Last news in Fakti

20 Април, 2022 14:13, обновена 20 Април, 2022 14:43 1 180 14

Строителите на пътища все пак ще вземат част от парите

  • пари-
  • строители-
  • пътища

След дълги спорове парламентът пусна парите

Строителите на пътища все пак ще вземат част от парите - 1
Снимка: БГНЕС

Строителите на пътища все пак ще вземат част от парите.

Депутатите от управляващото мнозинство гласуваха как ще се изплатят дължимите суми. Вчера те решиха 650 млн. лева да бъдат изплатени веднага, а останалата сума да се дава след одобрение на регионалната комисия в парламента.

С 122 гласа "за", 35 - "против" и двама въздържали се депутатите одобриха проекторешението на управляващата коалиция.

Строителните фирми ще получат и 100% от парите за маркировки, знаци и мантинели.

Очаква се плащанията да започнат две седмици след приемането на решението от Народното събрание, а забавените ремонти и поддръжка - след Великден.

Не говорим за килограм домати, а за 3 милиарда лева, ядоса св Цончо Ганев от Възраждане.

Любомир Каримански от ИТН обясни, че няма да допусне скрита актуализация. Според него и правна, и бюджетна комисия трябва да разгледат решението за АПИ.

Хубава работа ама гербаджийска, цялата пара беше в свирката, каза Явор Божанков от БСП. Той припомни как ГЕРБ с питки и менци откривали нови пътища, а малко след това те са ремонтирани.

Това решение противоречи на законите и Конституцията на страната, според Кирил Ананиев от ГЕРБ. Тошко Йорданов от ИТН призова депутатите си да гласуват тъпо и коалиционно, а не справедливо. Той се съгласи със становището на Любомир Каримански, че в бюджета не са заложени средствата за АПИ и той трябва да се актуализира, защото иначе МРРБ трябва да вземе пари от гласувания си бюджет. Йорданов обаче не иска пътищата да остават без ремонт. Ще бъдем коалиционно верни и тъпи, заяви от парламентарната трибуна народният представител.

Йордан Цонев от ДПС заговори за когнитивния дисонанс и ирелевантност. Не се решават нещата с ирелевантност, категоричен бе той. С приемането на решението, по думите му, ще се наруши Конституцията. След близо пет часа дебати решението мина през пленарна зала.

Николина Ангелкова от ГЕРБ е учудена от правното основание за внасянето на решението. Въпреки че има доста грамотни юристи, те не са наясно, че това е в компетенциите на Министерски съвет, изтъкна тя. Министерски съвет се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание, по мнението ѝ. В рамките на служебните кабинети, според нея, регионалният министър Виолета Комитова провела лов на вещици, а на практика предсрочно изисква от избраните законово изпълнители да прекратят тези договори.

В същите мотиви се вижда, че някои от тези договори изтичат юни месец, и сега, след като изпълняващата комисия вижда какво е сътворено, започва да се оплаква, че Агенция "Пътна инфраструктура" е изпаднала в невъзможности, убедена е Ангелкова. Но истината е, че благодарение на вашата некомпетентност, вие търсите начин да си измиете ръцете като прехвърлите тази отговорност върху Народното събрание, критикува тя.

Държавата е притисната до стената и трябва да вземе някакво решение. Това заяви Настимир Ананиев от ПП, който е и шеф на регионалната комисия, по време на дебатите. В момента нямало кой да ремонтира пътищата. Той посочи, че идва летният сезон, а именно тогава стават най-много катастрофи. Обстоятелствата ни притискат, отново каза депутатът.

Договорите за ремонт са увеличени като стойност и това, по думите му, станало, когато бившите управляващи разбрали, че губят властта. Дори и по думите на Ананиев се предлагало соломоновско решение. Народният представител призова за държавническо решение.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    13 3 Отговор
    им е в пъти повече , отколкото трябва !

    Коментиран от #14

  • 2 Грульо

    3 0 Отговор
    "Вчера те решиха 650 млн. лева да бъдат изплатени веднага"

    Поради срив на системата на български пощи (липса на кеш), ще има забавяния в раздаването на парите. :D
  • 3 В крайна сметка

    8 1 Отговор
    В крайна сметка пак им надплатена. Ако вземем предвид и качеството на работа, то ги направо позлатиха!!!
  • 4 Becks

    8 1 Отговор
    ИТН блокират всичко. Каримански е човекът на човека.

    Коментиран от #5

  • 5 То беше

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Becks":

    ясно още преди създаването ! Но няма да ги бъде дълго !
  • 6 Каква част

    5 1 Отговор
    Те Другата част си я вземаха Авансово. Демек ще им платите за това че никакви пътища не направиха????? Чудо чудоооо
  • 7 България е бездънна

    1 0 Отговор
    каца с пари, на тези по колко пъти ще им се отпускат пари за една и съща работа ? Сега и ресторантьорите искат пак да оскубят "кокошката", утре хотелиерите ще заискат втора помощ за украинците въпреки, че направиха големи далавери като регистрираха по няколко пъти едни и същи хора, очаква се и енергоносителите да запросят и те ? А за народа обикновен който няма бизнес не му остава мегдан от време заради такива рекетьори да изпроси за себе си ?
  • 8 Тиквата е заложил

    1 0 Отговор
    такива "мини", че тази държава 20 г. няма шанс да се пооправи, администрацията пречи, хазната празна трябват пари от заеми, а народа не разбира това защото трудно мисли, заформят се стачки и протести от самите помагачи на Тиквата в краденето, хакери помагат в момента пак на Тиквата за да се очернят управляващите, като се затруднява изплащането на допълнителните пари за пенсионерите, изобщо ГЕРБ води неетична и некоректна война за власт ! Много ни е прост народа, това е проблема на България !

    Коментиран от #12

  • 9 Локо Сф1956

    3 0 Отговор
    Учудвам се за какви пари се спори и то за стотици милиони, дори милиарди. Има ли разрешения за строителство на съответните обекти и представени договори за строителство. В договорите има ли остойностени съответните видове строителни работи. Тези "строителни видове работи , ако са извършени и приети от проектант, инвеститор, строителен надзор с протоколи и актове се заплащат". Комисия приема завършения обект. Тези документи трябва да ги има в Строителя, Инвеститора и т н .....Въобще има ли ПСД-документация...
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    За ремонт на път, решение от ПАРЛАМАнта??? Хайде на промяната! Насам народе!!!!
    Промяна, промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 11 3333

    0 1 Отговор
    И това им е.много.Защо.не погледнат какви пътища са направили и тогава да стачкуват с принтираните плакати.
  • 12 Не тиквата

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквата е заложил":

    Управляващите са ПЪЛНИ некадърници.
  • 13 ГОРСКИ

    0 0 Отговор
    Пари на строители само при завършена работа минава комисията и ако не се приеме да си правят ремонт на ремонтите!!!!!!
  • 14 Ами ,направи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Фирма и ремонтирай без пари,ДРУГАРЮ.Той и Кирчо голям го вадеше.И Кокорчо също.Нали щяха да спират теча на 10 милиарда годишно, които уж са се крадели.Ама май те са още по големи крадци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове