Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:25 7 267 68

Радев: През 2019 г. правителството криеше реалната цена за изтребителите F-16

  • румен радев-
  • f-16-
  • изтребители

Очаквам правителството да вземе рационално решение за въздушния суверенитет на България, заяви президентът

Радев: През 2019 г. правителството криеше реалната цена за изтребителите F-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции за закупуването на още 8 самолета за изтребителната ни авиация, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна отбрана на алианса, където имаме ясни ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му България не бива да допуска провал в своите отбранителни способности, особено в настоящите критични времена.

В отговор на въпрос за предложението на САЩ за втори пакет от 8 самолета F-16 на стойност $1.673 млрд., държавният глава припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16, не заради качествата на самолета, които са безспорни, а заради начина, по който е бил сключен договорът от българската страна.

„Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.“ посочи президентът. Той припомни и решението на българското правителство тогава да ореже безобразно пакета от реални способности и оборудване и да го сведе до по-приемливите за обществото 2,1 млрд. лв., наред с уверенията, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. „Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв. Сега предложението отново е 3 млрд. лв. и няма как да бъде иначе“, подчерта държавният глава и уточни, че това е цената, за да разполага България с цялото оборудване за достигане до оперативна готовност.

„Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.“, подчерта президентът Румен Радев. По думите му страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за една година.

Държавният глава отново подчерта, че няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с 8 самолета и лъжат обществото онези, които твърдят, че България може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., когато се очаква да пристигнат първите 8 самолета. Президентът напомни, че ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи около 2030 г. „Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма“, каза още президентът Румен Радев. Затова, по думите му, е необходимо да бъдат разгледани всички възможни опции за гарантиране на въздушния суверенитет на България.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Далаверажии

    67 6 Отговор
    във всичко !

    Коментиран от #13

  • 2 Мустафата

    99 9 Отговор
    Бойко се откупи с първите Ф-16.
  • 3 днес

    98 25 Отговор
    Абе, пич, държавата се тресе в инфлация, ти за бойни самолети мислиш!!! На гол корем чифте пищове. Стига тази агресия - тези пари да се дадат на болни деца, а не да събираме пластмасови капачки.

    Коментиран от #5

  • 4 честен ционист

    41 21 Отговор
    Румбата, както изглежда и той се е бил намърдал в жълтата торбичка, без дори и да подозирате.

    Коментиран от #19

  • 5 вчера

    70 14 Отговор

    До коментар #3 от "днес":

    Ние вече ги дадохме парите, самолети не видяхме, сърди се на Тиквата! Къде беше тогава да питаш защо не са дадени за дечицата?

    Коментиран от #20

  • 6 Продажници мрънкачи

    52 17 Отговор
    Който няма пари да храни собствена армия ще храни турската.

    Коментиран от #29, #37

  • 7 ККК

    28 57 Отговор
    Абе фатмак ти къде беше през 2019 г. ?

    Коментиран от #8, #41

  • 8 Бастун

    59 5 Отговор

    До коментар #7 от "ККК":

    Наложи вето.
  • 9 Парадокс

    81 12 Отговор
    Радев искаше Грипен, Бойко поръча Чертежи, сега Бойковци реват къде са Ф-ките ?!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Няма държава

    71 16 Отговор
    Лицето Бойко Борисов ни набута с тези огромни пари, а за тях можеше да се развият бизнеси, индустрия, които да ни носят пари, а самолетите само гълтат такива! Лицето Бойко Методиев Борисов трябва да бъде разследвано и съдено за длъжностно престъпление в огромни размери!

    Коментиран от #23

  • 12 Манипулатор

    19 53 Отговор
    Таварищ Радеф Май ти беше човекът който саботираше по всякакъв начин покупката на Американски изтребители за сметка на Грипените за които даваше душа и сърце за тях и чувствително забави процеса От тогава до сега какво направи за модернизация на базата Обучение на пилотите зкупуване на модерни радари НИЩО

    Коментиран от #14, #18

  • 13 сектант

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Далаверажии":

    а какво ще стане с тия 8 милиарда????????????????????????
  • 14 СААБ Грипен

    59 8 Отговор

    До коментар #12 от "Манипулатор":

    Досега да имаме 16 Грипен и пилотите да дават дежурства.
  • 15 Aлфа Bълкът

    49 6 Отговор
    Какви 5,5млрд, при положение, че като купите снаражение за Бойковите самолети + вашите сумата става 6,2млрд лева без инфраструктурата ви?
  • 16 Изхода е :

    18 13 Отговор
    Стари F-ки . Има страни които продават
  • 17 Зелен чорап-Еничар

    18 31 Отговор
    Господ ще те съди теб ,а може и народът Български.
  • 18 Антигерб

    17 3 Отговор

    До коментар #12 от "Манипулатор":

    Написал си едно голямо нищо.
  • 19 Aлфа Bълкът

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Тихо ще развенчаеш мита за Червения Генерал, който всъщност е натовски обучен от САЩ!
  • 20 днес

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "вчера":

    Чети внимателно - въпросът е да се закупят още самолети на картинки.... Предлагам да събираме капачки за самолети, а парите от бюджета да отидат за детските болници.

    Коментиран от #59

  • 21 Богонамазан човек

    40 6 Отговор
    България ще се оправи само ако стане ЖИВКОва !
    Всичко останало е пародия и имитация !

    Коментиран от #35

  • 22 В съвременната война

    22 6 Отговор
    Е 100 пъти по добре и по рационално да използваш бойни дронове. Да не говорим за финансовата изгода.

    Коментиран от #27

  • 23 Filo

    6 21 Отговор

    До коментар #11 от "Няма държава":

    Какво мрънкаш бе, тия нещо по-различно ли правят. Освен това ние като член на НАТО имаме някакви задължения да участваме в този съюз и това явно е едно от тях.
  • 24 Айде Бегай

    27 11 Отговор
    Абе и ти ни пробута просто Киро, а сега ни пробутваш и още излишни, вредни плащания.Стига с тези византийски номера, ясен си на всички.
  • 25 ха ха

    10 12 Отговор
    Радев си прави ПР на вилната на конюнктурата. Има яка инфлация и недостиг на ресурси. Искаме или не още 8 самолета ще трябва да бъдат прибавени към сметката. Забавянето е ясно, сега трябва да се поинтересуваме и за Ф-35. Това е естественото развитие на авиацията.
  • 26 Мазохисти и предатели

    41 10 Отговор
    F-16/70 е наказание за България, която е начело с откровени подлизурковци и мазохисти, а САЩ обича да наказва мазохистите, които радостно се подлагат.

    Грипен беше изтребител за защита на България. Ф-16/70 е първо нападателен бомбардировач, способен да носи атомни бомби, а след това е изтребител. Грипен беше твърде евтин и за същите 3 млрд лв можеше вече да имаме 16 налични изтребители. Освен това на Грипен не са му нужни специални летища, а моце да излита от обикновено шосе и да каца на шосе.

    Но... всяко зло - за добро! Защото ако бяхме получили 14-16 грипена, вместо митичните Ф-16/70, сега щяха да наду пят нашите политмазохисти да дадат на Окраина българските МиГ-29 и да ни вкарат във войната срещу братска Русия. Войната, която по същество е гражданска и започна през 2014 г. с фашисткия преврат на майдана в Киев.

    Коментиран от #55, #58

  • 27 Едно по едно

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "В съвременната война":

    Дроновете ще заменят старите щурмоваци СУ-25
  • 28 ОСТАВКА ФАТМАК!

    14 18 Отговор
    МОЛОД€Ц ШТИРЛИЦ....,А ти СКРИ ЛИ СИ ПАРТИЙНАТА КНИЖКА,ЧЕ РОГАТА И ПРОСТОТИЯТА НЯМА КАК ДА СИ СКРИЕШ!?

    ОСТАВКА ФАТМАК- ПР€ДАТ€Л(натов€ц),ПРОДАЖНИК И КЛ€ТВОПР€$ТЪПНИК!
  • 29 Или сръбската,

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Продажници мрънкачи":

    По-точно, около нас отделят огромен ресурс за въоръжение, в БГ само мрънкачи
  • 30 чиба бе

    14 3 Отговор
    пoмияр!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 джим

    14 2 Отговор
    Говедарска подлога
  • 33 Конят в Реката

    22 5 Отговор
    Абе,Румба!
    За тия пари арабите построиха небостъргач,,Бурдж Халифа,Ердогана строи още един мост над Босфора,ти детска болница нямаш,но купуваш (на зелено) още осем самолета,преди да си получил първите.
    За шест милиарда един разумен,повтарям разумен човек ,ще построи завод,в който да си произвежда самолети.Но вие сте дащни.Нали сте Патриоти( по Ботевски).Мусака ни дои здраво.,,Краварката е в правилното посолство",както се казва в рекламата
    Ама какво да се очаква от хора,живели цял живот на заплата от бюджета и не произвели за един лев продукция...
  • 34 Тьрновец

    4 3 Отговор
    Rafale от Франция е 70 процента композитор а F16 само 4 и вследствие първия разсейва радарни вълни както F22 а издържа по добре динамични и Терманлнитовари
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 бобо

    17 6 Отговор
    За какъв въздушен суверинитет става дума, като България вече няма никакъв суверинитет! КриЗите са една след друга, инфлацията е огромна,харчим милиони да поддържаме луксозен живот на бежанците/за които напоследък няма данни колко са станали/, управленците ни са командвани от "партньорите от ЕС и САЩ".
  • 37 Клошар

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Продажници мрънкачи":

    Те парите отиват за задокеанската ,отде пари за българската?
  • 38 Майна

    7 6 Отговор
    Сигурен съм, че България може да си го позволи .Купувайте .
  • 39 Бай Тъню

    8 10 Отговор
    Румен Мустафа иска и той да намаже дебела комисионна. Иначе преди се правеше на най-честния с кравешки поглед и благия гласец. Забрави най.зо, че най целесъобразно е да вземем втора ръка 20 бройки.
  • 40 През 22година

    14 4 Отговор
    България е пред хиперинфлация и е в колапс , а някой няма срама да излезе да плещи глупости въпреки вината си за това!
  • 41 Черен Петър

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "ККК":

    Много си късопаметен, драги! Президентът си беше на мястото, наложи вето, което естествено беше прескочено от тиквеното НС...А случайно да си спомняш, че искаше да се купят 10 грипена за по-малко пари, които вече щяха да летят в българското небе, но гербавите скочиха срещу него и го обвиниха в какво ли не, включая и взета комисионна, което си беше герберастки кьор фишек...Така че млъквай или мятай гинко билобата!
  • 42 Млъквай, руска подлого

    7 15 Отговор
    Руския агент-резидент по-добре да си трае.

    Коментиран от #49

  • 43 Мутата

    19 3 Отговор
    И за какво ни са тези самолети. Бедните страни купуват ПВО. Една ескадрила за 16 мин. я няма. Двете ни летища ще ги унищожат за две минути. Това са пари хвърлени на вятъра.
  • 44 боко

    5 4 Отговор
    Щото бяха заделили за чекмеджето на Мутрата
  • 45 Перо

    12 2 Отговор
    Трябва военната прокуратура да се самосезира и заеме веднага с престъпника-министър, на МО,който е подписал 7 договора за доставка на изтребители и съпътстваща техника и инфраструктура за 6 млрд.лв.,без клаузи за неизпълнение и са нанесли огромни щети на националната сигурност и бюджета за 8 г.неустойка! МО не е изпълнило задължението си да вкара за съхранение в МВнР всички международни договори и ги укрива!
  • 46 Коцалиев

    10 2 Отговор
    За толкова пари по добре да си направите АЕЦ с 2 реактора
  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    И ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ МЕ Е НАЙ - ЯД
    .... ЧЕ ТАЗИ ТЕХНИКА С ЕДНА 120 ММ БЪЛГАРСКА МИНОХВЪРГАЧКА
    ..... МОГА ДА Я УНИЩОЖА ЗА 2 МИНУТИ :)))
    .....
  • 48 САТЪРА НА ХАНА

    10 4 Отговор
    ЗA 6 МИЛИАРДА ЛЕВА ЕМИРСТВАТА ВЗЕХА 36
    Ф16 ....
    ....
    СЪД ЗА ТОЛУПА ОТ БАНКЯ
  • 49 Баба Ванга

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Млъквай, руска подлого":

    Само не можах да разбера Радев руски или американски агент е ?
  • 50 Милен

    7 0 Отговор
    Ами добре сега ще дадем още 3млрд. лв. и ще имаме да вземаме още 8 фърчила които ще дойдат някога, евентуално може би.
  • 51 Вътю Т.Панчев

    1 0 Отговор
    БЕ КВО ТИ ПУКА , ТОГАВА ЛЕФЧЕТАТА БЕА 17 МИЛЯРДА , СЯ СА 26 , ДОДЕ ГИ ПЛАТИМЕ ЩЕ СТАНАТ 30 ...И ГУЩЕРИТЕ ОТ 1650 МИЛЯРДА СЯ СА 2270 ....ТИЯ СА УЧИЛИ ПРИ ЖАН ,..НИЙ ПЛАЩАМЕ С ФАЛШИВИ ПАРИ , ТЕ НИ ДАВАТ КАРТИНКИ
  • 52 Мнение

    4 3 Отговор
    Имам спомен за един дядо от Сърбия, който свали един американски изтребител с ловджийска пушка!?!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ей тъпанар

    8 1 Отговор
    За какво са ти тези истребители.Три милиарда лева делено на 7 милиона народ от който 2 до 3 милиона са застарели пред пенсия +малки деца и юноши.И още толкова хора по чужбина на който не им пука за теб.Да кажем че остават един милион който работят и плащат данъци.Та да те питам кой и кога ще ги изплати тия изтребители.Освен това сме в НАТО и не ти трябват.С тях и без тях ако ни нападне някоя голяма държава си умрял.И това не е всичко за снаражение като бомби и амуниции + обслужване и горива май ще са ти нужни още 2 до 3 милиарда.А за здравеопазване и пенсий няма пари.Взимайте си старите изтребители и излитайте на някъде та да не ви виждаме повече.
  • 55 К.К.

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мазохисти и предатели":

    Защото ГрипенС никой не го иска вече.
  • 56 Алооо

    6 4 Отговор
    За всичко е прав, ама няма кой да го разбере. Не народ, а Мъ...р..ша.
  • 57 Божеее,

    4 9 Отговор
    Защо постоянно лаеш,бе човек!Какво точно искаш?!Трябват ли ни самолети,трябват!Започната ли е процедура,започната!Защо бучиш и се опитваш да спъваш процесите?!Видя се,че няма да вземеш комисионна за "Грипените"!Защо година и половина не се направи нищо по нужната инфраструктура на летищата?!И къде изчезнаха само за м.декември 9 милиарда?!Ще стрували скъпо самолетите!А,каква е алтернативата според теб?!Да чакаме руснаците със смъкнати гащи и надупени?!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Съседа

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "днес":

    И аз съм съгласен парите от бюджета да отиват за децата, а за самолети да събираме капачки. Така е по-разумно.
    Защото ние не спасим ли децата то след 20 години като пратят самолетите кой ще ги управлява, някои старци оборудвани с памперси, подлоги и навързани катетъри.
    И интересно кого ще пазят???
    Сигурно бабичките които не са успели да емигрират навремето
  • 60 Болярин

    2 3 Отговор
    Ами ти БЕ, фърчилкОФ, защо скри за канадското гражданство на кирО тъпотО ?
    Хак ти е - сега за него ти си г - н НИКОЙ ! Не че и без това си нещо различно !!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Някой

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ши има СССР 2.0":

    Това в Украйна се готви, още от първите години след разпада на СССР. 2008г. Германия (Меркел) спря Украйна за НАТО. Но само забави процеса. И вижте. Веднага след оттеглянето на Меркел...СаЩ се активираха и предизвикаха войната. Меркел беше балансьор между Русия и Запада.Държеше на СП2. Европа получаваше евтини ресурси за силната си икономика. Русия си доставяше коректно всичко. Кого е заплашвала : Германия,Франция, Испания...никого. Европа и Русия си бяха взаимноизгодни. Но не и за САЩ. Които искаха да набутат Украйна - най-голямата европейска територия и съсед на Русия в НАТО. Но Меркел ги спря. И сега...това всичко се случва, само заради манията на САЩ да доминират в света. Но това не е изгодно за нас ЕВРОПЕЙЦИТЕ. Ще я търсят Меркел германците, май и всички европейци. Този новия ШОЛЦ не става. Продаде Европа на САЩ.
  • 63 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "Свобода или смърт!":

    Какво да гледа Украйна. На Украйна половината и техника е от бившия СССР. Другата сега от НАТО. За да въоръжиш и направиш силна армия, която да респектира и отказва противник. Ти трябват МНООООГО средства. 10-15 самолета кого ще уплашат. Вместо да се дават 6 милиарда за самолети. По добре, да се купуват дронове. Преносими противотанкови и ПВО ракети. Много по - евтино и по - ефективно. И можеш да ги купиш в хиляди бройки. 15 самолета още първия ден и ги няма. Няма ги и летищата. Това е първото, което ще ти избомбят. България е малка територия с няколко летища. А те ще оборудват едно летище за ф16. Тоест 10 крилати ракети. И за няколко минути - НЯМАШ АВИАЦИЯ. А с другите оръжия можеш партизанска война да водиш. Единственото решение за по-слаб противник, срещу по-силен.
  • 64 ОБЕКТИВЕН

    7 0 Отговор
    НЯМА ТАКИВА ГЛУПАЦИ ,КАТО БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ
  • 65 Абвг

    2 1 Отговор
    Радев. Заради теб България е на това дере е, Фура"ка д" лна!!!
  • 66 Знаяча

    1 1 Отговор
    Стига с тея стари боклуци бе. Самолети по на 45 години. В америка си ползват новите ф35, докат ние доизносваме старите им ф16.
  • 67 жалка работа

    0 0 Отговор
    Неправилно лъжеш Румене. Трябва да лъжеш другите, а не себе си.
  • 68 Пилот

    0 0 Отговор
    Оказва се че F35 са по-евтини от F16 които купуваме, излиза че пак плащаме най-скъпо от всички страни на света. Помислете, това не мирише ли на ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове