Last news in Fakti

27 Април, 2022 17:06 3 424 18

Проф. Панов: Посягайки на академичната автономия, ще създадат само хаос (ВИДЕО)

  • проф. веско панов-
  • вуз-ове-
  • атестиране

Той коментира, че целите на МОН не са ясно формулирани и не са поставени на обсъждане в публичното пространство

Проф. Панов: Посягайки на академичната автономия, ще създадат само хаос (ВИДЕО) - 1
Проф. Веско Панов

В бюджета за 2022 г. освен субсидията за ВУЗ-овете по Закона за висшите училище бяха предвидени 20 млн. лева дофинансиране. Те се отпускат при условие - то е университетите да приведат собствените си правилници за атестиране на преподавателите съгласно методика, която ще определи критериите и показателите за атестиране на университетските преподаватели. Това заяви в студиото на ФАКТИ проф. Веско Панов от ТУ-София.

"Първият проблем възниква в това, че с Бюджета се урежда въпроса за атестиране на преподавателите - въпрос, който е уреден със Закона за висшето образование. Там е казано, че академичната автономия, която е конституционен принцип, има три компонента: академични свободи, академично самоуправление, запазване на територията на университета от посегателства. Автономията се изразява в това, че на университетите е дадено право сами да определят в правилниците си атестирането на преподавателския състав. Сега искат да променят това.

Проблемът е и правен. Не може без упълномощаване от Закона за висшето образование да се създава от МС методика, която да бъде регламентирана в Закона за бюджета. Това противоречие тангира с принципа на правовата държава. В правовата държава това разместване на компетенциите на различните държавни органи и излизане извън тези граници е много сериозен въпрос.

Ние не сме срещу това да се регламентира от държавата атестирането, но нека стане прозрачно, на базата на обсъждане. Така обаче трудно може да се постигне консенсус и може да се създаде само хаос във висшето образование, посягайки на академичната автономия", обясни той.

Проф. Панов коментира, че целите на МОН не са ясно формулирани и не са поставени на обсъждане в публичното пространство.

Целия разговор с проф. Панов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 2 Отговор
    Ще създадем работна ръка за кибуците като сведем избора на специалност до една - аграр.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Кое? Какви академици бре? Лаете Правилно, за да има Хранилка.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чиновник

    12 3 Отговор
    Поредния никому неизвестен и ненужен професор обикалящ тв

    Коментиран от #12, #17

  • 6 Никога повече. Няма

    11 4 Отговор
    Да гласувам за продължаваме подмяната 😮
  • 7 Съпружески автономия

    15 2 Отговор
    Академична автономия, професоре нещо съм се объркал? Заплатите, разходите за поддръжка и многото други разходи в "автономните ВУЗ ове в РБ само от стипендиите на студентите ли са? Държавата РБ не ви ли дава пари? Ако ви дава пари не трябва ли да има право на глас и контрол? Вие самостоятелно решавате да произвеждате само юристи и икономисти и с колко знания да ги зареждате?
  • 8 плюс минус

    9 3 Отговор
    На пресконференцията на ПП за изнасяне оръжие за Украйна,
    що чини там министърът на образованието?
  • 9 8998

    13 2 Отговор
    основният ви продукт са 3-каджии и преписвачи, трябва сериозно редуциране на държавните университети и специалности, който иска в частни на пълна самоиздръжка?
  • 10 фАНТОМасс

    11 1 Отговор
    Оказва се , че РодинаТА ни е пълна с професори и академици. Това асистент и доцент са титли за простолюдието ! Добре , че беше ковида и войната , за да разберем колко много специалисти и разбирачи има !
  • 11 Дани Каназирева - Здравка от Пещера

    6 2 Отговор
    И на организираната престъпност не посягайте, ще настане хаос
  • 12 Знаещ

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Чиновник":

    Мнение на поредния никому неизвестен и ненужен чиновник, който го познават само чистачките.
  • 13 Човека е прав

    3 3 Отговор
    Искат възможност политически идеологии да пробутват факти през образователната система.

    И тогава ще видите колко пола има и какво ви чака ако мислите различно. Университетите са за свободно мислене (дори и грешно - в търсене на истината), а не за възпитание на папагали.
  • 14 вили вилков

    5 1 Отговор
    Правилен ход. Тая автономия ни направи страна на пруфесорите, някои от тях - фсичколози, а нивото на наука и образование е 50 години назади 20 години в страни. превърнаха науката в занаят, поминък.
  • 15 безпартиен

    4 1 Отговор
    Дали не сме за Гинес по брой професори на глава от населението???Същият въпрос се отнася и за генералите!Обърне се човек на една страна-професор!На другата-генерал!
  • 16 Шабак

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    имаш запазен час при рави Шмулевич
  • 17 Селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чиновник":

    Какво е наред та това да е разбъркано Пълна каша
  • 18 Наум

    1 1 Отговор
    Целите на МОН са до не се откриват специалности като в ТУ където се приема с успех2.50 и те учат преподаватели завършили с 3.50 .Като целта е една да се събират и получат пари без да се мисли за качеството на образованието.