Last news in Fakti

21 Януари, 2023 21:30 2 211 15

Важните новини във ФАКТИ на 21.01.2023 г.

  • президент-
  • иван ченчев-
  • даниел смилов-
  • станимир илчев-
  • бойко борисов-
  • евгений дайнов-
  • румен радев-
  • бойни изкуства-
  • буяр османи-
  • антон тонев-
  • крум зарков-
  • виолета комитова-
  • настимир ананиев-
  • тодор тагарев-
  • атанас зафиров-
  • иван гешев-
  • кинтекс

„Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза държавният глава 

Важните новини във ФАКТИ на 21.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът: Няма модел Радев, има Конституция. Следващият премиер ще бъде Гълъб Донев

Следващият премиер ще се казва Гълъб Донев. Това заяви президентът Румен Радев.
"Няма модел Радев, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев пред Дарик радио.

Ченчев: Със сигурност има модел „Радев". Всичко беше овладяно от президентската институция през служебния кабинет

Лидерската среща беше нетрадиционна стъпка. По основните четири точки нямаше несъгласие. Не сме търсили коалиция, а разговор как да излезе България от кризата. След като няма съгласие трябва да се формира нов парламент по-скоро. Тези, които не дойдоха на лидерската среща показаха, противно на твърденията си, че не са направили всичко, за да има кабинет. Беше им казано, че не започваме разговор за коалиция, а за бъдещето на България. Тези, които не дойдоха все още си мислят, че българския парламент е бизнес – форум. Това каза депутатът от БСП Иван Ченчев в ефира на Nova News.

Даниел Смилов: ГЕРБ се опитват да изградят наново своята репутация

ГЕРБ се надяват, че при следващи избори ще получат малко по-добър резултат. Това каза доц. Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, за Агенция "Фокус" във връзка с думите на президента Радев, че политическите формации нямат желание и изпитват страх да съставят редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Станимир Илчев: По удивително различен начин се сглобяват правителствата и коалициите от няколко години насам

Не става дума за възраждане на НДСВ, а връщане към идеята да се явим на изборите, защото парламентарната система се разпада. Цялата политическа система е в криза. Все по-често има служебни правителства. Това каза председателят на НДСВ Станимир Илчев в студиото на „Офанзива“ по NOVA NEWS. Той посочи като приоритети на НДСВ влизане в еврозоната и в Шенген.

Борисов: От „Промяната“ се отървахме лесно, сега да видим как ще се спасяваме от „Спасителите“

ГЕРБ-СДС имат пълната подкрепа на евроатлантическата общност. Затова сме поели ангажимента да има реформа на съдебната система.

Евгений Дайнов: Нещо е станало между Радев и Стефан Янев, заради което лидерът на БВ не получи третия мандат

След лидерската среща виждам заявление за съвместно управление между ГЕРБ и БСП. В ситуацията, в която се намираме всичко е политика. Това каза политологът Евгений Дайнов в студиото на „Офанзива“ по NOVA NEWS.

Избраха Станимир Илчев за председател на НДСВ

Станимир Илчев беше избран за председател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ). Той беше избран единодушно на Деветия редовен конгрес на партията, съобщават от БТА.

Радев: Не надничам в кухнята на партиите, не съм допускал те да влияят върху работата на президентската институция

Голямата причина за политическата криза е, че партиите не искат да поемат управлението и да носят отговорност точно във време на криза. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Дарик радио.

Професионален състезател по бойни изкуства е пребил българина от Охрид

Македонският българин Християн Пендиков, който бе пребит на 19 януари вечерта, е нападнат от професионален състезател по източни бойни изкуства, съобщават от БГНЕС.
Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“.

Буяр Османи идва в София, ще посети пребития в Охрид българин заедно с министър Милков

Министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят пострадалия българин, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия.

Антон Тонев, ПП: Предстоят принципни разговори за коалиционно явяване с ДБ на следващите избори, но още няма яснота

"Със статията на "Ди Велт" стана ясно, че ние сме направили невъзможното - запазвайки вътрешна политическа стабилност и да се помогне на страна в нужда". Това заяви в студиото на "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria депутатът от "Продължаваме промяната" Антон Тонев.

Зарков: Ако парламентът има воля, ще приеме закона за отговорността на главния прокурор. Радев ще им даде време

Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще има даде време да го приемат. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
Засега е ясно, че във вторник БСП ще върне третия мандат за съставяне на редовно правителство неизпълнен. Президентът Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да насрочи избори и да назначи нов служебен кабинет. В Конституцията няма конкретни срокове, в които трябва да издаде тези укази.

Виолета Комитова: Претенции за лидерство много, но когато трябва да се разговаря - бягат

Последната лидерска среща бе много положителна стъпка към разбирателство между партиите. Корнелия Нинова е единствената, която предложи нов подход - да покани лидерите на партиите, което беше много ценно, много важно. Това коментира депутатът от “Български възход” Виолета Комитова в студиото на "Събуди се". “Считам, че тези лидерски срещи трябва да се превърнат в традиция”, допълни тя.

Настимир Ананиев: Защо да ходим на избори, като БСП, ГЕРБ и ДПС заявяват, че ще направят коалиция след това

Видяхме един блицкриг срещу председателят на Сметната палата. Това заяви Настимир Ананиев от ПП в студиото на “Събуди се”. “Сменен е един председател, за да бъде сложена негова заместничка, за която Атанас Атанасов от ДБ заяви от трибуната, че нейният съпруг е близък с Иван Гешев”, посочи още Ананиев и заподозря “колаборация, която можехме да я видим и в коалиция”. ”Хората, които бяха на срещата с Корнелия Нинова, гласуваха това отстраняване”, каза още той, визирайки ГЕРБ, БСП и ДПС.

Тодор Тагарев: Спокойно можем да дадем танкове поне за един батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете

"България би могла спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете и след 2-3 до 5 години да ги даваме за скрап". Това заяви пред БНР военният експерт Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната.

Атанас Зафиров: На лидерската среща показахме, че можем да търсим общи решения, нямаше задкулисие

"На лидерската среща показахме, че можем да водим диалог и да търсим общи решения и събирателни точки, нямаше задкулисие. Третият мандат не беше на БСП, а на целия парламент", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Иван Гешев: Издирваме основателите на "Нексо", има и защитен свидетел

Българската прокуратура издирва основателите на „Нексо“, заяви пред bTV главният прокурор Иван Гешев. По думите му разследването у нас срещу криптобанката за данъчни престъпления и пране на пари продължава.

Бившият шеф на "Кинтекс" преди месеци предупреждавал, че се изнася оръжие за Украйна

Винаги съм подкрепял търговията и износа на оръжие съобразно закона. Аз съм един от първите, които казаха, че има износ на оръжие към Украйна през посредници в Румъния и Полша. Това заяви в ефира на БиТиВИ бившият изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай ганьо

    6 1 Отговор
    от много гълъби може да събираме гуано,и да го продаваме вместо мускалчета!

    Коментиран от #3

  • 2 a тази новина защо не пишете?

    9 0 Отговор
    Блокират сметки, ако 12 месеца не сме актуализирали лична информация по тях
    Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали лично в рамките на една година информацията за адреса, личната карта и телефонния номер. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи репортер

    Коментиран от #4

  • 3 Иновативно

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай ганьо":

    А може да пращаме на юропа бели гълъбици, та да си ги пущат у небето на празниците.
  • 4 Сети се

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "a тази новина защо не пишете?":

    Щото става въпрос за лични данни. Трябва да се самосезираш!
  • 5 Така е

    8 2 Отговор
    ЗКПЧ -то Донев ! Изпълнител на всичко,което му нареди Радев ! Човек без мнение и морал ! Ще заработи пенсия 3000 лева !
  • 6 Писна ми

    4 2 Отговор
    Няма какво радев си има държава
  • 7 Важно но към раят на живота

    0 0 Отговор
    Нека да има оправия към ИСТИНСКО ЩАСТИЕ !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    2 3 Отговор
    Нали чучелото Петканов щеще да е новия?! ...Ко стана?
    Евала на Президента, мъж на място. Не подлога. Жалко че няма право на 3ти мандат. Пак щеше да е негов.
  • 10 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ашкулсун ковачки хихи хубав племенник имаш, изучил си го с крадените пари от отрудени хора
  • 11 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ТИ НЕРАЗУМНИЙ УРУДЕ ЗАЩО СЕ НАРИЧАШ БЪЛГАРИН - ЗАЩО ОПРОПАСТИ ИКОНОМИКАТА И СЪСИПА БЕДНИЯ НАРОД ДА МИЗЕРСТВА БЕ ...................................................................
  • 12 Мемфис

    0 0 Отговор
    Този президент по - би му прилягало на глаеюва, а Г.З! такъв долен плъх , отгледан на руската хранилка не съм вярвал , че може да да заема този пост!
  • 13 Мемфис

    0 0 Отговор
    Защо обезсмисляте постовете !?!?!?
  • 14 преса

    0 0 Отговор
    УТРЕ РАЗКАЖЕТЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА КАК РУСИЯ Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАПТИЕТАТА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол