишества. Още повече в предизвикателни времена като днешните човек е призван да вникне в смисъла на духовната храна, на силата на добрата воля, на съпричастността и любовта и разбирателството между хората“, заяви държавния глава.

„Мъдрият български народ е изградил устойчива култура на толерантност между религиозните общности и днес продължава по същия път, завещан от нашите предшественици. Нашите сънародници го показват и днес в условията на тежка криза и неизвестност отворят домовете и сърцата си за хората, търсещи спасение от войната в Украйна“, каза президентът.

„Днес е първият ден на месец Рамазан в този ден ние сме на гости на уважаеми президент на България в тържествената вечеря ифтар. Още веднъж показахте, че сте президент на всички български граждани, без да ги разделяте на етническа и верска основа“, заяви в своето слово главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

„Днешната трапеза символизира сплотеността и единството на нацията. Рамазан е благословено време. В нашата традиция е посрещан с надежда. В Рамазан не бива да забравяме социално слабите и нуждаещите си тяхната съдба е изпитание и за тях и за богатите, които трябва да помагат“, каза главният мюфтия.

„Времената в които живеем са трудни трудностите могат да бъдат преодолени когато се споделят с ближния. В свещения Коран се казва, че след всяка трудност идва облекчение. Времената, в които живеем са трудни - на пандемия и войни, и се молим скоро да дойде облекчението. Днес нашата молба е за мир и разбирателство. Убеден съм, че омразата няма да вземе превес, защото тя е израз на слабост, а вярващите са силни хора“, допълни д-р Мустафа Хаджи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брао

    0 6 Отговор
    ....на .....ля на нацията !
  • 2 българин

    15 27 Отговор
    Президента е истинският политик ,който милее и работи за родината и народа , а другите са търчи-лъжи !!!!

    Коментиран от #21

  • 3 📌🇧🇬

    19 9 Отговор
    Радев, Крим е Руски. Радев Югоизточна България е Турска.
    Радев е Генерал от коя Армия?
    1.Руската Армия.
    2.Турската Армия.
    3.НАТО Армия.
    4.Българска Армия.

    Коментиран от #6, #7, #23

  • 4 Саша

    21 6 Отговор
    А ти си най-големият разидинител...
  • 5 КОЙ

    20 6 Отговор
    Не е възможно да съм толерантен с хора поддържащи етническа антиконституционна партия.
  • 6 Да,

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "📌🇧🇬":

    Този тр да се определи , че зе да играе мн курв чката
  • 7 Ма кой те е

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "📌🇧🇬":

    спрял ходи си в турця помаче.
  • 8 📌🇧🇬

    9 5 Отговор
    Радев скача в зададената посока и според тоягата, била тя Руска, Турска и т.н., да не изброявам сподвижните БСП, ДПС, Костадинов, АТАКА, ГЕРБ и т.н.,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Плешо, Плешо

    16 4 Отговор
    и ти продаде дупе на янките

    Коментиран от #16

  • 11 📌🇧🇬

    7 8 Отговор
    Помак е добра дума, по добри хора от Помаците в Родопите нема. 1968/1969 в Родопите покръстваха Турците, най доброто ми приятелче требваше да си избере име и от Наим да се кръсти с българско име. За това покръстване не се пише но 1968/1969 брутална година за хората с турски имена в Родопите.
    Забележка, Наим е псевдоним взет за случаят.
  • 12 Турчин

    8 15 Отговор
    браво Радев. Заедно сме по-силни.
  • 13 📌🇧🇬

    4 13 Отговор
    В Родопите помнят, като отидете там запитайте местните за покръстването 1968/1969 г.
  • 14 Тоя

    14 6 Отговор
    Тоя е един от тай-вредните хора за България и скоро доста хора ще го разберат.Пълен некадърниииик и лицемеррр.
  • 15 📌🇧🇬

    12 2 Отговор
    В Родопите за да няма скитници, навремето, Българската Армия се погрижи за бездомен Турчин, храна и подслон, само да не е на улицата.
    В Родопите чужди няма, българи, помаци, турци, всичко е едно но вярата различна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 страх го е

    11 3 Отговор
    Как гузно гледа.

    Коментиран от #19

  • 19 и има защо

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "страх го е":

    Вероятно се оглежда някой да не хвърли нещо тежко.
  • 20 Пешо

    10 4 Отговор
    Тоя почва да прилича на др. Живков… не е на добре това

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист

    8 2 Отговор
    Фатмак, колко ти плаща Божков за да му постелеш червения килим за връщане в България?! Не те ли е срам, предателски алчен БОК лук?!
  • 23 Димо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "📌🇧🇬":

    Е как Рундю си е пРеzидент
  • 24 Сръб и Чук

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    Правилно...
    Като нос и простотия го докарва.
    Тошо май-имаше повече дар слово от тоя гьон.
  • 25 А50

    9 1 Отговор
    Радеф, на умник се правиш, а такива кирчовци нacpa.
  • 26 Гост

    13 0 Отговор
    Като, човек обикалящ цяла България(работата ми е такава), смея да твърдя, че независимо от религията има Хора и Хора! Също така мога да кажа с ръка на сърцето(Аз съм християнин), че в много от случаите съм бил посрещан и изпращан само с добро от Мюсюлмани. Ако искате ме хранете, давайте минуси и т.н. Обикновенните, работещи хора, не таят нищо лошо лошо към нас! Всичките злини, вражди и омраза се насажда от определени политически кръгове. Това е моето мнение и не ангажирам никого с него, казвам го като, човек обиколил и имащ ПРИЯТЕЛИ в цяла България!
  • 27 !!!?

    0 0 Отговор
    Ифтар за Рамазан !!!?

  • 28 Един не-трол

    5 1 Отговор
    Ти да говориш за разделение е като Владимир Кузов да говори за педофилия. Нагъл до безобразие. Ей това е да нямаш срам и съвест
  • 29 тъжно но факт

    5 0 Отговор
    Този тип е вреден за обществото. Като дейност и като личен пример. Очевидно комунистите са търсели такива индивиди за да могат да спъват развитието на България. Иначе не е възможно да бъде обяснено как индивид с такива качества може да премине през всички стъпала на развитието. Това е видимо както за Русия, така и за САЩ. И по тази причина и едните и другите го ползват като трудовашка количка. От това страда България. Надявам се един ден да се осъзнае и да направи пълни самопризнания за вредителската си дейност.
  • 30 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    Църквата Света София в Истанбул, бившият Константинопол, проведе първите си молитви за Рамазана от 88 години насам, за да отбележи началото на ислямския месец на поста, след като през 2020 г.беше превърната в джамия.
  • 31 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    Поради пандемията от вируса Ухан, молитвите по време на Рамазана не са се състояли в Света София през 2021 г., Според доклад на андалуската Информационна агенция.

    Поради редица фактори, включително високи нива на ваксинация и относително нисък брой случаи и смъртни случаи, правителството реши да позволи на мюсюлманите да присъстват в Света София, за да отбележат началото на Рамазана, а молитвите ще се провеждат през целия месец.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове