Last news in Fakti

20 Април, 2022 20:25 4 829 18

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Офшорно дружество получаваше милиони неясно защо

  • александър михайлов-
  • кинтекс-
  • офшорна фирма

Резултатите на компанията са добри, но може да има частни апетити към пазара ѝ, коментира Александър Михайлов

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Офшорно дружество получаваше милиони неясно защо - 1
Кадър бТВ

Договор, сключен по времето на ГЕРБ, е изисквал от „Кинтекс“ да плаща милиони на офшорен търговски посредник без въобще да е ясно какви услуги са предоставяни срещу сериозните средства. Това обясни в интервю на Канна Рачева за бТВ освободеният от поста изпълнителен директор Александър Михайлов.

Той посочи, че заедно със Съвета на директорите е бил уволнен броени дни след доклад до вицепремиера Корнелия Нинова, че повече няма да плаща на това дружество.

Михайлов беше категоричен, че резултатите на „Кинтекс“ са добри и те „може би генерират икономически и финансови интереси на трети страни, в това число и частни“.

- Защо Ви освобождават?

Фиктивните, според мен, аргументи за моето освобождаване гласят, че инспектората на Министерството на икономиката е извършило проверка на дейността на „Кинтекс“ за 2021 г., установени са редица нарушения и конфликт на интереси.

На първо място, аз и служителите на „Кинтекс“ не знаем да е осъществявана такава проверка, тъй като нито служители на министерството са посещавали „Кинтекс“, нито са изискали документи и възникна въпросът как е осъществена тази проверка. На второ място, в периода на проверката аз съм управлявал дружеството само 2 месеца – ноември и декември миналата година.

В решението за моето освобождаване тези мотиви от прессъобщението не бяха цитирани. Напротив, нямаше никакви мотиви. Аз нямам представа какви редица нарушения визира г-жа Нинова и я призовавам или да публикува доклада или поне да оповести нарушенията.

Аз, мои близки и фирми, свързани с нас, нито са продавали оръжие, нито имат лиценз за търговия с оръжие, нито са кандидатствали за издаването на такъв лиценз. И тези обстоятелства трябва да са ясни на г-жа Нинова, тъй като тя именно като министър на икономиката издава лицензите за търговия като член на междуведомствения съвет и тя лично като съпредседател издава решенията на комисията по експортен контрол.

- Какво Ви каза г-жа Нинова?

Г-жа Нинова – не съм се срещал с нея никога. От встъпването ѝ в длъжност до освобождението ми съм изпращал 4 доклада до нея с копие до ДКК, в които разказвам за състоянието на „Кинтекс“, за мениджърските инициативи, стратегии за развитие, проблеми и специфични казуси. Всеки доклад завърши с искане за среща, но такава не получих.

- Защо тогава Ви освобождават, според Вас?

Аз искам да изложа една хронология. През месец февруари Съветът на директорите, който бе освободен, взе решение да прекрати един комисионен договор с един търговски посредник, частно чуждестранно дружество. По този договор предходно са били изплатени над 10 милиона лева, а същевременно липсваше яснота какви услуги са предоставяни и дали въобще са предоставяни услуги. Решението на съвета на директорите се базираше на 6 писмени доклада от ръководители на структурни единици в „Кинтекс“, някои от които колеги с 20-30 годишен опит.

И така, решихме да прекратим договора без изплащане на повече средства. Това се случи месец февруари. На 14 април получих искане от въпросното офшорно дружество да му се изплати остатъка по договора в размер на 2,4 милиона долара. На 15 септември пуснах последният ми, четвърти доклад до г-жа Нинова, в който декларирах, че на това дружество аз докато съм директор и този Съвет на директорите, отказваме повече да плащаме. На 18-ти нас ни освободиха.

- Кое е това офшорно дружество?

Съжалявам, не мога да цитирам името на дружество, чуждестранно дружество е регистрирано с юрисдикция с преференциален режим.

- На какъв капацитет работите в момента?

Имате предвид финансовите резултати на дружеството?

- Да.

Значи, вижте, финансовите резултати на дружеството са добри, а те са показател за едно управление. Ние завършваме м.г. с печалба 11 милиона лева, завършваме първото тримесечие на тази година с печалба 3 милиона лева и бих искал да изкажа моите поздравления за колектива на „Кинтекс“, с чието съдействие бе постигнат договор за 42 милиона евро, който е рекорден за последните 15 години за „Кинтекс“. Така че, явно основанията за моето освобождаване не са икономическите показатели на дружеството. Но, пък същевременно тези сериозни финансови показатели, които Ви цитирам, може би генерират икономически и финансови интереси на трети страни, в това число и частни.

- Кой е подписал този договор?

2019 г., предходен ръководител.

- За колко време е договорът?

Договорът, мисля, е за 3 години.

Категорично потвърждавам, че преди три седмици в „Кинтекс“ се получи уведомление от наш традиционен клиент, че възнамерява да ни възложи доставката на 5846 броя изделия на обща стойност над 42 милиона евро, като преговорите и подписванията на договора трябва да се реализират до 31 май.

- С какво този договор е неудобен, с какво точно той не се харесва и защо точно в този момент?

Той генерира финансов оборот, към който явно трети страни имат апетити.

- За кои страни става дума?

Не мога да гадая.

- Договорът с коя страна е?

Не мога да Ви кажа, имаме клаузи за поверителност.

- С държава от Третия свят?

Да, с държава от Третия свят, традиционен наш клиент.

- Посредникът свързан ли е с този договор?

Благодаря Ви за въпроса. За конкретния договор за 42 милиона евро не сме ползвали услугите на никакви посредници, той е заслуга изцяло на колектива на „Кинтекс“, който заслужава адмирации и поздравления, но не съм сигурен дали в близко или по-далечно бъдеще някое ново ръководство на „Кинтекс“ няма да преосмисли тази позиция и да счете, че даден търговски посредник има огромна заслуга и да реши да го възнагради със значителни средства в размер на няколко милиона.

- Допустимо ли е това да е търговският посредник с офшорната фирма, за която стана дума в началото?

Благодаря Ви за въпроса, вероятността е много голяма.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 0 Отговор
    Кво кво? Кака ти Корни не е прала кинтаж, през бащинията си от костов ли? Сега и оръжие за окрайна ще изнася каката на Промоция, че не е Оръжие! РОБЕ ОВЦА!
  • 2 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Парламентът ни вкара във войната . Излизайте хора!

    Коментиран от #8, #9, #12

  • 3 Българин

    29 2 Отговор
    Абе бандюга, ти защо си се съгласяваш тези пари да се превеждат на Гербовата офшорка???
  • 4 Защо точно на г-жа крадла нинова сте

    20 7 Отговор
    казали за офшорката? Голяма грешка, както вече сте разбрали
    Тя е в основата на всички далавера и кражби в момента
  • 5 ГЕРБ

    18 5 Отговор
    Всички комисионни са за нас.
  • 6 asd

    14 4 Отговор
    Това опит да се забърка вицепремиера в интрига с гербава офшорка ли е или само така ми се струва?
  • 7 11 милиона лв Печалба на Кинтекс за

    25 2 Отговор
    Миналата година била добра печалба??!! Смях, Срам, крало сее яко! Имаше Изнесени кантори на Кинтекс, 2 Стай и 5 човека персонал правиха по 500мил долара печалба на година!! Ще се обърне в гроба бай Иван П, "!! Крадене голямо е било! Кинтекс е работил за частните фирми!?
  • 8 Иван

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тоо па беше бил във война нашия…
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 proi4o

    10 2 Отговор
    "...Не мога да Ви кажа, имаме клаузи за поверителност...."...
    ...Само дето е изплюл и кой номер галоши носи баба му!
  • 11 München

    17 1 Отговор
    Михайлов, кажи в прав текст, кое е дружеството, колко са плащанията, кой е сключил договор? Само недомлъвки, докато ви запушат устите. Така няма да се оправим никога.
  • 12 огладнял маргинал от прованса

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Къдя да излизаме бря ? А ти вместо да висиш денонощно у Факти, вземи метни няколко скари с кюфтаци и кебапчета , напълни няколко тенжюря с тях ...изкарай ги на площада и ...ТОГАВА НИ ЗОВИ ! Ама гледай твоя авер Кирчо с ,който си пиеш каавето да не разбере , че ще ти се разсърди дето викаме с/у неговата коалиция .Нали имаш заведение бре ?И ляб да земеш и по кенче с бира ...Ще ги минеш ,като "разход" и ще ти ги преспаднем ,когато ...ПОБЕДИМЕ ! Пък теб ще те предложим барем за един шеф на БАХ ...
  • 13 Пловдив 1912

    10 2 Отговор
    Този е направо за затвора явно ...11 милиона печалба за година , вие всички сте за въже , че тия пари с оръжие се правят за 20 дена ...само схеми и кражби , и ние пчеличките бачкаме кат луди за да може да зулите якооо...какво за бога ги правите всички тия пари бе .....то такава алчност...едно време бай Тошо казваше с една доставка на оръжие в Африка, правим пари колкото от продукцията на всички ТКЗС-та....сега 11 милиона .......??????
  • 14 Сух

    7 4 Отговор
    Кражбата продължава! Къде ви е промяната бе лъжци долни?!
  • 15 Перо

    6 2 Отговор
    Ами когато Кинтекс имаше професионално ръководство с печалби надвишаващи тези обеми стократно, не работеше с офшорни фирми! Освен това имаше постоянно двама служители от службата за сигурност, единият беше режимен офицер,а другият отговаряше за тях като оперативен работник и при такива съмнителни случачаи с посредници,веднага отиваха в затвора тарикатите! В този бизнес е невъзможно да съществуват неизвестни рискове! Сега къде е ДАНС?
  • 16 Мда

    3 2 Отговор
    Освободеният шеф на „Кинтекс“ се прави на ударен. Прилича на оня от хелп карма/ кредисимо копърките...
  • 17 троянеца

    4 0 Отговор
    и името на руския троянски кон е Нинова.
    честито на операциинната система, пардон на правителството.

    вече се очертава една ясна коалиция от БСП и възраждане, дпс, но герб трябва да се разцепи на две за да могат да бъркат пак в кацата с меда

    ех колко е сладко да си политик, а депутат си е къде къде по добре, а министър, ох на батю
  • 18 1990

    2 0 Отговор
    Червените крадци.
    90та се пребоядисаха, и пак докопаха кокала.
    Мъртва захапка имат. Не пускат ей!
    Да знаете активен борец с 50 лв пенсия?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове