Last news in Fakti

11 Април, 2022 17:26 843 5

Стартира "Пластик Пакт България"- инициатива за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки

  • пластик пакт българия-
  • пластмаса

И оползотворяването им като суровина в кръговата икономика

Инициативата "Пластик Пакт България", която обединява браншови организации, фирми и държавни институции с цел намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки и оползотворяването на пластмасата като суровина в кръговата икономика на България, беше представена днес в сградата на Българската стопанска камара (БСК).

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов каза, че предотвратяването, намаляването и рециклирането на пластмасовите отпадъци и продукти е една от основните политики на Европейския съюз (ЕС) като част от кръговата икономика. Той изтъкна, че България работи в синхрон с тези политики на ЕС, както на ниво държава, така и от страна на бизнеса.

Министър Сандов посочи, че в началото на 2019 г. ЕС изнася 150 хил. тона пластмасови отпадъци. Годишното световно производство на пластмаса се е увеличило много драстично от 1950 г., когато е имало само два млн. тона, за да достигне до 380 милиона тона в момента. Очаква се тези 380 млн. тона да се удвоят през 2035 г. и да се учетворят през 2050 г., ако се запази този тренд, добави Сандов. Той допълни, че лошото управление на пластмасовите отпадъци има и отрицателни последствия за околната среда и климата, давайки пример с отлаганията на микропластмаса, които се появяват на сушата, в реките, океаните, дори вече ги има в Арктика и човешкото тяло. "Масово е разпространението на микропластмасата и затова ЕС си поставя задача да намери кръгови модели и да увеличи на много голям процент рециклирането", заяви още министърът.

Проучване на "Кембридж Иконометрикс" от 2018 г. прогнозира, че прилагането на принципите на кръговата икономика във всички сектори в ЕС може да повиши растежа на брутния вътрешен продукт към 2030 г. с още половин процент, като се създадат около 700 хил. нови работни места, коментира Сандов. Според него преходът към кръгова икономика ще бъде системен, всеобхватен и даже радикален, защото проблемите са налице, но се виждат и положителните перспективи. ЕС си е поставил цел към 2025 г. рециклирането на опаковките да достигне 65 процента от общия брой опаковки, като 50 на сто е от пластмасата, а към 2030 г. - тези проценти трябва да станат, съответно, 70 и 55. Министърът вярва, че тези цели може да се постигнат, дори и да се надхвърлят.
В момента цел номер 1 е присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), изтъкна министър Сандов. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече е пълноправен участник в Комитета по околна среда на ОИСР, както и в Комитета към Комисията по промени в климата. Оттам се получава много информация, която може да бъде полезна и на бизнеса.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че Министерството на образованието и науката (МОН) приветства инициативата, защото благодарение на подобни инициативи децата ще живеят в по-добра среда. По думите ѝ здравословната среда дава възможност и да се работи по-ефективно. Тя припомни, че МОН е заложило политики за екологичното, гражданското и здравното образование още през 2016 г. и по нормативен начин. Така се въвеждат темите, които са свързани с екология, разделно събиране и се градят уменията и навиците в децата. През годините МОН е подкрепяло и продължава да подкрепя подобни инициативи и цели на бизнеса. "Няма нищо по-хубаво да бъдем заедно, защото така сме по-ефективни и успяваме по-бързо да свършим това, което сме планирали", каза още Гайдарова.

Председателят на Управителния съвет на БСК Добри Митов каза, че промените в климата и обществените отношения могат да се случат тогава, когато всички работят в една посока и се прави с убеждението, че това са правилните стъпки, които се предприемат. "Вследствие на просперираща индустрия, ще имаме проспериращо общество", изтъкна той.

Учредители на „Пластик Пакт България“ са БСК, Сдружение „Храни и напитки България", Асоциация на производители на безалкохолни напитки в България, "Браншова Асоциация Полимери", Българска камара на химическата промишленост, Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация, "Денкщат България", Сдружението за модерна търговия и Съюзът на пивоварите в България. Инициативата се ползва от институционална подкрепа от страна на МОСВ, Министерството на иновациите и растежа, и МОН.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МНЕНИЕ

    3 0 Отговор
    Още от първата им снимка се вижда колко еднопосочно гледатна инициативата
  • 2 Дедо ви

    4 1 Отговор
    Така трябва! Махайте ги тия пластмасови опаковки! Искаш ли бира носиш си шише от в къщи. Прясно мляко - пиеш направо от кравата. Маслините може да си сипеш направо в джоба. Сиренето плащаш и направо в коша, и без това е само сухо мляко, палмово масло и сол. Хляба носиш на рамо и т.н. Стига с тия опаковки, баба ви все опаковани храни е яла, нали?
  • 3 На мен не сте ми нужни ...

    9 0 Отговор
    Спрете да произвеждате пластмасови опаковки и готово. Можете да направите добро на света като просто спрете да пройзвеждате и безценните си продукти. А, ако изчезнете още по добре...
  • 4 коментар

    2 0 Отговор
    Не беше ли преди идеята тази пластмаса да замени опаковките от хартия, стъкло и т.н. , защото за производството на 1 чаша еди си колко енергия отивала. Заместването на хартията с пластмаса, да предотврати изсичането на еди си колко декара гора и т.н.
  • 5 Аз Негодника Z V

    3 0 Отговор
    Вместо да ги изхарчите тия пари...ЗАЩО НЕ ГИ ДАДЕТЕ НА МАЙКИТЕ С ДЕЦА...ВДИГНЕТЕ ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ... НАПРАВЕТЕ НЕЩО КОНКРЕТНО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА...САМО КРАДНЕТЕ И ЛЪЖЕТЕ...ЕГОИСТИ И ЛИЦЕМЕРИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове