Last news in Fakti

21 Април, 2022 16:13 1 300 15

Професори се обявиха срещу нови правила за атестиране

  • професори-
  • атестиране-
  • проф. веско панов

Подписка против идеята държавата да погази академичната автономия

Професори се обявиха срещу нови правила за атестиране - 1
Снимка: БГНЕС

Двадесет милиона лева за повишаване на заплатите на преподавателите във висшето образование, описани в Закона за бюджета за 2022 г., зависят от съгласието на висшите училища да приемат на национални правила за атестиране. Вузовете ще трябва да изменят вътрешните си правила за това съобразно нова наредба на МОН, се е разбрало по време на среща на синдикати и ректори с министъра на образованието и науката акад. Николай Денков в Русе, научи “Труд” от участници във форума.

Правилата за атестиране ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до 30 април 2022 г., съобщиха от просветното ведомство за “Труд” и уточниха, че изискването за тях е въведено с параграф 17 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. МОН обаче закъснява с поне месец с тях, след като във въпросния параграф е записано, че до 30 април те трябва да бъдат приети от Министерски съвет.

Все още необявените нови правила за атестиране вече са предмет на протест от страна на академични преподаватели, защото според тях държавата ще влезе в процеса по атестирането и ще погази академичната автономия, гарантирана законово. Над 100 от недоволните професори и доценти са изпратили подписка до имащите право да сезират Конституционния съд за проблемните текстове, съобщи за “Труд” проф. Веско Панов, който е сред инициаторите на подписката.

“По същество срещащата отпор идея на МОН е да диференцира заплатите на академичните работници според оценка за качество, която ще ги задължи на определен период от време да покриват определени критерии, които се очаква да бъдат свързани най-вече с научно-изследователската дейност и публикациите. Едновременно с това периодът на атестиране може ще бъде драстично съкратен на 3 години и това ще се превърне в почти постоянен регулярен процес”, обясниха пред “Труд” експерти след разговорите в Русе. Според ректори освен студенти, които са в стачна готовност заради идеята за обединяването на университети, преподавателите също вече се намират в такава, притеснени от слуховете за драстични промени в атестирането. След срещата в Русе в академичната общност се говори, че е възможно разжалване на професори и доценти - ако не покриват новите критерии на МОН, да преминават към длъжност “преподавател”.

Всъщност заплатите в сектора изостават значително от тези в системата на средното образование. Понастоящем тази на начален учител е почти равна на тази на доцент, и надвишава асистентските, което води до отлив на преподаватели и напрежение в системата.

Проф. Веско Панов, ТУ-София: Опасна тенденция е МС да се меси

В Закона за държавния бюджет е предвидено едно перо от 20 млн. лв. като субсидия за издръжка на вузовете. Това е допълнителна субсидия. Обаче в параграф 17 от същия закон е записано, че тези пари ще бъдат дадени само след привеждане на критериите и показателите за оценка на академичния състав, тоест след атестациите. Означа, че МС трябва да приеме методика за извършване на такава оценка на преподавателите и когато вузовете съобразяват своите критерии и показатели с тези, които методиката дава, тогава ще се дадат тези 20 млн. лв. бюджет. Проблемът обаче се състои в това, че атестирането е уредено в Закона за висшето образование. Той казва, че атестирането се извършва по критерии и показатели, определени в правилниците на висшите училища. Сега излиза, че министърът предлага на МС да приеме методика, която ще задължи всички висши училища да преразгледат правилните си. Това противоречи на академичната автономия. Това е опасна тенденция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сбогом

    7 4 Отговор
    далавери !
  • 2 pbdan

    7 2 Отговор
    "Академичен работник" - едно от любимите писмени обръщения на администрацията към преподавателите. Дори там където трябва да се подпишеш преди двоеточието пише "работник: /.............../". Аз също съм служил на "научния фронт".
  • 3 безпартиен

    7 4 Отговор
    По професори,генерали и адмирали сме на първо място в света на глава от населението!Дето погледнеш-професор!Обърнеш се-генерал!И в резултат на това нито науката ни е на световно ниво,нито армията ни е боеспособна с толкова щабни длъжности!
  • 4 Дренков

    10 1 Отговор
    Денков да си отива, той стана "академик" докато бе служебен министър. Крайно лош и непочтен човечец. Вън!
  • 5 Дренков

    10 5 Отговор
    Само в България един даскал в килийно училлище получава колкото професор и дори повече в университет. Срам! министърът да си обира крушите!
  • 6 БАНски старец

    9 3 Отговор
    Много професори и доценти- за асистентите да не гтоворим- си стягат куфарите за Терминал 2. Тук такива като министъра- "академик" се подиграва с тях.

    Коментиран от #10

  • 7 За научни публикации се плащат такси

    7 0 Отговор
    От няколко години всички международни научни списания в мат задължителни две такси - такса техническа обработка и такса свобода ден достъп до публикацията за чете от всички в интернет....тези такси са около една минимална ЗАПАДНА заплата , т е. От 1000-1500-2000-2500 евро или долара или паунда ....с тия закони за атестации и задължителни публикации нека ясно да се каже кой ги плаща тия такси при приета публикация!?!? И сметнете за три години три такива такси кви суми са в български лева, това надвишава заплатите поне на асистентите със сигурност......
  • 8 Даскалов

    7 1 Отговор
    Денков да си отива ! Даскалите получават повече от професорите!
  • 9 Даскал Грую

    5 1 Отговор
    Денков е неприятен тип, кариерист, уреди с високи заплати учителите, а професорите ..кучета ги яли. Да се маха!
  • 10 То нивото на тия професори и доценти е

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАНски старец":

    ...е плашещото....какво значи публикация!?!? Проблемът сега е , че бичат ниско качество публикации в списания без импакт фактор и после нямат и цитирания, обаче срещу 25 такива публикациики ставаш "доцент", а за "професор" вече не ти искат дори да си ръководител на защитили докторанти дори!?!? Масово докторанти на такива "професори" се провалят и не защитават в България, пред очите ми в момента бол такива клети докторанти, които никога няма да защитят ....Обаче има и друга страна този проблем с научната работа - ние нямаме никаква техническа база например в катедрата ни, ама наистина никаква, два апарата и те заключени само началничката си ги ползва , другите нямаме достъп и до тия два апарата... И когато ръководства на на университетите изискват научна работа, те ясно трябва да изброят с каква апаратура и техническа база разполагат и как служителите да имат достъп до апаратурата, а не един тарикат да купи един уред и да го заключи и край....тука има много поле за дискусия по тая тема....Аз в много искам например в момента да напиша едно ревю на научна тема, а дори компютър нямам в катедрата....да не говорим, че служителите в университетите са блъскани по трима в кабинети и всеки слуша музика, говори за децата си, за внуците си, за манджите, за почивките и никой нищо не може нито да чете, нито да пише...
  • 11 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    6 1 Отговор
    Най накрая нещо хубаво в МОН.
    Така както имаше ВАК и изискванията бяха за всички и защитата пред 30 изявени научни работници в областта на защитаващия се.
    ЗА ТОВА СЕГА ИМА ДВА ВИДА ХАБИЛИТИРАНИ
    - ТЕЗИ ЗАЩИТИЛИ ВЪВ ВАК И ТЕЗИ ЗАЩИТИЛИ И ПОЛУЧИЛИ ЗВАНИЯ ОТ ГРУПА ОТ 5 ДО 7 НАУЧНИ РАБОТНИЦИ В ТАЗИ ОБЛАСТ . ДАЛИ ИМА ПОЧВА ЗА СРАВНЕНИЕ???????
    Пълна порнография. Автономията позволи да се става "доктор " с дисертация на ниво дипломна работа, За "доцент и професор" същатата порнография само че групата е от 7 човека.
    БРАВО Г-Н МИНИСТЪР.
    ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА.
    ОБЕДИНЕНИЕ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА МУ Е МАЙКАТА.
    НЕ КАЗВАМ УНИВЕРСИТЕТИ ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКИВА.
    НА ВРЕМЕТО Е ИМАЛО ДЪРЖАВНА ПОЛИТЕХНИКА ОТ КОЯТО СА ТРЪГНАЛИ СОФИИСКИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА.

    Коментиран от #12

  • 12 Защитил докторантура пред ВАК

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    Аз наскоро присъствах на защита в му София на която присъдиха докторантура на докторантка, която казва че с експерименти с мишки , доказва вече доказани научни факти за човешки клетки!?!? Как ви се струва това!? И защити жената, много беше горда даже от постижението си! Хвала на таквиз учени! Журито - 2-3 отегчени вътрешни хорица/ професори и никаква публика, не какви въпроси към доктората по време на защитата...
  • 13 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    4 1 Отговор
    ЗА ТОВА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ:
    -КАТЕДРЕНИТЕ НАУЧНИ СЪВЕТИ С ПРАВО НА РАЗШИРЕНИЕ ЗА ДОПУСКАНЕ ЗА ЗАЩИТА ПО-НАГОРЕ.
    -ФАКУЛТЕТНИТЕ НАУЧНИ СЪВЕТИ;
    -ВАК;
    Факултетните научни съвети беше по -страшно от ВАК. Минеш ли през тях следователно няма проблем във ВАК.
    МОЛЯ ВИ ПРЕМАХНЕТЕ НАГЛАСЕНИТЕ "ПОКАЗНИ ЛЕКЦИИ" НА ПРОФЕСОРИТЕ. ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ, ДАЖЕ НЯКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СА ПО ТЕМАТА. ПРИСЪСТВАЩИТЕ ИДВАТ ЗА КОКТЕЙЛА.
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЪРКА ДЖИБРЕТО ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ПОЛУЧАВАШ КАЧЕСТВЕН АЛКОХОЛ, РЕСПЕКТИВНО ДОБРИ НАУЧНИ РАБОТНИЦИ.
    ПОСЛЕДНО - КОНКУРСИТЕ ЗА АСИСТЕНТИ ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ СТАРАТА ИЗПИТАНА СИСТЕМА. СТИГА НЕ УСПЕЛИ ИНЖЕНЕРИ ИЛИ ДРУГИ ДА СТАВАТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ.
  • 14 Димитров

    4 0 Отговор
    Колко е удобно обаче автономното атестиране,много,много,отговаря на нашия маталитет!Професори на килограм!
  • 15 изхвърлете го!

    4 0 Отговор
    Изхвърлете този набеден учен със съветската титла "академик", той е вреден за науката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове