Last news in Fakti

7 Април, 2022 20:05 1 915 19

Радев: Настъпи „златният час“ за спасението на българското здравеопазване

  • румен радев-
  • здравеопазване

Президентът се срещна с представители на съсловни организации и мениджъри на болници

Радев: Настъпи „златният час“ за спасението на българското здравеопазване - 1

„Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани". Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето – 7 април.

Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. По думите на президента, е настъпил „златният час“ за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на здравеопазването – недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие, огромни неравенства в доходите.

„Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът“, посочи Румен Радев.

Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав.

„След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват“, подчерта Румен Радев.

И допълни също така, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. Фокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, също ще допринесе за повишаване на качеството на здравните грижи.

Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочиха, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.

Кадровият дефицит беше откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена беше и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.

Обща беше позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. „Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции“, беше посочено още по време на разговора.

В срещата участваха д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз, проф. д-р Красимир Иванов - председател на Асоциацията на университетските болници в България, д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на МБАЛ-Чирпан, д-р Васислав Петров - председател на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"- Сливен, д-р Дечо Дечев - директор на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, проф. Иван Поромански - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, акад.проф.д-р Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София и Петя Недкова, представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    15 3 Отговор
    Ботокса в затвора да празнува !!
  • 2 др Гей Билтс

    14 2 Отговор
    Ще замитат следите на уморилите пт глад и жажда 36хил пенсионера по нареждане на Урсулица.
  • 3 Иванушка 🇷🇺

    20 0 Отговор
    Бедна държава, лошо здравеопазване - въпрос на пари и възможности. По-важното е да купим Самольоти и то на двойни цени....с "отстъпката". Щото за богата Полша може безплатно, ама за бедна България двойни цени.
  • 4 Те тия

    19 1 Отговор
    меринджери на болници са най-крадливите и правят небалансираното заплаще ,проверете им заплатите и реват като ощипани за още.Милиарди се наляха в здравеопазването,а не можеш да разчиташ на оздравяване и добро отношение.Тия там ,дето реват при президента са най-големите грешници.РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.СТИГА С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПЪТЕКИ СИТУИРАЙТЕ ПО ДРУГ НАЧИН ЗАПЛАЩАНЕТО В СИСТЕМАТА.Радев и ти си правиш пиар с тия мишоци?????Много се излагаш.Нали щеше да бориш КОРУПЦИЯТА???Айде кажи как?????Като я стимулираме с още пари????
  • 5 Хихи

    20 1 Отговор
    Плешо е изтрещял. В България няма здравеопазване и няма и да има. Пардон - за управляващите винаги ще има Правителствена.

    Коментиран от #10

  • 6 ГОРСКИ

    11 3 Отговор
    Във БЪЛГАРИЯ има 40%лекари които разбират, а останалите да отидат на вън да видят лекари ли ще бъдат или санитари!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 7 Др.костов

    7 1 Отговор
    Докато начело на срзи софия е онзи дегенерат и пияница данчо пенчев от село лешница ловешко нищо добро за здравеопазването не ни чака
  • 8 Докато болниците са търговски дружества

    10 2 Отговор
    Докато имаме Правителствена болница и ВИП обслужване за политици, нищо няма да се промени в здравеопазването! Ще ни лъжат, както го правят и сега!! Бялата мафия ще богатее със стотици милиони на година, а Обикновения човек ще мре в общинските и държавни болници, които са на ниво Амболаториите за Животни в Белите държави и някой арабски!! Медицината за обикновения човек е като в държава от 3тия Свят!! Самолети ще копувате, отново ще ставаме Кръводарители!!?
  • 9 Plovdiv

    10 1 Отговор
    Българските "болници" (неслучайно го пиша в кавички) са не морги, а по-лоши от морги, в буквалния смисъл! Попаднеш ли в моргата, вече не ти пука, в болницата те чака ужас безкрай, пред който ще избереш смъртта. Който смята че пресилвам нещата, пожелавам му никога да не разбере лично, че даже се изразявам меко...
  • 10 Аааааааа....

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хихи":

    Не само.....и Гочо боеца + булката се лекуваха там. Благодарение на г-н Борисов.
  • 11 Реформа

    7 0 Отговор
    Да се премести Токуда във Видин !
  • 12 Бла бла бла

    4 2 Отговор
    Докторите взимат пари на тяхните лица, които лекуват с фалшиви изследвания и фалшиви направления. Студентите завършват с държавни средства и никой не ги задължава да работят в България. Всичко е мафия. Имаш 3000 лекувани лица, взимаш бонус фармацевтични фирми и ходиш на Сейшелските острови. Работиш по 20 часа на ден, Бере живот е.
  • 13 Решението

    6 1 Отговор
    Да се разстреля (закрие) здравната каса. Избираме здравна система от нормална държава, която ни устройва и я копираме едно към едно у нас. Забранява се със закон промяна на системата, освен ако има такава оттам където сме я взели.
  • 14 BIOWAR LAB

    4 0 Отговор
    Настъпи звездният час ,Биолабораториите започнаха работа в България
  • 15 ффрр

    3 0 Отговор
    Лекарите не лекуват. Само си разменят направления. Личните лекари са излишни, освен да точат касата, друго не правят.
  • 16 ффрр

    7 1 Отговор
    Щяха да променят статута на болниците да не са търговски дружества, нищо не направиха. Само надуват заплатите им.
  • 17 Извинявам се

    5 1 Отговор
    Нещо за премахване на статута на търговски дружества? Нещо за закриване на НЗОК и премахване на пътеките по които един път те държат насила, за да ги усвоят, друг пък те изхвърлят, защото е приключила? Нещо за премахване на дългите процедури и за бърз достъп до ЯМР без заплащане в частни клиники като си на зор и да не ти казват сори ама е само за съмнение за рак по спешност? Нещо за промяна за поемане на "златните" пирони при тежки травми или схемата обади се на този номер и преведи 2500 лева на тази фирма за пирон на реална стойност под 700 лева или до 15000 за става си е добра и няма нужда от промяна и спиране на инвалидизация на бедното население? Нещо за безплатното лечение на деца при което се оказва, че със заповед на директора на болницата определени манипулации не се категоризират като спешни и се заплащат дори за деца (например ако не разбираш от вадене на кърлеж, то в 19.00 ч. не е спешно и детето може да си седи с него до след 14.00 ч. на другия ден, за да чака ред при личната лекарка. Те пък кърлежите какво като си стоят един ден повече в тялото на малко дете, като после може да си платиш да го изследват дали е опасен или не нали)? Нещо за схемите с консумативите и това ти се полага по здравна каса и ако искаш по хубаво плащай. Нещо за нови детски болници и да не се доплаща за болничен престой в тях за родител? Нещо за техника, за да не чакаш половин година за ред за преглед или да ти кажат ама уреда ни е по малък и издържа до определени кг. и
  • 18 Научи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГОРСКИ":

    се първо на бг правопис и тогава изказвай компетентното си мнение , че и плюсове имаш ... :)))
  • 19 Отвратен

    3 1 Отговор
    Тези предатели ни предават изцяло в кървавите ръце на СЗО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове