Last news in Fakti

6 Април, 2022 12:25 2 696 37

Алибегов: Грешка е отмяната на епидемичната обстановка

  • ричард алибегов-
  • ресторантьори-
  • епидемична обстановка

Това е много опасно, тъй като никой не е обявил, че пандемията е приключила

Алибегов: Грешка е отмяната на епидемичната обстановка - 1

Отпадането на извънредната епидемична обстановка е грешка. Не самите мерки, а наличието на този текст, чрез който реално държавата ще може да налага само здравни, но не и икономически мерки. Няма да има основание за изплащане на каквито и да е компенсации.

Това е много опасно, тъй като никой не е обявил, че пандемията е приключила. Тази позиция изрази пред „Дивидент“ Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Той коментира, че ако през септември или октомври месец в някоя област в България заболеваемостта се покачи значително, то тогава МЗ и местните РЗИ власти, ще могат да налагат здравни ограничения на бизнеса. А липсата на извънредна епидемична обстановка връзва ръцете на държавата за каквито и да било помощи към бизнеса и засегнатите от тези ограничения.

А ситуацията е същата като миналото лято според бранша. Ниска заболеваемост и все по-малко хора се тестват и ваксинират. Ако от септември започне да се покачва процента на заболелите българският бизнес и работещите в него остават без каквито и да е компенсации.

Мерките

На първо място хората трябва да са спокойни. А за да се случи това трябва да се овладее инфлацията, обяснява председателят на БАЗ. Нарастващите цени на горивата, газа и електроенергията нарастват ежедневно и тревожат всички. Дневният ред на хората не съвпада с дневния ред на политиците, категоричен е Алибегов.

"Правителството се занимава с всичко друго, освен с това което изброихме. Помощта, която държавата оказва на бизнеса за електроенергията е абсолютно недостатъчна. В момента плащаме два пъти и половина по-високи сметки за ток след компенсации. Тоест тези компенсации са абсолютно недостатъчни.

Мярката 60 на 40 за служителите също ще бъде спряна през юни. Явно правителството остава с впечатление, че от 1 април с падането на извънредната епидемична обстановка бизнесът изведнъж ще се възстанови и ще забрави тези две години. Няма как да стане това. Щетите няма как да се оправят. Затова и в повечето страни от ЕС отпаднаха повечето мерки, но те приеха помощи до края на годината за най-засегнатите сектори - именно хотелиерството, ресторантьорството и туризмът", казва още председателят на БАЗ.

И допълва, че от бранша не искат да вдигат цените, тъй като инфлацията е изяла заплатите на хората и ще останат без клиенти. Но с покачването на цените на горивата, електроенергията и газа доставните цени към бизнеса също се покачват всеки ден.

Ще има ли увеличение на цените?

"Ако трябва да компенсираме всички увеличения към нас би трябвало да вдигнем цените сериозно. Няма обаче кой да плати такова увеличение, затова няма да го правим. Ще се работи или на загуба или на малка печалба. Важно е да се задържи бизнеса в този момент, посочи Алибегов.

Според него държавата трябва да подпомогне не толкова бизнеса, колкото хората, заради ситуацията с инфлацията.

"Когато парите в джоба са по-малко, започваме да режем най-незначителните разходи – ходене на театър, кино, заведения, покупка на дрехи, обувки. Без тези неща можем, но няма как без да си платим сметките", допълва той.

Прогнозите за летния сезон

Противоречиви са мненията и прогнозите за сезона – от много оптимистични до много лоши, коментира Алибегов. Той посочи, че като председател на Конфедерацията на туристическия бизнес има достъп до хотелиери и туроператори и те вече се оплакват, че нямат резервации и че няма интерес към България.

"Със сигурност и войната в Украйна се отразява на всичко случващо се, но ако се прилагат правилните мерки, българският туризмът ще изгуби позициите си. В момента Турция, Хърватия, Черна гора ни изпреварват. Превръщаме се в неатрактивна дестинация. Нужна е реклама, финанси и др. мерки, за да се овладее спада", предупреждава той.

Ситуацията с персонала

Най-голямата загуба през тези две години е загубата на кадрите. Те се преквалифицирали в други браншове за по-малко пари.

"Нашият бранш се оказа крайно несигурен, заради пандемията и ограниченията. Затова хората избягват да започват работа в този сектор. Имаме внос на работна ръка от Киргистан. От Украйна засега не, тъй като от там идват предимно майки с деца.

Повечето от тях не искат постоянен статут. Те са временно тук и заминават за Западна Европа или изчакват да се върнат обратно. Така че проблемът няма да се реши скоро и оставаме в остра нужда за кадри, предупреждава председателят на БАЗ.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя ще разбере

    86 0 Отговор
    ли себе си и най-вече кво иска. Кат бременна жена е. Яде ми се шоколад със копърка.
  • 2 истина е

    99 1 Отговор
    Маугли е за лудницата !!!!!!До вчера ревеше за обратното !!!

    Коментиран от #14

  • 3 Търтеи

    83 0 Отговор
    Спря ви лапачката мошенници !!!
  • 4 Угода няма

    75 0 Отговор
    Тоя рошавия довчера рева против мерките сега пък против отмяната.Тая крива краставица няма оправяне само на салата с ракийка....😁😁😁😁😁
  • 5 хахаха

    68 1 Отговор
    Този до вчера протестираше срещу мерките на ковид кризата, а днес обратното. рано били отменили епидемичната обстановка. Аман от лицемери и лъжци. Усладиха му се готовите държавни помощи без да работи и сега си противоречи. Какво ни занимавате с тощ примат.
  • 6 Я си

    53 0 Отговор
    на лягай парцалите и стига с вечните ти претенции !
  • 7 Коронката на зъба ми

    55 0 Отговор
    Този същия 2 години реве и се дере, че има мерки и са прекалени, сега изведнъж смени плочата. Аз ли не съм в ред или какво всъщност става?
  • 8 въпросче

    32 1 Отговор
    Айде бегов защо не е на плитки? След като имаш дълга коса,редно е да се погрижиш за нея. Да вземе пример от противоположния пол.
  • 9 Що е то?

    42 0 Отговор
    Беше за отмяната сега и против отмяната на епидемичната обстановка!
  • 10 Грульо

    36 0 Отговор
    Тоз измамник още малко ще започне да моли да се върнат ковит мерките.
  • 11 Аре бегай ве Алибегов

    51 0 Отговор
    На тоя анаболен пpимат му хареса да цоца държавата покрай мерките, а да си прави, каквото си иска в заведенията си! Този е главен вибовник за въвеждането тъпотията със зелените сертификати! Ако не сте разбрали, защо подскача, за лесни държавни пари подскача! Наглец!
  • 12 мдаа

    41 0 Отговор
    Ааа спряха ли ви най-после държавнити помощи пиявици такива!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с магарето

    32 0 Отговор
    Тоя е по хитър от хитър Петър. Иска само помощи от държавата без да работи.... Затова мрънка...
  • 16 ухуиух

    28 0 Отговор
    Тоз да няма личностно разстройство нещо.
  • 17 Сърби, боли,

    24 0 Отговор
    драго ми е. Тоя знае ли какво точно иска? Ааааааааааааааааа, разбрах! Иска да не бачка много, но да му плащат компенсации.
  • 18 Алибегов? На тоя му хареса да получават

    20 0 Отговор
    Пари и да не работят!? Сега се чуди, за какво да стачкува!!
  • 19 Онзи

    16 0 Отговор
    И тоя Тарзан е платен помияp.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДАааааааааа

    18 0 Отговор
    Няма повече помощта от държавата,
    трябва да се работи. Гадно нали!?
  • 22 Гриша Филипов

    14 0 Отговор
    Компрометира се.Айде спирай.Няма смисъл.Днес така, утре иначе
  • 23 един от многото

    15 0 Отговор
    Мазньо не знае какво иска , важното е да е опозиция!
  • 24 2467

    8 0 Отговор
    Ти кой си бе ?
  • 25 духайдуду

    10 0 Отговор
    АаааааааааааааБегов да пита госпожа Бачкова как се бачка!
  • 26 щурецъ

    4 0 Отговор
    Бачкова е на Бачково,не бачка сега. Цопка си я в топлата минерална вода.
  • 27 Този

    13 0 Отговор
    Е Бокова подлога. И все недоволен. До онзи ден рева ,че имало мерки!
  • 28 Лудница

    9 0 Отговор
    Добре е ричи, а какво да кажат и направят няколко то хиляди които загубиха безвъзвратно работата си заради ковид, при които няма 60/40 няма добавки няма нищо има една разписана молба за освобождаване.
  • 29 2020

    7 0 Отговор
    Този рошавият - да си измие косата, че е слепена и мирише!
  • 30 Айде

    11 0 Отговор
    Али ,Бегай да се изкъпеш!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 емигрант

    8 0 Отговор
    А защо бе Алибаба, защото няма вече да взимате държавни помощи ли ? Еййй станахте съвършенни химици по питиета, сега сте се насочили да се пробвате в демагогстването ???
  • 33 ТРОПЧО

    7 0 Отговор
    А БЕ ТИ ЗА КЪВ СЕ МИСЛИШ БЕ АЛИБЕГОВ ДА НЕ СИ НЕЩО ВАЖНО В ЖИВОТА Я СЕ СК.ИИ НОСИ СИ МАСКА СЛАГАИ СИ КАСКА ВАКСИНА И КОТО ИСКАШ САМО ИЗЧЕЗНЕТЕ ОТ ХОРИЗОНТА ПИСНА НИ ОТ ТЕБЕ
  • 34 АлиБойков

    4 0 Отговор
    Носи си маската, да не се споминеш
  • 35 Васко

    4 0 Отговор
    Ей маймуняк, лапачката свърши.какво искаш заведенията са пълни, 9 % ДДС. Засрами се има хора да гладуват.
  • 36 Киро Киров

    3 0 Отговор
    Какви помощи ще искаш още,помощите се даваха когато затваряха заведенията.Не чули какво каза Кунчев че вече никога няма да се затварят заведенията.
  • 37 УРКО

    0 0 Отговор
    От планетата на маймуните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове